O firma din Alba a ajuns fara sa stie sa livreze componente pentru bombele ISIS. Locul Romaniei in "industria" jihadului

×
Codul embed a fost copiat

Un studiu realizat de ONG-ul Conflict Armament Research arata ca cea mai temuta organizatie terorista din lume isi procura materialele pentru fabicarea bombelor din intreaga lume – inclusiv din Romania.
 

Companii din 20 de tari - printre care si Romania- sunt implicate in lantul furnizorilor de componente pentru dispozitivele explozive improvizate folosite de Statul Islamic, arata studiul realizat de Conflict Armament Research si finantat de Uniunea Europeana. Elaborarea acestuia a durat mai bine de un an si jumatate iar expertii ONG-ului au analizat sute de componente ale bombelor artizanale folosite in timpul luptelor de langa Rabia, Kirkuk, Mosul, Tikrit si Kobane, fiind ajutati de autoritatile irakiene, dar si de luptatorii kurzi din Siria si Irak.

Industria de bombe artizanale a ISIS
Studiul arata ca 51 de companii din tari precum SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elvetia, Austria, Republica Ceha si Romania au produs, au vandut sau au importat componente folosite de Statul Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate. In prezent, acestea sunt produse la o "scara cvasi-industriala" de catre jihadisti, care utilizeaza materiale ieftine si usor de procurat, cum ar fi ingrasaminte chimice si telefoane mobile.

"Majoritatea componentelor sunt bunuri comerciale care nu au nevoie de licente de export guvernamentale si nu sunt verificate si reglementate cu la fel de mare atentie ca vanzarile de armament", se arata in studiu. Respectivele componente sunt vandute legal de producatorii lor unor intermediari care la randul lor le vand mai departe unor firme mici sau chiar persoanelor fgicize iar de aici ajung in posesia Statului Islamic.

Citește și
semn de pericol nuclear pe un gard
Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara "murdara"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rolul jucat involuntar de o firma din Zlatna
In lista companiilor implicate involuntar in lantul furnizorilor de componente apare si una din tara noastra – Alba Aluminiu din Zlatna, judetul Alba – care figureaza ca producator de materiale chimice folosite la realizarea de dispozitive explozive. Compania, o fosta intreprindere de stat privatizata in 1999, produce paste si pulberi de aluminiu, potrivit site-ului sau. Or aceste materiale, utilizate in general in industria metalurgica, pot fi insa folosite si ca stabilizator pentru explozibili, in combinatie cu ingrasamintele chimice.

Trebuie spus insa ca firma din Alba e intr-o companie selecta, fiindca in lista companiilor de la care cumpara Statul Islamic se numara Nokia, Al Safi Danone si NEC. De asemenea, prezenta firmei romanesti in lista nu inseamna ca ISIS ar cumpara direct din Romania: in studiu se precizeaza ca materialele produse in mai multe tari, printre care si a noastra, sunt achizitionate de intermediari din Turcia. De la acestia respectivele componente ajung la „industria” de explozibili a Statului Islamic. Insa luptatorii ISIS nu se obosesc sa scoata etichetele, astfel ca in Tikrit, expertii au descoperit in aprilie anul trecut un container cu pasta de aluminiu produsa in Romania si exportata in Turcia in 2014. Containerul se afla intr-un depozit al islamistilor, capturat de fortele guvernamentale irakiene in cursul celei de-a doua batalii pentru Tikrit.

Alba Aluminiu a raspuns la solicitarea Conflict Armament Research, precizand ca pe 10 octombrie 2014 a trimis 792 de containere metalice cu pasta de aluminiu in Turcia – in total, peste 22 de tone. Potrivit documentului de export atasat la raport, este vorba de „pasta de aluminiu pentru industria lacurilor si vopselelor”. Containerele au fost preluate si depozitate de compania logistica 3D Lojistik pentru cumparatorul final, Marikem. Marikem a declarat ca nu exporta in Siria sau Irak, singura tara in care vinde fiind Azerbaidjan. 3D Lojistik nu a raspuns pana acum la intrebarile expertilor Conflict Armament Research.

Nokia, marca preferata de detonatoare
In lantul furnizorilor de componente pentru realizarea dispozitivelor explozive improvizate ale gruparii Stat Islamic sunt implicate in total 13 firme din Turcia, mai multe decat din orice alta tara, mai ales ca urmare a proximitatii, se afirma in studiu. Turcia este urmata de India, cu sapte companii implicate in furnizarea de asemenea componente. Sapte firme indiene sunt au produs majoritatea detonatoarelor si fitilelor. Toate aceste componente au fost exportate legal din India, sub licenta emisa de guvern, unor entitati din Liban si Turcia, potrivit Conflict Armament Research. 

Printre cele mai comune componente descoperite de experti de numara telefoanele Nokia (produse si sub denumirea Microsoft Mobile) 105 RM-908, utilizate de islamisti pentru producerea detonatoare. Unele dintre aceste telefoane sunt aduse din Irak, fiind importate de o companie din Bagdad, iar altele vin printr-un intermediar din Emiratele Arabe Unite.

Pe lista a ajuns, tot involuntar se pare, si Al Safi Danone din Irak. Compania a importat peroxid de hidrogen pentru sterilizarea ambalajelor, insa acesta a ajuns ulterior in posesia jihadistilor care utilizeaza substanta la producerea de explozibili.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Seful Europol: Pana la 5000 de jihadisti s-au intors in Europa dupa ce au fost antrenati de ISIS in tabere din Irak si Siria
Seful Europol: Pana la 5000 de jihadisti s-au intors in Europa dupa ce au fost antrenati de ISIS in tabere din Irak si Siria

Seful Europol a atras atentia intr-un interviu acordat in publicatia germana Neue Osnabrücker Zeitungca pana la 5000 de jihadisti ar putea fi in Europa.

Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara
Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara "murdara"

Cele mai mari temeri privind Statul Islamic ar putea deveni realitate, daca se dovedeste ca teroristii au pus mana pe o valiza plina cu material radioactiv disparuta acum cateva luni.

Statul Islamic ar fi trimis sute de fanatici pentru a comite atentate in Europa si Rusia. Liderul lor, un refugiat in Austria
Statul Islamic ar fi trimis sute de fanatici pentru a comite atentate in Europa si Rusia. Liderul lor, un refugiat in Austria

Serviciile Kremlinului sustin ca au descoperit un plan al Statului Islamic de a lansa atacuri in Europa, sub conducerea unui cecen cu statut de refugiat in Austria.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.