O firma din Alba a ajuns fara sa stie sa livreze componente pentru bombele ISIS. Locul Romaniei in "industria" jihadului

Ultimul update: Duminica 28 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Joi 25 Februarie 2016 10:57
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Un studiu realizat de ONG-ul Conflict Armament Research arata ca cea mai temuta organizatie terorista din lume isi procura materialele pentru fabicarea bombelor din intreaga lume – inclusiv din Romania.
 

Companii din 20 de tari - printre care si Romania- sunt implicate in lantul furnizorilor de componente pentru dispozitivele explozive improvizate folosite de Statul Islamic, arata studiul realizat de Conflict Armament Research si finantat de Uniunea Europeana. Elaborarea acestuia a durat mai bine de un an si jumatate iar expertii ONG-ului au analizat sute de componente ale bombelor artizanale folosite in timpul luptelor de langa Rabia, Kirkuk, Mosul, Tikrit si Kobane, fiind ajutati de autoritatile irakiene, dar si de luptatorii kurzi din Siria si Irak.

Industria de bombe artizanale a ISIS
Studiul arata ca 51 de companii din tari precum SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elvetia, Austria, Republica Ceha si Romania au produs, au vandut sau au importat componente folosite de Statul Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate. In prezent, acestea sunt produse la o "scara cvasi-industriala" de catre jihadisti, care utilizeaza materiale ieftine si usor de procurat, cum ar fi ingrasaminte chimice si telefoane mobile.

"Majoritatea componentelor sunt bunuri comerciale care nu au nevoie de licente de export guvernamentale si nu sunt verificate si reglementate cu la fel de mare atentie ca vanzarile de armament", se arata in studiu. Respectivele componente sunt vandute legal de producatorii lor unor intermediari care la randul lor le vand mai departe unor firme mici sau chiar persoanelor fgicize iar de aici ajung in posesia Statului Islamic.

Reuters: Valiza cu material radioactiv, disparuta in Irak. Cat de simplu ar fi pentru ISIS sa faca o bomba nucleara "murdara"

Rolul jucat involuntar de o firma din Zlatna
In lista companiilor implicate involuntar in lantul furnizorilor de componente apare si una din tara noastra – Alba Aluminiu din Zlatna, judetul Alba – care figureaza ca producator de materiale chimice folosite la realizarea de dispozitive explozive. Compania, o fosta intreprindere de stat privatizata in 1999, produce paste si pulberi de aluminiu, potrivit site-ului sau. Or aceste materiale, utilizate in general in industria metalurgica, pot fi insa folosite si ca stabilizator pentru explozibili, in combinatie cu ingrasamintele chimice.

Trebuie spus insa ca firma din Alba e intr-o companie selecta, fiindca in lista companiilor de la care cumpara Statul Islamic se numara Nokia, Al Safi Danone si NEC. De asemenea, prezenta firmei romanesti in lista nu inseamna ca ISIS ar cumpara direct din Romania: in studiu se precizeaza ca materialele produse in mai multe tari, printre care si a noastra, sunt achizitionate de intermediari din Turcia. De la acestia respectivele componente ajung la „industria” de explozibili a Statului Islamic. Insa luptatorii ISIS nu se obosesc sa scoata etichetele, astfel ca in Tikrit, expertii au descoperit in aprilie anul trecut un container cu pasta de aluminiu produsa in Romania si exportata in Turcia in 2014. Containerul se afla intr-un depozit al islamistilor, capturat de fortele guvernamentale irakiene in cursul celei de-a doua batalii pentru Tikrit.

Alba Aluminiu a raspuns la solicitarea Conflict Armament Research, precizand ca pe 10 octombrie 2014 a trimis 792 de containere metalice cu pasta de aluminiu in Turcia – in total, peste 22 de tone. Potrivit documentului de export atasat la raport, este vorba de „pasta de aluminiu pentru industria lacurilor si vopselelor”. Containerele au fost preluate si depozitate de compania logistica 3D Lojistik pentru cumparatorul final, Marikem. Marikem a declarat ca nu exporta in Siria sau Irak, singura tara in care vinde fiind Azerbaidjan. 3D Lojistik nu a raspuns pana acum la intrebarile expertilor Conflict Armament Research.

Nokia, marca preferata de detonatoare
In lantul furnizorilor de componente pentru realizarea dispozitivelor explozive improvizate ale gruparii Stat Islamic sunt implicate in total 13 firme din Turcia, mai multe decat din orice alta tara, mai ales ca urmare a proximitatii, se afirma in studiu. Turcia este urmata de India, cu sapte companii implicate in furnizarea de asemenea componente. Sapte firme indiene sunt au produs majoritatea detonatoarelor si fitilelor. Toate aceste componente au fost exportate legal din India, sub licenta emisa de guvern, unor entitati din Liban si Turcia, potrivit Conflict Armament Research. 

Printre cele mai comune componente descoperite de experti de numara telefoanele Nokia (produse si sub denumirea Microsoft Mobile) 105 RM-908, utilizate de islamisti pentru producerea detonatoare. Unele dintre aceste telefoane sunt aduse din Irak, fiind importate de o companie din Bagdad, iar altele vin printr-un intermediar din Emiratele Arabe Unite.

Pe lista a ajuns, tot involuntar se pare, si Al Safi Danone din Irak. Compania a importat peroxid de hidrogen pentru sterilizarea ambalajelor, insa acesta a ajuns ulterior in posesia jihadistilor care utilizeaza substanta la producerea de explozibili.

Seful Europol: Pana la 5000 de jihadisti s-au intors in Europa dupa ce au fost antrenati de ISIS in tabere din Irak si Siria

Seful Europol: Pana la 5000 de jihadisti s-au intors in Europa dupa ce au fost antrenati de ISIS in tabere din Irak si Siria

migranti din Libia preluati de paza de coasta

Reportaj CNN în Libia, țara în care oamenii sunt vânduți ca sclavi pentru câteva sute de dolari

Parlamentul, criticat dur în raportul MCV. Cum vede Bruxelles-ul OUG 13 şi modificarea legilor justiţiei

Ministerul Cercetării şi-a făcut logo înregistrat la OSIM. Ce spun specialiştii: "Pare făcută în Paint"

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Fenomenul ”zombie” în România. Drogurile necunoscute care afectează tot mai mulți tineri

barcelona

Corespondenţă Ştirile ProTV din Barcelona. Mărturiile românilor, îngrijorați de pierderea jobului sau de salarii

Corespondenţă Ştirile ProTV din Barcelona. Românii se tem că vor fi primii care-și vor pierde joburile

Documente secrete, declasificate: dezvăluiri despre moartea lui John F. Kennedy și planul CIA de a îl ucide pe Fidel Castro

5.600 de jihadişti ISIS s-au întors în ţările lor de origine. Ce ar putea plănui

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război