EUObserver: Anexarea Crimeei, permisa de Occident, care nu a vrut un conflict cu Rusia. "Putin abia asteapta un pretext"

Ultimul update: Luni 29 Februarie 2016 02:34
Data publicarii: Vineri 26 Februarie 2016 11:20
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Un document de acum doi ani arata ca invazia ruseasca a Crimeei a fost permisa de catre Statele Unite si puterile europene.

Documentul a fost publicat de o comisie parlamentara de la Kiev si poate fi citit pe site-ul institutiei (in limba ucraineana). Potrivit EUObserver, el contine transcrierea reuniunii Consiliului National de Siguranta si Aparare (echivalentul CSAT-ului de la noi) din 28 februarie 2014, la o o saptamana dupa caderea de la putere a fostului presedinte Ianukovici si la o zi dupa ce fortele speciale ale Kremlinului au capturat cladirile guvernamentale din Crimeea, primul pas catre anexarea peninsulei

Potrivit minutei reuniunii, presedintele interimar Turcinov a vrut sa declare stare de razboi si sa respinga atacul rusesc. Insa ministrii l-au avertizat ca acest lucru nu e posibil. Ihor Teniuh, detinatorul portofoliului apararii, i-a spus ca poate mobiliza doar 5.000 de soldati, in vreme ce Rusia are deja 38.000 de oameni la granita, sub pretextul unui exercitiu militar. Alti lideri l-au avertizat pe Turcinov ca majoritatea locuitorilor Crimeei sunt pro-rusi, deci nu vor rezista in fata invaziei. Iar premierul Iateniuk i-a spus clar ca NATO “se teme” sa ajute Ucraina si ca nicio tara nu le va veni in ajutor in cazul unui razboi cu Rusia.

Crimeea

La randul ei, Iulia Timosenko l-a avertizat pe Turcinov ca in Ucraina se va repeta scenariul din Ossetia de Sud, cand rusii au invadat Georgia profitand de conflictul dintre fosta republica sovietica si regiunea separatista. Georgia era condusa pe atunci de Mihail Saakashvili, in prezent guvernatorul regiunii ucrainene Odessa, care a sperat ca SUA sau NATO ii vor sari in ajutor – insa acest lucru nu s-a intamplat. “Putin abia astepta sa-i dam un motiv. Mai tineti minte cum a inghiti Saakashvili momeala si a pierdut?”, a spus Timosenko. “Trebuie sa devenim cea mai pacifista natiune de pe planeta”.

Sanctiunile impotriva Rusiei, preluginte pana in iulie 2016. De ce au luat liderii occidentali aceasta decizie

Americanii si germanii ne-au cerut sa nu incepem nicio actiune deoarece, dupa informatiile lor, Putin o va folosi drept pretext pentru o invazie pe scara larga”, a spus si seful serviciului de informatii ucrainean. “Sugerati sa nu facem nimic?”, a intrebat Turcinov.

In final, starea de razboi nu a fost declarata, ci doar starea de alerta iar Rusia a anexat Crimeea fara sa traga un foc de arma. Occidentul a replicat doar cu sanctiuni. Barack Obama declara pe 3 martie ca “Exista un consens la nivel international asupra faptului ca Rusia a incalcat reglementarile internationale. Masurile luate de Rusia reprezinta incalcari ale suveranitatii ucrainene si ale dreptului international. Daca Moscova continua pe traiectoria actuala, examinam masuri economice si diplomatice care ar izola Rusia".
 

Raspunsul Rusiei la demonstratiile militare din Marea Neagra. Moscova trimite avioane, elicoptere si militari in Crimeea

Raspunsul Rusiei la demonstratiile militare din Marea Neagra. Moscova trimite avioane, elicoptere si militari in Crimeea

lagar Auschwitz

Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani

Analiză BBC News. De ce au ieșit în stradă zeci de mii de oameni în Iran, să protesteze

Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

Imagini de groază în Venezuela. Copiii mor de foame din cauza sărăciei

În genunchi, în lacrimi, cu tricolorul. Cum și-au luat românii adio de la Regele Mihai. FOTO

Interviul integral oferit de Regele Mihai lui John Florescu: ”Oamenii erau solidari. Comunismul i-a schimbat în rău”

Regele Mihai - Getty Images

Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Mărturii din iadul nazist. Scrisoarea unui supraviețuitor al ororilor de la Auschwitz

Războiul cuvintelor Dragnea, Tăriceanu - Statele Unite. Analiști: În joc este securitatea României