Ads by INTERNET PROTV

Bild: Estul Ucrainei, guvernat ca o regiune a Rusiei. "Liderul din umbra" al Donbasului a incercat sa puna mana si pe Moldova

harta Donbas

Jurnalistii de la Bild au obtinut un document secret ce demonstreaza ca Vladimir Putin controleaza regiunile separatiste din estul Ucrainei – incalcand practic acordurile de la Minsk.

Ziaristii germani au publicat transcrierea discutiilor “Comisiei Interministeriale pentru trimiterea de ajutor umanitar in zonele afectate din sud-estul regiunilor Donetk si Luhansk”, discutii ce au avut loc pe 23 octombrie 2015. Potrivit Bild, documentul arata ca aceste regiuni separatiste din Ucraina, teroretic sub controlul militiilor pro-ruse, sunt de fapt dirijate de la Kremlin, unde exista si un “guvern din umbra” care le gestioneaza.

Si asta cu toate ca, in discutiile cu Occidentul si Kiev-ul, diplomatii rusi sustin ca nu Moscova nu are niciun control asupra acestor regiuni si ca face eforturi pentru implementarea acordurilor de la Minsk, de care depinde ridicarea sanctiunilor aplicate Kremlinului.

militii in Zaiteve, regiunea Donetk

Cum este guvernat Donbasul de la Moscova
Discutiile din Comisie arata ca de fapt autoritatile ruse intervin in Donbas nu doar pentru a trimite ajutoare umanitare. In realitate, exista 6 grupuri de lucru – “finante”, “politici salariale si servicii publice”, “refacerea industriei”, “comert, “energie” si “transporturi” – echivaland practic cu niste ministere. In acest comisii, activitatile respective sunt planificate pana la cel mai mic detaliu, ca si cum ar fi vorba despre o regiune din Rusia si nu una de pe teritoriul unui alt stat.

De pilda, comisia se ocupa de procurarea pieselor de schimb pentru autobuze, tramvaie si trenurile care circula in Donbas. Expertii consultati de jurnalistii de la Bild spun ca nu este nicio diferenta intre modul in care oficialii trateaza problemele acestor regiuni ucrainene si cele rusesti.

Citeste si: Tarile unde Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

exercitiu militar al rebelilor separatisti din estul UCrainei

Fiecare dintre grupurile de lucru contine un membru al FSB (fostul KGB). In schimb, la sedinta nu a participat niciun membru al auto-proclamatelor guverne separatiste din Donetk si Luhansk. Acestia au fost doar informati privind deciziile adoptate la Moscova – o practica comuna, potrivit expertilor consultati de Bild.

Comisia a fost infiintata oficial in 2014, pentru a acorda ajutor umanitar regiunilor din estul Ucrainei. Ulterior nu a mai existat nicio mentiune oficiala privind activitatea ei, pana la documentul publicat de Bild.

Cine este “liderul din umbra” al Donbasului
In fruntea comisiei, ca reprezentant al Guvernului, este viceprim-ministrul Dmitri Kozak (foto, in stanga), unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin, care a coordonat si campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, dar si organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, iar in 2008 era considerat posibilul succesor al lui Putin (loc ocupat apoi de Medvedev). La fel ca presedintele, si Kozak provine din serviciile secrete: potrivit Moscow Times, actualul vicepremier si-a inceput cariera in anii ’70 in GRU, serviciul de informatii al armatei.

Dmitri Kozak si Vladimir Putin

Mai semnificativ, Kozak a fost insarcinat si cu integrarea in Rusia a unei alte regiuni desprinsa din Ucraina – Crimeea. Iar acum mai bine de un deceniu s-a ocupat de o alta regiune disputata, Transnistria, in calitate de reprezentant special al Kremlinului (functia detinuta acum de Dimitri Rogozin). In 2003, a propus asa-numitul “memorandum Kozak”, o solutie pentru rezolvarea conflictului intre Moldova si Transnistria, care a dus la proteste dincolo de Prut.

Planul de federalizare a Moldovei
Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea tarii intr-o republica federala cu un “Senat” in care moldovenii si separatistii ar fi avut reprezentare egala. De asemenea, trupele ruse ar fi urmat sa stationeze pe teritoriul tarii pana in 2023. Desi initial presedintele moldovean Voronin a fost de acord cu memorandumul, preconizandu-se si o vizita a lui Putin la Chisinau pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Cccidentului si a opozitiei de la Chisinau, planul a fost respins. Aceeasi soarta a avut, in 2005, un al doilea memorandum Kozak.

Numarul 2 in Comisia rusa care administreaza, de facto, regiunile separatiste din estul Ucrainei este Serghei Nazarov (foto jos), adjunct al ministrului Dezvoltarii Economice a Federatiei Ruse. Potrivit CV-ului sau oficial, Nazarov nu e insa economist, ci ofiter, cu 10 ani de cariera militara la activ. Ulterior, s-a reconvertit in specialist in relatiile economice dintre Rusia si alte republici ex-sovietice. Nazarov colaboreaza cu Kozak si in gestionarea Crimeei.

Serghei Nazarov


 

 

Sursa: Bild, Data publicarii: 30 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
© 2016 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed