"Cometa secolului" se apropie de Soare. Peste doua luni va veni spre Pamant si va fi vizibila

×
Codul embed a fost copiat

Muritorii au un nou motiv sa se teama ca vine sfarsitul lumii. Cometa ISON, descoperita de doi astronauti rusi in urma cu un an, se apropie de Soare.

Este uriasa, cu un nucleu de cativa kilometri si neobisnuit de luminoasa.

A fost supranumita deja "cometa secolului", iar telescoapele si satelitii agentiilor spatiale din America si Europa o urmaresc cu mare atentie.

Unii sunt convinsi ca americanii fac provizii de alimente si apa si chiar au semnat cu rusii un acord de sprijin, in cazul in care situatia devine critica.

Astronomii Vitali Nevski si Artyom Novichonok, care au descoperit-o acum un an, au numit-o ISON, acronimul in limba engleza pentru programul international de observare pe cerul noptii. Chiar maine....

Citește și
ISON
NASA a realizat o noua imagine cu "cometa secolului" : la ce distanta de Pamant se afla acum
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Marti, cometa va trece pe langa planeta Marte. Dupa ce va trece de Marte, va trece foarte foarte aproape de Soare", explica Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane.

Privita prin telescop, cometa pare un bob firav si ratacitor de lumina.

Totusi, pentru un obiect ceresc aflat la o asemenea distanta, este neobisnuit de luminoasa, spun specialistii.

Stralucirea si "coada" lasata in urma sugereaza un nucleu din gaze inghetate si pulbere stelara de cel putin 1 kilometru, daca nu chiar de zece kilometri, potrivit diferitelor estimari.

"Oamenii au anticipat un eveniment istoric, aparitia celei mai stralucitoare comete vazute vreodata", a declarat Dave Icar, editor Astronomy Magazine.

Multi s-au grabit sa vada aici un semn prevestitor al Apocalipsei.

Intamplator sau nu, la inceputul verii a fost semnat la Washington un acord de colaborare intre Agentiile pentru Situatii de Urgenta americana si rusa.

Documentul prevede o colaborare stransa in cazul unei catastrofe neprecizate si masuri de mentinere a liniilor de comunicatii in situatie limita.

"Pana in acest moment nu exista un sistem operational pentru monitorizarea acestor obiecte. Exista doar sisteme militare, care pot observa obiecte cosmice de dimensiuni mici", spune Ioan Piso.

Agentia americana a comandat cantitati suplimentare de alimente cu grad scazut de perisabilitate si apa plata, care trebuiau livrate pana pe 1 octombrie.

Unii s-au grabit s-o numeasca "cometa secolului". Este totusi prematur sa fie facute asemene aprecieri, cred specialistii.

In 1973, o cometa indepartata numita Kohoutek arata de parca ar fi pregatit "un mare spectacol", cam la fel ca ISON.

Cometa ISON va ajunge la punctul cel mai apropiat de Soare, cam un milion de kilometri distanta, peste 2 luni, cand s-ar putea dezintegra sub actiunea radiatiei si a furtunilor solare. Apoi se va indrepta spre Pamant.

Expertii dau asigurari ca nu avem de ce sa ne face griji. Poate ar trebui mai bine sa ne pregatim sa o admiram, pentru ca s-ar putea putea sa fie la fel de stralucitoare ca planeta Venus.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Spectacolul pe care
Spectacolul pe care "cometa secolului" il va realiza in curand: "Va produce aceeasi lumina ca Luna"

Comet ISON, denumita de NASA "cometa secolului" va oferi specialistilor in astronomie un obiect bun de studiu in perioada urmatoare.

NASA a realizat o noua imagine cu
NASA a realizat o noua imagine cu "cometa secolului" : la ce distanta de Pamant se afla acum

Un satelit NASA care scaneaza cele mai puternice explozii din Univers a realizat o noua imagine a cometei ISON, care va fi vizibila la finalul anului de pe Pamant.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.