Raportul ONU: Efectul oamenilor asupra Planetei e incontestabil. Cu cat va creste temperatura medie
Incalzirea globala este "fara echivoc" si probabilitatea ca omul sa contribuie la schimbarile climatice este "foarte mare", se arata intr-un raport lansat vineri la Stokcholm de Organizatia Natiunilor Unite.
La 5 ani distanta de momentul in care a inceput acest studiu, concluziile sunt alarmante.
"Influenta umana a fost detectata in incalzirea atmosferei si a oceanelor, in schimbarile din ciclul global al apelor, in scaderea nivelelor de zapada si gheata, in cresterea nivelului global al apelor si in anumite fenomene extreme", se arata in raport.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In aceasta dimineata a fost lansat doar un scurt rezumat al raportului care insumeaza in total 1.000 de pagini. Acesta va fi facut public pe 30 septembrie.
Raportul este considerat cel mai "riguros si important raport stiintific din istorie", spune meteorologul Jeff Masters.
"Nu mai poate fi contestat faptul ca avem o schimbare climaterica ce are loc mult mai rapid si mult mai rau decat am prevazut acum 6 ani", spune Durwood Zaelke, presedintele unei grupari non-profit din Washington D.C.
Raportul a fost elaborat de sute de oameni de stiinta de top din lume.
Referitor la amploarea posibila a incalzirii globale pana la sfarsitul secolului, GIEC a retinut patru scenarii posibile, insa nu s-a pronuntat cu privire la probabilitatea fiecaruia dintre ele.
Astfel, GIEC estimeaza ca Terra se va incalzi probabil cu 0,3 grade Celsius, in cel mai optimist caz, si 4,8 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol in raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005.
Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantitatile de gaze cu efect de sera ce vor fi emise in atmosfera in urmatorii ani. Pamantul s-a incalzit deja cu aproximativ 0,8 grade Celsius fata de epoca preindustriala.
Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite mentinerea cresterii temperaturilor la 2 grade Celsius in raport cu epoca preindustriala, obiectiv pe care comunitatea internationala si l-a asumat.
"Limitarea schimbarii climatice va necesita reduceri substantiale si durabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera", a insistat, citat intr-un comunicat, Thomas Stocker, vicepresedintele grupului GIEC.
In privinta cresterii nivelului marii, una dintre consecintele majore ale incalzirii globale, GIEC a revizuit in crestere estimarile, oamenii de stiinta considerand de-acum ca poate urca intre 26 si 82 de centimetri pana in 2100, fata de 18-59 de centimetri in raportul din 2007, astfel incat climatologii iau in calcul accelerarea topirii ghetarilor in Groenlanda si in Antarctica, un fenomen mai putin cercetat in urma cu sase ani.