Ar putea fi o transmisie venita din partea unei inteligente extraterestre. Semnalul radio care ii agita pe astronomi

Ultimul update: Vineri 02 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 30 August 2016 10:00
Categorie: Stiinta
antene telescop

Detectarea in 2015 a unui ''semnal puternic'' de catre un telescop radio din Rusia care scana cerul in cautarea vietii extraterestre starneste un mare interes in comunitatea stiintifica.

Acest semnal, ale carui caracteristici ar putea sugera o transmisie venita din partea unei inteligente extraterestre, ar putea fi la fel de bine o interferenta radio sau rezultatul unui fenomen natural - a anuntat in acest weekend site-ul de specialitate Centauri Dreams, care a facut public pentru prima data aceasta observatie, arata AFP, conform Agerpres.

''Nimeni nu sustine ca este opera unei civilizatii extraterestre, dar cu siguranta fenomenul merita studiat'', a declarat Paul Gilster, autorul site-ului Centauri Dreams care prezinta studii din domeniul explorarii spatiului. Acesta a dezvaluit aceasta descoperire dupa ce a vazut o prezentare despre acest subiect facuta de astronomul italian Claudio Maccone.

Descoperirea va face obiectul unei dezbateri in cadrul celei de-a 67-a editii a Congresului International de Astronomie care va avea loc in Guadalajara, Mexic, in 27 septembrie.

Semnalul vine din directia HD 164595, o stea similara soarelui, care se afla in constelatia Hercule, aflata la circa 95 de ani-lumina de Terra. Oamenii de stiinta stiu despre aceasta ca are cel putin o planeta, insa ar putea avea mai multe.

Politia britanica ridiculizata. Fortele de ordine cauta un suspect care seamana cu un... extraterestru din "Star Trek"

Semnalul a fost detectat in 15 mai 2015 cu ajutorul radio-telescopului RATAN-600, in Republica Karaciai-Cerchezia din Rusia, in apropierea granitei cu Georgia. Echipa de astronomi a fost condusa de Nikolai Bursov de la Academia Rusa de stiinte Exacte.

Expertii sustin ca e mult prea devreme sa stim ce inseamna acest semnal si de unde vine exact, insa este suficient de interesant pentru ca cercetatorii ''sa solicite sa faca obiectul unei monitorizari permanente'', dupa cum scrie Paul Gilster.

Potrivit oamenilor de stiinta, daca acest semnal radio provine de la o antena izotropa care emite in toate directiile, avem de-a face cu o civilizatie mult mai avansata decat a noastra, numita '''Kardashev de tip II''.

In cazul in care semnalul provine de la o banda de emisie ingusta orientata catre sistemul nostru solar, ar putea fi vorba despre o civilizatie asemanatoare cu cea a oamenilor.

Potrivit astronomului Nick Suntzeff de la Universitatea A&M din Texas, SUA, citat de revista de specialitate ''Ars Technica'', acest semnal de 11 gigahertzi se situeaza pe frecventele utilizate de armata. ''Daca as fi in locul astronomilor, as continua observatiile, insa fara mari iluzii, tinand seama de faptul ca ar putea fi vorba de ceva militar'', a spus acesta.

antene telescop Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un australian sustine ca a fotografiat un OZN. Pana acum, el ar fi vazut aproximativ 500 de obiecte zburatoare neidentificate

Un australian sustine ca a fotografiat un OZN. Pana acum, el ar fi vazut aproximativ 500 de obiecte zburatoare neidentificate

Politia britanica ridiculizata. Fortele de ordine cauta un suspect care seamana cu un... extraterestru din

Politia britanica ridiculizata. Fortele de ordine cauta un suspect care seamana cu un... extraterestru din "Star Trek"

Ar putea fi mesaje de la o civilizatie indepartata. Semnalul misterios din spatiu pentru care astronomii nu au explicatii

Ar putea fi mesaje de la o civilizatie indepartata. Semnalul misterios din spatiu pentru care astronomii nu au explicatii

cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii)

O specie nouă de pasăre în fauna României! Ornitologii români au făcut descoperirea

Imagini ca în filme cu Planeta Jupiter. Fotografii spectaculoase

Surpriza imensă a unui astronaut, după ce și-a măsurat corpul. Mai mare cu 9 centimetri!

Dependenţa de jocuri de noroc, eliminată cu un spray nazal

Vești bune de la NASA. Gaura din stratul de ozon a început să scadă în dimensiuni

Metoda care nu costă nimic și la îndemâna oricui prin care nivelul de stres poate fi scăzut

Luna Albastra

Fenomen foarte rar. Prima eclipsă de ”lună albastră” după 150 de ani

Ciocolata ar putea să dispară complet până în 2050. De vină sunt schimbările climatice

Prima ”Super Lună” a anului 2018

O companie din China clonează căţeluşi bolnavi pentru a studia maladiile genetice

Fotografii NASA: nebuloasă planetară asemănătoare cu o decorațiune de Crăciun

Cercetătorii susțin că apa de pe Marte a fost parţial capturată în roci