Mitingul politistilor s-a incheiat fara niciun rezultat. Sindicalisti: "Nu este loc pentru ingaduinta"

×
Codul embed a fost copiat

Liderii sindicali ai politistilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, si cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Sindicalistii sustin ca cei doi ministri au spus ca nu sunt bani si "au cerut ingaduinta, dar nu este loc pentru asa ceva". Ei au mai anuntat ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

La discutiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual, Dumitru Coarna, si presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

La finalul discutiilor, liderii sindicali au spus ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, in conditiile in care cei doi ministri le-au transmis ca nu sunt banii si au cerut ingaduinta.

"Am avut o discutie la Guvern, desi puteam sa o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne si cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicarile care erau transmise de o saptamana. Ne-au spus ca au primit revendicarile ieri, iar pe motivul asta nu au avut cum sa pregateasca si sa gaseasca solutii. Orice discutie aveam, se raportau la bani si in loc sa fie de partea noastra, cum au sustinut in declaratii, practic incercau sa ne convinga pe noi ca politistii au ingaduinta si ca mai pot suporta in continuare. A spus sa nu ne uitam la alte categorii profesionale, ca asta a fost in planul lor de guvernare, iar politistii nu erau in programul de guvernare. Cum a putut sa permita sa ajunga in aceasta situatie? Cum e posibil ca la alte categorii sa acorde cresteri, iar noi sa asteptam legea unitara de salarizare? Daca este ceva pozitiv in urma intregii discutii, este ca se va analiza daca exista bani si posibilitatea sa aduca amendamente ca sporul de 75 la suta sa urce la 100 la suta si sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la suta. Dar nu e o garantie, nu e un angajament, au zis ca analizeaza si sa vada daca pot sa introduca amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau sa asteptam legea salarizarii. Nu m-au convins. Cum pot spune ei ca nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizarii cu cresteri de nu stiu cate ori? Nu stiu ce vor face ceilalti, incercau sa ne convinga ca politistii sunt ingaduitori si suporta multe, dar eu cred ca trebuie sa le demonstram ca nu ne oprim aici. Ganditi-va ca logistica este suportata din banii angajatilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingaduinta, dar nu cred ca maiieste momentul pentru asa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul sa isi doreasca. Trebuie sa reuseasca. Un ministru puternic spune "ori dati astea, ori imi dau demisia", asa ar fi facut un ministru puternic", a spus presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

Citește și
garda de mediu
Angajatii Protectiei Mediului si cei ai Garzii de Mediu au intrat din nou in greva. "Nu se mai poate asa, e bataie de joc"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

El a mai spus ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

Imediat dupa anuntul privind rezultatele negocierilor, mitingul politistilor s-a incheiat.

Pe durata manifestatiei din Piata Victoriei, politistii au fluierat, au suflat in vuvuzele si au fluturat steaguri. Ei au avut pancarte cu caricaturile ministrului de Interne si cu mesaje precum "Siguranta politistului=siguranta cetateanului", "Vreti sa oferiti servicii europene cu salarii de 2 bani?" si "Modernizati sediile/posturile de politie".

In Piata Victoriei a fost amenajata o scena de unde liderii sindicali li s-au adresat politistilor. "Va baieti joc de noi, furati tara. Spuneti ca politia nu se afla in programul de guvernare? Dar unde este politia? Nu sunteti in stare sa aplicati o lege unitara pentru toti bugetarii? Plecati acasa daca nu sunteti in stare! Ramanem in strada, protestam pentru toata politia. impreuna putem invinge", a spus vicepresedintele Mihai Zlat, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC). El i-a acuzat pe reprezentantii Ministerului de Interne ca nu asigura nici logistica necesara politistilor: "Vreti sa intervenim la evenimente in cinci minute? Cu ce, cu masini de acum 10 ani, 15 ani?".

Mitingul politistilor a inceput in jurul orei 9.00, in fata Ministerului Afacerilor Interne, unde participantii la protest au cantat imnul national ”Desteapta-te romane!” si au tinut un moment de reculegere in memoria politistilor cazuti la datorie. De asemenea, organizatorii protestului au amplasat si acolo scena, de pe care liderul sindical Dumitru Coarna le-a vorbit protestatarilor.

Protestatarii au plecat de la sediul MAI in jurul orei 12.00, mergand in mars pana la sediul Guvernului.

Politistii cer majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal.

MAI: Carmen Dan se va intalni si luni cu sindicatele din Politie pentru amendamente la OUG 9

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va avea luni o noua intalnire cu liderii sindicatelor din Politie, pentru a stabili impreuna doua propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenta si acordarea unui procent de 100% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, anunta Ministerul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Daniela Pescaru s-au intalnit, sambata, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor, care au protestat in fata sediului MAI si in fata Guvernului.

Conform unui comunicat dat publicitatii de MAI la finalul intalnirii, Carmen Dan a reiterat angajamentul de a gasi o solutie echitabila la revendicarile salariale ale personalului MAI: “Am mai discutat cu sindicatele din Politie si in saptamanile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a facut in trecut. Am deschiderea si dorinta de a schimba lucrurile in bine. impreuna trebuie sa gasim solutii. Va asigur ca fac parte dintr-un guvern care pune in practica exact ce a promis”.

”Cunoastem discrepantele, care s-au creat in ultimii ani in domeniul salarizarii si toti trebuie sa intelegem ca aceste probleme nu pot fi rezolvate deodata, fara a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizarii unitare, aceste disfunctionalitati vor fi solutionate, si se vor indrepta toate inechitatile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali sa sprijine demersurile noastre, sa accepte un dialog constructiv in vederea finalizarii legii unice a salarizarii”, a declarat si ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate.

In cadrul intalnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit ca, in urma demersurile intreprinse, pana la acest moment de catre conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de aplicarea HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, se arata in comunicat.

Totodata, au fost initiate o serie de amendamente la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 9/2017, care in acest moment se afla in dezbaterea Parlamentului prin care sporurile si majorarile salariale, stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru politie judiciara, sa se determine prin raportare la salariul de baza/solda de functie/salariul de functie acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toti politistii astfel incat sa fie acordat in luna aprilie, si nu in luna august cum este prevazut in prezent, precum si eliminarea discrepantelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, si cei din structura Ministerului Sanatatii, precizeaza sursa citata.

Ministrul Afacerilor Interne a spus ca respecta dreptul politistilor de a protesta pentru a atrage atentia asupra inechitatilor cu care se confrunta de ani de zile, subliniind faptul ca pentru rezolvarea acestora este nevoie de mai mult timp pentru a identifica sursele de finantare si modalitatea tehnica prin care sa fie aplicate aceste solutii.

Toate solutiile gasite pana in prezent au fost identificate impreuna cu liderii sindicali si cu celelalte ministere care au atributii in rezolvarea revendicarilor de ordin financiar, se arata in comunicat.

Carmen Daniela Dan si-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru rezolvarea tuturor problemelor de ordin financiar cu care se confrunta angajatii MAI astfel incat salariul primit sa reflecte munca depusa in slujba comunitatilor, riscurile zilnice la care se expun si restrictiile la care sunt obligati.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne va depune toate eforturile pentru ca in noua lege a salarizarii unitare sa se regaseasca solutiile pentru toate revendicarile sindicatelor, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, in cadrul intrevederii de la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne a convenit cu liderii sindicatelor o noua intalnire pentru luni, 27 martie a.c., pentru a stabili impreuna alte doua propuneri de amendamente la OUG 9/2017, cu privire la sporul de permanenta si acordarea unui procent de 100% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Protestul politistilor de la Rutiera continua. 90% din soferii trasi pe dreapta in ultimele zile au primit doar avertisment
Protestul politistilor de la Rutiera continua. 90% din soferii trasi pe dreapta in ultimele zile au primit doar avertisment

Un protest neobisnuit isi face loc printre politistii de la Brigada Rutiera. Nemultumiti de salariile mici, unii agenti nu-i mai amendeaza pe soferii care gresesc.

Angajatii Protectiei Mediului si cei ai Garzii de Mediu au intrat din nou in greva.
Angajatii Protectiei Mediului si cei ai Garzii de Mediu au intrat din nou in greva. "Nu se mai poate asa, e bataie de joc"

Angajatii de la Agentiile Judetene de Protectie a Mediului si comisarii Garzii de Mediu din toata tara au intrat din nou in greva, marti dimineata.

Judetul unde politistii nu vor sa mai dea amenzi in semn de protest pentru lefurile mici.
Judetul unde politistii nu vor sa mai dea amenzi in semn de protest pentru lefurile mici. "Banii sunt la noi in pix"

Vestea protestului „Avertisment” s-a raspandit repede pe Facebook, mai ales printre soferi, care s-au bucurat ca vor scapa de amenzi, cel putin intr-un judet din Romania.

Negocierile dintre politisti si ministrul Afacerilor Interne au esuat. Ce mariri salariale le-au oferit autoritatile
Negocierile dintre politisti si ministrul Afacerilor Interne au esuat. Ce mariri salariale le-au oferit autoritatile

A fost o zi plina pentru doua mii de politisti, care au scandat 6 ore in fata Ministerului Afacerilor Interne. Ei au cerut sa fie mai bine platiti si sa aiba conditii decente de lucru.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.