Zeci de motociclisti au participat la un mars pentru sustinerea bolnavilor de TBC. "Statul mi-a dat o pensie de 8 lei"

Dată publicare: 24-03-2017 18:04
Dată actualizare: 27-03-2017 07:18


Un mars inedit a avut loc in Bucuresti, la care au participat zeci de motociclisti, dar si reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Toti au vrut sa transmita astfel un mesaj de sustinere a celor bolnavi de tuberculoza. Romania a numarat numai anul trecut peste 12 mii de cazuri noi si recidive ale bolii.

50 de motociclisti de la diferite cluburi din Bucuresti si-au turat vineri motoarele pentru o cauza nobila. Un mars de constientizare a unui pericol ascuns: tuberculoza. Suntem, din pacate, pe primul loc in Europa ca numar de bolnavi.

Doctor, Victor Spanu, pneumolog: "Infectia nu e tot una cu boala. Poti fi infectat dar sa nu faci boala. Pe plan mondial cel putin o treime din populatie e infectata."

Miljana Grbic -reprezentanta OMS in Romania: "Oamenii ar trebui sa fie constienti ca tuberculoza nu a fost eradicata si oricine poate fi afectat."

Exista un vaccin care se face la nastere pentru ca proteja bebelusii. Medicii spun ca in ceea ce priveste adultii, nu exista o protectie. Boala trebuie depistata din vreme si tratata astfel incat sa nu se transmita la alti pacienti.

Reporter: "Care ar fi primele semne de boala?"

Victor Spanu, pneumolog: "Tusea persistenta mai mult de 3 saptamani"

Tinand cont ca bacilul se transmite prin aer, singurul lucru pe care putem sa-l facem e sa evitam spatiile aglomerate si sa nu stam in preajma oamenilor care tusesc. Soarele e foarte important pt ca microbul e sensibil la ultraviolete. Iuliana este unul din cei 12.800 de pacienti care au trecut prin calvarul bolii, dupa ce s-a infectat cu bacilul tuberculozei.

Iuliana Dobre -fosta pacienta:"Eu am fost un caz fericit de TBC negativ, dar chiar daca aveam si adeverinta ca nu sunt contagioasa, prietenii m-au parasit. Cand mi-am revenit s-au intors, dar nu mai faceau parte din viata mea. Statul roman nu prea te ajuta. Mi-a dat o pensie de 8 lei dupa ce mi-au extirpat plamanul stang."

Vineri seara, statuile din piata Universitatii vor fi luminate in rosu.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO