Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete
Sambata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Bunavestire, iar pentru cei care tin post este si prima dezlegare la peste. Asa se explica aglomeratia de vineri din piete si fuga dupa marfa proaspata, in special crap si scrumbie.
Din pacate, tara noastra este codasa Europei la consumul de peste si fructe de mare.
Dimineata, in hala Obor era inghesuiala la tarabele cu peste. Predomina pestele autohton, de apa dulce. Vedeta sezonului, scrumbia, costa intre 15 si 25 de lei kilogramul, in functie de marime. Se vand bine si crapul, bibanul sau macroul.
Reporter: "Ce peste vindeti cel mai bine?"
Vanzatoare: "Crap, caras"
Pentru cei pretentiosi, un magazin din Dorobanti aduce un concept nou pentru Romania, dar obisnuit pentru tarile de la Mediterana.
Razvan, manager: "Puteti veni sa luati pestele crud. Putem sa il curatam, sa il filetam, putem chiar sa si il pregatim, acasa cand ajungeti doar sa il aruncati in cuptor sau pe plita. Tot ce vedeti pe vitrine noi putem sa va gatim"
Pestele randunica, scorpia de mare sau john dory se vand cu preturi cuprinse intre 90 si 140 de lei kilogramul. Marfa e adusa de trei ori pe saptamana din Grecia si Italia.
Razvan ne arata o scorpie de mare: "Marti a fost pescuit, miercuri a fost adus in piata, miercuri noaptea l-am cumparat, joi a venit aici. Traseul este de vreo 8-9 sute de km avem masini autorizate cu camera frig"
Romanii au prins si gustul fructelor de mare. Din 2014, piata fructelor de mare din Romania creste in fiecare an cu 5 procente. Astfel, vanzarile insumeaza anual 35 de milioane de euro. din punct de vedere cantitativ, in topul preferintelor romanilor, pe primul loc se afla crevetii cu 30%, urmeaza midiile cu 17% si calamarii cu 14%.
Consumul de 6 kg de peste pe cap de locuitor ne situteaza la coada Europei. Multi spun ca nu mananca peste pentru ca este scump, nu stiu sa il curate ori se tem ca nu este proaspat. Iata cum trebuie ales:
Comerciant: "Solzii nu se desprinde usor de pe carne, carnea este ferma, ochii sunt stralucitori, daca ridici branhiile, sunt trandafirii, este un peste proaspat"
Romania este o tara fara o traditie in consumul de peste si fructe de mare, iar festivalurile pescaresti incearca sa schimbe acest lucru. Bucatarii pregatesc adesea si scoici, rapane sau creveti:
Bucatar: "Scoicile sunt din marea neagra. Noi le prindem pentru festivalul acesta avem pregatite cam o tona de scoici"
In acest weekend, in Bucuresti, sunt doua festivaluri pescaresti, in parcul National si targul de la agronomie.
Sursa: Pro TV
Etichete: peste, sarbatoare, dezlegare, crap, caras, fructe de mare,
Dată publicare:
24-03-2017 19:30