Specialistii se tem de un "cocktail" devastator: porcina + aviara

×
Codul embed a fost copiat

Avem de-a face cu un "virus subtil si viclean", declara zilele trecute directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in opinia careia tulpina A (H1N1) "n-a aratat inca ce poate".

Chiar daca bilantul nu este deocamdata alarmant, expertii cred ca virusul s-ar putea transforma in flagel pentru populatiile din tarile sarace, ale emisferei sudice, unde sta sa inceapa sezonul rece.

Mai mult, specialistii se tem de un "cocktail" devastator, care sa reuneasca trasaturile virusului gripei porcine, foarte contagios, cu cele ale virusului gripei aviare, foarte virulent.

Cele mai afectate tari sunt Mexicul, Statele Unite si Canada, unde numai in ultimele 48 de ore au fost semnalate sapte decese. In Europa, situatia cea mai grava este in Marea Britanie, cu 184 de cazuri. Urmeaza Spania. In ultimele zile pe lista tarilor afectate s-au adaugat Cehia, Bahreinul si Porto Rico.

Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertiza inca de saptamana trecuta ca statisticile devin tot mai putin pertinente. Unele tari au renuntat sa mai contabilizeze cazurile, date fiind similitudinile dintre aceasta noua tulpina si gripa de sezon.

Citește și
Gripa porcina
Gripa "porcina" nu se trateaza acasa!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Un alt aspect frapant este ca, potrivit specialistilor americani, persoanele trecute de 60 de ani prezinta o relativa imunitate la gripa porcina. Prezenta unor anticorpi in cadrul acestei grupe de varsta demonstreaza ca tulpina actuala a mai circulat in trecut prin lume, ceea ce a generat un raspuns imunitar.

Asa stand lucrurile, cresterea nivelului de alerta la 6, echivalent cu pandemia, da mari batai de cap forului cu sediul la Geneva.

Cateva dintre cele 193 de state membre cer insistent OMS sa se gandeasca serios inainte de a face pasul. Caracterul mecanic al scarii cu sase trepte, fondata strict pe propagarea geografica, fara a tine cont de gravitatea simptomelor, este contestata.

Cat despre perspectivele aparitiei unui vaccin adecvat, acestea raman imprecise deocamdata. Pana acum, doar americanii au facut demersuri concrete. Guvernul de la Washington a contactat trei grupuri farmaceutice, din Elvetia, Franta si Marea Britanie, carora le-a comandat cercetare, studii clinice si producerea efectiva a vaccinului. Comenzile insumeaza o jumatate de miliard de dolari.

Cert este ca producerea unui vaccin impotriva unei noi forme de gripa dureaza in medie patru luni. Pana una alta, Agentia Europeana pentru Medicamente a recomandat prelungirea termenului de valabilitate a serului Tamiflu de la cinci la sapte ani, inclusiv pentru dozele aflate deja pe piata.

Vezi aici simptomele gripei "porcine"! Invata cum sa previi imbolnavirea!

Ce este gripa "porcina" si cum apare la om?

Vezi aici ce tratamente exista impotriva gripei "porcine"!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Gripa
Gripa "porcina" a ajuns si in Romania!

Primul caz a fost confirmat, astazi, la o femeie de 30 de ani, din Bucuresti, care locuieste la New York, de unde a si sosit in Capitala acum patru zile.

Gripa
Gripa "porcina" nu se trateaza acasa!

Ministrul sanatatii, Ion Bazac, a declarat astazi ca noul tip de virus gripal nu se trateaza la domiciliu si ca persoanele care prezinta simptome de gripa trebuie sa mearga urgent la cel mai apropiat spital de boli infectioase.

Nicolaescu: Ministrul Ferrari nu a gestionat corespunzator gripa
Nicolaescu: Ministrul Ferrari nu a gestionat corespunzator gripa "porcina"

Fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, a criticat gestionarea primului caz de gripa "porcina" semnalat in Romania, mentionand ca sistemul de supraveghere a bolilor ar fi trebuit sa preia si sa izoleze pacientul de la granita.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.