Si-au abandonat copiii si n-au platit nimic. Cazul romancei plecata in Italia "pentru 3 luni" si care nu s-a intors de 11 ani

Ultimul update: Duminica 24 Aprilie 2016 06:58
Data publicarii: Joi 21 Aprilie 2016 19:08
Categorie: Social

Legea care ii pedepseste pe parintii ce-si abandoneaza copiii si pleaca la munca in strainatate fara sa anunte autoritatile in grija cui ii lasa pe cei mici nu e respectata de nimeni.

Potrivit unor studii facute de voluntari, cei mai multi parinti in aceasta situatie sunt in zona Moldovei. Iar copiii, care cresc fara ei, devin stresati, furiosi si nepregatiti pentru viata.

Pe de alta parte, asistentii sociali spun ca n-au timp sa aplice legea si sa-i amendeze pe cei care-si lasa pruncii nesupravegheati.

Elena Machedon si-a condus in urma cu 11 ani nora la avion cu destinatia Italia. Trebuia sa se intoarca dupa 3 luni cu ceva bani, insa nu s-a intors niciodata. Fetita ei avea atunci un an.

Elena Machedon, bunica: "De 11 ani plang, simt eu dorul de mama, il simt...cum nu ai fost tu curioasa sa-ti vezi copilul? Cand i-a crescut primul dinte, cand merge la scoala, cand calca pentru prima data treptele scolii, cand a luat pixul si scrie "mama", pe a cui mama o scrie?! pe a cui mama?!"

Copiii abandonati si ajutorul pe care il primesc de la straini de Sarbatori. Psihologii vin insa si cu un avertisment

Una dintre concluziile unui studiu facut de voluntarii Asociatiei Alternative Sociale in Iasi si Bacau este ca asistentii sociali de la primarie trebuie sa se implice mai mult in respectarea legii. Cand parintii pleaca in strainatate, trebuie sa depuna un dosar in instanta privind persoana care le preia indatoririle de acasa. Extrem de putini respecta insa aceasta procedura.

Alexandru Gulei, Asociatia Alternative Sociale: "Consiliile locale si judetene trebuie sa ia mai in serios legislatia in domeniu si sa ia in considerare finantarea serviciilor sociale. Chiar daca este un fenomen care stagneaza, vorbim de o permanentizare a efectelor. Vorbim de generatii indata de copii care ar fi avut nevoie la un moment dat de spijinul unui psiholog"

De partea cealalta asistentii sociali spun ca sunt prea putini si au prea multe de facut.

Bogadan Ababei este singurul asistent social dintr-o comuna cu 7000 de locuitori. El se ocupa de ajutoare sociale, de incalzire si alte dosare si anchete sociale.

Bogdan Ababei, asistent social: "Daca ar fi sa ma ocup numai de asta ar trebui sa imi ocup doua saptamani pe luna ca sa bat din poarta in poarta si astia se misca ca iepurii, credeti-ma. Ma duc sa-i caut pe fiecare?"

Desi legea prevede amenzi de 1.000 de lei pentru parintii care nu isi anunta plecarea, nici unul nu a fost sanctionat.

Niculina Karacsony, director adjunct DGASPC Iasi: "Preocuparea de baza a fost sa-i educam cum sa-si pregateasca copiii si familiile in grija carora raman acesti copii pentru a evita riscurile. Nu sa-i sanctionam pentru ca stim ca nevoile ii imping si pe ei sa plece"

Un studiu UNICEF din 2008 arata ca in Romania erau 350.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate la munca. Specialistii cred ca aceasta cifra a crescut.

Casele de tip familial, o sansa reala pentru copiii abandonati. Cum se pregatesc pentru viata 28 de copii din Bistrita-Nasaud

Casele de tip familial, o sansa reala pentru copiii abandonati. Cum se pregatesc pentru viata 28 de copii din Bistrita-Nasaud

lider sindical santier naval

7000 de muncitori se tem că vor ajunge șomeri. Guvernul a blocat vânzarea Șantierului Naval Mangalia

Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul Matthew Falder

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”