Peste un sfert dintre copiii romani sunt obezi. Greselile pe care le fac parintii si ce efecte grave pot avea

×
Codul embed a fost copiat

Medicii, psihologii si expertii in educatie fizica trag un semnal de alarma asupra unei situatii ingrijoratoare: mai bine de un sfert dintre copiii romani, cu varsta de pana la 8 ani, sunt obezi.
 

Parintii ii lasa prea mult in fata calculatorului, cu mancare fast-food, nu ii incurajeaza sa faca sport, sau nu le acorda atentie, prea ocupati cu problemele lor. Iar obezitatea creste alarmant in randul celor mici.

Psiholog: Ana era o fetita foarte frumoasa si manca sanatos fructe si legume. In schimb, Alex nu prea. El era cu dulciurile. Intr-o dimineata, Ana i-a pus niste cereale cu fructe si in alta farfurie i-a pus o gramada de dulciuri. Unde credeti ca s-a dus Alex si ce a mancat?
Copii: Dulciuuuuri.

Am surprins acest dialog la o ora de nutritie cu elevii din Constanta. Au varste cuprinse intre 5 si 12 ani si aceeasi problema: se lupta cu kilogramele in plus. Mai multi psihologi, nutritionisti si antrenori de sport au calculat cati copii cu probleme de greutate sunt in scolile din Constanta si Bucuresti. Rezultatul i-a ingrozit: 55.000 la malul marii si 70.000 la Bucuresti.

Vlad este unul dintre ei. Are 11 ani si un metru 50 inaltime. Ar trebui sa cantareasca 33 de kilograme, dar anul trecut a depasit 50 de kilograme.

Citește și
Janet Jackson
Janet Jackson va deveni mama pentru prima data, la 50 de ani. "Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta binecuvantare"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Vlad: Eram foarte, foarte gras. 50 si ceva de kilograme si intr-un an am slabit vreo 7-8 kg!
Reporter: Cum ai reusit?
Vlad: Prin mult sport, mancat sanatos.
Reporter: Ai renuntat la dulciuri?
Vlad: Daa."

Alaturi de Vlad, si Adi se lupta sa slabeasca. Avea 52 de kilograme cand a inceput cursul iar in cateva luni a reusit sa slabeasca 7 kilograme. La varsta si inaltimea lui, ar trebui sa cantareasca 25 de kilograme. Recunoaste ca un film despre fast food l-a facut sa inceapa sa slabeasca.

Adi: "Am vazut un filmulet si m-am ingrozit. Erau numai prostii acolo."

La o clinica din Constanta alti 50 de copii participa la cursuri de nutritie, iar orele de sport inseamna de fapt multa joaca si distractie.

In paralel, psihologii au inceput si cursurile cu parintii celor mici, care trebuie sa cunoasca riscurile imense la care, de multe ori, isi supun copiii. Din comoditate sau nepasare le ofera mancaruri tip fast-food. Si astfel, incet-incet, le formeaza niste dependente, la nivel neuronal, greu de invins mai tarziu.

Reporter: Ce ai mancat astazi ?
Vlad: Dimineata am mancat un sandvis, iar la pranz mama mi-a dat niste prostii - cartofi prajiti."

Viviana Voiculescu, mama lui Adi: "Acum de multe ori este el cel care ma trage de maneca si imi spune nu, nu asta, nu este bun!"

Pe de alta parte, multi dintre copiii care sufera de obezitate provin din familii monoparentale si simt, afectiv, nevoia celuilalt parinte.

In alte situatii, parintii nu le acorda atentia necesara, prea ocupati cu treburile zilnice, iar cei mici dezvolta astfel o forma de nevroza: mancatul obsesiv-compulsiv.

Elena Iamandi, psiholog: "Greutatea in exces este simptomul de la suprafata care ascunde ce e in interiorul copilului. Trebuie vazut ce anume se petrece in interiorul copilului, ce traieste el si nu poate spune prin cuvinte si spune prin kilograme."

Potrivit medicilor, aproape toti copiii supraponderali sufera mai tarziu de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale sau diabet zaharat.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Motivul pentru care un barbat din Rusia si-a denuntat nevasta la politie. Cu ce a incercat femeia sa isi hraneasca copiii
Motivul pentru care un barbat din Rusia si-a denuntat nevasta la politie. Cu ce a incercat femeia sa isi hraneasca copiii

Un tata din orasul rus Vladivostok, extrem de grijuliu cu alimentatia copiilor sai, a sunat la Politie sa isi denunte sotia, care este vegetariana. Femeia a incercat sa le impuna celor mici acelasi regim alimentar.

Janet Jackson va deveni mama pentru prima data, la 50 de ani.
Janet Jackson va deveni mama pentru prima data, la 50 de ani. "Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta binecuvantare"

Janet Jackson este insarcinata si va deveni mama pentru prima data la varsta de 50 de ani. Cantareata a confirmat pentru publicatia People zvonurile care circulau inca din aprilie.

"A fost traumatizant". Angelina Jolie si copiii ei primesc consiliere psihologica dupa separarea de Brad Pitt

Angelina Jolie si cei sase copii ai ei au apelat la serviciile unui cabinet de consiliere psihologica, dupa ce actrita americana a depus actele oficiale prin care a solicitat divortul de Brad Pitt, potrivit unor surse citate de presa din Statele Unite.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.