Amenintarea uriasa pe care OMS o anunta mai periculoasa decat cancerul. Efectele antibioticelor date animalelor si pasarilor

Ultimul update: Vineri 01 Aprilie 2016 07:00
Data publicarii: Marti 29 Martie 2016 18:25
Categorie: Social

Fermierii vor fi obligati sa le dea mai putine antibiotice animalelor si pasarilor. Tratamentele colective vor fi interzise.

Autoritatile vor sa ia aceste masuri pentru ca folosirea pe scara larga a medicamentelor in fermele de pasari si animale a dus la cresterea rezistentei oamenilor la antibiotice. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca rezistenta la antibiotice ar putea face anual mai multe victime decat cancerul.

Pericolul rezistentei organismului uman la tratamentul cu antibiotice trebuie considerat o problema de securitate a sanatatii publice. Autoritatile europene vor sa ia masuri de la furca la furculita. Asta inseamna ca lupta impotriva rezistentei la antibiotice trebuie sa inceapa in crescatoriile de animale.

Abuzul de antibiotice de uz veterinar se regaseste in lantul alimentar si poate reduce efectul acestora pe masura ce bacteriie dezvolta rezistenta.

Francoise Grossete, Grupul Partidului Popular European: "Daca un animal se imbolnaveste, il izolam si incercam sa folosim bune practici de crestere pentru a evita contaminarea, dar mai ales pentru a evita folosirea antibioticelor in cazul intregii turme."

Alternativa la antibiotice care ne poate scapa de virozele de sezon. Nu afecteaza flora intestinala si creste imunitatea

Martin Hausling, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana: "In Europa s-au inregistrat 25.000 de decese cauzate de rezistenta antimicrobiana. Este inacceptabil! OMS atrage atentia asupra momentului cand antibioticele vor fi ineficiente. Semnalele de alarma sunt fara echivoc".

Autoritatile europene vor sa restrictioneze medicamentele existente si dezvoltarea altor tratamente, interzicerea tratamentelor colective si mai ales interzicerea administrarii preventive a antibioticelor la pasari, porci, oi si vite.

Mihaela Dumitrache, director directia de produse medicinale veterinare ANSVSA: "Rezistenta la antiomicrobiene este o realitate care nu poate fi ignorata si trebuie luate masuri concrete in acest sens. Este in dezbatere la nivelul UE un regulament privind produsele medicinale veterinare. Va stabili cerinte clare pentru antibioticele de uz veterinar."

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: Stim cu totii ca de multe ori s-au identificat situatii in care fermierii au facut exces de antibiotice, nu ma refer la producatorii romani ci la modul general. Sunt situatii in care animalele slabite beneficaza de un aport substantial de antibuiotice care ulterior carnea consumata pune probleme consumatorului.

Autoritatile din Romania sunt obligate sa realizeze pana la jumatatea anului 2017 o strategie nationala pentru reducerea antibioticelor din "meniul" animalelor.

Cum poate un pui sa creasca de la 40 de grame la 2 kg in doar o luna. Pericolul ascuns in banalul snitel

Cum poate un pui sa creasca de la 40 de grame la 2 kg in doar o luna. Pericolul ascuns in banalul snitel

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu, decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional de către ambasadoarea Franţei la Bucureşti

Visuri la Cheie. Casă construită de la zero în numai trei săptămâni. GALERIE FOTO

Afacerile cu crizanteme, profitabile în această perioada din an. Investiţiile sunt pe măsură veniturilor

Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

O senatoare din România a povestit cum a fost hărțuită sexual: Singură în autobuz cu 5 controlori

Rimaru pleacă din funcția de director de la firma Centrade, după acuzațiile de hărțuire sexuală

tren

Aventura unor pasageri rămași ore întregi în câmp, într-un tren CFR. Ce le-a spus Poliția

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească

Sute de oameni la coadă pentru un loc de muncă, în Gorj. Ce fabrică se va deschide

Viitorul strigă prezent: donează și susține-i la școală pe copiii defavorizați

Percheziții în mai multe locuințe din Lugoj. Ce au găsit trupele speciale în 12 case