Cinci romani vor lua parte la maratonul din desertul marocan. Cum se antreneaza pentru cursa de 257 de kilometri
Cinci romani participa in aprilie la cea de-a 31-a editie a maratonului din sudul desertului marocan, unul dintre cele mai dificile din lume.
Participantii trebuie sa alerge cu rucsacul plin in spate, in total 257 de kilometri in 6 zile, pe campuri cu bolovani, dune, albii uscate de rauri si munti, la temperaturi care depasesc adesea 50 de grade Celsius.
1.300 de sportivi din toata lumea se vor alinia la startul Maratonului din Sahara. Printre ei si Andrei Gligor, un informatician care se antreneaza din greu pentru ce va urma.
Andrei Gligor: "Am parcurs pana acum 1.300 de kilometri si antrenamentul a constat in mult volum cu greutate in spate, pentru a se obisnui organismul cu conditiile de acolo."
Este al doilea an in care Andrei isi incearca norocul. In 2015, a incheiat cursa pe locul 344 din 1500.
Andrei Gligor: "In medie, un alergator, avand in vedere temperatura, terenul si greutatea din spate, pierde in jur de un litru si jumatate de lichide pe ora din transpiratie. Rata deshiratarii e mare, bataile inimiii sunt accelerate. Poti sa te accidentezi, poti sa ai probleme stomacale, sa te lase spatele de la greutatea de la rucsac."
Tocmai de aceea, Andrei a redus greutatea rucsacului pe care trebuie sa-l care permanent in spate de la 9 la 7 kilograme, fara apa pe care o pun la dispozitie organizatorii, intre 10 si 12 litri pe zi.
Andrei Gligor are o cauza comuna cu Andrei Rosu si Vlad Tanase, romanii care au obtinut locul al 3-la la ultramaratonul de la Cercul Polar.
Andrei Gligor: "Motivatia mea pentru care am alergat anul trecut si anul acesta este Padurea Copiilor, ONG-ul din Romania care isi propune sa planteze un copacel pentru fiecare nou-nascut din Romania."
In fiecare an, cel putin 300 dintre cei care participa la Maratonul din Sahara abandoneaza cursa din cauza deshidratarii sau a accidentarilor. Andrei promite insa sa nu se lase.