Noua lege a adoptiei: copiii vor trebui sa afle inca de cand sunt foarte mici ca au fost infiati

Vreau si eu parintii mei

Noua Lege a adoptiei obliga familiile care infiaza copii sa ii informeze pe acestia, de la varste cat mai mici, ca au fost adoptati, acest lucru urmand sa fie facut cu sprijinul specialistilor.

Legea 233/2011, prin care a fost modificata Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, prevede obligatia de a informa gradual copilul ca este adoptat

Astfel, parintii care au adoptat un copil trebuie sa ii spuna acestuia de la varste cat mai mici, cu sprijinul specialistilor din cadrul compartimentului de adoptii si postadoptii al directiei, ca a fost infiat.

Noul act normativ reglementeaza si dreptul persoanelor adoptate de a-si cunoaste originile si propriul trecut si de a beneficia de sprijin in realizarea demersurilor vizand contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice.

VEZI AICI INTREAGA CAMPANIE "VREAU SI EU PARINTII MEI"

Citește și
Adoptii RTI
Campania "Vreau si eu parintii mei!" a schimbat legea adoptiilor. 40.000 de copii pot avea o familie
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

De asemenea, informatiile relevante referitoare la adoptie, la originea copilului, in special cele cu privire la identitatea parintilor firesti, precum si datele asupra istoricului medical al copilului si familiei sale trebuie sa fie pastrate minimum 50 de ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii de incuviintare a adoptiei.

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a declarat, vineri, ca potrivirea teoretica a familiilor care doresc sa adopte copiii se va face cu ajutorul unui soft, in functie de mai multe criterii mentionate de solicitanti in cererea de adoptie.

De asemenea, potrivirea teoretica va tine cont si de vechimea cererilor, Panait precizand ca multe dintre familiile adoptatoare reclama timpul prea mare de asteptare.

"Nu mai lasam la latitudinea unui angajat sa faca potrivirea teoretica. (...) Vrem sa eliminam preactica prin care familiile isi aleg copii si abuzurile din partea salariatilor. Sunt lucruri in afara legii, pe care vrem sa le stopam", a mai spus seful ORA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Oameni nascuti pentru a doua oara, la
Oameni nascuti pentru a doua oara, la "Romania, te iubesc". ACUM LIVE, pe ProTV si Voyo.ro

Duminica, 8 aprilie, in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc", corespondentii Stirilor ProTv Paula Herlo si Alex Dima aduc in fata telespectatorilor povestile unor oameni care au reusit, prin forte proprii, sa o ia de la capat.

Campania
Campania "Vreau si eu parintii mei!" a schimbat legea adoptiilor. 40.000 de copii pot avea o familie

40.000 de copii abandonati, cu 40.000 de destine distruse. Campania "Vreau si eu parintii mei" a cerut schimbarea legii, pentru ca ei sa nu fie victimele unor prevederi care le luau sansa de a avea o familie.

"Vreau si eu parintii mei". Decalogul aberatiilor in sistemul de adoptii romanesc

Campania de responsabilitate sociala a Stirilor ProTV « Vreau si eu parintii mei » isi propune sa puna un punct acestei probleme. Sa nu mai existe copii in centrele de plasament sau alte institutii gigant ale statului.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.