Nevazatorii din Capitala si-au facut singuri un sistem care ii ajuta sa se orienteze in aglomeratie. Cum functioneaza

Ultimul update: Marti 11 Iulie 2017 08:03
Data publicarii: Marti 06 Iunie 2017 18:21
Categorie: Social

Cativa nevazatori din Bucuresti s-au saturat sa astepte ca autoritatile sa transforme capitala Romaniei intr-un oras prietenos cu ei.

Asa ca au gandit si construit un sistem de avertizare si informare stradala care sa-i ajute sa se orienteze mai usor in aglomeratia urbana. Au agatat pe stalpi niste dispozitive care le dau informatii importante despre locul unde se afla.

Florin Georgescu, un nevazator din Bucuresti, a avut o viziune mai clara decat autoritatile despre cum ar putea sa-i ajute pe cei cu probleme de vedere, care vor sa circule prin Capitala.

Cu ajutorul unor voluntari, a cumparat beaconi - aparate mici, care pot transmite informatii prin bluetooth la cativa metri in jurul lor - si a inceput sa le agate de cladiri, de stalpi, de autobuze, troleibuze si metrou.

Cativa IT-isti au creat o aplicatie usor de folosit de persoanele cu deficiente de vedere. Cand se apropie de un beacon, acesta piuie, iar aplicatia telefonului emite o informatie.

Beaconii de pe stalpi anunta strada. Beaconii de pe autobuzele RATB emit informatii despre autobuz si ruta lui. Beaconii din metrou contin informatii de atentionare in legatura cu scara, turnichetii din apropiere si despre vagoane. Aceste aparate nu inlocuiesc bastonul, persoana insotitoare ori cainii, spune autorul ideii. Cu toate acestea, sunt de mare folos.

Florin Georgescu, presedintele asociatiei "Tandem":  "Functioneaza ca niste balize sonore si practic imi jaloneaza din punct de vedere sonor drumul. Imi confirma pozitionarea pe un drum pe care chiar daca presupunand ca il stiu foarte bine, totusi am nevoie sa stiu cand ma apropii de un punct foarte precis."

Asociatia "Tandem" a beneficiat de finantare din partea unor companii private si a semnat acorduri de colaborare cu Metrorex, RATB si Primaria Capitalei.

Andreia Bruckner, vicepresedintele asociatiei "Tandem":  "Genul acesta de idei si de notiuni le vin celor care sunt nevazatori, pentru ca ei isi inteleg cel mai bine modul in care se orienteaza. Pentru a putea functiona pe termen lung, vor avea nevoie de sustinere financiara: beaconii au baterii care trebuie schimbate, se mai strica."

Desi sistemul le-ar fi de mare folos, nevazatorii din Bucuresti au anumite probleme. De pilda, nu gasesc suficienti voluntari care sa ii ajute cu instalarea acestor beaconi in zonele importante din Bucuresti. In plus, aceste aparate au inceput sa fie vandalizate.

Nevazatorii ii roaga pe bucuresteni sa nu distruga aceste aparate, iar daca le gasesc cazute sa le returneze de urgenta.

Pana acum au fost instalate peste o mie de beaconi. Proiectul presupune un sistem de aproape 4.000 de dispozitive.

Proiect de patru milioane de euro, realizat de universitati din Iasi si Bucuresti. Cum ii va ajuta pe nevazatori

Proiect de patru milioane de euro, realizat de universitati din Iasi si Bucuresti. Cum ii va ajuta pe nevazatori

germania

Români chemați în judecată de statul german. Cum au fost filmați în trafic

Tratamente balneare după ureche, în lacuri neautorizare: ”La hotel cer bani să stai în saramură”

Lipsa forței de muncă, ”acoperită” cu 150.000 de pensionari angajați. În ce domenii lucrează

Carolinei Geanta

O fetită de 1 an și patru luni are nevoie urgentă de ajutor

Angajaţii din administraţia fiscală ameninţă că vor protesta începând din septembrie

Șomerii care nu țin pasul cu tehnologia își găsesc mai greu de lucru. Cum îi ajută statul