Ministrul Sanatatii: Impreuna cu ministrul Muncii am luat decizia de a anula ordinul cu privire la copiii cu sindrom Down

Ultimul update: Luni 27 Februarie 2017 02:45
Data publicarii: Vineri 24 Februarie 2017 13:21
Categorie: Social
iStock

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, ca, impreuna cu ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce Ministerul Muncii informase ca, in cursul zilei de vineri, cei doi ministri vor semna un ordin care va amana ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut ramane fara drept la insotitor.

"In urma cu cateva minute (in jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discutia cu doamna ministru Olguta Vasilescu si am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocrati anul trecut. Repunem in functie ordinul vechi pana in momentul in care comisiile de specialitate din cele doua ministere vor analiza cu mare atentie toate modificarile propuse in asa fel incat ordinul nou pe care il vom elabora sa fie un ordin corect, un ordin care sa nu produca tulburari si care sa nu produca disfunctionalitati in tratamentul si ingrijirea acestor pacienti cu nevoi speciale", a declarat Bodog.

El a adaugat ca a existat si o discutie care viza amanarea ordinului.

"A existat la un moment dat discutia sa prorogam acest ordin pe o durata de 90 de zile si sa ramana vechiul ordin in functie insa din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil si atunci ne-am asumat, cei doi ministri, vechiul ordin, in asa fel incat familiile si copiii care au aceste probleme sa poata beneficia imediat si sa nu aiba nicio perturbare in acivitatea de ingrijire care este extrem de complexa", a maio spus Bodog.

Decizie fara precedent: o scoala din Timis, obligata sa achite 100.000 euro familiei unui copil cu sindrom Down

Anterior, la ora 11.47, Ministerul Muncii anuntase ca, in cursul zilei de vineri, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, vor semna, un ordin comun, care amana intrarea in vigoare a ordinului 1306/1883/2016, prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut ramane fara drept la insotitor.

Inainte de anuntul facut de Ministerul Muncii, ministrul Sanatatii sublinia ca va fi emis un nou ordin, care sa fie "absolut corect".

"Este vorba de ordinul de ministru facut de guvernul tehnocrat. Cele trei comisii s-au intalnit ieri, (joi, n.r.) in cursul zilei de astazi vor elabora un raspuns. Ceea ce vreau sa va spun, ca exista doua posibilitati: o posibilitate este de a abroga ordinul, dar daca abrogam ordinul nu ramane nimic in loc deoarece si ordinul vechi este abrogat si atunci daca abrogam ordinul putem sa reactivam celalat ordin, ordinul vechi, insa este cel mai rapid mod de a rezolva problema. Insa am rugat comisiile sa se aplece cu foarte mare atentie asupra ordinului vechi in asa fel incat sa nu cumva prin reactivarea ordinului vechi sa cream probleme noi. (...) Nu pot sa va spun de la ce data se va aplica pentru ca eu vreau ca ordinul nou sa fie absolut corect", a spus Bodog.

Anularea ordinului vine dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au atras atentia ca prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediati asistentii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

In anexele acestui ordin, au fost stabilite criteriile medicale si medico-psihologice pentru aprecierea deficientelor/afectarilor functionale produse de sindromul Down, lasandu-i fara asistenti personali/insotitori pe copii cu sindrom Down care au un coeficient de inteligenta mai mare de 35 sau mai mare de 49 in cazul in care este asociat cu o alta deficienta senzoriala, somatica, psihica, sustin reprezentantii Asociatiei Down Bucuresti.

Ministerul Muncii: Comisiile de specialitate lucreaza ca noul ordin referitor la copiii cu sindrom Down sa fie gata luni

Comisiile de specialitate ale Ministerului Muncii si ale Ministerului Sanatatii lucreaza astfel incat ordinul referitor la copiii cu sindrom Down sa fie gata luni, anunta, vineri, Ministerul Muncii. Institutia informase, initial, ca ministrii Sanatatii si Muncii vor semna un ordin comun pentru amanarea ordinului care i-ar fi lasat pe copiii cu sindrom Down fara drept la insotitor. Ulterior, ministrul Sanatatii a spus ca a abrogat ordinul emis de guvernul tehnocrat in noiembrie 2016.

Reprezentantii Ministerului Muncii au revenit cu precizari, dupa ce ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca a decis, alaturi de ministrul Olguta Vasilescu, sa abroge ordinul care ii viza pe copiii cu sindrom Down.

"Ca urmare a numeroaselor solicitari, revenim cu precizari: varianta prorogarii Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindca asta ar insemna reintrarea in vigoare a Ordinului 725/2002, care este, insa, abrogat. Prin urmare, nu se poate lasa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Solutia este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Sanatatii lucreaza astfel incat acesta sa fie gata luni", au declarat reprezentantii Ministerului Muncii.

iStock Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

O profesoara din Botosani, acuzata ca umileste un elev cu sindrom Down. Mama:

O profesoara din Botosani, acuzata ca umileste un elev cu sindrom Down. Mama: "Vrea sa-l lase repetent, spune ca ii e scarba"

Decizie fara precedent: o scoala din Timis, obligata sa achite 100.000 euro familiei unui copil cu sindrom Down

Decizie fara precedent: o scoala din Timis, obligata sa achite 100.000 euro familiei unui copil cu sindrom Down

elev Tg. Jiu

La 36 de ani, un bărbat s-a înscris în clasa I. ”Am învățat bastonașele, trec la litere acum”

Un fost soldat a ucis un om pentru că ura persoanele care își plimbă câinii

7000 de muncitori se tem că vor ajunge șomeri. Guvernul a blocat vânzarea Șantierului Naval Mangalia

Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

disparut

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați