MAE: Studentii si muncitorii romani din Regatul Unit au dificultati majore din cauza birocratiei

Marea Britanie

Studentii romani de la universitatile britanice asteapta si 9 luni pentru eliberarea certificatelor de inregistrare de autoritatile din Regatul Unit, desi ar trebui acordate imediat.

Conform unui comunicat al MAE citat de Mediafax, aceelasi dificultati le au si muncitorii atunci cand este vorba despre eliberarea permiselor de munca.

Situatia a fost semnalata in mod repetat autoritatilor britanice de catre Guvernul roman, fiind sesizata si Comisiei Europene. Potrivit MAE, secretarul de stat Luminita Odobescu i-a transmis luni ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, ingrijorarea fata de numarul crescut de plangeri primite de la studentii romani in ultima perioada. Oficialul roman a mentionat "numarul crescut de plangeri primite in ultimele saptamani din partea cetatenilor romani, in special studenti, prin care se semnaleaza durata excesiva de prelucrare, de catre autoritatile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de inregistrare («registration certificates») pentru resortisantii romani precum si retinerea pe durata procedurilor a actelor in original, ceea ce le creeaza dificultati deosebite".

"Solutionarea cererilor de catre autoritatea britanica dureaza acum aproximativ 9 luni, in timp ce directiva 2004/38/CE prevede ca certificatele de inregistrare ar trebui acordate imediat", subliniaza MAE.

De asemenea, aceste intarzieri ii afecteaza pe toti cetatenii romani care au contracte in Marea Britanie, insa impactul este major in cazul studentilor romani, deoarece acestia nu pot desfasura o activitate remunerata in lipsa permisului de munca. "In luna iunie 2012 studentii au primit oferte de stagii pe perioada vacantei pe care insa nu le-au putut onora din cauza termenelor indelungate de asteptare pentru obtinerea certificatului de inregistrare", evidentiaza MAE.

Citește și
tigani romani, Marea Britanie
Un clan de tigani romani a fraudat Marea Britanie cu aproape un MILION de lire sterline
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Totodata, Ambasada Romaniei la Londra se confrunta si cu plangeri in crestere cu privire la Agentia britanica pentru Frontiere (UK Border Agency - UKBA) "noile bariere administrative" aplicate la eliberarea permiselor de munca.

"Pentru exemplificare, desi conform procedurii UKBA termenul standard de procesare al cererilor este de 6 luni, acesta a crescut treptat la 7 luni in luna iulie 2012, ajungand in prezent la peste 9 luni (sunt procesate cererile depuse in data de 4 ianuarie 2012)", precizeaza MAE.

Astfel, daca in iunie atasatul de munca de la Ambasada Romaniei la Londra a primit 60 de solicitari cu privire la intarzierea eliberarii permiselor de munca, in luna septembrie acestea au crescut la peste 100. Ambasada Romaniei la Londra a facut demersuri repetate pe langa autoritatile britanice competente, parlamentari etc., primind asigurari ca situatia va fi imbunatatita pana la sfarsitul anului in curs.

Pe de alta parte, MAE roman a facut demersuri pe langa Comisia Europeana pentru semnalarea situatiei in care se afla cetatenii romani. "Vom mentine, in continuare, dialogul cu Comisia Europeana pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate si cetatenii romani nu sunt supusi niciunui gen de discriminare", se mentioneaza in raspunsul transmis de MAE.

In plus, ministrii Administratiei si Internelor si Muncii de la Bucuresti au adresat deja o scrisoare comisarilor europeni ai justitiei si afacerilor sociale prin care au exprimat ingrijorarile Romaniei cu privire la implementarea, in UK, a directivei 2004/38 in cazul cetatenilor romani. Ministrul Afacerilor Externe este in curs de a transmite, de asemenea, o scrisoare omologului britanic pe aceasta tema.

Ambasadorul Harris a promis, in urma intalnirii de luni de la sediul MAE, sa transmita Londrei preocuparile exprimate de partea romana privind implementarea directivei 2004/38 in cazul cetatenilor romani aflati in UK si sa revina cu un raspuns pe baza informatiilor primite de la UK Border Agency si celelate institutii britanice, mai mentioneaza MAE.

MAE roman a informat luni ca este preocupat de recentele declaratii ale unor lideri de la Londra, dar si fata de "dificultatile persistente si tot mai numeroase intampinate de cetatenii romani in exercitarea libertatii de circulatie" in Regatul Unit, adaugand ca situatia a fost semnalata si CE.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu preocupare de recentele declaratii ale unor lideri marcanti din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor masuri de control al mobilitatii cetatenilor din unele state europene dupa 2014. In acest context, secretarul de stat Luminita Odobescu va avea astazi, 8 octombrie 2012, o intrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, cu scopul de a transmite preocuparea partii romane fata de aceste ultime declaratii, precum si fata de dificultatile persistente si din ce in ce mai numeroase intampinate de cetatenii romani in exercitarea libertatii de circulatie in Regatul Unit", se afirma intr-un comunicat de presa transmis de MAE.

De asemenea, MAE informeaza ca in paralel "a facut deja demersuri atat pe langa oficialii britanici de resort, cat si pe langa Comisia Europeana pentru semnalarea situatiei in care se afla cetatenii romani".

Ulterior, secretarul de stat Ovidiu Dranga a declarat ca MAE roman a primit asigurari ca Guvernul britanic nu isi va schimba politica privind libera circulatie, dar si ca restrictiile pe piata muncii pentru romani nu se vor prelungi dupa 1 ianuarie 2014, declaratiile recente ale unor oficiali britanici pe aceasta tema fiind "in cheie electorala".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Marea Britanie ar putea reintroduce viza pentru cetatenii romani si bulgari
Marea Britanie ar putea reintroduce viza pentru cetatenii romani si bulgari

O veste cat se poate de proasta de la Londra. Exista riscul sa ni se ceara din nou viza, pentru a calatori in Marea Britanie.

Un clan de tigani romani a fraudat Marea Britanie cu aproape un MILION de lire sterline
Un clan de tigani romani a fraudat Marea Britanie cu aproape un MILION de lire sterline

Nu doar italienii sunt ingroziti de romanii certati cu legea. Englezii sunt suparati foc pe o banda de tigani din tara noastra, care au pacalit sistemul englez si au incasat aproape un milion de lire sterline, drept ajutoare sociale.

Britanicii cauta un criminal ascuns in Romania. 60.000 lire recompensa pentru cine il gaseste
Britanicii cauta un criminal ascuns in Romania. 60.000 lire recompensa pentru cine il gaseste

Politistii britanici cauta un criminal in Romania. Autoritatile de la Londra ofera 60 de mii de lire sterline recompensa persoanei care ii va ajuta sa il gaseasca pe asasinul lui Alan Wood un barbat ce locuia intr-un orasel linistit din Anglia.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.