"Cardul cultural": 50 de lei pentru 50 de biserici fortificate. Strainii sunt fascinati de aceste bijuterii arhitecturale

Ultimul update: Sambata 02 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2016 19:08
Categorie: Social

Stim cu totii ca Transilvania are farmecul sau aparte, si povesti pline de mister. Este momentul sa le aflam, la vara.

Tocmai de aceea Biserica Evanghelica le propune turistilor sa cumpere cu 50 de lei un card cultural. Acesta le va permite accesul in 50 de biserici fortificate ridicate de sasi, dar si reduceri la diverse restaurante, pensiuni si chiar excursii.

Turist din Israel: "Vedem multe lucruri interesante si sunt multi evrei care nu sunt nascuti in Romania si au placerea si ei sa vada ce e aici."

Ghid din Israel: "Vedem aici multe lucruri care sunt la fel ca in Europa, ca in Praga si ca in alte locuri. Locuri frumoase,, venim sa vada locurile. Le place sa vada si sa vada, lucruri noi care nu sunt in Israel. "

Strainii sunt fascinati de biserici si de cetatile fortificate. Avem peste 160 astfel de bijuterii arhitecturale insa din pacate nu toate in stare buna.

Cea mai vizitata este de departe Biserica Neagra din Brasov. Urmeaza biserica evanghelica din Sibiu. Cristina si John au venit din Spania si se declara fascinati de arhitectura oraselor noastre medievale.

Cristina: "E foarte placut sa te plimbi pe aici, sa vezi cladirile si tot ce e in jur. Bisericile sunt diferite fata de ce avem noi in Spania, sunt mai mari si mult mai colorate."

John, din Spania: ''Am aflat ca aceasta biserica apartine comunitatii germane, este foarte interesanta. Stim ca aceasta comunitate a emigrat masiv in anii '90, prin urmare sunt acum mult mai putini oameni care vin sa se roage aici."

"Descopera sufletul Transilvaniei", un proiect turistic si cultural ajuns la a treia editie are menirea de a salva si pastra aceste monumente.

Cardul asigura accesul gratuit in cele mai importante 50 de biserici.

Stefan Cosoroaba, preot Biserica Evanghelica din Sibiu: "Tursmul cultural este aceea forta, parghie prin care bisercile fortificate si medievale pot fi pastrate pentru generatiile urmatoare."

Mihai Hasegan, ghid: "In spatele fiecarei zgarieturi a unei biserici fortificate este o poveste si de unde sa afli mai bine povestea decat de la localnici care au slujit in aceste cetati fortificate. Pentru noi e o placer sa ducem turistii in aceste locuri.

Biserica Evanghelica spera ca prin intermediul acestui card in valoare de 50 de lei sa stranga bani pentru intretinere si reparatii dupa ce doua monumente cele din Roades si Rotbav s-au prabusit.

Tanara: Sunt pentru prima oara aici, si este de-a dreptul extraordinar. Locurile, istoria, totul e minunat!"

In noul sezon, care a inceput acum in martie si va tine pana la mijlocul lunii octombrie, se preconizeza ca in Transilvania vor ajunge in jur de 600.000 de turisti.

 

Biserica veche de aproape 200 de ani, distrusa intr-un incendiu. Imaginile apocaliptice surprinse de camere

Biserica veche de aproape 200 de ani, distrusa intr-un incendiu. Imaginile apocaliptice surprinse de camere

florentina ene

Tânăra rănită după ce s-a dat cu tiroliana: "M-au lăsat acolo şi au fugit”

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30