Parintii care nu isi vaccineaza copiii pot fi acuzati de infractiunea de rele tratamente. Cati ani de inchisoare risca

Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2017 12:40
Categorie: Sanatate

Proiectul Legii vaccinarii a fost publicat, astazi, pe site-ul Ministerul Sanatatii.

Parintii care nu isi vaccineaza copiii pot fi acuzati de infractiunea de rele tratamente aplicate minorului si trimisi dupa gratii pana la 6 ani. Totodata, ei sunt obligati ca in doua luni de la inscrierea in colectivitate sa prezinte schema pentru recuperarea vaccinurilor daca cei mici nu au fost imunizati,la timp. Aceste prevederi,sunt cuprinse in legea vaccinarii facuta publica marti si inspirata din alte tari europene, unde rata de vaccinare trece de 90%

Vaccinarea ii poate proteja pe copii de 11 boli grave cum ar fi hepatita B, Poliomielita, rujeola sau oreionul. In schema nationala de imunizare sunt incluse 4 vaccinuri obligatorii care se fac in 8 doze. Astfel vaccinul BCG este injectat inca din maternitate, cel HEXAVENET se face la 2, 4 si 11 luni, ROR la 12 luni, iar vaccinul TETRAVALENT la 6 si 14 ani.

Aproape 5% dintre parinti refuza vaccinarea, iar asta a condus, potrivit oficialilor ministerului sanatatii, la aparitia unei epidemii de rujeola. Sunt 21 de morti si peste 4000 de bolnavi inregistrati in ultimii 2 ani. De cele mai multe, parintii care refuza vaccinarea, nu sunt bine informati, spun medicii.

Ministerul Sanatatii vrea o lege a vaccinarii care sa oblige parintii sa isi imunizeze copiii. Proiectul spune ca “la nastere parintele are dreptul sa refuze in scris vaccinarea copilului. Apoi, la 3 ani, cand trebuie inclus in colectivitate, gradinita il primeste pentru ca dreptul copilului la educatie este garantat de stat. Insa ii cere parintelui ca in 2 luni sa prezinte calendarul de recuperare pentru schema de vaccinare. Cine nu se supune, va fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului si risca pana la 6 ani de inchisoare. Iar copilul poate ajunge in grija statului si va fi vaccinat.”

Parintii care nu vor sa-si vaccineze copiii ar putea fi obligati sa mearga la cursuri. Ce prevede Legea vaccinarii

Fiecare caz de refuz va fi analizat de o comisie de vaccinare, ce va functiona in fiecare judet si in Bucuresti, formata din medici de familie, epidemiologi, pediatri, dar si psihologi. Proiecul de lege mai spune ca statul este obligat sa aiba rezerve mari de vaccin ca sa nu mai apara lipsuri, ca anul acesta.

Ministrul Sanatatii spune ca legea vaccinarii a fost inspirata din alte tarii europene, unde rata de imunizare depaseste 95%. In 11 state europene imunizarea copiilor este obligatorie, iar cei mici nu sunt primiti in colectivitate daca nu au schema de vaccinare completa. Romania este mult sub media europeana.

De pilda in Belgia, din 1967 este obligatoriu vaccinul pentru poliomielita. Insa atunci cand copiii sunt inscrisi in colectivitate devin obligatorii si serurile pentru tuse convulsiva, rujeola si oreion. In Slovenia sunt obligatorii 9 vaccinuri, iar in Letonia 6. La noi, legea vaccinarii va intra in vigoare peste doi ani.

Potrivit proiectului de lege, parintii si reprezentantii legali au urmatoarele responsabilitati si obligatii:

a) Asigurarea prezentarii copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate.
b) Prezentarea la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti.
c) In cazul parintilor care sunt plecati din tara si care lasa copii eligibili la vaccinare in grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, in conditiile prevazute de lege, sunt obligati sa desemneze o persoana responsabila cu insotirea copilului la vaccinare. In acest sens, parintii sunt informati sa notifice in scris medicului de familie numele acestei persoane, in termen de 15 zile de la data primirii informarii din partea medicului de familie.

In termen de 12 luni de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Sanatatii va elabora si va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru.

Peste 110 cazuri noi de rujeola; un alt copil nevaccinat a murit in ultima saptamana. Cele mai afectate judete

Peste 110 cazuri noi de rujeola; un alt copil nevaccinat a murit in ultima saptamana. Cele mai afectate judete

Incubatoare

Oraşul din România unde nu există niciun medic neonatolog. Cine asistă la naşteri

Apa şi săpunul salvează vieţi. 50% din români nu se spală pe mâini după ce merg la baie

Medicii români, recrutați de țările din Europa. Salarii de mii de euro și cazare gratis

Programul care le poate oferi șansa la o viață normală bebelușilor cu probleme de auz, ignorat de autorități

De ce nu este bine să folosim oțet și zahăr la murături

Cariile netratate pot duce la cancer sau pot provoca un infarct miocardic. Românii evită mersul la dentist

pensionari in transportul in comun

Medicii britanici ne recomandă să NU le cedăm locul în tramvai pensionarilor

România, pe primul loc în Europa din cauza victimelor cancerului de col uterin. Care este soluția

Românii mănâncă de 4 ori mai mult decât declară. 55% dintre adulți au un surplus de greutate

Insectele, o obişnuinţă în meniurile restaurantelor din România. Resursele planetei, pe cale de dispariţie

Testare gratuită și rapidă, în Capitală, pentru a afla dacă sunteți infectat cu hepatita C

Bărbat din Cluj, salvat de soţie. I-a dăruit un rinichi soţului de ziua copilului lor