124 de cazuri de rujeola in comunitatea de romi nomazi din Bistrita-Nasaud. Ce spune Biserica despre vaccinarea copiilor
"Biserica Ortodoxa Romana nu se opune vaccinarii. Dimpotriva, sustinem toate recomandarile Ministerului Sanatatii", este mesajul Patriarhiei Romane, care intervine in razboiul ingrijorator dintre cele doua tabere, pro si contra vaccinare.
Multe dintre mesajele anti-imunizare sunt postate pe site-uri declarat crestine. Epidemia de rujeola anuntata de autoritati a dus deja la moartea a trei bebelusi. Singura veste buna este ca in acest moment nu s-a mai inregistrat niciun deces, dupa ce miercuri oficialii din Sanatate au anuntat ca trei bebelusi de pana intr-un an au murit din cauza acestei maladii.
Cifrele primite joi de la Institutul de Sanatate Publica arata cat de grava este situatia, cat de mult a scazut procentul imunizarii. De la peste 95% in 2005, la mai putin de 70% in 2016. E cea mai grava situatie din ultimii cel putin 11 ani.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 95% din populatie sa fie vaccinata, daca nu vrem sa avem de-a face cu epidemii.
Sa nu uitam insa nici de incapacitatea autoritatilor romane de a asigura in ultimii 3 ani toate vaccinurile necesare. Au existat probleme cu aprovizionarea, probleme care s-au repetat anual din cauza firmelor cu care Ministerul Sanatatii semnase contracte. Asta a dus la intarzierea vaccinarii copiiilor uneori chiar si cu luni de zile.
In acest moment lipseste de pe piata vaccinul hexavalent, desi criza trebuia rezolvata inca din luna iulie. Oficialii Ministerului Sanatatii spun ca vaccinul va ajunge saptamana viitoare in cabinetele medicilor de familie. Tot atunci ar trebui sa fie pusa in discutie si legea vaccinarii, cea care introduce obligativitatea vaccinarii.
Bistrita-Nasaud: Cazurile de rujeola din acest an, aparute in comunitati de romi nomazi
Cele 124 de cazuri de rujeola la copii, raportate in acest an la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, provin din randul unor comunitati de romi nomazi, originari din judetul Arad, cele mai multe fiind inregistrate la bebelusi cu varsta de pana la un an, potrivit datelor comunicate joi, AGERPRES, de catre seful adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bistrita-Nasaud, Doina Petri.
Din total, 55 de cazuri au aparut in comuna Petru Rares, situata la granita cu judetul Cluj, 14 in comuna Parva, iar 55 au fost raspandite in mai multe localitati. Dintre imbolnaviri, cele mai multe s-au produs in luna martie, episodul epidemic continuand pana in luna iunie. Ulterior, au mai fost inregistrate doua cazuri de rujeola la sfarsitul lunii august.
Hunedoara: Un focar de rujeola a fost constatat in comunitatea de romi din Brad
Noua din cele 14 cazuri de rujeola semnalate in judetul Hunedoara, incepand cu luna iunie a acestui an, au fost inregistrate in comunitatea de romi din municipiul Brad, din cauza ca numarul persoanelor vaccinate impotriva bolii este foarte mic, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birau.
“In Brad este un focar care treneaza din luna iunie. Cele mai multe cazuri de rujeola au fost constatate pe strazile unde locuiesc, cu preponderenta, persoane de etnie roma, care nu sunt vaccinate impotriva bolii”, a afirmat dr.Cecilia Birau.
Caras-Severin: Un numar de 15 cazuri de rujeola, confirmate in judet in luna august
La nivelul judetului Caras-Severin au fost raportate, in luna august, un numar de 35 de cazuri de rujeola, din care 15 au fost confirmate, a declarat joi, pentru AGERPRES, Daniel Botgros, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin. “Din cele 35 de cazuri anuntate, 15 au fost confirmate, la copii de varsta prescolara si scolara. De asemenea, a fost inregistrat si un caz de rubeola, la o tanara de 26 de ani. Din anul 2012, nu au mai fost raportate cazuri pana acum, cele mai multe fiind in orasul Bocsa”, afirma Daniel Botgros.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, vaccin, biserica, copii, vaccinare,
Dată publicare:
22-09-2016 13:29