Bacteria de sub pres ascunsa de ani de zile. Judetele care au raportat mai putine infectii decat orice alta tara din Europa
Tot acest scandal scoate de sub pres adevaruri murdare, despre sistemul medical romanesc, care schiopata de 26 de ani. Realitatea o stiu toti dar putini au si curajul sa vorbeasca.
''Toate spitalele au aceleasi probleme. Autoritatile stiu despre ce este vorba. Am spus de nenumarate ori, cum i-am prins", a spus Adrian Stanculea, seful ATI de la Spitalul de Arsi.
Medicii recunosc asadar ca germenii ataca in fiecare luna intre 2% si 15% dintre pacienti. In urma cu 2 luni, de pilda, raportul infectiilor nosocomiale instiinta ministerul Sanatatii ca 6 din cei 30 de pacienti de la Spitalul de Arsuri au contactat infectii cu germeni.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Foarte multi ani in Romania totul parea roz, pentru ca medici nu declarau numarul infectiilor de teama represaliilor. Problemele au fost prezentate de nenumarate ori si de jurnalisti. Unul dintre ei este Vlad Mixich.
"In 2012, trei judete din Romania au raportat 0% si 0,01% infectii instraspitalicesti. Asta inseamna ca in Satu Mare, Bistrita Nasaud si Hunedoara, despre aceste judete e vorba, exista mai putine infectii intraspitalicesti decat oriunde in Europa si Statele Unite. Una dintre cauze pentru raportarea gresita este legata practic de eliminarea rolului epidemiologului din spitalele din Romania, in prezent medicii specialisti din spitalele de boli infectioase trebuie sa faca practic in acelasi timp 2-3 meserii: sa fie si epidemiologi, sa aiba grija si de pacienti, sa lupte si impotriva bateriilor rezistente la tratament", spune Vlad Mixich, jurnalist Hotnews.ro.
"Exista niste criterii de a declara o infectie nosocomiala. Am reluat eu chestia asta pentru ca a fost o perioada in care s-a lasat ca medicii curand sa declare si nu declara nimeni. Si atunci am declarat eu. Sunt o gramada de masuri epidemiologice care se pot lua, dar in principiu multe filtre”, a mai spus Adrian Stanculea, de la Spitalul de Arsi.
De ce ar fi avut o sansa in plus bolnavii arsi in spitalele din strainatate? Pentru ca acolo fiecare pacient este tratat in propriul salon, are propria asistenta, iar ca sa ajunga la el, medicii trebuie sa treaca prin mai multe filtre. Astfel incaperea ramine sterila.
Dar cine sa rezolve problema, in conditile in care in Romania ultimilor 26 de ani, s-au plimbat prin fotoliul de ministru al sanatatii aproape 30 de ministri.
"Am sa-mi reprosez foarte multe, la fel ca cei care puteau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul sanitar romanesc, foarte multi oameni puteau sa faca foarte multe lucruri", era regretul exprimat mult prea tarziu de Nicolae Banicioiu.
Deocamdata, de la guvern, exista citeva promisiuni ... Sunt insa mult mai multe de facut.
"Ce pot sa va spun este ca incepand de anul viitor va exista un program national de arsi, finantat de la buget, exclusiv pe probleme de arsi”, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Explicatia nu aduce alinare familiilor celor care au murit. Medicii au facut tot ce le-a stat in putere sa-i salveze, dar sistemul pare sa ii fi ingropat pe unii dintre cei 33 de tineri care s-au stins in spitale.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, bacterii, colectiv, spitalul de arsi,
Dată publicare:
03-12-2015 18:37