Detalii nestiute despre Casa Poporului, cea mai scumpa cladire administrativa din lume

Casa Poporului

Palatul Parlamentului, cunoscut si sub numele de Casa Poporului, este o destinatie obligatorie pentru turistii care viziteaza Bucurestiul. S-ar putea ca ghidul sa nu va dezvaluie insa unele secrete ale acestei cladiri.

Constructia Casei Poporului, cladire admirata si contestata in egala masura de romani, a inceput in 1984 si initial ar fi trebuit finalizata in numai 2 ani.

Termenul a fost prelungit apoi pana in 1990, insa nici in prezent nu este finalizata. Numai 400 de incaperi si 2 sali de sedinte sunt finisate si folosite, dintr-un total de 1.100 de camere.

Cladirea are 4 niveluri subterane si 2 adaposturi antiatomice, pentru ca Nicolae Ceausescu se temea de un razboi nuclear. Intr-un fel, aceasta grija era indreptatita, avand in vedere ca proiectul a inceput in timpul Razboiului Rece.

Citește și
pestera Ursilor
FOTO. Pestera Ursilor, din Muntii Apuseni. Aici au fost descoperite fosile vechi de 15.000 de ani

Legenda intemeierii cetatilor sasesti din Transilvania. Misterul copiilor care au disparut fara urma

Fostul dictator era insa ingrijorat si de altceva, poate chiar mai mult decat de bombele atomice – de revolta poporului. Astfel, el ar fi cerut construirea unor tuneluri subterane, care sa-l duca in siguranta pana la aeroportul Otopeni, de unde sa poata fugi din tara.

Inginerul Traian Popp, care a lucrat pe santier, confirma existenta unui tunel care face legatura intre subsolul Casei si metrou, undeva intre statiile Izvor si Politehnica. Nu exista insa un metrou secret care sa ajunga pana la Otopeni, declara Popp.

Animale ciudate din Delta Dunarii, care au dat nastere legendelor cu monstri

Pe santier, pentru a putea duce la implinire acest proiect megaloman, au lucrat intre 20.000 si 100.000 de muncitori, uneori chiar si in 3 schimburi. Acestora li se adaugau si 200 de arhitecti, coordonati initial de Cezar Lazarescu.

Putini turisti cunosc trista poveste a fostului arhitect-sef. Casa lui a fost daramata pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului, asa cum a fost demolat aproape intregul cartier Uranus, 57.000 de familii fiind mutate fortat.

 

Ce apartamente se cauta cel mai mult in Bucuresti

Lazarescu nu a suportat gandul ca si-a pierdut casa si a murit, in urma unui atac cerebral, functia lui fiind preluata ulterior de Anca Petrescu.

Si muncitorii de pe santier au lasat in urma lor povesti. Unele amuzante, altele infricosatoare. Un articol publicat in Curierul National in anul 2003 prezenta cateva mesaje scrise de zidari glumeti, pe peretii Palatului: „Maria + Casa Poporului“ sau „AMR (Au mai ramas) 197, 196, 195 ... zile“.

S-a vorbit mult despre lucratorii care si-au gasit sfarsitul aici, pe cel mai mare santier al tarii. Documentele confirma 27 de morti in accidente de munca, insa au circulat si inca circula zvonuri legate de muncitori ucisi, pentru a pastra tacerea asupra unor tuneluri sau camere secrete de aici.

Anca Petrescu, fostul arhitect-sef al santierului, infirma insa aceste ipoteze, precizand ca, atunci cand murea un muncitor, procurorii militari faceau o ancheta amanuntita si se cauta un vinovat. Prin urmare, disparitia unor angajati nu ar fi fost trecuta usor cu vederea.

Dincolo de zvonuri si legende, Casa Poporului ramane un important obiectiv turistic. Este a doua ca marime din cladirile construite pe glob, dupa Pentagon, avand 84 de metri inaltime, o suprafata de 360.000 de metri patrati si este compusa din 23 de corpuri.

"Am cumparat un sat intreg cu 45.000 euro". Tara in care localitati intregi se vand la preturi de garsoniere

In 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut sa cumpere cladirea, cu 1 miliard de dolari, dar oferta sa a fost refuzata. In prezent, Casa Poporului este evaluata la 3 miliarde de euro.

Daca nu sunteti din Bucuresti, dar vreti sa vizitati aceasta impresionanta cladire, ca sa-i aflati secretele, puteti obtine un sejur gratuit in Capitala.

Tot ce trebuie sa faceti este sa participati la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 31 mai - 2 iunie 2013.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
Citește și...
"Balta Vrajitoarelor". Un loc plin de legende si fenomene bizare, intr-o padure de langa Bucuresti

In apropiere de Bucuresti, langa padurea Cernica, se afla o balta inconjurata de legende, de care unii localnici se tem si acum. Se spune ca langa acest petic de apa au loc fenomene inexplicabile.

Recomandări
Rezultate surprinzătoare într-un sondaj IRSOP: Doi candidați s-au ”desprins de pluton”. 70% dintre români detestă partidele
Rezultate surprinzătoare într-un sondaj IRSOP: Doi candidați s-au ”desprins de pluton”. 70% dintre români detestă partidele

George Simion și Nicușor Dan sunt principalii favoriți la câștigarea prezidențialelor, într-un sondaj IRSOP care îi cotează pe ceilalți candidați cu mult sub cei doi. Pe de altă parte, un număr mare de români nu știu nici măcar un singur candidat.

WSJ: În schimbul unor taxe de import mai mici, SUA vor cere partenerilor comerciali să limiteze cooperarea cu China
WSJ: În schimbul unor taxe de import mai mici, SUA vor cere partenerilor comerciali să limiteze cooperarea cu China

Statele Unite plănuiesc să convingă zeci de țări cu care negociază noi acorduri comerciale să-și limiteze legăturile cu China.

Analiză Expert Forum. Care sunt candidații la prezidențiale care au cheltuit cei mai mulți bani cu promovarea online
Analiză Expert Forum. Care sunt candidații la prezidențiale care au cheltuit cei mai mulți bani cu promovarea online

Cei mai mari investitori în publicitatea online sunt candidații independenți Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu.