Scandalul Mironescu - Sfarsitul "Doi s'un sfert"?

Laurentiu Mironescu

DGIPI, serviciul secret al MAI, risca sa fie desfiintat deoarece nu a blocat numirea pe functia de secretar general a lui Laurentiu Mironescu, arestat preventiv in dosarul evaziunii si contrabandei de zeci de milioane de euro din Portul Constanta.

Romania Libera: „Lipsa de profesionalism, pasivitatea sau poate chiar complicitatea unor ofiteri DGIPI cu gruparea infractionala au facut ca ministrul Traian Igas si premierul Emil Boc, care l-au numit pe Mironescu in functie, sa fie supusi oprobriului public" spun surse din cadrul MAI. Potrivit competentelor, DGIPI trebuia sa faca verificari si apoi sa avizeze sau nu numirea pe functia de secretar general a lui Laurentiu Mironescu. Pe deasupra, filiala DGIPI Constanta trebuia sa cunoasca in amanunt activitatile infractionale de evaziune si contrabanda ale acestei grupari, care, de fapt, erau de notorietate in zona. Ministrul Igas ne-a declarat ca nu a fost avertizat, nu a stiut; l-a propus pe Mironescu pentru functie, iar premierul l-a numit. Acum, Igas a declansat verificari la DGIPI care „se vor solda cu desfiintarea directiei" spun surse din MAI.

Evenimentul Zilei: Spaga din vami ne-a saracit cu 50 de miliarde €Procurorii DNA au retinut ca fiecare container care trecea prin Portul Constanta era "vamuit" cu o suma cuprinsa intre o mie si sapte mii de euro. Potrivit datelor oficiale, prin port au tranzitat, in anul 2010, 353.711 containere. Calculand la o spaga medie de patru mii de euro pentru fiecare unul din trei container, suma rezultata este de aproximativ 500 de milioane de euro. Cum, de regula, "comisioanele" reprezinta 20-25% din valoarea taxelor eludate, rezulta ca media evaziunii fiscale facute prin Portul Constanta, in 2010, a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Mare parte a acestor bani ar fi trebuit sa ajunga la bugetul consolidat al Uniunii Europene, caci singura contributie a Romaniei catre acesta este re prezentata de taxele vamale. Tot in incercarea de a reda dimensiunea reala a "jafului" din Portul Constanta, mentionam ca Romania contribuie, in medie, anual, la bugetul UE, cu un miliard de euro.

Gandul: EXPLICATIA stupefianta a SENATORULUI acuzat ca "vamuia" o parte din bunurile contrafacute din Portul Constanta: LE-AM LUAT, dar nu pentru mine. Le-am dat unor persoane nevoiase, cu handicap"Anul trecut, de Craciun, mi-am propus sa fac o petrecere la Asociatia Surzilor din Constanta, in care sa ofer copiilor si familiilor de surzi din Constanta, persoane nevoiase, cu handicap, un cadou. Nu in numele partidului. Erau in jur de 200 de persoane, cu tot cu copii", a povestit Banias. Intrebat daca a intentionat sa ofere cadou produse contrafacute, Banias a raspuns afirmativ. "Si produse contrafacute, da. Decat sa le distrugem, am zis ca mai bine le dam unor oameni care se bucura pentru ele", a spus Banias. "Sunt (produse, n.r.) noi! Le dadeam cu acceptul proprietarului de marca", a continuat senatorul PDL, care in acest dosar este cercetat pentru aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare. "N-am cerut produse pentru mine. E vorba de incaltaminte si imbracaminte. Trainiguri si adidasi. Despre asta e vorba. Credeti ca daca un copil sarman primeste o pereche de adidasi noi se supara sau se bucura?", a intrebat Banias.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook
Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook

Despre Facebook, cea mai populara retea sociala din lume, s-au scris mii de articole si s-a facut chiar un film, insa cei care vor sa afle totul despre retea o pot face citind cartea “The Facebook Effect” a lui David Kirkpatrick.

Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea
Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea

Autoritatile si asociatiile pentru protectia animalelor si-au adus reciproc noi acuzatii in cazul cailor salbatici de la Letea, salvati in ultima clipa de abator.

Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro,
Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro, "autorizate"

Dupa descinderile de la punctele de frontiera terestre, procurorii anticoruptie au ajuns ieri si in Portul Constanta, dupa ce SRI si DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu marfuri aduse din China si Hong Kong.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.