"Ce gust are moartea?" Experiente din spatele vietii. Ce spun cercetatorii

Viata dupa moarte

Moartea, sau ce se intampla dincolo de moarte, a fost intotdeauna un subiect ce a starnit interesul tuturor. De aceea oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca explicatii experientelor extrasenzoriale prin care trec cei ce isi parasesc trupul.

Daily Mail: Oamenii care isi parasesc trupul, si se lasa pentru cateva secunde sau minute prada mortii descriu aceasta experienta ca una transformatoare, unica.

Sentimentele care ii insotesc sunt unele de fericire puternica, un semn ca viata de apoi este o continuare a vietii. Cercetatorii care au studiat aceste fenomene sunt de parere ca aceste lucruri se petrec doar in mintea lor, fiind menite sa le reduca frica de moarte. 

Un medic neurochirurg din SUA considera ca poate explica acest fenomen al "vietii de apoi" si sentimentele care vin in urma unei experiente extrasenzoriale. Pentru ca a studiat acest fenomen mai bine de 30 de ani, Kevin Nelson a ajuns la concluzia ca moartea clinica este in stransa legatura cu stadiul REM (Rapid Eye Movement) al somnului. Potrivit lui Sigmund Freud, aceasta este faza somnului in care visam cel mai mult, iar muschii corpului sunt in stare de paralizie - mai putin inima si muschii ochilor.

Neurochirurgul Nelson este de parere ca in cazul unora sensibilitatea este mai accentuata in timpul somnului, provocandu-se halucinatiile. Translatand acest experiment si in cazul persoanelor care au fost in moarte cerebrala, profesorul este de parere ca in acele momente, creierul inca mai trimite informatii, iar toate fricile si obsesiile din timpul vietii se deruleaza rapid, ca in REM.

Citește și
Facebook
"Salvati-va amintirile. Facebook nu va mai dura decat 10 ani"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Los Angeles Times: Cel putin 19 civili au fost ucisi in Siria 19 civili, intre care un copil de opt ani, au fost ucisi miercuri in regiunile siriene Deraa si Homs, in cursul protestelor antiguivernamentale, anunta liderul Organizatiei nationale pentru drepturile omului, Ammar Qourab. Potrivit sursei citate, "13 persoane, inclusiv un copil de opt ani, au fost ucise de lunetisti la Al-Harra, un sat situat in vestul regiunii Deraa". O alta persoana a fost ucisa la Jassem, o localitate invecinata. La Homs, cinci persoane au fost ucise in cartierul Bab Amr.

Huffington Post: Rusia considera ca SUA au avut dreptul sa il elimine pe Osama pe teritoriul Pakistanului  "Pozitia noastra este foarte simpla. Dupa 11 septembrie 2001, Consiliul de Securitate a adoptat o rezolutie in care este recunoscut clar dreptul la legitima aparare al Statelor Unite, fara limite", a declarat Lavrov intr-un interviu acordat Moskovskie Novosti. "Cei care au efectuat operatiunea pentru eliminarea lui bin Laden aveau o baza legala", a spus el. Oficialii pakistanezi au denuntat ilegalitatea operatiunii americane, dat fiind ca Islamabadul nu fusese informat. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care se va intalni joi cu omologul sau pakistanez Asif Ali Zardari, a salutat eliminarea lui bin Laden. In paralel, liderul opozitiei pakistaneze, Nawaz Sharif, a cerut o ancheta independenta in legatura cu moartea liderului al-Qaida, respingand ancheta militara anuntata de Islamabad.

Wall Street Journal: Danemarca va reintroduce controalele la frontierele cu Germania si Suedia "Am ajuns la un acord pentru reintroducerea controalelor la frontierele Danemarcei cat mai curand", a declarat Claus Hjort Frederiksen. Masura daneza, care va intra in vigoare in urmatoarele doua-trei saptamani, va consta in controale la frontiera cu Germania, dar si pe podul de la Oeresund, dintre Danemarca si Suedia. Ideea reinstiturii controalelor in interiorul UE, propusa recent de Franta si Italia, era sustinuta de formatiunea de extrema-dreapta Partidul Poporului Danez (PPD, extrema-dreapta) si de liderul acestuia, Pia Kjaersgaard, pentru combaterea imigratiei ilegale si infractionalitatii.

Reuters: Barack Obama ar putea rosti saptamana viitoare un discurs adresat lumii musulmane Obama va argumenta ca moartea lui ben Laden, in contextul revoltelor din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, semnaleaza sfarsitul influentei retelei teroriste al-Qaida. "Este o coincidenta interesanta - Osama bin Laden a fost ucis in contextul in care in lumea musulmana apar tendinte de schimbare", apreciaza Ben Rhodes, consilier al presedintelui Barack Obama. Potrivit consilierului, Obama ar putea rosti discursul adresat lumii musulmane inainte de a incepe un turneu de cinci zile in Europa pe 23 mai.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Imagini subacvatice uimitoare cu placile tectonice ale Europei si Americii
Imagini subacvatice uimitoare cu placile tectonice ale Europei si Americii

Alexander Mustard, un renumit fotograf britanic, in varsta de 36 de ani a reusit sa fotografieze, pe sub apa, placile tectonice care despart continentul american de cel european, ajungandu-se la concluzia ca cele doua continente se distanteaza contant.

"Salvati-va amintirile. Facebook nu va mai dura decat 10 ani"

Cum totul in aceasta viata este ciclic, la fel se va intampla si cu Facebook. In cel mult zece ani de acum incolo, Facebook va disparea, locul fiindu-i luat de alte elemente New Media.

Astronomii, uimiti: S-a descoperit un ocean in spatiu. Pe luna lui Saturn
Astronomii, uimiti: S-a descoperit un ocean in spatiu. Pe luna lui Saturn

Naveta spatiala Cassini de la NASA a descoperit dovezi care indica existenta unui ocean subteran pe luna lui Saturn, Titan. "Cu dunele, lacurile si muntii, Titan are un relief variat, activ si asemanator cu cel al Pamantului", a declarat un cercetator.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E