PNL depune miercuri motiune de cenzura, iar USR cere Avocatului Poporului sa conteste ordonanta la Curtea Constitutionala

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor depune miercuri motiune de cenzura impotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la justitie adoptate de Guvern.

"Maine depunem motiunea de cenzura. Textul este aproape finalizat, avem semnaturile stranse", a declarat Raluca Turcan, marti seara, pentru AGERPRES.

Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.

Predoiu: Guvernul face jocul fortelor straine

Actualul Guvern a pus in pericol pe termen lung interesele geostrategice ale tarii si astfel a facut "un joc al fortelor straine care vor sa destabilizeze Romania", a declarat miercuri deputatul liberal Catalin Predoiu, referindu-se la adoptarea ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor penale.

Citește și
Florin Iordache, ministrul justitiei
Proiectul de lege privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, adoptate. Iordache: "Guvernul stabileste prioritatile"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Prin ceea ce s-a intamplat ieri seara la Guvern, s-au pus in pericol pe termen lung interesele geostrategice ale Romaniei. Guvernul a facut, deliberat sau nu, asta trebuie sa afle oamenii legii, un joc al fortelor straine care vor sa destabilizeze Romania, au facut pe fata jocul celor care nu vor democratie, nu vor lege, nu vor euroatlanticism in Romania. Si nu trebuie sa mai asteptam sa vina nimeni sa ne rezolve aceste probleme. Este o optiune a romanilor si ea nu trebuie alterata prin legi facute de si pentru infractori. Sper ca toate aceste lucruri sa fie curmate cat mai curand si toti avem un rol, noi aici in Parlament, apoi in strada, Justitia, toata lumea care vrea ca aceasta tara sa nu se intoarca la vremurile de dictatura, la vremurile de faradelege, la vremurile de hotie cu legea in mana, sa reactioneze acum", a spus Predoiu.

Potrivit acestuia, ministrul Justitiei, Florin Iordache, si premierul Sorin Grindeanu au comis infractiunea de favorizare a infractorilor, fiind instigati de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si a adaugat ca procurorul general al Romaniei ar trebui sa se uite asupra acestor fapte.

"Aceste ordonante nu au aparut din spuma marii, din neant. Cineva le-a scris, cineva le-a lucrat, exista martori, exista computere, cred ca trebuie sa aflam cu totii in ce imprejurari au fost gandite, discutate, concepute, ascunse, promovate, fara ca Parlamentul sa stie, fara ca opinia publica sa stie. In opinia mea, tot acest complex de fapte imbraca forme penale care trebuie anchetate de urgenta, pentru ca nu se poate ca printr-o infractiune sa ajungi la legiferare in aceasta tara", a subliniat Catalin Predoiu.

Deputatul liberal, care a detinut si functia de ministru al Justitiei, a atras atentia ca prin ceea ce a facut Guvernul a intrat "in campul si competentele justitiei", deoarece actul normativ adoptat "a zadarnicit anchete si a facut scapati infractori, a facut scapati oameni care trebuiau sa dea socoteala in fata justitiei".

Predoiu a punctat ca adoptarea OUG de modificare a codurilor penale s-a facut prin incalcarea independentei justitiei, printr-un conflict intre puterea executiva si puterea judecatoreasca.

"Ma astept ca Justitia, pentru care foarte multi in aceasta tara am militat, sa reactioneze si sa arate ca e o putere, ca e un garant al democratiei si al legii. Nu se poate sa avem o democratie condusa de oameni care isi dau legi pentru a scapa de Justitie. As vrea sa reamintesc ca toate dictaturile au inceput prin acte emise de Guvern, de Parlament, aparent legale si constitutionale. Sa nu uitam aceste precedente si sa nu credem ca istoria nu ne poate juca din nou feste. Sa nu uitam vorbele unui mare istoric care spunea ca cine isi uita istoria risca sa o retraiasca. Noi nu vrem sa retraim vremurile de inceput de comunism din anii 45 - 47. Tot prin lege a inceput atunci dictatura", a afirmat Catalin Predoiu.
 

Predoiu: Rusine, domnule ministru Iordache! Rusine, domnule Dragnea!

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu le-a transmis ministrului Justitiei, Florin Iordache, si presedintelui PSD, Liviu Dragnea, ca ar trebui sa le fie rusine, in contextul in care Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala si un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate. "Rusine, dle ministru Iordache! Rusine, dle Dragnea! Votul din decembrie nu va permite bataia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale natiunii!", a scris Predoiu, marti, pe Facebook.

Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate. "Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari pilot la CEDO si in acest sens am adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizeaza Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

De asemenea, Executivul a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala. "Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astazi, este vorba de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 296 Cod Penal si a Legii 135 Cod de procedura penala. Practic, prin aceasta ordonanta de urgenta am facut si am pus in concordanta deciziile Curtii Constitutionale care (...) trebuiau sa fie implementate fie de catre Guvern, fie de catre Parlament", a spus Iordache.

Nicusor Dan: PSD si aliatii lor au trecut linia rosie; au adoptat ordonanta care ii dezincrimineaza pe Dragnea, Oprea, Udrea, Mazare

Presedintele USR, Nicusor Dan, a afirmat marti seara, intr-o postare pe Facebook, ca PSD si „aliatii lor” au trecut „linia rosie” prin adoptarea ordonantei care "ii dezincrimineaza pe Dragnea, Oprea, Udrea, Sova, Mazare, Titus Corlatean, si pe toti ceilalti”, invitandu-i astfel pe romani sa protesteze „pana la capat”.

"PSD si aliatii lor au trecut azi linia rosie. Printr-o sedinta de noapte, cu o ordine de zi neanuntata, guvernul a adoptat ordonanta care ii dezincrimineaza pe Dragnea, Oprea, Udrea, Sova, Mazare, Titus Corlatean, si pe toti ceilalti. Acceptam sau protestam. De deznodamantul acestei chestiuni depinde cum va arata Romania in urmatorii ani. Va invit sa protestam pana la capat”, a scris Nicusor Dan. Guvernul a adoptat, marti seara, proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, a anuntat, la finalul sedintei Cabinetului, ministrul Justitiei, Florin Iordache. In acelasi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.

USR cere public Avocatului Poporului sa conteste Ordonanta la Curtea Constitutionala

Deputatul Cristian Ghinea scrie pe Facebook ca USR cere public Avocatului Poporului sa conteste Ordonanta care modifica Codul Penal la Curtea Constitutionala.

"USR cere public Avocatului Poporului sa conteste OUG-urile la Curte. Este singura institutie care mai poate limita mizeria. Dle Ciorbea, o farama de demnitate mai gasiti? De dragul istoriei din anii 90" scrie acesta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
DNA: Modificarile aduse legislatiei penale favorizeaza persoanele care au savarsit si vor savarsi abuz in serviciu
DNA: Modificarile aduse legislatiei penale favorizeaza persoanele care au savarsit si vor savarsi abuz in serviciu

Prevederile ordonantei de urgenta care modifica legislatia penala favorizeaza atat persoanele care au savarsit fapte de abuz in serviciu, cat si pe cele care de acum inainte vor savarsi astfel de fapte, potrivit unui comunicat al DNA.

Proiectul de lege privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, adoptate. Iordache:
Proiectul de lege privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, adoptate. Iordache: "Guvernul stabileste prioritatile"

Guvernul a adoptat ordonantele privind modificarile la Codul Penal si gratierea. Florin Iordache a facut anuntul dupa sedinta de  Guvern de marti seara.

Guvernul a adoptat bugetul pe 2017. Ministrul de Finante a anuntat o tinta de inflatie de 1,4% si o crestere a investitiilor
Guvernul a adoptat bugetul pe 2017. Ministrul de Finante a anuntat o tinta de inflatie de 1,4% si o crestere a investitiilor

Guvernul a adoptat bugetul pe 2017, in sedinta de la Palatul Victoriei, de marti seara.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.