Toader răspunde criticilor lui Iohannis: Eram obligat prin lege să merg în Parlament să prezint Legile Justiției

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Justiției ii răspunde presedintelui Klaus Iohannis. Șeful statului l-a criticat dur pe Tudorel Toader, după ce a decis să predea proiectul de modificare a Legilor Justitiei comisiei speciale din Parlament.

Tudorel Toader a  explicat faptul că s-a ajuns la acest tip de a legifera, care a stârnit critici, prin prisma faptului că, totuși, Parlamentul este cel care legiferează, nu Ministerul Justiției și că nu poate explica de ce există această grabă si de acest proiect de lege nu si-a urmat cursul firesc, și anume, ministrul de justiție să inițieze aceste modificări, ele să fie asumate de Executiv și, ulterior, să ajungă în fața parlamentului.

Tudorel Toader a spus că toată isteria provenită de eliberările recente nu i se poate imputa și că el se detașează complet de această lege care produce eliberări.

In urma legii, persoane extrem de periculoase - tâlhari, violatori, poate chiar și criminali - sunt libere. Acest proiect este emanația fostului ministru, Raluca Prună, un proiect pe care și-a pus avizul CSM și a fost adoptat în final de Parlament, a mai spus Toader.

El a mai anunțat că toți cei care au fost eliberați deja din ar putea primi despăgubiri, cu condiția să fi deschis proceduri la CEDO.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sinteza declarațiilor făcute de Tudorel Toader:

"Există şi o decizie recentă a Curţii Constituţionale, care spune că nimeni nu poate refuza să se prezinte în fata unei comisii parlamentare. Decizia nici nu ar fi fost necesară, pentru că este o obligaţie legala. În baza acestei legi, (...), a deciziei CCR, am dat curs invitaţiei comisiei parlamentare. (...) La invitaţia dânşilor, am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiţiei şi întrevederea din comisie putea să se opreasca acolo. (...) Comisia însă a solicitat să le las draftul de proiect, l-am lasat în format fizic proiectul de lege, expunerea de motive şi solicitarea de aviz către Comisia de la Veneţia. Le-am lăsat şi în format electronic. De altfel, l-au şi postat pe site", a susţinut ministrul Justiţiei.

"În faţa invitaţiei de a merge în comisie, luând în considerare legea, nu puteam să nu mă duc", a adăugat Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor.

Iohannis a spus că ministrul Justiţiei a mers în Parlament fără să aibă drept de iniţiativă legislativă şi le-a dat parlamentarilor aceste legi.

”Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune şi necesare”.

”Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Unde vrea Toader să fie construit un penitenciar. Localnic: ”În grădină la noi? Nu se poate”
Unde vrea Toader să fie construit un penitenciar. Localnic: ”În grădină la noi? Nu se poate”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, promite construcţia unui nou penitenciar în Buzău, în locul unei unităţi militare dezafectate.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.