Tăriceanu îi răspunde lui Iohannis: Sunteţi produsul forţelor subterane, executaţi planuri oculte

Tariceanu la ICCJ

Preşedintele Senatului i-a răspuns lui Klaus Iohannis, care a afirmat despre el că, în ultima perioadă, declaraţiile sale despre "statul paralel" au devenit tot mai ciudate, iar "uneori se creează impresia că e puţin obsedat",

"Aţi afirmat azi că în România nu există nici forţe oculte, nici forţe subterane şi nici stat paralel. Ba există, domnule preşedinte, iar dumneavoastră sunteţi produsul acestor forţe, având rolul de a executa întocmai şi la timp planurile oculte ale ”statului paralel”. Doar nu vă închipuiţi că aţi câştigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalităţile comise în calitate de primar al Sibiului. Nu. Aţi fost ales de ”statul paralel” să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi, deci, uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat ”statul paralel”. Când e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este: ”penal”. Ce adjectiv credeţi că vi s-ar potrivi după ce s-a dovedit că familia dvs. a obţinut prin fals şi uz de fals nişte spaţii locative valoroase la Sibiu în perioada când eraţi primar?", scrie Tăriceanu.

El îşi exprimă regretul cu privire la atacul şefului statului, considerându-l "total nepotrivit pentru demnitatea unui preşedinte al ţării, atât ca limbaj, cât şi ca argumentaţie".

"Această manieră de exprimare publică devoalează starea dumneavoastră de nervozitate pe care pot s-o înţeleg, dar nu pot s-o accept, stare generată de o serie de adevăruri despre domnia voastră care nu vă convin, dar care au devenit notorii şi pe care le-am reiterat opiniei publice zilele trecute. Sunt adevăruri pe care nu mulţi îndrăznesc să le prezinte în public de teama unor represalii pe bază de dosare şi cătuşe. Ei bine, eu nu sunt timorat nici de dosarele pe care le fabrică la comandă zeloasa dumneavoastră colaboratoare, Codruţa Kovesi, şi nici de alte instrumente utilizate de ”statul paralel” pentru arestarea, compromiterea, chiar condamnarea sau îndepărtarea din viaţa publică a adversarilor dvs. politici", notează preşedintele Senatului.

El susţine că afirmaţia sa, că ”statul paralel” există, se bazează pe "foarte multele dezvăluiri extrem de concrete, cu subiect şi predicat, făcute de personaje care au cunoscut din interior mecanismele malefice ale sistemului", făcute cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare abilitate.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Procesul lui Tăriceanu, de la capăt. Al doilea om în stat, cercetat pentru mărturie mincinoasă
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"În lipsă de argumente şi nedorind ca opinia publică să afle mai multe, aţi ales metoda absurdă a negării evidenţei şi, în plus, aţi refuzat ca, în calitate de şef al CSAT, să luaţi masuri faţă de faptele grave prezentate la Parlament, deşi aveaţi obligaţia s-o faceţi", îi transmite Tăriceanu şefului statului.

Aţi spus despre mine că am obsesii declarative cu privire la ”statul paralel”, care ar fi apărut după ce procurorii m-au deferit Justiţiei. În realitate, lucrurile stau exact invers.

El susţine că i s-a fabricat un dosar tocmai din cauza criticilor sale consecvente cu privire la practicile abuzive ale DNA, SRI din perioada Maior-Coldea, într-un cuvânt ale ”statului paralel”

"Cu referire la persoana mea, aţi mai afirmat că ”nu fac bine politicii”. Aveţi dreptate, nu fac bine politicii promovate de dvs. Aveţi dreptul să exprimaţi un punct de vedere, dar de acelaşi drept mă bucur şi eu. Ca urmare, pentru că legile Justiţiei se află pe ordinea de zi a Parlamentului, o să împărtăşesc părerea mea cu privire la acest subiect, ca să se vadă cine nu face bine politicii', este replica lui Călin Popescu Tăriceanu, care îl acuză pe Iohannis că vrea să fie în continuare cel care numeşte în funcţii pe şefii marilor Parchete şi ai ÎCCJ, ca să poată controla Justiţia şi că fără acest ”stat paralel”, nu are nici o şansă să supravieţuiască politic.

"Nu în ultimul rând, vă atrag atenţia asupra unei alte afirmaţii pe care aţi făcut-o astăzi, prin care v-aţi exprimat public împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale referitoare la introducerea unui prag privind abuzul în serviciu. În ultimii ani s-a impus o cutumă necesară la nivelul liderilor politici de a nu politiza deciziile CCR prin critici publice. Este o cutumă pe care am respectat-o pentru că respect Constituţia. Dumneavoastră aţi încălcat-o şi, mai grav, alimentaţi un curent de opinie conform căruia deciziile CCR şi Constituţia se respectă doar atunci când servesc intereselor proprii. Se induce astfel percepţia că deciziile Curţii Constituţionale sunt facultative, că pot fi puse la îndoială şi, deci, că legea fundamentală a statului poate fi pusă la îndoială", îi mai transmite Tăriceanu preşedintelui.

Întrebat, miercuri, la finalul declaraţiilor susţinute la Palatul Cotroceni, despre afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora Parlamentul şi Guvernul nu îşi pot exercita puterea şi că există forţe subterane, Klaus Iohannis a spus că nu mai urmăreşte declaraţiile "acestui domn" pentru că în ultima perioadă "au devenit din ce în ce mai ciudate".

"În România nu există nici forţe oculte şi nici subterane şi cu certitudine nu există stat paralel. Am mai urmărit declaraţiile domnului menţionat de dumneavoastră. De la o vreme nu mai urmăresc afirmaţiile acestui domn fiindcă au devenit tot mai ciudate. Câteodată se creează impresia că e puţin obsedat, ori persoane obsedate nu fac bine politicii. Au apărut de când procurorii l-au deferit justiţiei pe acest domn", a declarat Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Klaus Iohannis: În România nu există forțe oculte. Tăriceanu e puțin obsedat
Klaus Iohannis: În România nu există forțe oculte. Tăriceanu e puțin obsedat

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, întrebat despre afirmaţii ale şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că, în ultima perioadă, "declaraţiile acestui domn au devenit tot mai ciudate, iar uneori se creează impresia că e puţin obsedat".

Procesul lui Tăriceanu, de la capăt. Al doilea om în stat, cercetat pentru mărturie mincinoasă
Procesul lui Tăriceanu, de la capăt. Al doilea om în stat, cercetat pentru mărturie mincinoasă

Fosta soție a lui Călin Popescu Tăriceanu, dar și fostul senator Șerban Mihăilescu ar trebui să dea astăzi noi declarații procesul în care președintele Senatului este judecat pentru acuzația de mărturie mincinoasă. 

Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina
Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat, luni, Curtea Constituţională (CCR) privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.