Titus Corlatean a prezentat situatia din Algeria in Parlament: Noi am ramas cu mentalitate comunista

Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a prezentat in comisiile de specialitate ale Parlamentului situatia evenimentelor din Algeria, sedinta la care jurnalistii nu avut acces, la solicitarea sefului diplomatiei romane.

La finalul acestei sedinta, ministrul le-a spus jurnalistilor principalele concluzii. Sinteza declaratiilor ministrului de Externe, Titus Corlatean:

- "Era fireasca informarea membrilor Parlamentului si o discutie pe fond, deschisa, intre noi in legatura cu ceea ce s-a intamplat, cu perspectivele, cu necesitatea ca Romania sa ramana ferm angajata in lupta impotriva terorismului."

 - "Exista o practica occidentala consolidata si care functioneaza in interesul cetateanului respectiv ca atunci cand cetatenii statelor occidentale se afla in strainatate, in primul rand in zone de risc, legislatia nationala ii obliga pe acesti cetateni sa fie luati in evidenta, sa fie inregistrati la ambasade tocmai pentru a putea sa li se acorde ajutor consular in situatii deosebite, tocmai pentru ca statul sa stie unde se afla proprii cetateni, sa poata sa intervina. Acest lucru exista, as spune, pe jumatate, poate nici macar atat in Romania. Exista o lege din 2005 care precizeaza necesitatea informarii de catre cetatenii romani cu resedinta, domiciliu in strainatate, deci nu situatii de criza, sa informeze ambasadele.

- "Noi am ramas la vechea mentalitate, fost comunista, de ce sa stie statul de noi... Nu. Paradigma s-a schimbat, lumea s-a schimbat, traim o perioada de riscuri in strainatate, in anumite zone riscuri de terorismsi este in interesul cetateanului sa fie in evidenta ambasadei. E o chestiune legislativa si am discutat-o cu colegii din cele doua comisii."

Citește și
Algeria In Amenas grafica
Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

- "Exista o concluzie comuna,  riscurile terorismului international sunt foarte importante."

- "Este nevoie de o consolidare a reprezentarii ambasadelor romaniei in zonele de risc, dincolo de ceea ce inseamna negocierile cu FMI si diagramele salariale. Nu intamplator am fost obligati in speta noastra, sa detasam la Alger doi consuli."

- "Este nevoie pentru Ministerul de Externe sa gasim solutii pentru a reprezenta rapid prezenta noastra in strainatate, sa fim echipati cu resursele necesare pentru a face fata."

- "A ajuns. Azi dimineata am avut o discutie personala cu cel de-al treilea, care de fapt este primul dintre cetatenii romani care a scapat si care practic a fost eliberat, pentru ca a fost partial, a fost o actiune a armatei algeriene care a permis o mutare a liniei de lupta, a permis evaderea respectiva. Acest om are o istorie pe care v-o va povesti domnia sa, eu am discutat la telefon imediat dupa eliberare, atunci cand colegii nostri de la ambasada l-au putut prelua. Este in tara, este foarte fericit in mod evident ca este in viata si va va spune cum l-am ajutat, cum l-a ajutat ministerul de Externe, ambasada, autoritatile romane, pentru ca un anumit aspect pe care il las pe el sa vi-l povesteasca i-a salvat pana la urma viata. "

Filip: Concluzia comisiilor e ca la nivelul MAE celula de criza pentru Algeria a functionat corect

Comisiile parlamentare de politica externa au concluzionat, in urma prezentarii facute marti de ministrul de resort, Titus Corlatean, ca celula de criza constituita la nivelul MAE pentru situatia din Algeria a functionat "corect si bine", a declarat Petru Filip, presedintele comisiei de la Senat.

"Concluzia celor doua comisii este ca la nivelul MAE celula de criza a functionat corect, a functionat bine. Este vorba de o celula de criza care functioneaza si are in acest moment o anumita experienta", a afirmat Filip, intr-o declaratie de presa la finalul sedintei.

De asemenea, presedintele Comisiei de specialitate de la Camera, Laszlo Borbely, a aratat ca toti cei implicati in celula de criza "si-au facut datoria". "Consider ca aceasta celula de criza, toti cei implicati si-au facut datoria si, din pacate, trebuie sa ne pregatim pentru perioada urmatoare ca aceste componente ale ministerului, incepand cu ambasade, consulate, sa fie pregatite pentru astfel de evenimente", a spus Borbely.

El a aratat ca intalnirea membrilor comisiilor cu ministrul Corlatean a fost "foarte utila si necesara", fiind initiata de comun acord cu acesta. "Domnul ministru ne-a oferit toate detaliile care tin de acest atac sangeros, avem toate detaliile care, de fapt, au fost si comunicate pana acum. Consideram in continuare ca MAE si Parlamentul, cele doua institutii fundamentale, trebuie sa colaboreze si vom avea asemenea intalniri pentru ca ne trebuie informatii corecte si la obiect", a mai spus Borbely.

La randul sau, Filip a mai aratat ca aceste evenimente din Algeria trebuie sa reprezinte si un semnal pentru toate institutiile statului privind obligatiile in lupta impotriva terorismului international.

"Romania condamna ferm tot ceea ce inseamna terorism si cred ca din acest punct de vedere toate institutiile statului roman au aceasta obligatie de a spune acest lucru si de a se angaja in tot ceea ce inseamna lupta impotriva terorismului. (...) Fiind vorba de un conflict cu impact international, de internationalizarea terorismului, subiect in care pana la urma Romania este parte activa, ca vrem, ca nu vrem, ca parte semnatara a Tratatului NATO, ca membra UE, suntem actori activi in tot ceea ce se intampla in aceste teatre de lupta pe care nu si le doreste nimeni", a mai spus senatorul Petru Filip.

Presedintele Comisiei de la Senat, Petru Filip, a aratat ca aceasta sedinta de prezentare privind situatia din Algeria si situatia romanilor care au fost implicati in atentatul de la In Amenas este oportuna, fiind convenita inca de duminica intre cei doi presedinti de comisii si seful diplomatiei. Filip a aratat, la inceputul sedintei comisiilor, ca si el a avut, luni, o intrevedere pe aceasta tema cu ambasadorul algerian la Bucuresti.

Conform unui comunicat, presedintii Comisiilor de politica externa din Senat si Camera Deputatilor, Petru Filip si, respectiv, Laszlo Borbely, s-au consultat, luni, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, privind ultimele evolutii ale atacului terorist din Algeria.

"S-a convenit, de comun acord, ca ministrul Afacerilor Externe sa faca o prezentare in cadrul celor doua Comisii pentru politica externa privind evenimentele, implicatiile asupra statutului cetatenilor romani aflati in zona si contextul atacului, marti, 22 ianuarie 2013, ora 9.00 la Salonul Alb din Palatul Parlamentului", precizeaza sursa citata.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Corlatean s-a consultat cu presedintii Comisiilor de politica externa ale Parlamentului si si-a exprimat dorinta de a realiza o prezentare, in cadrul Comisiilor de specialitate, a evolutiilor atacului terorist din Algeria.

Doi romani si-au pierdut viata in urma atacului terorist din Algeria, in timp ce alti trei s-au salvat.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei
Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni seara, ca informatia potrivit careia un roman a fost internat intr-un spital din Algeria a venit pe 4 canale diferite, care il depaseau pe ambasadorul algerian de la Bucuresti.

Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata
Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata

Trupurile celor doi romani ucisi in Algeria au ajuns in aceasta dimineata in tara. In jurul orei 7 dimineata un avion militar romanesc a aterizat la baza militara de la Otopeni, avand la bord sicriele celor doi.

Presedintele Traian Basescu: Trebuie sa dam raspuns, ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?
Presedintele Traian Basescu: Trebuie sa dam raspuns, ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?

PROTV NEWS a transmis LIVE intalnirea anuala dintre presedintele Traian Basescu si ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.