Comisiile juridice l-au validat pe Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului
Comisiile juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului au validat propunerea PSD pentru functia de Avocat al Poporului in persoana lui Crisu Anastasiu, care a obtinut 20 de voturi din partea parlamentarilor juristi la finalul audierii.
De asemenea, fostul senator Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR, pentru pozitia de Avocat al Poporului a obtinut 5 voturi favorabile, in timp ce Gheorghe Iancu, sustinut de PDL, dupa ce a mai ocupat aceasta functie, a obtinut doar trei voturi favorabile.
Plenul celor doua Camere ale Parlamentului va decide marti numirea noului Avocat al Poporului, subiect aflat pe ordinea de zi a sedintei.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca le va scrie oficial liderilor PDL si UDMR, Vasile Blaga si Kelemen Hunor, pentru a avea o intalnire in cel mai scurt timp privind un acord intre principalele forte reprezentate in Parlament legat de numirea Avocatului Poporului. El a precizat ca, in acest fel, Romania va avea ca Avocat al Poporului o persoana independenta, care sa reprezinte toate elementele de transparenta, independenta, impartialitate necesare pentru ocuparea acestei functii.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, dupa sedinta de luni a grupurilor parlamentare ale partidului, ca a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului si CV-ul acestuia, liderul PDL aratand ca "nu stie de unde aceasta urgenta chiar atat de mare de a veni astazi cu propunerea si maine a-l vota pe Avocatul Poporului".
In toamna 2012, PSD anunta ca il sustine pe Valer Dorneanu pentru functia de Avocat al Poporului. Anterior, PDL anuntase ca il sustine tot pe Gheorghe Iancu, iar UDMR pe Peter Eckstein Kovacs.
Parlamentul s-a reunit in 3 iulie 2012 in sesiune extraordinara si l-a revocat din functie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, functia fiind preluata interimar de catre Valer Dorneanu.
Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitata de USL pentru "incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare". USL reprosa Avocatului Poporului, in cererea de revocare din functie, ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.
In 18 iulie, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului sa fie numit prin consens al tuturor partidelor, insa acest lucru se va realiza in sesiunea parlamentara din toamna. Numirea a fost insa amanata pana dupa alegerile parlamentare.
Discutia intre liderii de grupuri a avut loc dupa ce Comisia Europeana a recomandat, in raportul privind MCV dat publicitatii in aceeasi zi, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat.
Tot in 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu in functia de sef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.