Surse: Conventia Nationala a PDL, in mai 2013. Pana atunci, Blaga ramane presedinte

×
Codul embed a fost copiat

Membrii conducerii PDL si liderii judeteni ai partidului s-au reunit vineri in sedinta pentru prima data dupa alegerile parlamentare de duminica, la care formatiunea a inregistrat un esec.

Cronologia evenimentelor, vineri, 14 decembrie:

 ora 15:20 Conventia Nationala a PDL pentru alegerea unei noi conduceri va avea loc in luna mai 2013, iar pana atunci Vasile Blaga ramane presedinte al partidului, au declarat pentru Mediafax surse participante la sedinta Colegiului Director.

ora 14.10 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca el si foarte multi colegi din PDL doresc convocarea unei Conventii a partidului in primavara si ca formatiunea sa ramana unita, aratand ca actuala conducere poate sa mearga in continuare si fara demisionari.

El a confirmat ca Cristian Preda si Sever Voinescu au demisionat din functiile de conducere si a aratat ca demisia este unilaterala si ca conducerea partidului poate sa mearga in continuare si fara ei.
"Demisia este unilaterala, putem sa mergem in continuare si fara dansii", a adaugat Boureanu.

Citește și
Cristian Preda
Cristian Preda: Merg la Colegiu cu demisia. Trebuie sa fixam data Conventiei; o data buna e 3 martie
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Intrebat daca Vasile Blaga ar demisiona Boureanu a spus: "Nu cred ca se pune problema".

ora 13.45 Surse din PDL au declarat pentru stirileprotv.ro ca Vasile Blaga va conduce o comisie care va analiza comportamentul primarilor care au sustinut USL in timpul alegerilor parlamentare. Astfel, pana la data la care va avea loc Conventia PDL, Vasile Blaga va merge in teritoriu si ii va sanctiona pe cei care au "tradat" ARD-ul. 

Deocamdata nu se pune problema demisiei lui Vasile Blaga din fruntea PDL, liderul democrat-liberal sustinand ca a preluat fraiele partidului destul de tarziu, cand deja erau alegeri locale in Romania.

ora 13.00 Liderii PDL Cezar Preda, Gheorghe Stefan zis "Pinalti", Roberta Anastase, Mircea Toader si Florin Popescu au iesit din sedinta Colegiului Director al partidului si au stat intr-o sala alaturata pentru aproximativ un sfert de ora.

La iesirea din aceasta incapere si revenirea in sedinta Colegiului Director, niciunul dintre acestia nu a vrut sa faca declaratii. La insistentele presei, Cezar Preda a spus: "Lasati-ma, dom'le, in pace!".

Cei cinci sunt lideri de organizatii judetene ale PDL, respectiv Cezar Preda - Buzau, Gheorghe Stefan - Neamt, Roberta Anastase - Prahova, Mircea Toader - Galati, Florin Popescu - Dambovita.

La ora transmiterii acestei stiri, sedinta Colegiului Director al PDL este in desfasurare.

 ora 12:30 Sever Voinescu a demisionat din functia de vicepresedinte al PDL, au declarat pentru stirileprotv.ro surse participante la sedinta Colegiului Director al partidului. El si-a anuntat demisia in sedinta Colegiului Director al PDL, care este in desfasurare la ora transmiterii acestei stiri.

De altfel, Sever Voinescu nici nu a candidat la alegerile parlamentare, el sustinand in octombrie ca decizia de a nu candida tine de faptul că vrea sa isi refaca prioritătile in viata, care exclud prezenta sa in Legislativ.

In actuala legislatură, Voinescu a fost deputat.

ora 12.00 Deputatul PDL Roberta Anastase a declarat ca obiectivul democrat-liberarilor nu trebuie sa fie schimbarea unei echipe cu alta, pentru ca "realitatea demonstreaza ca atunci cand s-a schimbat echipa Boc cu o alta echipa partidul nu a crescut, ci a scazut cu 10 procente".

"Nu cred ca obiectivul trebuie sa fie schimbarea unei echipe cu alta pentru ca realitatea demonstreaza ca atunci cand s-a schimbat echipa Boc cu o alta echipa iata ca partidul nu a crescut ci a scazut cu 10 procente", a precizat Roberta Anastase inainte de sedinta Colegiului Director al PDL.

Ea a spus ca democrat-liberalii se afla in momentul de fata intr-o etapa a evaluarii in care trebuie sa analizeze rezultatele din fiecare organizatie si modul in care a decurs aceasta campanie electorala.

ora 11.50 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, inainte de Colegiul Director al PDL, ca nu vede niciun viitor al ARD si ca toti democrat-liberalii au crezut ca poate sa faca "dintr-un partid cu coloana vertebrala si trei partide fantoma o alianta", dar nu a mers.

"Nu vad niciun viitor al ARD, nu vreau sa se supere nimeni pe mine, a fost o decizie pe care am luat-o in unanimitate si s-a dovedit ca nu a fost buna. Am crezut ca putem face dintr-un partid cu coloana vertebrala si trei partide fantoma o alianta care sa mearga, dar nu a mers", a spus Boureanu.

El a aratat ca solutia corecta ar fi cooptarea copresedintilor ARD Mihai Razvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu, Mihail Neamtu in PDL si ca aceasta ar fi fost solutia buna si atunci.

"Aceasta este solutia corecta si ar fi fost si atunci prin primirea lui Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu si Aurelian Pavelescu. Este o decizie corecta dar la acest moment nu mai depinde de noi nu stiu ce decizie vor lua dansii", a spus Boureanu.

 ora 11.42 Cristian Preda si-a anuntat demisia din functia de prim-vicepresedinte al PDL.

ora 11.40 Coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu, a declarat ca actuala conducere a PDL nu trebuie sa demisioneze, fiind necesara convocarea Conventiei cat mai repede cu putinta, iar conducerea sa gestioneze "lucrurile unui partid care a luat 17% din voturi".

ora 11.15 Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a declaratca la sedinta Colegiului Director al PDL discutiile trebuie facute "cu mandatele pe masa". "Discutiile trebuie facute cu mandatele pe masa si cu constiinta a ceea ce ai facut. Atunci cand vrei sa gandesti un lucru pentru viitor, trebuie sa pleci de la un punct zero", a spus Gheorghe Falca.

El a raspuns astfel la intrebarile ziaristilor privind necesitatea demisiei actualei conduceri a PDL.

ora 11.05 Ioan Oltean a declarat, la sosirea la sedinta Colegiului Director al PDL, ca Cezar Preda a revenit asupra deciziei de a demisiona. "A revenit asupra deciziei de a demisiona, pentru ca demisiile nu se iau in fierbinteala unui subiect", a spus Oltean.

ora 11.00 Liderii PDL au evitat sa faca declaratii inaintea de a intra in sala unde are loc sedinta Colegiului Director al partidului. Dintre acestia, doar Vasile Blaga si Adriean Videanu s-au oprit pentru a raspunde intrebarilor ziaristilor, dar au facut doar afirmatii generale.

Adriean Videanu s-a declarat convins ca in urma discutiilor se va ajunge la "o solutie matura pentru partid". Intrebat daca partenerii din ARD, cum ar fi Mihai Razvan Ungureanu, se pot regasi in PDL, Videanu a raspuns: "Poate fi o varianta".

"Constructia dreptei trebuie sa continue", a mai spus Videanu.
La randul sau, Vasile Blaga a spus ca este importanta analiza pe care o face partidul. "Veti avea o surpriza placuta: partidul va ramâne unit!", a mai spus Blaga.

In schimb, ceilalti membri ai conducerii PDL, intre care prim-vicepresedintele Cristian Preda si proaspatul demisionar dintr-o functie similara Cezar Preda au preferat sa treaca pe lânga ziaristi si sa intre rapid in sala de sedinta.

A mai facut declaratii Cristian Boureanu, care a reluat ideea ca ARD a fost o solutie gresita.

Sedinta tensionata la PDL dupa rezultatul dezastruos de la alegerile parlamentare

Cu putin peste 16% din voturi, adica doar 80 din 588 de mandate in viitorul Parlament, PDL si aliatii sai din ARD au obtinut cu cateva procente bune sub scorul pe care mizau, de pana la 24%. De altfel, desi se credea ca liderii aliantei Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu si-au ales colegii strategice, dupa vot si ei au avut emotii, existand la un moment dat riscul sa nu prinda Parlamentul.

Dupa un an in care PDL a contabilizat doar esecuri si in care disensiunile interne au fost abandonate doar aparent, in asteptarea trecerii si ultimului scrutin din acest an, odata depasit si acesta, lideri foarte retinuti in declaratii si aparitii publice in ultima perioada au redevenit vocali.

Primul, si cel mai categoric, a iesit public primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, cerand direct demisia lui Vasile Blaga dupa dezastrul de la alegeri. Elena Udrea - cu cel mai mare numar de voturi obtinut de vreun lider PDL la Camera - si-a anuntat inca de duminica seara "victoria" de la Roman, secondata de liderul pedelist de la Neamt, Gheorghe Stefan zis "Pinalti". De atunci, in fiecare zi, Elena Udrea face declaratii si apare in emisiuni televizate pentru a vorbi despre situatia PDL.

Si fostul presedinte al partidului, Emil Boc, din postura de "exilat" la Cluj-Napoca si care dupa pierderea guvernarii si debarcarea de la sefia partidului parea absorbit de sarcinile de edil, a reinceput sa vorbeasca despre soarta partidului.

Majoritatea liderilor judeteni au evitat sa aiba o pozitie transanta inaintea sedintei de vineri, pe de o parte, din cauza ca se fac vinovati in mare parte de situatia in care a ajuns partidul, se arata intr-un comentariu Mediafax, iar pe de alta pentru ca fiecare isi face propriul calcul si asteapta sa vada spre ce solutie si mai ales spre cine va fi inclinata balanta.

 In acelasi timp, Vasile Blaga a evitat sa vorbeasca direct despre demisie, pasand spre primavara asumarea efectiva a responsabilitatii, la o eventuala Conventie Extraordinara. Deocamdata, nu s-a conturat un trend vizibil pentru reuniunea Colegiului Director, motivul fiind, asa cum sustin si unii democrat-liberali, faptul ca in partid nu se mai poate vorbi nici macar despre "tabere", ci mai mult despre aspirantii individuale, ale unor lideri precum Gheorghe Falca si Elena Udrea, care incearca sa se propulseze spre sefia partidului, precum si despre "frustrarile" acumulate in ultimii ani, unele inca de la Conventia din mai 2011, cand Boc a castigat in fata lui Blaga presedintia PDL.

Pana acum, certa este doar demisia lui Cezar Preda din functia de prim-vicepresedinte la nivel central si din cea de presedintele al organizatiei judetene Buzau. Un alt prim-vicepresedinte, Cristian Preda, a spus ca merge cu demisia la Colegiul Director de vineri. Multi dintre ceilalti membri ai actualei conduceri centrale a partidului nici macar nu au raspuns la telefoanele ziaristilor.

Cu ce se va iesi in fata presei la final? Cel mai probabil, cu Blaga si restul membrilor BPN "decapitati". Apoi, fie cu o Conventie Nationala organizata rapid, astfel incat o alta grupare, avantajata de conjunctura, sa preia conducerea PDL - partid aflat in degringolada, fara voce in viitorul Parlament, fara posibilitati de a accede curand la guvernare si cu un sprijin aproape inexistent in teritoriu -, fie cu un congres mai spre primavara, ceea ce ar oferi timp pentru analize si repozitionari.

Varianta ramanerii actualei conduceri pentru inca o perioada si amanarea stabilirii datei alegerii unui nou BPN este si ea luata in calcul, dar deocamdata pare a nu avea destui sustinatori.

PDL se va indrepta, cel mai probabil, spre alegerea unui nou sef, democrat-liberali sustinand ca, de aceasta data, e posibil ca lupta sa nu se mai dea intre "grei", ci mai degraba cu si intre femei. Dupa Traian Basescu, Emil Boc si Vasile Blaga, PDL ar putea deveni primul partid mare din Romania condus de o femeie, la bursa zvonurilor fiind avansate ca posibili candidati numele Elenei Udrea sau al Ancai Boagiu, dar si al lui Gheorghe Falca.

Un alt partid condus de o femeie in Romania, dar nu atat de mare ca PDL-ul, a fost Partidul Conservator, al carei lider a fost Daniela Popa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Vasile Blaga, despre implicarea in dosarul fraudei de 85 mil. €:
Vasile Blaga, despre implicarea in dosarul fraudei de 85 mil. €: "Nu ii cunosc pe fratii Crestin"

Reporterii Stirilor ProTv l-au contactat telefonic pe PDL-istul Vasile Blaga, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora numele acestuia ar aparea in dosarul fraudei de 85 de milioane de euro.

Cristian Preda: Merg la Colegiu cu demisia. Trebuie sa fixam data Conventiei; o data buna e 3 martie
Cristian Preda: Merg la Colegiu cu demisia. Trebuie sa fixam data Conventiei; o data buna e 3 martie

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat ca va merge cu demisia la sedinta Colegiului Director al partidului de vineri. El sustine ca ar trebui fixata data Conventiei Nationale extraordinare, care, in opinia sa, ar putea avea loc in 3 martie. 

Vasile Blaga:
Vasile Blaga: "Mi-am dat demisia de la PDL Bucuresti, de la MAI, dar acum situatia e mai complicata"

Esecul PDL sub o sigla noua la alegerile parlamentare nu poate ramane fara consecinte, par sa fie de acord liderii partidului. Nu toti insa sunt de aceeasi parere cand vine vorba de demisia presedintelui Vasile Blaga.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.