Scandalul Mircea Basescu incinge spiritele intre consilierii de la Cotroceni si Guvern. Reactia consilierului lui Ponta

basescu ponta

Consilierul pe probleme de strategii guvernamentale al premierului, Mirel Palada, afirma ca declaratia purtatorului de cuvant al presedintelui - despre o eventuala demisie a lui Traian Basescu - este gresita si exagerata.

Reactia sa vine dupa ce purtatorul de cuvant al Palatului Cotroceni, Bogdan Oprea, i-a dat replica premierului Victor Ponta, care a cerut demisia presedintelui Romaniei.

"Reactia domnului Bogdan Oprea este gresita si exagerata, din cel putin trei motive: O demisie a presedintelui Traian Basescu nu ar impiedica justitia, ci ar fi un pas prin care justitia chiar nu ar fi deloc impiedicata sa functioneze. Prin urmare, o demisie a presedintelui ar fi un gest firesc de eliminare a oricarei presiuni asupra justitiei. Reamintim purtatorului de cuvant al Presedintiei ca, in cazul unei demisii, locul vacant ar fi preluat de catre presedintele Senatului, domnul Calin Popescu Tariceanu, nu de catre domnul Victor Ponta. Prin urmare, respingem aceasta dezinformare. In fine, ii cerem domnului Bogdan Oprea sa nu mai aiba reactii si comentarii politice din functia sa de purtator de cuvant al institutiei Presedintiei. Declaratiile sale de astazi sunt inacceptabile pentru functia pe care o ocupa", afirma consilierul pe probleme de strategii guvernamentale al premierului, Mirel Palada intr-un comunicat transmis joi seara.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, sustine ca "demisia sefului statului ar fi cea mai mare piedica pusa justitiei". El este de parere ca astfel se va crea culoar spre Cotroceni premierului Ponta, "care i-a aparat public fara nicio ezitare pe colegii de partid chemati in fata justitiei", potrivit Mediafax.

"Prim-ministrul Romaniei, domnul Victor Ponta, a declarat ca cel mai mare ajutor pe care presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, l-ar putea da prestigiului justitiei romanesti ar fi sa demisioneze din functie. Pentru oricine a trait in Romania ultimilor doi ani este evident ca demisia domnului presedinte Traian Basescu ar fi cea mai mare piedica pe care ar putea-o pune justitiei romanesti", se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al presedintelui Romaniei.

Citește și
Mircea
Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Oprea mentioneaza faptul ca, astfel i s-ar crea culoar spre Cotroceni tocmai premierului Victor Ponta, "cel care, din inalta pozitie publica in care se afla, i-a aparat public fara nicio ezitare pe toti colegii de partid care au fost chemati in fata justitiei".

CITITI SI: Mircea Basescu a fost RETINUT de DNA. Filmul evenimentelor pentru care fratele presedintelui e acuzat de trafic de influenta

Victor Ponta critica discursul lui Traian Basescu

Discursul presedintelui Traian Basescu legat de cazul fratelui sau reprezinta o ipocrizie daca nu va fi insotit si de demisia din functia prezidentiala, a spus premierul Ponta. "Daca acest discurs nu este insotit si de un gest personal, este o ipocrizie. Orice vor decide procurorii, judecatorii, toti cetatenii acestei tari si probabil foarte multi dintre cei care ne privesc din afara vor spune ca acea decizie este legata de fratele presedintelui. Daca Basescu ar spune "nu mai sunt presedinte, judecati-l pe Mircea Basescu ca pe orice alt cetatean", atunci il cred si intr-adevar a tinut la justitie. O sa vedem in zilele urmatoare daca este doar un discurs politic, asa cum presedintele a avut de multe ori. Daca nu se intampla nimic, e discursul de la suspendare, cand zicea ca nu vrea sa fie la masa verde si a ramas la masa verde", a spus Ponta la Romania TV.

El a precizat ca nu a vazut ca presedintele ar fi implicat personal in acest caz, dar a apreciat ca seful statului, care reprezinta Romania in strainatate si numeste procurorii sefi, procurorii generali si judecatorii, are o responsabilitate superioara, astfel ca singurul ajutor real prin care poate sustine prestigiul justitiei este sa demisioneze.

Premierul a aratat insa in acelasi timp ca presedintele ar fi trebuit avertizat de catre serviciile de informatii despre acest caz doar in masura in care afecta siguranta nationala, ceea ce nu este cazul, fiind vorba acum de o situatie clasica de trafic de influenta.

Ponta mai sustine totodata ca suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte se impune doar in situatia incalcarii grave a Constitutiei, care in acest moment nu este evidenta.

Victor Ponta ii cere presedintelui Traian Basescu sa demisioneze imediat. "Ar fi un gest de aparare a justitiei"

Prim-ministrul i-a cerut in aceasta dimineata sefului statului sa isi dea demisia ca urmare a acuzatiilor de coruptie aduse fratelui presedintelui, Mircea Basescu.

Victor Ponta a facut aceste declaratii la Palatul Parlamentului, in replica la inregistrarile facute publice miercuri in care aparea Mircea Basescu, fratele presedintelui. "Independenta si prestigiul justitiei trebuie sa fie aparate de presedinte fie si prin acest sacrificiu personal", a spus Ponta. "Ar fi un gest de aparare a justititei".

Traian Basescu "ne-a vorbit 9 ani si jumatate de independenta justititiei, cand e vorba de familia lui nu mai vrea independenta justitiei", a mai spus seful Guvernului, acuzandu-l pe presedinte ca ar crea "o stare de neincredere".

Potrivit Mediafax, un post de televiziune a facut publice, miercuri seara, inregistrari audio-video din care rezulta ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare si ca seful statului ar fi stiut despre acest demers. Inregistrarile au fost difuzate in prezenta lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat ca familia acestuia a decis sa le faca publice in contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legata de plangerea pe numele lui Mircea Basescu, pentru un presupus trafic de influenta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mircea Basescu cere Curtii de Apel sa-l elibereze. Fratele presedintelui ar putea fi mutat la Spitalul Penitenciar Jilava
Mircea Basescu cere Curtii de Apel sa-l elibereze. Fratele presedintelui ar putea fi mutat la Spitalul Penitenciar Jilava

Dupa doua nopti petrecute in spatele gratiilor, Mircea Basescu le cere judecatorilor Curtii de Apel sa-l elibereze.

Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania
Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania

Retinerea fratelui presedintelui Traian Basescu a starnit interes si in presa internationala. Ziarele si posturile de televiziune remarca, toate, ca seful statului se delimiteaza categoric de dosarul in care este implicat Mircea Basescu.

Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial.
Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial. "Am vorbit cu fratele meu si este suparat"

Mircea Basescu a spus ca a vorbit cu fratele lui, presedintele Traian Basescu, de cand a inceput scandal legat de familia lui Bercea Mondial si acesta este foarte suparat. A mai spus ca nu a luat niciun ban de la aceasta familie.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.