Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial. "Am vorbit cu fratele meu si este suparat"

Mircea Basescu

Mircea Basescu a spus ca a vorbit cu fratele lui, presedintele Traian Basescu, de cand a inceput scandal legat de familia lui Bercea Mondial si acesta este foarte suparat. A mai spus ca nu a luat niciun ban de la aceasta familie.

Micea Basescu: Fratele meu e foarte suparat. Nu am luat bani pentru eliberarea lui Bercea

De asemenea, Mircea Basescu a mai declarat ca nu a incercat sa intervina pentru eliberarea lui Bercea Mondial.

Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, a spus joi dimineata, cand a iesit din curtea casei sale, ca presedintele stia despre cazul lui Bercea Mondial, asa cum "stia toata tara" si ca nu s-a intervenit la el pentru eliberarea acestuia.

"Este o mare eroare sau sa-i spun rautate sa amesteci presedintele tarii intr-o asemenea problema (...) Este interpretarea lor ca eu zic ca presedintele stie. Presedintele stie despre un asemenea caz, cum sa nu stie. Stia toata tara si sa nu stie presedintele despre cazul Bercea Mondialu?", a spus Mircea Basescu.

Citește și
Mircea Basescu
Cazul santajarii lui Mircea Basescu: Fiul lui Bercea Mondial, urmarit penal pentru trei infractiuni

Intrebat daca a vorbit cu fratele sau de cand a inceput acest scandal, Mircea Basescu a spus: "Am vorbit, bineinteles ca este suparat, este foarte suparat. Este extraordinar de urat din partea postului tv ca nu ne-a raspuns la telefon in timpul emisiunii si ca incerarca sa arunce, sa amestece in mocirla asta creata de ei presedintele tarii".

Jurnalistii au spus ca presedintele nu a facut nicio declaratie de cand a inceput acest scandal, Mircea Basescu raspunzand: "N-avea pentru ce, ca nu stie nimic. Nu stim nimic, nu am auzit nimic, trebuie sa vedem si noi interceptarile alea, care, repet, au fost prezentate trunchiat, aiurea, care din 2012, care din 2011, care din 2013".

Mircea Basescu a mai spus ca nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si nici nu a incercat eliberarea acestuia. El a precizat ca nu stie nici macar despre ce suma este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire in inregistrare reprezinta banii pe care Marian Capatana ii datora familiei lui Bercea Mondial.

"Eu nu am luat bani, doamna. Eu nu am luat niciun ban (...) Erau in biroul celalalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Basescu se refera in inregistrare, n.r.), nici nu stiu ce suma era. Probabil ca asa am spus. Dar nu stiu ce suma era, pentru ca era Marian Capatana cu plasa cu bani, la care ma si refer, in biroul celalalat, astepta sa le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei", a mai spus Mircea Basescu.

El a afirmat ca nu a incercat sa intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial si ca ii sfatuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori sa-i ajute sa-l elibereze pe Sandu Anghel, sa aiba incredere in justitie. Intrebat la ce s-a referit cand a spus ca a incercat sa faca tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din penitenciar, Mircea Basescu a raspuns: "Nu sa-l scot eu doamna, sa se ajunga la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: 'Bai, nu incercati sa dati bani la nimeni, pentru asta ca mai rau ii faceti lui Bercea, si aveti incredere ca justitia va rezolva problema'. Ei tot timpul imi spuneau ca e nevinovat, 'nasule, e nevinovat', si eu spuneam 'ok, daca e nevinovat, justitia va rezolva problema' (...) De fiecare data le-am spus ca nu pot sa fac nimic, ca eu nu cunosc nici judecatori. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanta, dar mai mult de atata, nu aveam ce sa le fac".

Mircea Basescu a mai spus ca inregistrarea video prezentata de o televiziune "este o deturnare a adevarului, intrucat au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei". El s-a declarat nemultumit si de faptul ca nu a putut sa ia legatura cu televiziunea, in timpul emisiunii, precizand ca atat el cat si avocatul lui au sunat de mai multe ori, fara rezultat.

"Pot sa va spun ca am incercat sa intram, sa sunam, atat eu cat si avocatul, la numarul de telefon la care vorbise avocatul inainte de a incepe inregistrarile. Eu am sunat de vreo patru-cinci ori, avocatul de vreo sapte-opt ori si nu ne-a mai raspuns nimeni. In schimb, cand a sunat fina, i s-a raspuns imediat, ba inca s-a dat pauza dupa ce a sunat, astfel incat sa poate sa discute ei, sa o invete ce sa spuna. N-am ce sa spun mai mult, va spun ca nu am luat bani, ca n-am incercat sa aranjez eliberarea lui Bercea", a adaugat fratele presedintelui.

Declaratiile au fost facute dupa ce, anterior, Mircea Basescu transmisese un comunicat de presa in care arata ca Traian Basescu nu are "niciun fel de legatura" cu relatia sa cu membrii familiei Anghel si ca inregistrarile audio-video difuzate de un post tv sunt scoase din context, iar acestea susțin starea de fapt prezentata de el in cuprinsul plangerii penale pentru santaj.

Citeste si:

Premierul ii cere presedintelui Basescu sa demisioneze imediat. "Ar fi un gest de aparare a justitiei"

Mircea Basescu respinge acuzatiile de coruptie indreptate impotriva lui. "Inregistrarile audio sunt scoase din context"

Intr-un comunicat de presa transmis MEDIAFAX joi dimineata, Mircea Basescu arata ca presedintele Traian Basescu nu are nicio legatura cu cazul presupusului santaj, iar atragerea sa in acest "scandal mediatic nu are niciun suport real".

"In primul rand semnalez faptul ca atragerea Institutiei Prezidentiale si a presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel. Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune. Am mentionat ca presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea Institutiei Prezidentiale in conditiile in care presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania", spune Mircea Basescu in documentul citat.

El mai spune ca pe parcursul cercetarii acestui dosar nu va beneficia de avantajul de a fi fratele lui Traian Basescu. "Cu privire la presupusele fapte de coruptie de care sunt acuzat, Justitia isi va spune cuvantul, fara a beneficia de avantajul de a fi fratele presedintelui Romaniei", precizeaza Mircea Basescu.

Mircea Basescu sustine ca imaginile video difuzate de un post de televiziune sunt scoase din context, iar inregistrarile ar sprijini starea de fapte prezentata de el in plangerea penala pentru santaj.

"In al doilea rand vreau sa precizez ca toate imaginile video difuzate vin si sustin starea de fapt prezentata chiar de mine in cuprinsul plangerii penale pentru santaj si in cuprinsul declaratiei pe care am dat-o in fata procurorului DNA. Sumele de bani respective sunt mentionate in referire la momentul restituirii acestora de catre Marian Capatana membrilor familiei Anghel, care a avut loc in prezenta mea, in biroul meu din Portul Constanta. Nu pot sa nu observ ca secventele difuzate sunt scoase din context si puse in asemenea ordine in scopul de a da impresia ca exista o legatura de cauzalitate intre discutiile care privesc banii si discutiile referitoare la dosarul lui Anghel Sandu. Fac precizarea ca aceste imagini trebuie analizate in integralitate si coroborate cu toate celelalte probe aflate in dosarul de santaj. Astfel, din interceptarea realizata de procurorii si ofiterii DGA a discutiilor purtate intre mine, membrii familiei Anghel si Marian Capatana rezulta fara echivoc natura relatiilor dintre parti. Certitudinea este ca Marian Capatana a imprumutat o suma de bani de la familia Anghel pe care umeaza sa o restituie si cel mai important este ca eu nu am solicitat si nici nu a primit nicio suma de bani", sustine Mircea Basescu in comunicatul de presa.

El spune ca a solicitat DNA Constanta comunicarea plangerii penale depuse de Florin Anghel si a probelor ce insotesc aceasta plangere.

"Dupa ce vom primii aceste inregistrari in integralitatea lor vom putea face alte precizari cu privire la temeinicia lor", se arata in incheierea comunicatului.

Un post de televiziune a facut publice, miercuri seara, inregistrari audio-video din care rezulta ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare si ca seful statului ar fi stiut despre acest demers. Inregistrarile au fost difuzate in prezenta lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat ca familia acestuia a decis sa le faca publice in contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legata de plangerea pe numele lui Mircea Basescu, pentru un presupus trafic de influenta.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe inregistrari audio ale unor discutii ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii si celor care le-au pus la dispozitie, de Mircea Basescu si Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi inregistrat pe ascuns.

Inregistrarile audio au fost prezentate impreuna cu imagini filmate intr-un birou, in care aparea fratele presedintelui, discutand cu o persoana ce parea ca inregistreaza conversatia, cu telefonul mobil sau cu o camera ascunsa, si nu apare in filmare.

Materielele audio-video au fost prezentate in sase secvente distincte, intre care realizatorul emisiunii si invitatii sai au subliniat ca acestea ar releva acuzatia de trafic de influenta adusa de Florin Anghel lui Mircea Basescu.

Discutiile au fost atribuite, potrivit relatarilor din emisiune, lui Florin Anghel si Mircea Basescu, astfel ca in transcriptul lor, prezentat mai jos, interlocutorilor le sunt atribuite aceste nume.

Citește și...
Mircea Basescu va fi audiat de DNA. Un interlop din clanul Bercea Mondial il acuza de santaj pe fratele presedintelui
Mircea Basescu va fi audiat de DNA. Un interlop din clanul Bercea Mondial il acuza de santaj pe fratele presedintelui

Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, va fi anchetat de procurorii DNA dupa ce a fost acuzat de santaj de finul sau, ginerele lui Bercea Mondial.

Cazul santajarii lui Mircea Basescu: Fiul lui Bercea Mondial, urmarit penal pentru trei infractiuni
Cazul santajarii lui Mircea Basescu: Fiul lui Bercea Mondial, urmarit penal pentru trei infractiuni

Procurorii DNA Constanta au dispus, joi, inceperea urmaririi penale in cazul lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, pentru trei infractiuni de santaj, barbatul fiind cercetat in dosarul presupusei santajari a lui Mircea Basescu.

Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate:
Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate: "Intram in istoria nebunilor Romaniei"

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la o sedinta de aniversare a Senatului.

Recomandări
Ambasadoarea Austriei, convocată de Aurescu. „I s-a transmis protestul ferm față de acuzațiile exprimate de austrieci”
Ambasadoarea Austriei, convocată de Aurescu. „I s-a transmis protestul ferm față de acuzațiile exprimate de austrieci”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Ce plănuiesc politicienii români după refuzul Austriei de aderare a României la Schengen
Ce plănuiesc politicienii români după refuzul Austriei de aderare a României la Schengen

Printr-o decizie contestată de toată Europa, România NU a fost acceptată în spaţiul Schengen, după ce s-a opus Austria.

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”
Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”