Ponta, presedintele PSD care uneste? Social-democratii se pregatesc pentru razboiul intern de dupa esecul prezidentialelor

Liviu Dragnea si Victor Ponta

Dupa o perioada de relativa acalmie, impusa in fata camerelor de luat vederi chiar de Victor Ponta, social-democratii se pregatesc sa transeze problema de credibilitate a presedintelui PSD, care a inregistrat un esec important la alegerile prezidentiale.

Va ramane sau nu Victor Ponta la conducerea PSD in perioada urmatoare? Se impune un congres PSD care sa decida viitoarea directie a partidului, in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din 2016? Este nevoie ca partidul care conduce acum Romania sa iasa de la guvernare?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care social-democratii trebuie sa gaseasca raspunsurile potrivite cat mai curand, in conditiile in care imaginea publica a lui Victor Ponta, presedinte al PSD si premier al Romaniei, se erodeaza incet, dar sigur, dupa lovitura primita la alegerile prezidentiale. In primul sondaj realizat la nivel national dupa alegerile prezidentiale se arata ca popularitatea presedintelui ales Klaus Iohannis s-a triplat, iar cea a lui Victor Ponta, implicit, a scazut. Curios este ca 10% dintre votantii lui Victor Ponta declara acum ca au votat cu Klaus Iohannis.

In aceste conditii, nu este de mirare ca in interiorul PSD au aparut tensiuni, iar unii lideri au inceput deja razboiul verbal al declaratiilor nervoase. Cea mai noua declaratie in acest sens este a lui Dan Sova, care, duminica seara, a cerut demisia imediata a lui Liviu Dragnea.

Citește și
Victor Ponta
Sursa din PSD, citata de Reuters: "Am putea organiza un congres. Sigur ca pozitia lui Ponta va fi contestata"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali
dan sova victor ponta

"Daca Liviu Dragnea si-ar fi asumat esecul acestei campanii si ar fi demisionat, lucrurile ar fi putut fi mai putin tensionate. Cu toate ca sunt un partid extrem de puternic, am pierdut, si nu oricum, ci la 1 milion de voturi. Se stiu bine cei care au organizat campania. Nu pot sa spun ca am pierdut din cauza candidatului sau a vreunei filiale judetene. Ci din cauza campanie conduse la sediul din Kisselef. Cel mai vinovat este Liviu Dragnea. Sunt vinovati si consultantii, al caror rol era sa anticipeze anumite lucruri, dar in final totul depinde de organizare. Liviu Dragnea a preferat sa ma ironizeze atunci cand am atras atentia ca nu poti sa ai capacitatea fizica de a conduce si un Minister si o campanie. Din pacate aroganta este un lucru care se plateste scump in politica. Nu mi-a venit sa cred ca am pierdut alegerile, nici luni dimineata. Am avut un candidat mult mai bun decat Klaus Iohannis", a declarat Dan Sova la Realitatea TV.

Cu toate acestea, el este de parere ca Victor Ponta trebuie sa ramana la conducerea PSD si la conducerea Guvernului, fiind de parere totodata ca organizarea unui congres al partidului nu ar fi potrivita acum, din cauza ... nervilor prea intinsi: "Pierderea acestor alegeri ne-a luat prin surprindere pe toti. Nici mie nu mi-a venit sa cred ca am pierdut alegerile, nici luni dimineata. Am avut un candidat mult mai bun decat Klaus Iohannis, filialele noastre din teritoriu au lucrat foarte bine, si-au facut datoria. Si totusi am pierdut cu un milion de voturi. Am pierdut din cauza campanie conduse la sediul din Kisselef si cineva trebuie sa faca pasul inapoi. Insa organizarea rapida a unui Congres, in momentul in care toti nervii sunt intinsi, nu este un lucru bun. Nu cred ca este bine sa avem un Congres in decembrie, ci mai degraba in februarie, martie", a mai spus Dan Sova.

In replica, Liviu Dragnea a declarat, tot duminica, dar intr-o emisiunea la Antena 3, citata de Mediafax, ca presedintele PSD Victor Ponta nu risca sa piarda aceasta pozitie, in eventualitatea unui congres. "Imi bazez aceasta afirmatie pe discutia pe care am avut-o cu toate organizatiile (sefii de filiale, n.r.), in afara de trei-patru exceptii, a celor care erau plecati din tara. Au discutat, nu au venit sa spuna ce au visat noaptea, au discutat marti si miercuri cu organizatiile. Sunt cateva mesaje pe care ei le-au luat si le-au transmis, si anume sa pastram guvernarea si sa pastram in continuare echipa de conducere la partid”, spunea Dragnea.

In ceea ce priveste organizarea unui congres, lucrurile sunt inca ambigue: "Daca se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic sa se faca in acest an, ca din ianuarie sa ne ocupam de guvern si de guvernare, pentru ca avem obiective serioase si tara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emotie. Daca nu se face congres, putem face un consiliu national de analiza si de lansare a unor proiecte politice oricand", a spus, pentru Mediafax, presedintele executiv al PSD.

O scurta analiza a situatiei PSD a fost facuta duminica si de fostul premier Adrian Nastase, in timp ce se afla la targul de carte Gaudeamus. El este de parere ca Victor Ponta si echipa acestuia nu au stiut, "din pacate", sa stimuleze un vot pozitiv. Potrivit acestuia, "in mod evident", la alegerile prezidentiale a fost vorba despre "doua Romanii'', fiind vorba despre "un vot anti-Ponta". "Si eu cred ca in actualele alegeri, din pacate, Victor Ponta si echipa lui nu au stiut sa stimuleze un vot pozitiv. A fost un vot anti-Ponta care era de fapt un vot antisistem, care i-a adunat si pe cei care nu voiau gaze de sist, si pe cei care nu voiau Rosia Montana. Deci, un vot foarte ciudat, aglutinat, un vot care pana la urma a dus la scoaterea din casa a celor nehotarati printr-un efect de contaminare emotionala", a declarat Nastase, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, el a aratat ca nu are o confirmare privind veridicitatea fotografiei difuzate sambata de presa, in care Victor Ponta apare intr-un club din Abu Dhabi, alaturi de Sebastian Ghita, apreciind ca presedintele PSD trebuie sa fie cel care da explicatii in acest sens. "Eu deocamdata nu am o confirmare in legatura cu aceasta eventuala excursie, asa incat vom mai astepta sa vedem si probabil ca Victor Ponta va da el singur explicatii in legatura cu aceste fotografii. Eu i-am trimis doua sms-uri, am respectat pana la urma dorinta lui de a sta in ambianta de familie si de a trece peste un moment extrem de dificil. Eu stiu ca si-a inchis telefonul si practic dupa aceea nu a mai raspuns si am respectat lucrul acesta", a mai spus Nastase.

In opinia acestuia, conducerea PSD este singura care isi va decide viitorul. "Victoria are foarte multi parinti, in timp ce infrangerea este orfana. Va continua in formula pe care o vor decide colegii din partid la congresul viitor", a adaugat Adrian Nastase.

De altfel, fostul presedinte al PSD, mai crede ca, pentru a verifica soliditatea majoritatii parlamentare, in momentul in care va reincepe sesiunea, in februarie, cand ar fi posibila si o remaniere guvernamentala, ar fi bine sa se ceara un vot de incredere. Acest vot, in opinia sa, ar confirma soliditatea acestei majoritati. "Iar, in felul acesta fie printr-o declaratie politica cerand un vot de incredere pe o declaratie politica, fie printr-o remaniere cu modificarea configuratiei Guvernului, se poate verifica soliditatea increderii structurii parlamentare care, dupa parerea mea, nu ar trebui sa ridice niciun fel de problema. Dar ea ar fi foarte importanta din punctul de vedere al comunicarii publice dupa aceasta infrangere cu diferente semnificative", a afirmat Adrian Nastase.

La sfarsitul saptamanii trecute, un alt lider foarte important al PSD a reintrat in jocul "analizelor" despre situatia actuala a social-democratilor. Este vorba despre Ion Iliescu, care a sustinut ca este necesara organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru a se face o analiza serioasa a rezultatelor prezidentialelor, dar si pentru a da un semnal de mobilizare fortelor de care dispune formatiunea.

"Parerea mea e ca se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a fortelor de care dispune partidul", a spus Iliescu. Intrebat daca este necesar acest Congres si pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD, Iliescu a raspuns: "Asta e altceva. Se va discuta, si ...".

Iliescu a precizat ca la Congres trebuie facuta o analiza nu numai privind greselile din campanie, dar si perceptia electoratului fata de PSD. El a aratat ca, oricum, PSD trebuie sa vina cu un proiect si cu un program pentru urmatorii doi ani, dar si pentru alegerile parlamentare din 2016.

Recent, agentia Reuters a publicat o stire in care afirma ca premierul Romaniei, Victor Ponta, risca sa se confrunte in 2015, in interiorul propriei formatiuni, cu actiuni de contestare a rolului de lider, in contextul in care Partidul Social-Democrat incearca sa limiteze efectele negative ale infrangerii deranjante din scrutinul prezidential. Oficiali de rang inalt din cadrul PSD au declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca formatiunea ar putea organiza un congres special in februarie sau martie pentru evaluarea situatiei, dupa ce Victor Ponta a pierdut in fata lui Klaus Iohannis la o diferenta de aproximativ 10%. "Daca se va decide convocarea congresului, sigur ca pozitia de lider a lui Ponta va fi contestata", a declarat pentru Reuters un oficial din PSD care a preferat sa ramana anonim.

Sustinut de eficientul aparat de partid, Ponta a fost favorit in sondajele de opinie difuzate in campania electorala si a avut un avans confortabil in fata lui Klaus Iohannis in primul tur de scrutin. Minimizand numeroase scandaluri, Ponta a incercat sa atraga electoratul promitand reduceri fiscale si majorarea pensiilor, in stilul propriu de atenuare a masurilor de austeritate adoptat de cand a ajuns la putere, acum doi ani, a notat agentia Reuters. Insa Guvernul sau a devenit tinta protestelor antiguvernamentale izbucnite in timpul alegerilor. Cozile lungi impreuna cu sicanele birocratice i-au impiedicat sa voteze pe multi romani din diaspora, majoritatea fiind impotirva lui Ponta. Criticile generate de aceste cazuri au contribuit la intoarcerea situatiei in favoarea lui Klaus Iohannis, a mai adaugat Reuters.

Criticii cred ca Ponta risca sa aduca Romania la perioadele dificile de partid unic, existand temeri ca, in calitatea de presedinte, ar fi incercat sa submineze independenta justitiei si sa schimbe directia progreselor fragile facute in combaterea coruptiei. Aceasta situatie risca sa afecteze sansele Partidului Social-Democrat in alegerile locale si legislative programate la sfarsitul anului 2016, remarca Reuters.

Victor Ponta a respins speculatiile privind o eventuala demisie, promitand sa ramana in functia de premier atat timp cat este dorit de partid. De asemenea, a catalogat drept calomnii politice numeroasele acuzatii la adresa lui, inclusiv cea ca ar fi fost agent al serviciilor de spionaj in anii 1990 sau ca ar fi plagiat parti ale tezei de doctorat, aminteste Reuters. Numerosi membri de rang inalt din PSD, inclusiv socrul lui Victor Ponta, au fost vizati de acuzatii de coruptie in ultimele saptamani. Intrebat de aceste probleme in cursul unei dezbateri prezidentiale, Ponta a raspuns ca si echipa lui Iohannis este afectata de scandaluri.

Reuters aminteste ca presedintele-ales, Klaus Iohannis, a declarat ca formatiunea sa, Partidul National Liberal, ar putea incerca sa inlature Cabinetul Victor Ponta in 2015 prin crearea unor noi aliante in Parlament. Aceasta afirmatie a fost facuta si in interviul acordat in exclusivitate pentru www.stirileprotv.ro de Klaus Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Analize
Analize "marca Ion Iliescu", dupa esecul lui Ponta la prezidentiale. Ce spune fostul lider PSD despre congres si anticipate

Dupa o perioada in care presedintele de onoare al PSD a ramas in umbra, evitand sa mai comenteze sau sa dea declaratii despre colegii social-democrati, apar din nou "analize" si "recomandari" marca Ion Iliescu.

Sursa din PSD, citata de Reuters:
Sursa din PSD, citata de Reuters: "Am putea organiza un congres. Sigur ca pozitia lui Ponta va fi contestata"

Victor Ponta risca sa se confrunte in 2015, in interiorul propriei formatiuni, cu actiuni de contestare a rolului de lider, in contextul in care PSD incearca sa limiteze efectele negative ale infrangerii deranjante din scrutinul prezidential.

Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus:
Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"

Asa cum era de asteptat, in urma esecului inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, incep sa apara tot mai multe lupte intre membrii importanti ai Partidului Social Democrat.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.