Angela Merkel: " Lui Traian Basescu nu i-a fost niciodata frica sa se gandeasca la viitor"

×
Codul embed a fost copiat

La Palatul Parlamentului s-au aflat cei mai importanti lideri europeni care fac parte din familia popularilor. S-a discutat despre viitorul Europei.

21:54 Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la Congresul PPE, ca Romania nu doreste o Europa cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua in Europa, format din state care nu sunt in Zona euro.

"Viitorul nostru consta intr-o mai multa Europa si o mai buna Europa", a spus Basescu.

El a mai declarat ca Romania nu isi doreste crearea unui club de categoria a doua in Europa, format din state care nu sunt in Zona euro.

"Nu dorim o Europa cu mai multe viteze", a mai spus Basescu.

Citește și
Victor Ponta
Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL: "E ultimul comunist al Europei"
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

20:37 Cancelarul german Angela Merkel le-a multumit miercuri, la Congresul PPE, presedintelui Traian Basescu si lui Vasile Blaga ca au permis reuniunea PPE la Bucuresti si a aratat ca acesta este un semnal ca peste tot in Europa democratia are castig de cauza si ca principiile democratiei sunt respectate.

"Draga Traian Basescu, draga Vasile Blaga si draga Kelemen Hunor, multumim ca ne-ati permis sa ne reunim astazi la Bucuresti, multumim ca ne-ati primit aici pentru a da un semnal ca peste tot in Europa democratia are castig de cauza si ca principiile democratiei sunt respectate si noi ne vom asigura de acest lucru", a spus Merkel.

In discursul sau, Angela Merkel a mentionat realizarile pe care le-au avut unele tari, inclusiv tara gazda, aratand ca presedintelui Romaniei nu i-a fost niciodata frica sa se gandeasca la viitor chiar daca actiunile sale nu au fost intotdeauna populare.

"Presedintelui Romaniei nu i-a fost niciodata frica sa se gandeasca la viitor chiar daca actiunile sale nu au fost intotdeauna populare, asadar trebuie sa fim uniti pentru viitor, pentru ca o relatie de prietenie veritabila se cunoaste in perioada de criza", a mai spus Merkel.

Cancelarul german si Basescu au discutat pret de cateva minute intr-o sala de la Palatul Parlamentului.

Participarea lui Traian Basescu la Congresul PPE a starnit deja unele critici din tabara USL, care sustine ca seful statului nu ar trebui sa fie printre popularii europeni, cata vreme Constitutia Romaniei spune ca trebuie sa fie apolitic.

Cu toate acestea, presedintele a sustinut un discurs de la microfonul congresului, avand acelasi mesaj cu Merkel sau Barroso.

Dupa discursuri urmeaza alegerea noii conducerii a Partidului Popular European.

Actualul presedinte, Martens, este singurul candidat la sefia PPE, motiv pentru care nu va avea emotii sa conduca si in urmatorii patru ani partidul care da cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

Si un roman de-al nostru candideaza. Este vorba de fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.

Congresul popularilor europeni continua si joi, in absenta lui Merkel, Barroso si Basescu, care vor pleca la Bruxelles, la Consiliul European.

17:50 Presedintele Traian Basescu si cancelarul german Angela Merkel au avut, miercuri, Palatul Parlamentului, unde se desfasoara Congresul PPE, o intrevedere de aproximativ 10 minute.

Cei doi oficiali s-au fotografiat impreuna inainte de intrarea in sala de desfasurare a lucrarilor Congresului. Angela Merkel si Traian Basescu au sosit miercuri dupa-amiaza la Palatul Parlamentului, unde se desfasoara Congresul PPE.

Anterior, surse oficiale au confirmat pentru MEDIAFAX ca Angela Merkel, cancelarul german, va avea o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, in marja Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

Potrivit surselor mentionate, Merkel se va afla miercuri seara la Bucuresti pentru participarea la Congresul PPE pentru aproximativ patru ore. Vizita cancelarului Merkel la Bucuresti va dura atat de putin avand in vedere pregatirile pentru Consiliul European care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

Presedintele Traian Basescu va sustine discursul sau in jurul orei 19.00. Basescu si Merkel vor participa si la dineul sefilor de state si de guverne, care va avea loc la Palatul Parlamentului dupa ora 19.30. Decolarea avionului lui Merkel de la Aeroportul Henri Coanda este programata in jurul orei 21.00.

De asemenea, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a renuntat sa vina la Congresul PPE, avand in vedere pregatirile pentru Consiliul European de joi si vineri, desi sosirea acestuia fusese anuntata initial de catre organizatori.

17:25 Presedintele CE, Jose Barroso, si cancelarul german Angela Merkel, au sosit, miercuri, la Congresul PPE care are loc la Palatul Parlamentului.

Barroso a sosit la Parlament imediat dupa presedintele Traian Basescu, in jurul orei 17.15. Dupa 10 minute, a sosit la Parlament si cancelarul german. Merkel a fost insotita de consilierul prezindential Cristian Diaconescu. Barroso si Merkel, care au sosit la Bucuresti miercuri dupa-amiaza, au fost intampinati, pe rand, la Parlament, de presedintele PDL, Vasile Blaga, si de presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Cei doi s-au fotografiat alaturi de Barroso si de Merkel. Anterior, Barroso s-a intalnit cu premierul Ponta la Palatul Victoria.

17:15 Presedintele Traian Basescu a sosit la Congresul PPE, care are loc la Parlament, la ora 17:10, el fiind intampinat de presedintele PDL, Vasile Blaga, si de presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Cei trei au facut o fotografie de protocol. Potrivit programului anuntat de Administratia Prezidentiala, presedintele participa, in calitate de invitat la Congresul Partidului Popular European de la Bucuresti.

16:40 Kelemen Hunor, presedintele UDMR: Locul Romaniei este in UE si Schengen, impreuna la bine si la rau.

16:20 Presedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat ca Romania si-a gasit locul in Europa datorita eforturilor cetatenilor romani, oamenilor politici si institutiilor, iar aceasta realizare nu trebuie periclitata de niciun actor politic prin atacuri la adresa valorilor europene, institutiilor democratice "Sunt foarte fericit ca suntem aici pentru a apara valorile pe care le sustinem: libertatea, democratia, statul de drept, responsabilitatea si solidaritatea. PPE nu va tolera atacuri impotriva valorilor europene, statului democratic si statului de drept. Toti actorii politici trebuie sa respecte competenta institutiilor statului", a spus liderul PPE, in interventia sa la sesiunea de discursuri a Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

In context, el a citat din Mihai Eminescu dictonul "echilibrul este pentru stat, dar sanatatea este pentru fiinta umana".

16:14 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a multumit, miercuri, in deschiderea sectiunii plenare a Congresului PPE, Partidului Popular European si Comisiei Europene pentru sprijinul puternic acordat democratiei din Romania in aceasta vara, pentru contributia la consolidarea institutiilor statului de drept.

"Multumesc PPE si Comisiei Europene pentru sprijinul puternic acordat democratiei Romaniei in aceasta vara, pentru contributia la consolidarea institutiilor statului de drept", a spus Blaga.

El a aratat ca organizarea Congresului PPE la Bucuresti este expresia increderii in durabilitatea democratiei romanesti si in PDL.

16:12 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Victoria pentru o discutie cu premierul Victor Ponta, oficialul european urmand sa participe apoi la Congresul Partidului Popular European (PPE), organizat la Bucuresti.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior ca principala tema a discutiei pe care o va avea, miercuri, cu seful CE va fi rezolvarea problemelor legate de absorbtia fondurilor europene.

Evghenia Timosenko a sosit la Congresul PPE, fiind intampinata de Elena Basescu

14:50 Elena Basescu a condus-o pe Evghenia Timosenko spre sala in care se tine Congresul PPE. Inainte de a ajunge in acea sala, fiica Iuliei Timosenko a fost salutata si de catre presedintele PDL, Vasile Blaga.

Presedintele Traian Basescu o va primi, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Evghenia Timosenko, fiica fostului prim-ministru din Ucraina, Iulia Timosenko, condamnata anul trecut in tara vecina la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Primirea Evgheniei Timosenko, fiica in varsta de 31 de ani a fostului premier ucrainean, face parte din programul public al presedintelui Basescu pentru miercuri, 17 octombrie, cand la Bucuresti se desfasoara si Congresul PPE, la care seful statului va participa, in calitate de invitat, in cursul dupa-amiezii, dupa cum a anuntat Presedintia.

Dupa incarcererea Iuliei Timosenko in august 2011, Evghenia Timosenko a intreprins o campanie in favoarea eliberarii mamei sale, ea vizitand in ultimul an mai multe capitale importante, cum ar fi Berlin, Paris si Washington, fiind prezenta inclusiv la Strasbourg, la CEDO, la audierile privind cazul fostului premier ucrainean.

12:30 Premierul Victor Ponta considera ca adversarii politici de la PDL ar putea discuta si despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen cu prim-ministrii care participa la congresul Partidului Popular European.

"Cred ca discutiile de astazi ale colegilor, adversarilor nostri politici de la PDL, in cadrul PPE ar putea sa priveasca si problema accesului in spatiul Schengen. Ar fi important pentru poporul roman ca astazi, la congresul PPE, sa aflam ca si PPE, si prim-ministrii care reprezinta PPE recunosc capacitatea si dreptul Romaniei de a intra in spatiul Schengen", a spus Ponta, in sedinta de miercuri a Guvernului.

El a precizat ca, in cadrul intalnirii pe care o va avea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va solicita un calendar clar pentru accesul Romaniei la spatiul Schengen.

Ghise, la Congresul PPE, cu un tricou pe care scrie "7.403.836 de romani l-au demis pe Basescu"

11:20 Senatorul PNL Ioan Ghise a venit, miercuri dimineata, la Palatul Parlamentului, unde are loc Congresul PPE, purtand un tricou alb pe care scrie "7.403.836 romanians dismissed Basescu" si "The people are sovereign".

El a declarat presei ca se va plimba pe holurile Parlamentului pentru ca participantii la Congresul PPE sa poata vedea mesajele inscriptionate pe tricolul sau. "7.403.836 Romanians dismissed Basescu" (7.403.836 de romani l-au demis pe Basescu, n.r.), este mesajul inscriptionat pe fata tricoului purtat de Ghise, iar "The people are sovereign" (Poporul este suveran, n.r.) este scris pe spatele tricoului acestuia.

Dupa intoarcerea presedintelui Basescu la Controceni in urma referendumului de demitere din aceasta vara, Ghise a protestat, in repetate randuri, in mod similar, la Palatul Cotroceni.

Lucrarile Congresului PPE au inceput, miercuri dimineata, la Parlament, cu discursuri de deschidere ale presedintelui partidului, Wilfried Martens, si liderului grupului PPE, Joseph Daul, precum si de bun-venit ale liderilor PDL Vasile Blaga si Theodor Stolojan si presedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

USL isi lanseaza, miercuri, pe National Arena, candidatii la alegerile parlamentare, in prezenta liderilor formatiunilor componente, organizatorii anuntand prezenta a 80.000 de sustinatori. Evenimentul are loc concomitent cu Congresul PPE.

Daul: PPE a fost intotdeauna motorul integrarii europene

11:04 Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a afirmat, in deschiderea lucrarilor Congresului de la Palatul Parlamentului, ca familia sa politica a fost intotdeauna motorul integrarii europene.

"Familia noastra este cea a reformei, a cresterii economice si a responsabilitatii. Noi am fost intotdeauna motorul integrarii europene", a afirmat Daul.

El a adaugat ca, spre deosebire de cea a PPE, solutia propusa de socialistii europeni de mai bine de 30 de ani este cea a indatorarii pentru a sustine cresterea economica. "Stanga se incapataneaza sa creada ca vom reveni la cresterea economica indatorand generatiile viitoare. Ei apara aceasta optiune de mai bine de 30 de ani, fara succes", a spus Daul.

Liderul PPE a mai aratat ca UE are nevoie de plusvaloarea adusa de politicile comune europene in agricultura, dezvoltare regionala, transporturi, energie si cercetare si inovare, iar dictonul PPE "Europa are nevoie de mai multa Europa" nu e doar un slogan de campanie.

Liderul europarlamentarilor populari a mai aratat ca reuniunea desfasurata miercuri si joi la Bucuresti este importanta pentru viitorul PPE in urmatorii ani, avand in vedere ca se va stabili manifestul politic si se va discuta despre alegerile europarlamentare din 2014, precum si despre candidatul popular pentru presedintia Comisiei Europene.

Kelemen, la PPE: Romania e obosita; alegerile din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani

10:56 Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, in discursul de la deschiderea lucrarilor Congresului PPE, ca societatea din Romania da semne de oboseala pe fondul crizei economice si crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

"Dupa aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economica nu a trecut si, dupa toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de asteptat, de lucru, pana cand putem afirma ca intram pe un trend de crestere economica sustenabila. Pe acest fond de criza economica si in tara noastra se dezvolta o alta criza - criza morala, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economica se agraveaza. Societatea noastra da semene de oboseala, apar tendinte politice care ne ingrijoreaza. Populismul si extremismul de toate felurile parca se dezvolta mult mai rapid decat in perioade clame", a afirmat liderul UDMR.

El a aratat ca guvernarea trecuta, a PDL si UDMR, a fost "responsabila" si a reusit sa mentina echilibrul bugetar, initiind si reforme substantiale in domenii ca sanatatea, educatia, legislatia muncii si asigurarile sociale.

"Cum bine stiti, nu a fost ideea noastra, nici a domnului Blaga, nici a mea, sa intram in campanie electorala din opozitie, sa parasim guvernarea (...) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu raspunderea maxima fata de oameni, fata de cetateni", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, dupa alegerile din 9 decembrie Romania trebuie sa faca "o reforma constitutionala substantiala", care sa clarifice relatiile dintre institutiile fundamentale ale statului, dar si sa faca reforma Parlamentului, a administratiei si a regiunilor de dezvoltare economica.

"Trebuie sa ne gandim foarte repede, in 2013, la o reforma a regiunilor de dezvoltare economica, fiindca forma actuala nu ne va ajuta in perioada 2014-2020 sa avem o absorbtie mai buna a fondurilor europene. Si, sigur, aceasta reforma a regiunilor de dezvoltare economica trebuie urmata de o reforma administrativa", a sustinut el.

Kelemen si-a mai declarat satisfactia ca Congresul PPE va aproba, in documentele sale, si un capitol referitor la drepturile minoritatilor nationale, aratand ca in Romania trebuie facut si in acest sens un pas inainte in anii urmatori.

"In ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale, sunt convins ca prin dialog si empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevarat ca ritmul lasa de dorit, lasa mult de dorit, si de aceea ne bucura faptul ca PPE, la Congresul din 17-18 octombrie, va aproba si un capitol care vorbeste despre drepturile minoritatilor nationale din UE. Sunt convins ca si in acest domeniu anii care urmeaza trebuie sa insemne un pas inainte", a mai afirmat liderul UDMR.

10:00 "Congresul PPE de la Bucuresti are toate sansele sa ramina in istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificari Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplina a Europei nu e o ambitie goala. Unificarea trebuie sa duca la o Europa mai puternica, mai competitiva si mai buna pentru cetatenii ei. In Europa pe care o pregateste proiectul popular nu vor mai fi posibile si nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice si neglijarea normelor democratice", a afirmat Blaga, in discursul sau.

ProTV News transmite LIVE VIDEO astazi Congresul PPE de la Parlament - CLICK AICI PENTRU LIVE

Lucrarile Congresului popularilor europeni continua cu un seminar despre cresterea economica si incluziunea sociala, la care vor participa comisari europeni precum Antonio Tajani - Industrie si Antreprenoriat, Dacian Ciolos – Agricultura si Dezvoltare Rurala, Michel Barnier – Piata Interna si Servicii, Johannes Hahn – Dezvoltare Regionala.

In cea de-a doua parte a zilei sunt programate interventiile cancelarului german Angela Merkel, presedintelui CE Jose Manuel Barroso, dar si a presedinteleui Traian Basescu.

De asemenea, vor mai interveni presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul polonez Donald Tusk, dar si premierul moldovean Vlad Filat.
La Congresul PPE vor lua parte miercuri si joi aproximativ 1.200 de delegati din 40 de tari europene.

USL isi lanseaza, miercuri, pe National Arena, candidatii la alegerile parlamentare, in prezenta liderilor formatiunilor componente, organizatorii anuntand prezenta a 80.000 de sustinatori. Evenimentul are loc concomitent cu Congresul PPE, care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

Blaga le-a multumit delegatilor PPE pentru sprijinul "in lunga vara anti-democratica din Romania"

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a multumit PPE, in discursul rostit la inceperea lucrarilor Congresului acestei formatiuni, pentru sprijinul acordat "in lunga vara anti-democratica din Romania", mentionand ca s-a dovedit astfel ca "Europa nu e un proiect pe hartie".

"Am trecut in aceasta vara printr-o incercare grea. Am dovedit, alaturi de partenerii si aliatii nostri, ca valorile europene si normele democratice se pot bizui, in Romania, pe forta politica a dreptei (...). Va multumesc pentru energia si hotarirea cu care ati aparat libertatea si democratia europeana, intr-un moment greu", a afirmat Blaga, in discursul sau de bun-venit din deschiderea Congresului de la Palatul Parlamentului.

De asemenea, el a aratat ca prin acest sprijin oferit "in lunga vara anti-democratica din Romania" impotriva "atacului lansat de socialisti asupra valorilor europene si locului Romaniei in UE" s-a probat lectia ca UE nu e doar "o suma de discursuri".

"Atacul lansat de socialisti impotriva valorilor europene si a locului Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa fie o lectie (...) In aceasta vara agitata, in care socialistii au indraznit sa creada intr-un viitor romanesc ne-european, foarta multa lume a inteles ceva esential. A inteles la ce e buna Uniunea Europeana. Am dovedit impreuna, in timpul lungii veri anti-democratice rominesti, ca Uniunea Europeana nu e egala cu o suma de discursuri, ca Europa nu e un proiect pe hartie. Am dovedit ca libertatea si democratia sunt totuna cu o Europa unita si solidara", a mai spus Blaga.

Totodata, liderul delegatiei de europarlamentari PDL, Theodor Stolojan, a aratat si el ca sprijinul popularilor europeni a contat in apararea valorilor democratice si europene in cursul verii.
Concluzia a fost trasa de liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, care a spus ca evenimentele din Romania au aratat ca "democratia nu trebuie numai apreciata, ci si respectata si protejata".

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
PROTV NEWS: CTP: Avem un regres de civilizatie politica in Romania. Devenim primitivi
PROTV NEWS: CTP: Avem un regres de civilizatie politica in Romania. Devenim primitivi

Pe parcursul zilei, PROTV NEWS transmite o serie de editii speciale Gandul LIVE, in cadrul carora editorialistii Claudiu Pandaru, Cristian Tudor Popescu si Clarice Dinu vor urmari "lupta" intre Congresul PPE si mitingul USL.

Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL:
Traian Basescu, atacat dur de Victor Ponta cu ocazia mitingului USL: "E ultimul comunist al Europei"

Uniunea Social Liberala si-a lansat ieri, cu mare pompa, candidatii pentru parlamentare. Si aproximativ 70.000 de oameni, din toate colturile tarii, au participat la manifestatia de proportii organizata pe Arena Nationala.

Astazi, congresul PPE incepe la Bucuresti. Merkel, Barroso si Basescu, pe lista vorbitorilor
Astazi, congresul PPE incepe la Bucuresti. Merkel, Barroso si Basescu, pe lista vorbitorilor

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar si presedintele Traian Basescu figureaza pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfasura, miercuri si joi, la Palatul Parlamentului.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra
Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra

Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, a estimat joi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.