Nou dosar penal pe numele lui Dragnea. Șeful PSD a intrat în stare de șoc și a cerut apă

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea este urmărit penal într-un nou dosar şi, în premieră, este recunoscută oficial legătura şefului PSD cu ''TelDrum''.

Pe numele lui Dragnea, în apărarea căruia au sărit zeci de susţinători, parlamentari şi miniştri, există 5 capete de acuzare: de la abuz în serviciu, la fraudă cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat. Din postura sa de lider politic, spun procurorii, al treilea om în stat ar fi accesat contracte importante din bani publici. Ba chiar ar fi fraudat fonduri europene, astfel încât parte din câştigurile ''TelDrum'', s-ar fi întors în buzunarele sale. 21 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei este prejudiciul estimat.

În doar 30 de minute, Liviu Dragnea a aflat că este urmărit penal pentru 5 capete de acuzare: două de abuz în serviciu, două de fraudare a fondurilor europene şi una de constituire a unui grup infracţional organizat. În momentul în care procurorul a terminat de citit lista de acuzaţii, Liviu Dragnea a intrat în stare de şoc. A avut totuşi puterea să ceară un pahar cu apă.

Este pentru prima oară când se recunoaşte oficial legătura lui Liviu Dragnea cu TelDrum, o companie abonată la contracte publice şi la finanţări, inclusiv europene, considerate frauduloase.

Procurorii spun despre compania TelDrum că ar fi fost privatizată la începutul anilor 2000, pentru ca Liviu Drangea să obţină controlul asupra societății, prin interpuşi. Ar fi avut alături mai mulţi apropiaţi din consiliul judeţean şi oameni de afaceri.

Citește și
Liviu Dragnea
Afacerea "Belina": DNA verifica modul in care 80 de hectare de teren au ajuns la Teldrum, presupusa firma a lui Liviu Dragnea
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Al doilea pas făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Teleroman ar fi fost să cumpere un utilaj foarte scump, de 30 de milioane de lei, pentru asfaltarea drumurilor. Apoi, spun procurorii, l-ar fi cedat firmei TelDrum, care a câştigat mai multe contracte de reabilitare a unor drumuri judeţene, pentru că era singura care avea acest utilaj.

De altfel, anchetatorii spun că Dragnea şi alţi opt apropiaţi ar fi aranjat licitaţiile, ar fi modificat dosarele şi ar fi umflat facturile. Şeful PSD este suspectat şi că ar fi pus în funcţii cheie din administraţia centrală colaboratorim ca să aibă acces la informaţii confidenţiale despre contracte şi finanţări.

Liviu Dragnea: "Orice numire politică se face la partid printr-o anumită procedură. Nu am favorizat pe nimeni."

Parte din câştiguri, susţin procurorii, s-ar fi întors apoi la familia Dragnea şi sub formă de donaţii către Partidul Social Democrat.

Valentin Dragnea ar fi primit bani, inclusiv o maşină scumpă pe care partenerii tatălui i-ar fi îmbunătăţit-o.

Liviu Dragnea: "Pot să vă spun sigur că nu are maşina din aceşti bani."

În schimb, Bombonica, fosta soţie a lui Dragnea, ar fi primit în folosinţă un imobil, în timp ce Liviu Dragnea ar fi primit personal, în doar 12 luni, 2 milioane şi jumătate de lei.

Liviu Dragnea se consideră nevinovat şi de aceeaşi părere este şi partenerul său de coaliţie, şeful Senatului.

Tăriceanu: ”Orice persona chemată este considerată nevinovată. Având în vedere precedentele care arata o încercare de răsturnarea a majorității prin diferite mijloace, nu am nimic de adăugat.

În schimb, opoziţia îi cere demisia din funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea: "Nu m-am gândit la demisie."

Şi chiar şi consilierul premierului Tudose a comentat pe pagina sa de Facebook: "De ce nu demisionează dl Dragnea, pentru a putea să-şi "probeze nevinovăţia" şi, în plus, să demonstreze cu glorie ca prezumţia de nevinovăţie merită salvată chiar îşi în cazul politicienilor? Nu de alta, dar suntem ca într-o colivie. Cam de mult timp."

Apropiaţii liderului PSD susţin că DNA a cercetat faptele din dosarul TelDrum încă din 2009, dar că în 2013, un procuror a decis să claseze ancheta. Cei de la OLAF anunţa că investigaţia este nouă şi că sunt probe de natură penală care i-au obligat să trimită datele la DNA.

Liviu Dragnea: ”O parte din cele relatate au fost cercetate odata si nu cred, dar nu stiu daca au verificat OLAF. Dar înțeleg că am făcut eu cu mine grup infracțional."

Oficialii europeni îl contrazic însă şi notează într-un comunicat pe pagina comisiei Europene ca: ”OLAF a găsit dovezi care sugerează o complicitate între beneficiarul fondurilor, oficiali publici şi cotractor, inclusiv falsificarea documentelor în cursul procedurii de achiziţie.

Mai mult, la finalizarea investigaţiei, OLAF precizează că a cerut recuperarea sumei de 21 de milioane de euro, pe care o consideră a fi prejudiciu.

Luni, la DNA, 50 de simpatizanţi ai lui Dragnea, între care senatori şi deputaţi, ba chiar şi un vicepremier din guvernul Tudose, au fost alături de şeful lor.

Claudiu Manda, șeful Comisiei de Supraveghere a SRI: ”Liviu Dragnea nu are nevoie de susţinere în faţa legii, ci în fata presiunilor atunci când vorbim de instituţii."

De altfel, susţinerea colegilor de partid este o practică obişnuită în PSD. În 1997, deputatul Gabriel Bivolaru, acuzat de frauda bancară, a fost sprijinit printre alţii de Adrian Năstase la Parchetul General. La fel s-a întâmplat şi în 2011, cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu.

Comunicatul DNA:

Mai exact, conform comunicatului oficial al DNA, președintele PSD este urmărit penal pentru 5 capete de acuzare:

- constituirea unui grup infracțional organizat
- două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul 

Astfel, a venit momentul în care Liviu Dragnea este legat oficial de soarta și mai ales de succesul afacerilor companiei TelDrum din Alexandria, o firmă despre care s-a vorbit în ultimii ani că ar fi controlată din umbră de acest politician - suspiciune pe care Liviu Dragnea a respins-o categoric de fiecare dată.

De acum, însă, atât Liviu Dragnea cât și alți șefi din TelDrum, trebuie să dea socoteală pentru o fraudă de peste 20 de milioane de euro. Acesta ar fi prejudiciul în dosar.

Mai trebuie spus faptul că președintele PSD a fost așteptat la DNA de zeci de persoane, care l-au aplaudat și l-au încurajat - senatori și deputați social-democrați, dar și un vicepremier - amintind astfel de un episod similar petrecut în urmă cu câțiva ani, când partidul condus de Adrian Năstase l-a susținut pe deputatul Gabriel Bivolaru, acuzat de mai multe infracțiuni.

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 12.00 DNA a emis un comunicat de presă în care oferă detalii despre noul dosar penal al lui Liviu Dragnea. Textul integral poate fi citit în acest articol, aici.

Procurorii anticorupție susțin că liderul PSD ar fi obținut din actvitatea infracțională a grupului pe care îl conduce și acum diferite avantaje financiare și beneficii:

- sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte

- donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009)

- transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său

- dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup

- sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup

- bani obținuți de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat

- folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA).

UPDATE 11.00 Ambasadorul SUA în România Hans Klemm s-a întâlnit cu președintele PSD Liviu Dragnea în biroul acestuia de parlamentar de la Camera Deputaților. 

Cei doi au discutat timp de aproximativ 20 de minute, imediat după ce politicianul a primit vestea de la DNA că este urmărit penal într-un nou dosar. 

UPDATE 10.00 Președintele PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru 3 capete de acuzare: abuz în serviciu, constituire de grup infracțional organizat și fraudarea fondurilor europene.

Acestea sunt cele 3 infracțiuni pentru care, de astăzi, liderul PSD este cercetat în al 3-lea dosar penal de către procurorii DNA, după ce în primul dosar a fost deja condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare - este vorba despre dosarul ”Referendumul”.

În al doilea este cerecetat pentru instigare la abuz în serviciu în ”afacerea Bombonica” - așa cum este cunoscut acest dosar, în care se cercetează modalitatea prin care 2 funcționare de la Duirecția pentru Protecția Copilului Teleorman au ajuns să lucreze la PSD Teleorman, deși erau plătite din bani publici.

Cât a fost în biroul anchetatorilor, Liviu Dragnea a aflat oficial că trebuie să își pregătească apărarea. El nu a vorbit despre acuzații nici în interiorul parchetului și nici afară. Atunci când a ieșit din sediul DNA, președintele PSD era destul de afectat de statutul său de suspect. El a avut parte de un cordon de jandarmi care l-a protejat, pentru a ajunge în siguranță la mașină. 

Dragnea nu a  declarații, spunând doar că va vorbi probabil despre acest nou dosar la Camera Deputaților, unde s-a dus de urgență.

Liviu Dragnea nu a fost singur la DNA. Zeci de susținători au fost prezenți înainte ca acesta să ajungă, iar printre ei s-au aflat senatori și deputați și chiar un vicepremier. Toți au subliniat faptul că Dragnea se bucură de prezumția de nevinovăție, amintind în felul acesta de un episod petrecut în urmă cu câțiva ani, când Partidul Social Democrat condus de Adrian Năstase l-a susținut pe un alt coleg, deputatul Gabriel Bivolaru, care era acuzat atunci de mai multe infracțiuni.

UPDATE 09:27 Liviu Dragnea a ieşit de la DNA fără să facă nicio declaraţie.

Potrivit unor surse apropiate de liderul PSD, el ştia că a fost citat în calitate de suspect.

UDPATE 09:15 Potrivit unor surse citate de corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă, Liviu Dragnea ar fi urmărit penal pentru fraudă cu fonduri europene. Dosarul s-ar referi la legăturile şefului PSD cu compania Tel Drum.

El are deja o condamnare la 2 ani cu suspendare în Dosarul Referendumului şi este judecat într-un al dosar, cel privind presupusele abuzuri de la Protecţia Copilului Teleorman

UPDATE 08:50 Liviu Dragnea a ajuns la sediul DNA. Liderul PSD nu a făcut declaraţii, spunând însă că va da detalii la ieşirea de la audieri. Alte 9 persoane care a au vut legături cu Tel Drum sau CJ Teleorman sunt aşteptate la DNA. Susţinătorii şefuluI PSD l-au aplaudat la sosire. 

 UPDATE 08:40 Câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului DNA pentru a îl susţine pe liderul PSD. Printre cei care au venit la DNA să îl susţină pe Dragnea se află vicepremierul Paul Stănescu, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, deputatul Claudiu Manda, şef al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI şi deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului şef al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma. Ei au susţinut că nu au vorbit cu Liviu Dragnea despre intenţia lor de a veni să îl susţină la DNA.


"Credem că orice coleg aflat în impas are nevoie de susţinere şi o vom acorda tuturor. Ne-am întâlnit ieri la TSD si acolo am decis să fim prezenţi. Este vorba de un coleg, preşedintele partidului şi primează prezumţia de nevinovăţie şi noi vom fi alături de dumnealui. (...) Am venit să îl susţinem pe preşedintele nostru, nu am venit să luăm cu asalt, vom avea o manifestare cât se poate de paşnică", a spus Marian Neacşu.

La rândul lui, vicepremierul Paul Stănescu a spus că a venit în calitate de senator, pentru a-l susţine pe Liviu Dragnea.

"Sunt aici în calitate de senator, în semn de solidaritate cu preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedinte al partidului", a afirmat Paul Stănescu.

La DNA a venit pentru a-l susţine pe Dragnea şi Claudiu Manda.

"La ultimele două participări la ICCJ nu ar fi trebuit să fie admonestat şi batjocorit. (...) Nu am venit să punem presiune. Nu am vorbit acest lucru cu dumnealui", a afirmat deputatul Claudiu Manda.

 

"Voi merge mâine la DNA", a spus Dragnea, duminică, la sosirea la Congresul Tineretului Social-Democrat.

În ceea ce priveşte dosarul în care a fost citat, Liviu Dragnea a spus: "Ce contează?". "Tot acest circ nu ar avea rost dacă nu aş fi citat", a continuat liderul PSD.

Întrebat dacă se aşteaptă la o solicitare a DNA către Parlament pentru avizarea urmăririi penale în cazul său, Liviu Dragnea a răspuns: "S-ar putea să fie cam mult".

Comunicatul de presă al DNA despre noul dosar penal al lui Liviu Dragnea: conduce un grup infracțional organizat

Luni, în jurul orei 12.00, Direcția Națională Anticorupție a dat publicității un comunicat de presă foarte stufos, în care sunt explicate motiovele pentru care s-a început urmărirea penală a președintelui PSD Liviu Dragnea, într-un nou dosar penal.

Redăm, mai jos, textul acestui comunicat DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, președintele Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

FIȘCUCI MARIAN, persoană apropiată primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat;

PITIȘ PETRE, fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA , pentru săvârșirea infracțiunilor:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

ION FLORIAN, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat;

BĂȚĂUȘ MUGUR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

PIPEREA VICTOR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;

NEAGOE DANIEL, asociat și administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat;

PREDESCU MARIN, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:
Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații

Grupul infracțional organizat a fost constituit inițial de către:

- Liviu Nicolae Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman,
- Fișcuci Marian, apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societății comerciale,
- Mugur Bățăuș și Victor Piperea, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman care au participat inițial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanțate din fonduri publice și asigurarea cadrului necesar câștigării acestor proiecte de către Tel Drum SA și
- Neda Florea, la momentul inițial persoană cu funcție de conducere în Tel Drum SA care a facilitat privatizarea societății, iar ulterior acționar al societății Tel Drum SA, persoană juridică cu capital privat, director al acestei societăți și în prezent director adjunct al Tel Drum SA; s-a ocupat de administrarea societății și a asigurat participarea societății în comiterea infracțiunilor în scopul săvârșirii cărora a fost constituit grupul.
În vederea asigurării pe termen lung a beneficiilor pentru membrii grupului infracțional organizat, activitatea infracțională a fost concepută în etape, în funcție de structura unității administrativ teritoriale, a societăților controlate de membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile și influența pe care aceștia le-au dobândit.

Activitatea de pregătire și modul de acțiune al grupului organizat a impus, în principal, următoarele etape:

- Privatizarea Tel Drum SA și transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse
- Achiziționarea, în patrimoniul Consiliului Județean Teleorman, atât din fonduri ale acestei unități administrative teritoriale cât și prin obținerea unui credit bancar, a unui utilaj (tren reciclator - stabilizator la rece in situ) de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost închiriat și ulterior înstrăinat către Tel Drum SA, ulterior privatizării acestei societăți comerciale
- Acordarea, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare și întreținere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean Teleorman, către Tel Drum SA, fără a exista o procedură concurențială de atribuire, deși societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat
- Crearea și implicarea în activitatea infracțională a unui număr mare de societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat, astfel încât acestea să poată fi interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice, să fie utilizate pentru crearea de circuite comerciale și financiare și să fie asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracțional organizat
- Asigurarea câștigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în cazul Consiliului Județean Teleorman, prin folosirea influenței de care se bucurau membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile ocupate de unii dintre aceștia, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Județean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene)
- Obținerea în mod preferențial și fraudulos de finanțări din bugetul național, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae și obținerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte, atât în cazul în care beneficiarul fondurilor era într-o primă etapă unitatea administrativ teritorială (care ulterior direcționa fondurile către Tel Drum SA) cât și în cazul în care beneficiarul fondurilor era în mod direct una dintre societățile comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat
- Facilitarea și intermedierea numirilor unor persoane fizice în funcții din cadrul administrației centrale, prin intermediul membrilor grupului infracțional organizat care administra Tel Drum SA,
- Furnizarea de fonduri pentru formațiunea politică din care Liviu Nicolae Dragnea face parte, prin donații ale membrilor grupului infracțional organizat și ale societăților controlate de aceștia
- Prin prisma influenței pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administrației centrale și în sfera politică, asigurarea accesului la informații confidențiale din cadrul instituțiilor administrației centrale și furnizarea de documente cu caracter confidențial către membrii grupului infracțional organizat din mediul privat.
- Obținerea de beneficii patrimoniale de către membrii grupului infracțional organizat, provenite din activitatea infracțională și din utilizarea frauduloasă a fondurilor publice (beneficii cărora membrii grupului infracțional organizat le dau o aparență legală prin scoaterea lor din patrimoniul societății în special cu titlu de dividende, prin plata unor remunerații cu titlu de salariu, prin simularea unor operațiuni comerciale sau civile de transfer de drepturi de proprietate sau drept de folosință, prin încheierea unor contracte de prestări servicii sau livrare bunuri între societățile controlate de aceștia)

Structura grupului a permis o interacțiune ușoară între membrii acestuia, fiind de foarte multe ori disimulată prin prisma atribuțiilor de serviciu ale acestora, suspecții Mugur Bățăuș și Victor Piperea conducând direcții din cadrul Consiliului Județean Teleorman și fiind subordonați suspectului Liviu Dragnea, iar reprezentanții din mediul privat reușind cu ușurință să interacționeze prin prisma contractelor care erau în curs de executare.

Pe perioada derulării activității infracționale, în funcție de modificările intervenite în structura grupului infracțional organizat la acesta, au aderat noi membri precum:

- Suspectul Pitiș Petre, fost consilier în cadrul Consiliului Județean Teleorman, care a preluat activitatea de administrare a Tel Drum SA, având aceleași activități în cadrul grupului ca Marian Fișcuci
- Suspectul Neagoe Daniel care a facilitat utilizarea unei societăți în activitatea ilicită de obținere a fondurilor publice și care administra această societate, activitatea acestuia fiind de natură să faciliteze și transferul beneficiilor patrimoniale către membrii grupului
- Suspectul Ion Florian care a facilitat utilizarea unei alte societăți în activitatea ilicită de obținere a fondurilor publice și care administrează această societate.

În scopul pentru care a fost constituit grupul infracțional organizat, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Victor Piperea (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean DJ 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zabreasca – Dobrotești), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic ( memoriu tehnic, estimare cantitativă, verificări de structură), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii unui proiectant pe estimările cantitative și inserarea în cuprinsul proiectului (după predarea de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) a cerinței ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației.

Înainte de publicarea anunțului privind atribuirea contractului, Mugur Bățăus a furnizat reprezentanților Tel Drum SA informații nedestinate publicității, respectiv detalii cu privire la cerințele de calificare și ofertanții care și-au exprimat interesul să participe la licitația publică.

În legătură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale și prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finanțării, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bățăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA și implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, și-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții și membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare. La aceste activități au participat în calitate de complici suspecții Neda Florea și Pitiș Petre, persoane care administrau Tel Drum SA.

În cursul anului 2009, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Marin Predescu (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506 Cervenia Vitănești Băbăița, în valoare de 62.482.442 lei lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic (planșele desenate pentru profil transversal tip I, memoriul tehnic, design tehnic și plan de execuție, caiete de sarcini, devizele ), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii și ștampilei verificatorului de proiect, prin modificarea elementelor cantitative, prin inserarea cerinței (ulterior predării acestuia de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației.

De asemenea, s-a majorat artificial devizul până la suma de 14.132.923 euro, cu consecința creșterii valorii contractului finanțat din bani publici obținut de Tel Drum SA.
Înainte de predarea proiectului tehnic în vederea avizării de către Autoritatea de Management a finanțării, suspecții Bățăuș Mugur, Marin Predescu și un alt funcționar au permis accesul suspectului Neda Florea la informații ce nu erau destinate publicității, prin participarea acestuia la o prezentare a proiectului tehnic în cadrul Consiliului Județean Teleorman iar ulterior, înainte de publicarea anunțului privind atribuirea contractului , Mugur Bățăus a furnizat reprezentanților Tel Drum SA detalii cu privire la cerințele de calificare și ofertanții care și-au exprimat interesul să participe la licitație.

În legătură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 506, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale, prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finanțării, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bățăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA și implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, și-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții și membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul cauzat bugetului public este de 5.742.872 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare. La aceste activități au participat în calitate de complici suspecții Neda Florea și Pitiș Petre, persoane care administrau Tel Drum SA.

Pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, suspectul Petre Pitiș, în calitate de reprezentant al Tel Drum SA, a simulat operațiuni de achiziție pe teritoriul național (purtătoare de TVA) pe care le-a înregistrat în documentele contabile, utilizând societăți comerciale cu comportament de tip fantomă. Astfel, în perioada 2010 -2012, acesta a sustras de la plata către bugetul de stat suma de 774.790,32 lei reprezentând taxă pe valoare adăugată aferentă operațiunilor comerciale. În aceeași perioadă, sumele aferente operațiunilor evidențiate cu societățile cu comportament de tip fantomă au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum SA în conturile bancare ale societăților cu comportament de tip fantomă, fiind retrase în numerar la scurt timp după transfer și restituite (fără comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat inițial.

Totodată, pe perioada de derulare a activității grupului infracțional organizat, membrii acestuia au beneficiat de informații nepublice din cadrul instituțiilor de la nivel local și central cum ar fi: note de fundamentare și caiete de sarcini pentru licitații viitoare ce se aflau în procedură de avizare internă (cum este cazul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale), corespondență între unitățile administrativ teritoriale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (în cadrul obiectivelor ce se doreau a fi finanțate din PNDL), liste privind proiectele depuse pentru finanțare, documente solicitate de autoritățile judiciare de la instituțiile publice în cursul urmăririi penale (cum este cazul ANCPI).

Astfel de documente au fost identificate cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediile persoanelor juridice de drept privat. În plus, conform înscrisurilor ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, membrii grupului infracțional organizat, propuneau și facilitau numirea în funcții publice a persoanelor cu care aveau relații apropiate (au fost ridicate însemnări olografe în care, fie erau indicate persoane care ar fi fost potrivite pentru ocuparea unui post de conducere în cadrul administrației centrale și care au fost numite ulterior în aceste posturi, fie erau indicate detalii cu privire la dorința unor persoane publice de a pune în funcție o persoană apropiată).

Din activitatea ilicită a membrilor grupului infracțional organizat, aceștia au obținut beneficii personale diverse, în funcție de atribuțiile și rolul pe care îl aveau în cadrul grupului:

- funcționarii publici implicați și-au asigurat funcțiile de conducere în cadrul Consiliului Județean Teleorman, atât Mugur Bățăuș cât și Victor Piperea fiind directorii unor structuri din cadrul autorității publice, având și beneficii patrimoniale în zona privată, spre exemplu Mugur Bățăuș fiind angajat în calitate de expert la una dintre firmele din grup

- Fișcuci Marian, Petre Pitiș, Neda Florea, Ion Florian și Neagoe Daniel au obținut contracte preferențiale prin intermediul societăților comerciale și beneficii patrimoniale directe transferate fie sub formă de dividende și drepturi salariale fie sub formă de bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, dar care figurează în patrimoniul societăților comerciale

- Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte, respectiv donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009), transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său, dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup, bani obținuți de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA).” - sursa: comunicat DNA.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reacția șefei DNA după ce Ponta a spus că Dragnea s-a rugat de ea să îl scape de dosar
Reacția șefei DNA după ce Ponta a spus că Dragnea s-a rugat de ea să îl scape de dosar

Procurorul şef al DNA a declarat, vineri, referindu-se la declaraţiile lui Victor Ponta conform cărora Liviu Dragnea se ruga de ea şi de fostul adjunct al SRI Florian Coldea să îl ajute cu dosarul penal, că nu comentează declaraţiile făcute de inculpaţi.

Afacerea
Afacerea "Belina": DNA verifica modul in care 80 de hectare de teren au ajuns la Teldrum, presupusa firma a lui Liviu Dragnea

Afacerea "Belina" ajunge in atentia expertilor.

Liviu Dragnea, presedintele PSD:
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Ma astept sa fiu audiat de Kovesi si daca ploua, sunt tinta ei. Nu am arme sa lupt"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, vineri, anchetele DNA privind afacerile Tel Drum, spunand ca el este "tinta" sefei DNA Laura Codruta Kovesi, care ar vrea sa il ancheteze pe el "si daca ploua".

Ancheta DIICOT privind un grup infractional organizat, dupa ancheta
Ancheta DIICOT privind un grup infractional organizat, dupa ancheta "Rise". In plangere apare si numele lui Liviu Dragnea

Ancheta ''Rise Project'' a ajuns si la DIICOT. Procurorii vor decide, in urmatoarele zile, daca vor cerceta sesizarea potrivit careia liderul PSD, Liviu Dragnea, ar face parte dintr-un grup infractional organizat.

Nou dosar penal deschis de DNA, in urma investigatiei Rise Project. Bombonica Dragnea, audiata
Nou dosar penal deschis de DNA, in urma investigatiei Rise Project. Bombonica Dragnea, audiata

DNA a deschis un nou dosar in care a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru infractiuni de coruptie, "in legatura cu alte aspecte" continute in investigatia jurnalistica publicata de Rise Project.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.