Traian Basescu despre buget: "Faci trei rectificari in 5 luni si vorbesti de stabilitate. Penibili trebuie sa fie unii"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca il roaga public pe Victor Ponta sa-si asume in calitate de presedinte PSD formarea unui nou guvern, "dar din care domnia sa sa lipseasca", pentru "binele" si "credibilitatea" Romaniei.

"Observ in ultimele zile ca domnul prim-ministru Victor Ponta a intrat intr-o frenezie a formarii unui nou guvern pentru a incerca sa schimbe impresia adunand farame de peste tot de pe unde poate", a mentionat Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a adaugat ca "devine de neinteles frenezia cu care domnul Ponta incearca sa formeze un guvern in jurul domniei sale", opinand ca "politicianul Victor Ponta este complet discreditat in interiorul Uniunii Europene".

"Este complet discreditat si prezenta domniei sale in fruntea Guvernului nu este decat un element de discreditare si pentru Romania, indiferent care este majoritatea in Parlament", a sustinut Basescu.

"Public il rog pe Victor Ponta sa-si asume in calitate de presedinte PSD formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa sa lipseasca pentru binele Romaniei si pentru credibilitatea Romaniei", a mai spus Basescu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Sarbatoarea Sfantului Andrei sa ne ofere prilejul sa reflectam la insemnatatea libertatii
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Nu s-au incasat nici acum cei 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, Ponta e responsabil"

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca pana in acest moment nu s-a incasat datoria de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol si nici nu s-a constituit fondul de investitii de un miliard de euro, el precizand ca premierul Ponta este resonsabil, mai ales ca l-a avertizat.

Presedintele a tinut sa faca o remarca, in contextul problemei constructiei bugetului pe 2015, precizand ca a fost interesat sa stie daca, in urma acceptului premierului Victor Ponta de a se incasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a intamplat ceva, cu atat mai mult cu cat se stabilise si formarea unui fond de investitii, de un miliard de euro, din care 80% sa fie contributia kazahilor.

"Nu numai ca nu s-a format fondul de investitii de un miliard de euro, dar nici macar cei 200 de milioane de dolari nu s-au incasat pana la momentul la care eu fac declaratii. Aici, domnul premier Ponta trebuie sa isi asume toata responsabilitatea, pentru ca l-am prevenit inainte de a face acest lucru", a spus Traian Basescu.

Guvernul a aprobat in ianuarie memorandumul in baza caruia KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

"Avem toate sansele pentru un raport MCV bun. Trebuie o solutie la incidentul cu Teodorescu"

Presedintele Traian Basescu a declarat si ca Romania are "toate sansele" pentru un raport MCV bun in ianuarie 2015, dupa ce Parlamentul a avizat arestarile si inceperile de urmariri penale din ultima perioada, exprimandu-si speranta ca se va gasi o solutie la "incidentul" cu deputatul Teodorescu.

Presedintele Traian Basescu a apreciat, joi, reactia Parlamentului la solicitarea presedintelui ales, prin avizarea arestarilor preventive si inceperilor de urmariri penale din ultima perioada.

"As aborda si un element de satisfactie, am mai facut-o o data, apreciind reactia la solicitarea presedintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat si arestarile si inceperile de urmariri penale din ultima perioada, cu exceptia incidentului de ieri cu domnul Teodorescu, incident care eu sper sa fie rezolvat favorabil pentru ca s-au creat premise ca raportul MCV din ianuarie sa fie un raport bun. Numai ca a trebuit sa facem si acest pas inapoi cu incidentul cu deputatul PNL Teodorescu de ieri", a declarat Traian Basescu.

"Avem toate sansele sa avem un raport MCV bun, eu stiu foarte bine care sunt evalurarile pe DNA, pe Inalta Curte, pe DIICOT, pe lupta anticoruptie, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o in cea mai mare parte, dar ieri au trebuit sa faca si un pas inapoi, din pacate", a spus seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca poate Parlamentul gaseste "o solutie sa corecteze incidentul de ieri, daca a fost un incident si nu un element de politica de protejare a vreunui prieten".

Cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Catalin Teodorescu nu a intrunit, miercuri, numarul de voturi pentru aprobare, rezultatul votului indicand 146 de optiuni favorabile.

Potrivit procesului verbal prezentat in plen de secretarul Camerei Marcel Ciolacu, numarul deputatilor prezenti a fost de 292, 146 din voturile valabil exprimate fiind "pentru" si 101 "impotriva".

Ciolacu a precizat ca, potrivit articolului 76 din Constitutie si potrivit Regulamentului, hotararea de incuviintare se adopta cu votul majoritatii celor prezenti, iar acest numar de voturi nu a fost intrunit.

Anterior, plenul Camerei a aprobat, miercuri, cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila, fiind inregistrate 171 de voturi in favoarea solicitarii si 111 "impotriva".

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015, a declarat, pe 24 noiembrie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizand ca raportul va fi lansat o data pe an.

"Urmatorul raport MCV va fi la inceputul lui 2015, inca nu a fost stabilita o data", a declarat purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva, raspunzand unei intrebari.

Oficialul european a precizat ca situatia va fi ca in ultimii ani, raportul urmand sa fie publicat o data pe an.

"Retragerea UDMR nu tine de sensibilitatea pentru votul electoratului, doar ei stiu motivele"

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca despre decizia UDMR de a iesi de la guvernare, ca aceasta nu a tinut in niciun caz de "sensibilitatea" pentru votul electoratului, sustinand ca acestia au fost "insensibili de foarte multi ani" si ca motivele sunt doar de ei stiute.

Traian Basescu a mentionat, la inceputul declaratiei de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca "profita de faptul ca este plecat presedintele ales si da niste indicatii", precizand ca punctele sale de vedere se refera "la ceea ce se prefigureaza a se intampla in viata politica, in mod deosebit legat de Guvern".

"Observ in ultimele zile ca premierul Ponta a intrat intr-o frenezie a formarii unui nou guvern, pentru a incerca sa schimbe impresia, adunand farame de peste tot, de pe unde poate. Poate e legitim acest lucru, mai ales pe fondul faptului ca UDMR a anuntat si pe 13 va deveni realitate faptul ca se vor retrage de la guvernare, din motive numai de dansii declarate si stiute, deocamdata", a spus Basescu, precizand ca "in niciun caz" motivul retragerii UDMR nu este legat de "sensibilitatea pe care au dobandit-o la votul electoratului".

"Au fost insensibili de foarte multi ani, ca sa devina dintr-o data sensibili", a sustinut Basescu, adaugand ca despre acest lucru va discuta alta data, daca se va produce evenimentul.

UDMR a decis sa iasa de la guvernare, a anuntat, in 27 noiembrie, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizand ca aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmeaza sa fie validata in sedinta CRU din 13 decembrie.

"Redeventele nu se pot modifica, dar pot fi marite alte taxe. E treaba Ministerului de Finante"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca redeventele nu pot fi modificate, ele fiind calculate in functie de marimea zacamantului si dupa o metodologie extrem de complicata, dar a explicat ca Ministerul de Finante ar fi putut modifica alte doua taxe care expira la 1 ianuarie 2015.

"Am inteles ca asta il framanta pe domnul prim-ministru Victor Ponta, stabilitatea fiscala, sa nu deranjeze prin modificarea redeventelor companiile. Eu vreau sa-l atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga foarte bine cum functioneaza aceste mecanisme. Redeventele sunt stabilite de legea petrolului si gazelor si ele au niste matrici de calcul, dar care pleaca, in principiu, de la marimea zacamantului si au valori intre 3% din valoarea titeiului sau a gazului extras pana la 13,5%, repet, in functie de marimea zacamantului, dar mai exista in spate si o metodologie extrem de complicata. Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor", a declarat, joi, Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca, pe de alta parte, Guvernul poate modifica alte doua taxe.

"Mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze, generata de liberalizarea pretului la gaze pentru industrie si a doua este taxa pentru resurse minerale. In mod normal aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astazi cum mentine redeventele. Nu redeventele le mentine, ca astea sunt in lege, nu are cum sa umble la ele fara acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca, pentru ca taxele sunt problema Guvernului, se aplica tuturor, fara sa fie nevoie sa negocieze cu ei sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua si sa mai puna si ceva peste pentru a creste veniturile bugetului", a explicat Basescu.

Totodata, el a precizat ca aceasta era treaba Ministerului de Finante.

"Ca sa clarificam si cine trebuia sa faca treaba asta - Ministerul de Finante. Este treaba Ministerului Finantelor, pentru ca el administreaza Codul Fiscal, iar aceste taxe se gasesc in Codul Fiscal nu in acordurile de concesiune. Deci, taxele sunt o optiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevente, care necesita discutia cu toti concesionarii", a spus Basescu, subliniind ca UE nu permite redevente diferite pentru concensionari diferiti.

"Singura modalitate si modalitatea corecta si, mai ales, modalitatea la care se astepta toata piata, toti stiau ca de la 1 ianuarie 2015 se va introduce o alta taxa, simultan cu scoaterea celor doua despre care v-am vorbit mai inainte. Premierul spunea astazi 'sa dam stabilitate'. Nu! Asa creeaza instabilitatea, pentru ca toata piata a asteptat sa stie care va fi taxa pe urmatorii zece ani, de la 1 ianuarie 2015. Or, acum se amana cu un an, iar planurile lor de afaceri nu vor putea fi facute. Vor sta inca un an in asteptare sa vada care vor fi aceste taxe care se adauga la redevente si impotriva carora companiilor nu pot lucra, pentru ca taxa exprima vointa statului", a afirmat Basescu.

Presedintele a precizat ca Ministerul de Finante trebuia "sa ia in mana Codul Fiscal si sa vada ce face cu el in timp util".

"Am vazut declaratii de genul: 'Pai daca introduceam o noua taxa, daca cresteam redeventele la 3 decembrie'. Dar cine te-a pus frate s-o faci la 3 decembrie? Se dezbate public de cel putin un an de zile ca la 31.12 expira actualul sistem de taxe si ca trebuie inlocuit cu alte solutii", a mai spus Traian Basescu.

Sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci mentinut cu aceleasi taxe, urmand ca o noua formula sa fie gandita ulterior, potrivit ministrului-delegat pentru Buget, Darius Valcov.

"Se va prelungi pentru anul viitor actualul sistem", a spus, miercuri, Darius Valcov. Decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget este argumentata de premierul Ponta cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte".

"Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune: 'Da, ati discutat azi, pe 3 decembrie, ati adoptat-o pe 7 decembrie si pe 1 ianuarie ma puneti sa imi fac tot planul de afaceri pe niste reguli pe care le luati peste noapte'", a afirmat, miercuri, Ponta, invocand necesitatea de a fi asigurata predictibilitatea.

Aflat la Viena in ianuarie 2013, Ponta sustinea ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015 si ca a discutat pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom, iar ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Nita, spunea ca redeventele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin".

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) anunta ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

Ulterior, in vara aceluiasi an, Ponta anunta ca Guvernul intentioneaza sa infiinteze un fond special in care sa fie varsate toate redeventele incasate de stat pentru noile exploatari de surse energetice si care sa fie folosit pentru obiective decise politic, precum constructia de autostrazi sau informatizare.

Premierul a continuat si ulterior sa anunte ca Guvernul discuta cu reprezentantii companiilor petroliere despre un nou sistem de redevente "la media europeana, dar care sa nu descurajeze investitiile prin perceperea unor taxe prea mari", asigurand ca proiectul va fi lansat in dezbatere la inceputul anului 2015.

El preciza, in vara acestui an, ca Guvernul lucreaza impreuna cu expertii Bancii Mondiale la un sistem de redevente diferentiat privind exploatarile terestre si cele maritime si explica faptul ca noua lege a redeventelor va fi aplicabila oricaror noi contracte de concesiune.

In ceea ce il priveste, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, afirma ca, daca va fi intrebat, va comunica ANRM si Ministerului Finantelor sa ia o decizie privind noile redevente la petrol si gaze "dupa alegerile prezidentiale".

Pe tema redeventelor, Ponta a avut numeroase discutii, inclusiv in Statele Unite, la Houston, cu reprezentantii companiilor ExxonMobil si Halliburton, din sectorul petrolier.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias. Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom.

OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

"Ponta nu a fost consens cu mine pe CAS. L-am atentionat ca va avea probleme la buget"

Presedintele Basescu a mai spus ca ii aminteste premierului ca nu a fost in consens cu el privind reducerea CAS si ca l-a "atentionat" ca vor fi probleme in alcatuirea bugetului, adaugand ca stie ca acesta ar avea dificultati si nu ar vrea ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunand ca a fost un adevarat consens cu CAS, cu reducerea CAS si ca efectul a fost foarte bun. Ii aduc aminte ca nu a fost in consens cu mine. L-am atentionat ca va avea probleme majore in alcatuirea bugetului si respectarea termenelor si a Tratatului fiscal si a angajamentelor pe care Romania le are de reducere a deficitului pana la situatia in care sa nu ne mai crestem datoria publica, pentru ca de fapt aici este cheia procesului de reducere continua a deficitului. Sa ajungem sa nu mai imprumutam bani pentru a executa bugetul. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, nu stiu cum le va rezolva. Nu as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca Romania a trecut de mult de faza la care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI", a spus Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a mentionat ca tara noastra "a trecut demult de aceasta faza" si a aratat ca, daca nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bila neagra" si pentru Fond.

"Toate acordurile din ultimii ani au fost indeplinite si nu as vrea sa revenim la perioada de trista amintire din anii 1990 cand nu eram capabili sa ducem pana la capat un acord cu FMI. Cum, de asemenea, si aici, cred ca daca nu se continua acordul cu Fondul, cred ca va fi o mare bila neagra si pentru Fondul Monetar International, pentru ca ar fi prima data cand o tara iese mai slabita din punct de vedere al consolidarii fiscale dintr-un acord cu Fondul decat cum a intrat si asta este si responsabilitatea delegatiei Fondului, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale", a continuat seful statului.

Traian Basescu a subliniat ca nu ar vrea sa se intample acest lucru.

"Romania a intrat intr-o conditie buna in al treilea acord consecutiv cu Fondul, a intrat la cererea ei si ar fi o mare dezamagire, dar si o palma pentru fond si pentru Comisia Europeana daca Romania iese din acordul cu Fondul intr-o stare mai putin stabila decat la intrarea in acord, pentru ca Fondul si Comisia au stat si au privit de la distanta aventurile fiscale care s-au produs in Romania in ultimele opt luni, in perspectiva alegerilor prezidentiale. Deci, vor avea o responsabilitate mare si Fondul, si Comisia Europeana, delegatul Comisiei, si Banca Mondiala, daca Romania nu finalizeaza acest acord. Au stiut foarte bine ce se intampla in Romania", a mai sustinut el.

Presedintele Basescu a mentionat in declaratia de presa si faptul ca premierul ar invoca stabilitatea atunci cand vorbeste despre neintroducerea de redevente noi de la 1 ianuarie.

"Am mai inteles ca domnul Ponta vorbeste de stabilitate, ca de asta nu ar introduce redevente noi de la 1 ianuarie! Ce stabilitate?, cand in iulie face rectificare bugetara, in septembrie, deci la doua luni, faci o a doua rectificare bugetara si la sfarsitul lui noiembrie face a treia rectificare bugetara. Omul asta nu intelege despre ce vorbeste, cand vorbeste despre stabilitate si predictibilitate in masuri economice. Deci, tu, Guvern, faci trei rectificari in cinci luni si iesi astazi si vorbesti de nevoia de stabilitate si predictibilitate fiscala. Penibili trebuie sa fie unii", a mai sustinut el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Mesajul lui Basescu de Ziua Nationala a Romaniei: Politicienii care nu vor intelege ce vor romanii vor fi spulberati de popor
Mesajul lui Basescu de Ziua Nationala a Romaniei: Politicienii care nu vor intelege ce vor romanii vor fi spulberati de popor

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in cadrul receptiei de Ziua Nationala a Romaniei, ca pe 16 noiembrie, romanii au avut vointa mai puternica decat politicienii si televiziunile.

Traian Basescu: Sarbatoarea Sfantului Andrei sa ne ofere prilejul sa reflectam la insemnatatea libertatii
Traian Basescu: Sarbatoarea Sfantului Andrei sa ne ofere prilejul sa reflectam la insemnatatea libertatii

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, un mesaj cu prilejul sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, exprimandu-si speranta ca aceasta zi va oferi prilejul de a reflecta ”la insemnatatea libertatii pentru care romanii au luptat in istorie”.

Ce pedeapsa a primit Adrian Zglobiu, barbatul care l-a scuipat pe Traian Basescu
Ce pedeapsa a primit Adrian Zglobiu, barbatul care l-a scuipat pe Traian Basescu

Adrian Zglobiu, barbatul care, in luna mai, l-a scuipat pe Traian Basescu, la Constanta, a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare, urmand sa execute 40 de zile de munca in folosul comunitatii, decizia instantei nefiind insa definitiva.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.