Iliescu regretă moartea Regelui Mihai. Cum l-a expulzat pe Rege în 1990

Iliescu si regele MIhai la opera

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu şi-a exprimat regretul faţă de dispariţia regelui Mihai, despre care a spus că şi-a făcut datoria cu onoare şi a luat decizii determinante pentru viitorul ţării.

Într-o postare pe blogul personal, Iliescu a amintit şi de faptul că relaţia sa cu Regele Mihai ”nu a fost simplă”, dar a pus acest lucru pe seama ”vremurilor agitate ale începutului tranziţiei”.

”Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică”, a scris Ion Iliescu pe blog, potrivit News.ro.

Fostul preşedinte a mai spus că păstrează amintirea discuţiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât şi la Bucureşti cu Regele Mihai.

Relaţia noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziţiei. Raţiunea şi sensul servirii interesului public, indiferent de poziţia în care ne aflam, au fost mai puternice, şi, împreună, am reuşit să transmitem către partenerii noştri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunităţii europene. Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a încheiat Ion Iliescu necrologul postat pe blog.

Citește și
Revolutia din 1989 tanc
1990-1991: Uniti de Mondial si dezbinati de mineriade, romanii s-au lovit de o pauza din democratie
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cum a fost expulzat Regele Mihai de regimul Iliescu

Din 1989 până în 1997, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a spus “NU” revenirii în țară a regelui Mihai. 

În 1990, când regele a încercat pentru prima dată să revină în țară, puterea de la București a considerat că fostul suveran ar putea destabiliza România și ar putea afecta siguranță națională. Așa încât, după ce familia regală a aterizat pe Otopeni și s-a îndreptat spre Curtea de Argeș, unde urmau să petreacă Sărbătorile, autoritățile s-au răzgândit.

Pe autostrada București-Pitești a fost instalat un baraj, iar mașinile în care se află familia regală au fost forțate să oprească, motivul fiind acela că ar fi intrat clandestin în țară.

Pașapoartele membrilor familiei regale au fost confiscate iar membrii acesteia, expulzați la nici 12 ore după ce reveniseră în patrie. Autoritățile nu le-au permis nici măcar să se întoarcă cu avionul cu care veniseră, pretextând că membrii echipajului sunt beti.

Doi ani mai tarziu, în 1992, Regele a primit totuși permisiunea să între în țară de Paști. A aterizat pe același aeroport Otopeni în Săptămâna Mare și a fost așteptat în Capitală de aproape un milion de oameni.

Liberalii, în frunte cu Radu Câmpeanu, i-au propus să candideze la președinție. Regele a refuzat.

Imagini cu vizita Regelui Mihai din 1992:

Se spunea atunci că regele se va stabili definitiv în țară, însă explozia de entuziasm se pare că a speriat autoritățile române. Așa că, atâta timp cât Iliescu a fost președinte, adică până la sfârșitul lui 1996, regele nu s-a mai putut întoarce în Romania.

În 1994, o tentativă a fostului suveran de a veni în țară pentru un simpozion istoric legat de evenimentele din 1944 s-a încheiat la Otopeni. Regele a fost invitat să aștepte pe pista aeroportului hotărârea privind acordarea vizei de intrare în țară.

În final, autoritățile au decis să-i interzică accesul și i-au cerut să părăsească imediat România. Sutele de oameni care îl așteptau la aeroport nu au reușit nici măcar să-l vadă, fiind opriți de un cordon de poliție.

Explicațiile oficiale s-au referit la un viciu de procedură, deși formal cetățenii străini puteau primi viza pe aeroportul Otopeni. Însă înainte de acest incident, președintele Iliescu se arătase iritat de ideea vizitei regelui în țară.

„Ce să caute vineri? Și la ora 2? Există un cadru normal al relațiilor cu cetățeni străini sau cei care vor cetățenie? Trebuie să depună cerere pentru a obține viza, care să fie însoțită de o motivație corespunzătoare. Nu a făcut-o până acum”, a declarat atunci Iliescu.

„Să exprime în mod expres cadrul în care dorește să vină, în acest context să ceară viza și guvernul o să judece”.

Ulterior, reprezentanții partidului său, PDSR, au cerut că regele să fie declarat „persona non grata” în România, iar oficial s-a discutat despre o lege prin care să i se interzică intrarea în țară.

Abia în 1997, după ce Ion Iliescu a fost înlocuit la Cotroceni de Emil Constantinescu, regele a putut reveni în țară și a reprimit cetățenia română. Însă, în ciuda faptului că nouă putere de la București era formată mai ales din politicieni care în trecut se declarasera monarhisti, nu s-a pus problema restaurării monarhiei iar statutul proprietăților Casei Regale a rămas neclar.

În 2001, revenirea lui Iliescu a marcat și concilierea cu regele. Cei doi s-au întâlnit la Cotroceni.

Poate am greșit într-o vreme, influențat și de starea de spirit, de incorsetarea în care mă aflăm și tensiunea în care lucram”, a declarat Iliescu despre relația sa cu regele Mihai I, spunând că acum are “o judecată mai lucidă și mai realista”.

Presedintele s-a adresat atunci chiar cu „Sire”. Și mai concret, în același an s-a dat o lege privind drepturile foștilor șefi de stat, care îl includea și pe rege.

În următorii ani, Ion Iliescu și regele Mihai s-au întâlnit de mai multe ori. Însă 10 ani mai târziu, cu prilejul faimosului discurs în Parlament la care președintele de atunci, Traian Băsescu, a lipsit, fostul suveran a evitat să dea mâna cu Ion Iliescu, deși s-au întâlnit față în față.

Vezi momentul mai jos, la 00:58: 

Ceea ce nu l-a împiedicat pe fostul președinte să vorbească despre reconciliere: „Am făcut un act fundamental de reconciliere cu Regele și Casă Regală de intrare în normalitate, normalitate care s-a reflectat și prin acest moment care era util și necesar. Din păcate, noi în loc să progresăm, am regresat. Anii ’90 au fost ani de mare încordare, însă nu lipsit de dialog” – astfel și-a amintit Iliescu evenimentele din perioada când practic i-a interzis accesul regelui în țară. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ultima apariţie publică a Regelui Mihai I. VIDEO
Ultima apariţie publică a Regelui Mihai I. VIDEO

Regele Mihai I a fost sărbătorit în urmă cu trei ani la Palatul Elisabeta.

1990-1991: Uniti de Mondial si dezbinati de mineriade, romanii s-au lovit de o pauza din democratie
1990-1991: Uniti de Mondial si dezbinati de mineriade, romanii s-au lovit de o pauza din democratie

Fara indoiala, cei cei mai importanti ani ai evolutiei noastre au fost 1990-1991. Atunci ne-am primit tara inapoi si cu aceasta ocazie am aflat, la prima mina, ca libertatea poate fi si o povara si ca democratia nu vine fara sacrificii.

Traian Basescu: Am un regret profund ca am spus public ce gandesc in legatura cu Regele Mihai
Traian Basescu: Am un regret profund ca am spus public ce gandesc in legatura cu Regele Mihai

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ca are "un regret profund" ca a spus public ceea ce gandeste in legatura cu Regele Mihai.

Cum au comentat politicienii discursul Regelui. Iliescu:
Cum au comentat politicienii discursul Regelui. Iliescu: "Nu am fost dusmanul sau politic"

Si de aceasta data, politicienii puterii si ai opozitiei s-au certat si si-au aruncat vorbe grele, din cauza discursului Regelui Mihai in Parlament.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.