Va avea Romania un premier condamnat penal? Cum a ajuns presedintele Klaus Iohannis sa fie amenintat cu suspendarea

Klaus Iohannis

Rezultatele oficiale partiale au confirmat datele prezentate de sondajele exit-poll dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, astfel ca publicul asteapta in momentul de fata sa vada ce miscare va face PSD-ul in privinta numelui viitorului premier.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cel mai vehiculat nume este, bineinteles, Liviu Dragnea - cel care conduce Partidul Social Democrat.

Insa seful PSD are legata de picior "o piatra penala", care atarna destul de greu pentru cineva care alearga spre sefia Guvernului unui stat de drept.

In aprilie 2016, Dragnea fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul".

Citește și
Klaus Iohannis in Parlament
Klaus Iohannis respinge categoric scenariul sa-l desemneze pe Dragnea premier: "In niciun caz!". Reactia liderului PSD
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Este vorba despre condamnarea pentru fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Klaus Iohannis, amenintat cu suspendarea din functie

Ironia sortii face ca, acum, la final de 2016, termenul de "suspendare a presedintelui Romaniei" sa fie din nou vehiculat si tot cu Liviu Dragnea intr-unul din rolurile principale.

Liderul organizatiei Alba a Partidului Social Democrat, Ioan Dirzu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cel mai bun candidat pentru functia de premier este liderul partidului Liviu Dragnea si ca seful statului trebuie sa respecte vointa poporului, in caz contrar nefiind exclusa o suspendare a presedintelui.

'Din punctul meu de vedere, si am discutat si cu colegii mei, cel mai bun candidat (pentru functia de prim ministru - n.r.) este Liviu Dragnea. Si credem ca poate, asa cum a condus partidul in ultima perioada, sa conduca si tara foarte bine.

Este hotarat, are expertiza in spate, si la Ministerul Dezvoltarii, si stie care sunt problemele reale ale Romaniei. Ce poate face in plus: poate sa conduca Romania incepand de astazi', a afirmat deputatul Ioan Dirzu, citat de Agerpres.

Social-democratul nu crede ca problemele cu justitia ale lui Dragnea ar putea constitui un impediment.

'Nu cred, stim cu totii pentru ce a primit acea condamnare pentru care nici la data aceasta nu are motivarea. Credem ca a fost un dosar de alta natura', a opinat Dirzu.

Liderul PSD Alba a sustinut ca presedintele Romaniei trebuie sa nominalizeze un premier social-democrat, pe Liviu Dragnea.

'Din punctul nostru de vedere, electoratul si-a spus dorinta. Presedintele trebuie sa respecte vointa poporului. Si la procentele pe care le avem si la redistribuirea de care vom beneficia, credem ca suntem indreptatiti sa solicitam foarte clar: premierul la PSD', a spus Dirzu.

Intrebat daca PSD ar sustine suspendarea lui Klaus Iohannis in cazul unui refuz, Dirzu a spus ca nu s-a discutat inca acest aspect, dar ca ar fi posibil acest lucru.

'Nu s-a discutat inca, ar fi posibila o chestiune de genul respectiv pentru ca, inca odata, consider ca vointa cetateanului sau a votantului este suprema', a declarat liderul PSD Alba.

Liderii PSD incep sa faca zid in jurul lui Dragnea

Si presedintele organizatiei judetene PSD din Botosani, Doina Federovici, considera ca Liviu Dragnea este cea mai buna varianta de prim-ministru in viitorul guvern format de social-democrati.

Federovici a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca organizatia din Botosani a PSD va sustine propunerea de nominalizare a lui Dragnea pentru sefia viitorului Executiv.

'Domnul presedinte Dragnea este cea mai buna propunere pentru functia de prim-ministru al Romaniei. il vom sustine pentru ca a venit in fata fiecarui membru de partid si in fata fiecarui roman cu cel mai bun program de guvernare, un program in care a prezentat masurile pe care vrem sa le luam pentru romani, un program in care a prezentat foarte clar beneficiarii, un program care a prezentat foarte clar sursele de finantare', a afirmat Federovici.

Liderul PSD din Botosani sustine ca nominalizarea lui Dragnea ca premier nu poate fi impiedicata de nimeni, atata timp cat PSD are o majoritate.

De altfel, un alt nume foarte important din PSD, Gabriela Firea, s-a pronuntat ferm pentru numirea lui Dragnea in fruntea Palatului Victoria.

"Personalitatea politica cea mai indreptatita sa fie premier al Romaniei este presedintele PSD, Liviu Dragnea - vicepremier si ministrul Dezvoltarii in Cabinetul PSD. Victoria istorica a PSD in alegeri se datoreaza romanilor care cred in Programul nostru de guvernare, dar acest document programatic nu ar fi existat fara implicarea presedintelui PSD si fara spiritul de echipa pe care l-a imprimat", a scris vicepresedintele PSD, pe Facebook.

Potrivit Gabrielei Firea, "s-a muncit cu mare bucurie pentru a face bine oamenilor pentru solutii si idei valoroase".

"Am fost cu totii cuprinsi de dorinta de a salva tara din mainile unor oameni care, un an de zile, nu s-au identificat cu niciun proiect major pentru Romania. O guvernare ilegitima, tolerata un an la Palatul Victoria. Din punctul meu de vedere, romanii au dat azi un vot clar pentru Liviu Dragnea - premier, PSD partidul invingator! Cu aceasta formula trebuie sa mergem la Palatul Cotroceni! Justitia nu a interzis, prin sentinta, dreptul de a alege si de a fi ales al domnului Dragnea.

Presedintele tarii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca cea mai legitima persoana pentru a conduce guvernul si pentru a aplica Programul de guvernare apreciat de romani este presedintele PSD. Succes, domnule presedinte Liviu Dragnea! Sigur veti conduce un guvern eficient, atent la nevoile romanilor!", a transmis primarul Capitalei.

Cat despre fostul presedinte al PSD si fost premier al Romaniei, Victor Ponta - si el il sustine pe Dragnea la sefia Guvernului.

"Eu am spus un lucru bazat pe experienta pe care am avut-o in cele trei guverne - intr-unul dintre ele Liviu a fost alaturi de mine. Daca vreti eficienta si sa facem treaba, cine e seful partidului, e si seful guvernului", a declarat Ponta, la sediul PSD din Baneasa.

El a sustinut ca rezultatul alegerilor este unul "extraordinar de bun pentru PSD", dar si pentru poporul roman.

De asemenea, primarul sectorului 5, Daniel Florea, considera ca exista posiblitatea ca Liviu Dragnea sa fie premier.

"E o posibilitate care se contureaza din ce in ce mai pregnant", a spus Florea.

Si vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu crede in varianta Dragnea premier:

"Daca ma intrebati pe mine, da, dar trebuie sa-l intrebati si pe dansul".

Ce spune legea despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un membru al Guvernului Romaniei

Potrivit articolului 2 din Legea nr. nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, poate fi prim-ministru (sau ministru, sau orice alt membru al guvernului) numai o persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

-► are cetatenia romana, are domiciliul in tara se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu a suferit condamnari penale si nu se gaseste in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, exista o contradictie intre prevederile acestei legi si condamnarea penala definitiva a lui Liviu Dragnea.

Se va tine de cuvant presedintele Klaus Iohannis?

De altfel, din acest motiv, presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat public de mai multe ori contra unei numiri a sefului PSD in functia de premier.

Intrebat de jurnalisti despre cazul lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat penal si care ar putea fi propus de PSD in functia de premier, daca social-democratii vor avea majoritate in Parlament, Iohannis a respins categoric acest scenariu.

"Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self evidente. In niciun caz, in niciun caz nu voi desemna o persoana care este urmarita penal sau condamnata penal sau are probleme de integritate, de alta natura. Eu am spus de mult, clasa politica trebuie sa se reformeze trebuie sa avem politicieni curati si acest criteriu va fi evident unul din criteriile nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu." - a spus presedintele Romaniei, in octombrie 2016.

Reporter: Chiar daca acea persoana este propusa de o majoritate parlamentar?
Klaus Iohannis: "Indiferent cine vine propusa, eu, presedintele Romaniei, nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal."

Nicusor Dan: Nominalizarea unui prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a Romaniei de catre partenerii occidentali

Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Romania, a 3-a forta politica din Romania, a declarat, luni, ca nominalizarea unui prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a Romaniei de catre partenerii occidentali.

"Domnul Dragnea a spus ca nu va modifica legea care interzice condamnatilor penali sa fie ministri, deci si prim-ministri. Presedintele Iohannis a spus ca nu va nominaliza un prim-ministru condamnat penal. Este si punctul nostru de vedere. Un prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a Romaniei de catre partenerii nostri occidentali", a afirmat Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, Cristian Ghinea, membru al USR, si-a exprimat speranta ca presedintele Klaus Iohannis nu va nominaliza o astfel de persoana la conducerea Guvernului.

"Il indemnam (pe presedintele Klaus Iohannis - n.r.) sa isi mentina promisiunea pe care a facut-o de a nu nominaliza un condamnat penal pentru functia de prim-ministru", a adaugat Cristian Ghinea.

Cristian Matei - editor www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Scandal pe scena politica. Iohannis:
Scandal pe scena politica. Iohannis: "Nu am fost niciodata urmarit penal". Dragnea: "Omul asta bate campii"

 Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca nu a fost niciodata, in nicio calitate, urmarit penal.

Klaus Iohannis respinge categoric scenariul sa-l desemneze pe Dragnea premier:
Klaus Iohannis respinge categoric scenariul sa-l desemneze pe Dragnea premier: "In niciun caz!". Reactia liderului PSD

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu va desemna pentru functia de premier, dupa alegerile parlamentare din decembrie, "o persoana urmarita penal sau condamnata penal".

Gorghiu:
Gorghiu: "Atata vreme cat la Cotroceni exista un presedinte pe care il cheama Iohannis, niciodata Dragnea nu va fi premier"

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, vineri, ca viitorul premier va avea "sange liberal", punctand ca atat timp cat presedinte este Klaus Iohannis liderul social-democratilor Liviu Dragnea nu va fi prim-ministru.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.