Deputatul Remus Cernea vrea ca religia sa nu mai fie materie obligatorie. Ce spune despre eleva care vrea sa se calugareasca

Ultimul update: Luni 17 Martie 2014 06:57
Data publicarii: Vineri 14 Februarie 2014 18:29
Categorie: Politic
Remus Cernea

Deputatul Remus Cernea a postat pe Facebook o declaratie in care sustine ca orele de religie nu au un efect benefic asupra copiilor, rezultatul fiind ca unii dintre acestia ajung la psiholog.

"Orele de religie nu au efect pozitiv, sunt copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la această materie", considera Cernea.

Acesta a adus in discutie si cazul Iuliei Ionescu, eleva care a fugit de acasa, cel mai probabil, pentru a merge la o manastire din Suceava.

"Orele de religie, sau îndoctrinarea religioasă în şcoli, a generat deja foarte multe situaţii extrem de negative în ceea ce-i priveşte pe tineri, iată şi cazul recent al acestei fete care a fugit la o mânăstire, la 15 ani, fiind supusă acestei îndoctrinări religioase. Sunt numeroase situaţii cu copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la orele de religie, unde sunt ameninţaţi cu diverse pedepse, inclusiv cu flăcările Iadului sau riscul de a fi pedepsiţi de Diavol, pentru că există astfel de profesori, care utilizează aşa-numite metode educaţionale, înspăimântându-i pe copii.

Multe manuale de religie au avut prevederi discriminatorii faţă de alte culte sau faţă de persoanele care nu au o religie, dar trebuie şi ele respectate, nu incriminate în societate. Sunt numeroase motive pentru care este evident că orele de religie nu au generat un efect, în general, pozitiv, ci au existat numeroase situaţii extrem de îndoielnice. De aceea, cred că îndoctrinarea religioasă nu ar trebui acceptată în şcoli", spune Remus Cernea.

Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati "primele persoane non-umane". Reactia colegilor deputati

Remus Cernea vrea inlocuirea Religiei cu Etica

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci sa devina facultativa, urmand a fi studiata doar daca parintii solicita in scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplina obligatorie sa fie luat de Etica.

Cernea a declarat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educatiei Nationale numarul 1/2011, care se refera la studiul Religiei, potrivit Mediafax.

"Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ disciplina Etica drept disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etica va consta indeosebi in prezentarea principalelor doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev", a declarat Remus Cernea.

El a precizat ca elevii vor putea studia in continuare Religia, insa doar ca materie facultativa si numai la solicitarea scrisa a parintilor ori a scolarilor care au implinit varsta de 16 ani.

"Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa", a explicat deputatul Cernea.

El a mentionat ca la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate in considerare la media generala. De asemenea, Remus Cernea a spus ca manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie.

Deputatul a declarat ca orele de Etica vor fi predate de catre absolventi de stiinte socio-umane. Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare.

Remus Cernea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Cernea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Cernea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Remus Cernea a adus cupluri de homosexuali in Parlament pentru a sustine parteneriatul civil

Remus Cernea a adus cupluri de homosexuali in Parlament pentru a sustine parteneriatul civil

Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati

Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati "primele persoane non-umane". Reactia colegilor deputati

Zgonea catre Cernea:

Zgonea catre Cernea: "Domnu' deputat, va rog frumos, rade lumea de noi si cu curcile! "

Sedinta Guvern Mihai Tudose

Surse: Prima şedinţă de Guvern condusă de premierul interimar Mihai Fifor, miercuri, la 13:00

Românii îi cer lui Iohannis alegeri anticipate, după demisia lui Tudose. Ce prevede Constituția

Olguţa Vasilescu: Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă. A spus că va continua legile justiţiei

Cine e Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. A fost președinta al Organizației de Femei Teleorman

Cine este Mihai Fifor, desemnat de președintele Iohannis premier interimar

Europarlamentar: ”Liviu Dragnea a aprins fitilul unei revolte”

dragnea

Presa internațională, despre criza politică: „Dragnea ține ferm în mână partidul și guvernul”

PSD, împărțit în două tabere, după decizia de a schimba din nou premierul

Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat: ”Mă voi întoarce cu fruntea sus în Parlament”

Ponta: ”În ţara noastră nu mai există Guvernul României, ci Guvernul lui Dragnea şi al Teldrum”

Cioloş: România nu îşi poate permite încă un guvern creat din criza morală în care colcăie PSD-ALDE

Codrin Ștefănescu: ”Hotârăm prin vot secret propunerea de premier. Eu știu două nume”