Basescu i-a convins pe guvernanti: femeile vor iesi la pensie la 63 de ani

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Dezbaterile pe Legea pensiilor s-au incheiat cu succes pentru presedintele Traian Basescu. Acesta a declarat initial ca va substitui opozitia la discutii si i-a convins in cele din urma pe cei de la PDL, UDMR si UNPR sa modifice Legea.

14:45 Democrat-liberalii si cei de la UDMR si UNPR au primit de la presedintele Basescu mai multe teme de reflectie. Premierul Emil Boc a anuntat ca intreaga coalitie de guvernare se va reuni luni seara, de la 19.00, pentru a intocmi o lista cu prioritati legislative in Guvern. 

Pe primul loc ar fi reexaminarea Legii pensiilor, Legea educatiei nationale, Legea salarizarii unitare a personalului bugetar, probleme legate de Legea accelerarii proceselor judiciare, precum si de absorbtia fondurilor europene si privatizari.

14:40 Marko Bella a declarat dupa consultarile de la Cotroceni ca varsta de pensionare pentru femei va fi modificata asa cum a cerut presedintele, de la 65 la 63 de ani.

14:30 Consultarile dintre presedinte si reprezentantii puterii s-au terminat, dupa mai bine de doua ore de discutii.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

14:10 Vicepresedintele PNL Mihai Voicu i-a transmis sefului statului, Traian Basescu, sa fie sanatos, comentand astfel declaratiile facute de presedinte in debutul consultarilor de la Cotroceni, potrivit carora, in lipsa PSD, PNL si PC de la discutii, se va substitui el Opozitiei.

14:00 Reactiile la afirmatia presedintelui nu au intarziat sa apara. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca afirmatia sefului statului ca se va substitui el opozitiei la consultarile de la Cotroceni este o "gluma proasta".

"Glumele proaste ale domnului Basescu nu pot substitui, din pacate, solutiile de care Romania are nevoie in acest moment, si nici pseudo-consultarile cu cei care votau pe 15 septembrie impotriva varstei diferentiate de pensionare si acum sustin cu totul altceva intr-un cor jalnic pe la televiziuni. Asemenea personaje sunt lipsite de consecventa si personalitate", a adaugat el.

Ponta a spus ca, daca presedintele ar fi dorit intr-adevar un dialog cu opozitia, ar fi invitat-o separat, stiind de la precedentele consultari ca nici PSD, nici PNL nu au acceptat sa mearga la discutiile la care a participat si UNPR.

"Si-a chemat oamenii care il sustin si care ii indeplinesc ordinele. Probabil ca acestia se vor supune, asa cum s-au supus si pana acum", a spus Ponta.

12:00 Consultarile au inceput, iar in deschiderea discutiilor Traian Basescu a enumerat subiectele ce vor fi abordate: Legea pensiilor si Legea educatiei, precum si proiectul bugetului de stat pe 2011.

Seful statului a mentionat ca are la dispozitie toata dupa-amiaza, putand fi abordate si subiecte precum absorbtia fondurilor UE si posibilitatea relansarii unor procese de privatizare, cu conditia ca banii proveniti din acestea sa fie directionati spre investitii, nu spre consum, asa cum s-a intamplat in 2008.

Presedintele a spus ca a dorit, initial, sa armonizeze punctele de vedere ale puterii si ale opozitiei. "Mi s-a parut ca sunt cateva probleme de interes national care trebuiau discutate. Nu va ascund ca obiectul meu initial a fost sa incerc o armonizare a punctelor de vedere a partidelor de opozitie cu arcul guvernamental. Voi substitui eu opozitia in discutiile cu dumneavoastra", a adaugat Basescu.

Din partea PDL la consultari sunt prezenti premierul Emil Boc, alaturi de Vasile Blaga si Adriean Videanu, UNPR este reprezentat de Gabriel Oprea, Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, din partea UDMR sunt prezenti Marko Bela, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si un grup de reprezentanti ai Minoritatilor, in frunte cu Varujan Pambuccian.

PNL a anuntat, vineri, ca nu participa la consultari, iar PSD a anuntat, luni, ca nu doreste sa participe la discutii simultan cu UNPR. 

Discutiile de la Cotroceni au loc si in contextul in care Romania intentioneaza, in 2011, sa semneze un nou acord cu FMI. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent ca noul aranjament pe care autoritatile il vor incheia cu institutia interntionala va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
PSD a renuntat la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu
PSD a renuntat la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu

Anuntul a fost facut chiar de catre liderul PSD, Victor Ponta, inainte de inceperea Conferintei Nationale a femeilor social-democrate. El a precizat ca, din moment ce Traian Basescu nu a promulgat legea pensiilor, actiunea de suspendare nu mai are rost.

Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament
Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament

UPDATE:Seful statului a trimis inapoi in Parlament documentul care a dezbinat puterea si opozitia. Traian Basescu le solicita senatorilor si deputatilor sa modifice un articol. Presedintele vrea sa fie schimbate varstele de pensionare.

Udrea, despre decizia lui Basescu: Presedintele nu are frica de suspendare
Udrea, despre decizia lui Basescu: Presedintele nu are frica de suspendare

Ministrul turismului, Elena Udrea, spune ca retrimiterea la Parlament a Legii pensiilor nu are nicio legatura cu intentia opozitiei de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.