Trump a amenințat că va distruge în întregime Coreea de Nord și l-a numit pe Kim Jong-un ”omul-rachetă”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele american Donald Trump a atacat dur marţi, la ONU, Coreea de Nord, ”un regim vicios”, ameninţând că va ”distruge în întregime” această ţară în cazul unui atac al Phenianului, relatează AFP şi The Associated Press.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a înhămat într-o ”misiune sinucigaşă”, a lansat preşedintele american în primul său discurs în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

Trump l-a catalogat din nou pe Kim drept ”omul-rachetă” (”Rocket-Man”).

Nimeni nu a mai arătat mai mult dispreţ pentru alte naţiuni şi pentru bunăstarea propriului popor decât regimul depravat din Coreea de Nord. Cursa nesăbuită a Coreei de Nord pentru dezvoltarea rachetelor balistice şi armelor nucleare ameninţă întreaga lume cu pierderi incredibile de vieţi omeneşti. Statele Unite pot să dea dovadă de o mare tărie şi răbdare.

Omul cu rachetele se află într-o misiune sinucigaşă, pentru el însuşi şi regimul său. Statele Unite sunt pregătite să acţioneze, au voinţa şi capacitatea, dar speră să nu se ajungă până aici. Aici intervine rolul ONU. Să vedem cum şi-l va îndeplini”, a declarat Donald Trump.

Citește și
racheta coreea de nord
Coreea de Nord a lansat o rachetă din Phenian. Japonia și-a alertat cetățenii
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

”REGIM DEPRAVAT”

În acest prim discurs la ONU, Trump a catalogat Guvernul Coreei de Nord drept un ”regim depravat”.

El a îndemnat comunitatea internaţională să coopereze la izolarea Coreei de Nord, până când aceasta îşi încetează, afirmă el, comportamentul ostil.

Însă, dacă vor fi nevoite să se apere pe ele sau pe aliaţii lor de ameninţările continue ale Phenianului, Statele Unite ”nu vor avea de ales decât să distrugă în întregime Coreea de Nord”, a ameninţat Trump.

Preşedintele american a apreciat că este o ”sursă masivă de jenă pentru Naţiunile Unite” faptul că unele ţări care încalcă drepturile omului fac parte din Consiliul ONU al Drepturilor Omului.

El a făcut această declaraţie la începutul discursului pe care l-a susţinut marţi, în cadrul celei de a 72-a Adunări Generale a ONU, la New York, în cadrul unui îndemn mai larg la reformare adresat Organizaţiei.

”Este o sursă masivă de jenă pentru Naţiunile Unite faptul că unele guverne înregistrate ca încălcând flagrant drepturile omului fac parte din Consiliul ONU al Drepturilor Omului”.

Printre cele 47 de ţări membre ONU care fac parte din acest organism se află, de exemplu, China şi Arabia Saudită, vizate cu regularitate de critici ale Washingtonului în rapoarte pe această temă.

Pe pagina de web a Consiliului se arată că Adunarea Generală a ONU ”ia în considerare atât contribuţia ţărilor candidate la promovarea şi protejarea drepturilor omului, cât şi angajamentele şi iniţiativele lor în acest sens”.

GUVERNUL AL-ASSAD, ”REGIM CRIMINAL”

Trump a denunţat în acest discurs Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad drept un ”regim criminal”.

”Nicio societate nu poate fi în siguranţă dacă este permisă răspândirea armamentului chimic interzis”, a spus locatarul Casei Albe, îndemnând la o soluţionare paşnică a conflictului sirian, aşa cum cere poporul sirian.

Trump a ordonat în aprilie să se tragă zeci de rachete de tip Tomahawk asupra unei baze aeriene situate în centrul Siriei - primul atac american asupra forţelor lui al-Assad de la începutul războului civil care devastează Siria de şase ani.

”MIGRAŢIA NECONTROLATĂ”, ”PROFUND NEDREPATĂ”

Trump a denunţat, de asemenea, ”migraţia necontrolată”, ca ”profund nedreaptă”, atât din perspectiva ţărilor de origine, cât şi a ţărilor care primesc migranţi.

Ţările care trimit migranţi sunt mai puţin susceptibile să implementeze reforme, a subliniat el în Adunarea Generală.

În ţările care primesc migranţi, costurile sunt suportate de ”cetăţeni cu venituri mici”, ale căror îngrijorări sunt adesea neglijate de guverne şi presă, a apreciat şeful statului american.

El a evocat eforturile Statelor Unite în lupta împotriva foametei şi HIV/SIDA.

”NAŢIUNI SUVERANE PUTERNICE”

Pentru ca ţări diferite să ”lucreze cot la cot” este nevoie de ”naţiuni suverane puternice”, a subliniat preşedintele american în primul discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

America nu se aşteaptă ca ţări diferite să împărtăşească aceleaşi tradiţii sau sisteme de guvernare, a insistat Trump.

Este necesar ca ţările să-şi respecte propriile popoare şi ”drepturile oricărei alte naţiuni suverane”, a pledat locatarul Casei Albe.

Miliardarul republican a neglijat ONU pe când era candidat, iar unii membri ai Casei Albe cred că ONU acţionează ca o birocraţie globală care încalcă suveranitatea ţărilor suverane.

IRANUL, UN ”STAT PARIA EŞUAT ECONOMIC”

Trump a catalogat Iranul, în faţa Adunării Generale a ONU, drept un ”stat paria economic eşuat (din punct de vedere) economic”, al cărui principal export este violenţa.

El le-a spus liderilor lumii că lumea nu poate să-i permită acestui ”regim criminal” să-şi continue activităţile destabilizatoare în timp ce-şi construieşte rachete periculoase.

Şeful statului american pune sub semnul întrebării acordul în domeniul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran.

Liderii lumii ”nu pot să respecte” acest acord, dacă acesta ”oferă o acoperire” Iranului pentru ca să-şi construiască, în cele din urmă, programul nuclear, a apreciat el.

Administraţia sa a prelungit săptămâna trecută relaxări ale sancţiunilor impuse Iranului, evitând astfel să ia o o decizie care ar fi putut conduce la o prăbuşire a acestui acord istoric.

”EXTREMISMUL ISLAMIC”

Donald Trump a denunţat dur terorismul în primul său discurs în Adunarea Generală a ONU.

”A venit timpul să fie expuse şi puse să dea socoteală” ţările care furnizează fondurii şi refugiu unor grupări teroriste, a subliniat el.

Toate naţiunile responsabile este necesar să coopereze în lupta împotriva teroriştilor şi a ”extremismului islamic care-i inspiră”, a îndemnat şeful statului american.

”Noi vom opri terorismul islamic radical, pentru că nu-i putem permite să ne sfâşie naţiunea şi, într-adevăr, să sfâşie întreaga lume”, a subliniat el.

FILOSFIA ”REALISMULUI DE PRINCIPIU”

El a subliniat că Statele Unite caută armonia şi prietenia şi nu conflictul şi cearta pe scena mondială.

”Statele Unite vor fi pentru totodeauna un mare prieten al lumii”, a subliniat el, avertizând însă să nuu se profite de ţara sa.

Trump şi-a lăudat principiile filosofiei sale a ”realismului de principiu” şi a îndemnat ca deciziile să fie ghidate de rezultate şi nu de ideologie.

RUSIA ŞI CHINA, AMENINŢĂRI LA ADRESA SUVERANITĂŢII

El a îndemnat lumea să respingă ameninţările la adresa suveranităţii, evocând ca exemplu Ucraina - într-o critică indirectă extrem de rară la adresa Rusiei.

Moscova a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea şi îi susţine financiar şi militar pe rebelii separatişti proruşi care luptă în Donbas, în estul Ucrainei, împotriva forţelor Kievului.

LocataruL Casei Albe a citat de asemenea Marea Chinei de Sud - revendicată aproape în întregime de China într-o serie de dispute teritoriale cu ţările riverane - drept o ameninţare la adresa suveranităţii.

Beijingul a preluat în mod agresiv controlul asupra unor ape şi insule care fac obiectul unor dispute.

”AMERICA FIRST”

Trump s-a angajat în faţa liderilor lumii să ”pună întotdeauna America pe primul loc” şi i-a avertizat că nu se mai poate profita de Statele Unite în relaţiile de pe mapamond.

El a avertizat că va ”apăra interesele Americii mai presus de orice altceva”.

Statele Unite vor fi ”întotdeauna un mare prieten al lumii”, inclusiv al aliaţilor lor, însă nu se va mai profita de pe urma lor fără să primească ceva în schimb.

Miliardarul republican le-a expus astfel omologilor săi din întreaga lume, la ONU, viziunea sa cu privire la sloganul "America first" cu care a ajuns la Casa Albă în alegerile din 2016.

El şi-a deschis de altfel acest prim discurs la ONU lăudându-şi realizările de când se aflăă în funcţie.

El le-a mulţumit, de asemenea, liderilor care au oferit ajutor Statelor Unite în urma celor două uragane care au devastat sudul ţării.

Trump a lăudat totodată poporul american, ”puternic şi rezistent”, şi a apreciat că Statele Unite o duc ”foarte bine” după ce l-au ales pe el.

Miliardarul neyorkez a evocat aprecierea pieţei bursiere, scăderea şomajului şi a anunţat că armata americană va deveni în curând cea mai puternică armată.

Blocaje în trafic și măsuri de securitate excepționale

Măsurile de securitate sunt la cel mai înalt nivel. De exemplu, unele camioane sunt încarcate cu nisip și pot forma o barieră în calea unui eventual atac terorist. Ele sunt staționate în permanență în zona în care se află Trump Tower", relatează trimisul ProTV la New York Laura Culiță.

Măsurile de securitate din jurul ONU, dar și din preajma hotelurilor și consulatelor, le fac viața aproape insuportabilă new-yorkezilor.

Traficul din New York este un adevărat coșmar în aceste zile în care are loc Adunarea Generală a ONU. Și asta pentru că zeci de străzi au fost blocate, iar mii de polițiști și agenți ai serviciilor secrete împânzesc zona centrală a orașului.

FOTO: trimisul ProTV la New York Laura Culiță

Mai multe imagini puteți vedea în galeria foto de la finalul articolului.

Klaus Iohannis va ține miercuri un discurs

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla în SUA începând de luni, pentru a participa la Adunarea Generală ONU, în calitate de şef al delegaţiei române. Şeful statului va rosti un discurs, va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, cu preşedintele Adunării Generale, precum şi cu omologi din alte state. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.

"În perioada 18-22 septembrie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla la New York, unde va conduce delegaţia română participantă la segmentul la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Acest segment, cu care debutează fiecare sesiune anuală a Adunării Generale a ONU, reprezintă cea mai amplă reuniune a şefilor de stat sau guvern din cadrul sesiunii. Nivelul ridicat de participare reflectă importanţa agendei de dezbatere, ONU fiind forumul cu cea mai mare legitimitate la nivel global", anunţă Administraţia Prezidenţială.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Coreea de Nord a lansat o a doua rachetă deasupra Japoniei. ”Țara nu va avea un viitor strălucit”
Coreea de Nord a lansat o a doua rachetă deasupra Japoniei. ”Țara nu va avea un viitor strălucit”

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de acţiune în ultimele săptămâni.

Coreea de Nord a lansat o rachetă din Phenian. Japonia și-a alertat cetățenii
Coreea de Nord a lansat o rachetă din Phenian. Japonia și-a alertat cetățenii

Coreea de Nord a lansat o rachetă din Phenian, iar autorităţile japoneze au avertizat cetăţenii să se adăpostească, relatează AFP.

Coreea de Nord amenință SUA cu ”cenușă și întuneric”. Ce țară vrea să scufunde
Coreea de Nord amenință SUA cu ”cenușă și întuneric”. Ce țară vrea să scufunde

Consiliul de Securitate a adoptat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, ca urmare al testului nuclear din 3 septembrie. Sancţiunile interzic exporturile de textile şi reduc aprovizionările acestei ţări izolate cu petrol şi gaz.

Trump: Noile sancţiuni ONU sunt un pas mic, “nimic” pe lângă ce va trebui făcut în cazul Coreei de Nord
Trump: Noile sancţiuni ONU sunt un pas mic, “nimic” pe lângă ce va trebui făcut în cazul Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că cea mai recentă rundă de sancţiuni ONU vizând Coreea de Nord reprezintă numai un pas mic, “nimic” pe lângă ce va trebui făcut în cazul programului nuclear al ţării.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.