"Revolutia cartofilor" din Grecia. Fermierii nu mai vand la intermediari, ci direct consumatorilor

Grecia

Sute de fermieri greci au anuntat ca sunt gata sa participe la ceea ce ei numesc drept "revolutia cartofilor". Este o idee simpla cu niste efecte directe.

Mii de tone de cartofi sunt vandute acum direct de la producator catre consumator, taind in acest fel costurile finale din piata la mai mult de jumatate. Aceasta initiativa a fost lansata in nordul Greciei in urma cu cateva saptamani si s-a dovedit de succes, astfel ca a ajuns pana la Atena, transformandu-se intr-o miscare populara - intr-un moment in care Grecia se confrunta cu cea mai mare recesiune din istoria moderna.

"Salariile sunt foarte mici, taxele sunt foarte mari, iar costurile produselor nu respecta aceste detalii", a declarat Sofia Manidou, una dintre protestatare, citata de BBC News.

"Suntem obligati sa platim o gramada de bani pentru produse alimentare de baza, cum sunt cartofii. Asta e revolutia cartofilor si speram sa vedem si alte revolutii alimentare, pentru ca avem mare nevoie de acestea." a mai adaugat ea.

Si, se pare ca acest lucru este pe cale sa se intample, cu orezul, faina si uleiul de masline. Este o miscare de care beneficiaza ambele parti, inclusiv fermierii, care castiga pentru ceea ce produc, fara sa mai plateasca taxe mari la intermediari. Astfel, unele supermarketuri au fost deja silite sa scada preturile.

Citește și
Frauda vrei sa fii milionar
Povestea omului care a TRISAT la "Vrei sa fii milionar". Care e secretul sau si cum a fost prins
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Grecii incearca acum sa gaseasca noi metode, noi idei, pentru a face fata recesiunii, refuzand sa accepte situatia dificila. Vanzarile de cartofi sunt organizate de administratiile locale, iar comenzile cu cantitatile exacte de cartofi se fac din timp. Dupa ce platesc, clientii primesc o hartie cu care se prezinta la fermieri, care le dau numarul de saci solicitat.

Din afara, scrie BBC News, acest lucru pare destul de ciudat, pentru o tara care face parte din Uniunea Europeana. "Este un pic umilitor", admite Lefteris Roubelakis, in timp ce asteapta rabdator la o coada. Insa, in timp ce criza musca tot mai tare din nivelul de viata al grecilor, aceasta masura pare sa le mai imbunatateasca situatia.

Rata somajului in Grecia a ajuns la 21% - 51% dintre someri fiind tineri - iar alte 15.000 de slujbe din sectorul public vor fi eliminate in acest an. Salariul minim pe economie va fi taiat de la 750 de euro pe luna la 500 de euro. "Situatia este foarte grea. Trebuie sa ne hranim familiile si este tot mai greu in fiecare zi.", spune Manos Psarakis, un alt cumparator de cartofi. El plateste 19,50 euro pentru 60 de kilograme de cartofi, pe care ii imparte cu parintii. Acest pret este la mai mult de jumatate de pret mai ieftin decat ceea ce gasea in supermarket.

"Douazeci de euro este o suma importanta economisita. In ziua de azi numaram fiecare cent.", spune el.

Multi dintre cei care se afla in aceasta situatie fac parte din clasa de mijloc din Grecia, cea mai lovita de recesiune.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Criza schimba modul in care functioneaza Grecia. Revolta a producatorilor impotriva intermediarilor
Criza schimba modul in care functioneaza Grecia. Revolta a producatorilor impotriva intermediarilor

Criza incepe sa modifice mecanisme impamantenite in economia greceasca. Tot mai multi producatori de cartofi refuza sa-si mai vanda marfa, in pierdere, angrosistilor.

Povestea omului care a TRISAT la
Povestea omului care a TRISAT la "Vrei sa fii milionar". Care e secretul sau si cum a fost prins

Cum poti sa invingi sistemul si sa castigi marele premiu la Vrei sa Fii Milionar? In septembrie 2001, Charles Ingram a dat lovitura pentru 1 milion de lire sterline. Totusi, secretul sau a fost aflat in scurt timp.

Din vanzator de nuci, milionar. Secretul
Din vanzator de nuci, milionar. Secretul "succesului" unui barbat din Galati

Un barbat de 26 de ani din judetul Galati, care traieste de pe-o zi pe alta din nucile pe care le vinde la sosea, a devenit peste noapte om de afaceri si posesorul a trei limuzine de lux.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.