Război în Ucraina, ziua 109. Rusia afirmă că forţele sale au distrus un mare depozit de arme occidentale

„Donbasul rezistă”, a spus preşedintele Zelenski in mesajul său de sâmbătă noapte. Dar luptele de stradă continuă fără încetare la Severdoneţk, unde toate zonele rezidenţiale sunt în mâinile ruşilor.

luhansk, ucraina
Getty

Potrivit guvernatorului regiunii, forţele ucrainene rezistă în zona industrială, în interiorul combinatului de îngrăşăminte chimice Azot, unde s-ar ascunde şi sute de civili. Bombardamentele ruseşti au provocat şi un uriaş incendiu la uzina chimică.

12-06-2022 20:02

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului, relatează agenţia de presă rusă Interfax, potrivit BBC.

Oficialul neidentificat a declarat pentru agenţia de ştiri rusă Interfax că negocierile cu trupele ucrainene din uzina chimică Azot nu au reuşit până în prezent să ajungă la un acord.

”Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul.

El a exclus deschiderea unui coridor sigur menit să le permită trupelor ucrainene să se alăture forţei principale ucrainene, deşi soldaţii blocaţi în uzină au făcut această solicitare.


12-06-2022 17:48

Fostul militar britanic Jordan Gatley a fost ”împuşcat şi ucis” în luptele împotriva forţelor ruse din oraşul ucrainean Severodoneţk, a declarat familia militarului, relatează The Guardian.

Jordan Gatley a părăsit Armata Britanică în martie pentru ”a-şi continua cariera de militar în alte zone” şi a ajutat trupele ucrainene să-şi apere ţara împotriva Rusiei, potrivit declaraţiei emise de tatăl său, Dean Gatley, pe Facebook.

Potrivit declaraţiei, familia a primit vestea devastatoare că Jordan a fost împuşcat şi ucis în oraşul ucrainean Severodoneţk, vineri, 10 iunie.

12-06-2022 15:21

Rusia afirmă că forţele sale au distrus un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei

Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.

Ministerul Apărării britanic a afirmat, pe Twitter, că Rusia îşi foloseşte superioritatea numerică a trupelor şi a pieselor de artilerie pentru a cuceri gradual teritorii în oraşul ucrainean Severodoneţk şi în jurul acestuia.

Pe de altă parte, ministrul adjunct de externe ucrainean Dmitro Senik a informat că ţara sa a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a-şi exporta cerealele şi a reuşit astfel să evite o criză alimentară globală.

12-06-2022 16:28

Ursula von der Leyen: Statele membre ale UE se vor afla în faţa unei decizii istorice în privinţa aderării Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla în faţa unei ”decizii istorice” la summitul blocului comunitar desfăşurat în perioada 23-24 iunie, în privinţa aderării Ucrainei, relatează dpa.

”Sper ca peste 20 de ani, când ne uităm în urmă, să putem spune că am făcut ceea ce trebuie”, a declarat preşedinta Comisiei Europene în timpul călătoriei de întoarcere din Polonia, cu privire la decizia blocului comunitar în privinţa candidaturii Ucrainei la aderare.

Ea a mai subliniat că provocarea va fi aceea de a obţine o poziţie unificată în cadrul summitului UE, ”care să reflecte amploarea acestor decizii istorice”.

12-06-2022 15:53

Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin refuză să schimbe pedeapsa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte

Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o ”perfect echitabilă”, relatează Le Figaro.

”Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Doneţk, al cărui tribunal a dat sentinţa în cazul celor trei condamnaţi.

Potrivit lui Puşilin, ”instanţa a impus celor trei combatanţi o pedeapsă perfect echitabilă”. De asemenea, el l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că nu este preocupat de soarta lor şi că nu a luat contact cu autorităţile separatiste.

12-06-2022 12:34

Forțele ruse ar fi distrus un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei

Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.

12-06-2022 14:40

Deputat lituanian după ce a fost invitat să invadeze Rusia: Nu, mulțumesc. Am deja o mașină de spălat

Deputatul lituanian Matas Maldeikis a comentat propunerea prezentatorului rus Vladimir Solovyov de a „veni și a lua regiunea rusească Smolensk ”, informează publicația Nexta.

Matas Maldeikis: ”Tipul ăsta tocmai m-a invitat să invadez Rusia! Nu, mulțumesc, am deja o mașină de spălat”. 

12-06-2022 12:03

Schimb de focuri intens în orașul Lisihansk

Un schimb de focuri intens a avut loc în orașul ucrainean Lisihansk, regiunea Luhansk.

Forțele ruse încearcă să-l captureze alături de orașul Severodonețk pentru a pune stăpânire pe întreaga regiune Luhansk din estul Ucrainei.

12-06-2022 12:01

Zelenski speră că Ucrainei i se va garanta statutul de candidată la UE curând

Președintele Zelenski a transmis că speră că Ucrainei i se va garanta statutul de candidată la Uniunea Europeană curând.

Acesta a spus că faza finală a „marelui maraton diplomatic” a început sâmbătă.

„Iar în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câștige. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, dar și întreaga Uniune Europeană”, a spus Zelenski.

Președintele a adăugat că este sigur că Ucraina va primi curând un răspuns.

12-06-2022 11:46

Ursula von der Leyen: UE se află în faţa unei „decizii istorice” privind candidatura Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei „decizii istorice” cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE.

12-06-2022 10:41

Sute de copii au fost răniți sau uciși de la începutul războiului

Cel puțin 795 de copii au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, în Ucraina.

Cel puțin 287 de copii au fost uciși, iar alți 508 răniți în timpul conflictului.

12-06-2022 10:32

Zelenski: Trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson

Noi declarații ale președintelui Volodimir Zelenski:

„Știri despre distribuirea de pașapoarte rusești în Herson și Melitopol s-au răspândit în teritoriile ocupate și în Rusia. M-am uitat la aceste știri care spun că locuitorii din Herson și Melitopol ar vrea pașapoarte rusești. Câțiva colaboratori și oameni din anturajul lor. Ei bine, se pare că nu a fost nicio coadă pentru a primi pașapoarte, doar încercări de a cumpăra bilete pentru a pleca. Foarte demonstrativ”, a spus președintele Zelenski.

„Trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson. Astăzi satul Tavriis'ke a fost adăugat pe lista de locuri redate țării noastre. Este cu siguranță în succes în regiunea Zaporojie”, a mai spus Zelenski.

Potrivit acestuia, „bătăliile din stradă” continuă în Severodonețk.

„Mai țineți minte cum Rusia spera să captureze întregul Donbas la începutul lunii mai. Sunt deja 108 zile de război, este deja iunie. Donbas rezistă”, a mai spus acesta.

12-06-2022 09:37
12-06-2022 09:37

Primele focuri de arme între soldați filmate în Severodonețk.

12-06-2022 09:09

10.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul invaziei

Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei, susține un consilier militar al președintelui Zelenski. De asemenea, acesta a adăugat că numărul zilnic al victimelor este de „200 până la 300 de morți”.

12-06-2022 09:08

O comisie ONU a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război și încălcările dreputirlor omului.

12-06-2022 09:07

Guvernatorul din Severodonețk susține că Ucraina deține controlul fabricii chimice Azot, unde se adăpostesc civili.

Reacția vine după ce un separatist susținut de Rusia a declarat că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost prinși acolo.

12-06-2022 09:03

TASS: Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti

Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, a relatat agenţia de presă rusă TASS, sâmbătă, pe contul de Telegram, potrivit The Guardian, scrie news.ro.

12-06-2022 07:08

Zelenski: Decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat va întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană.

"Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

Ce altceva trebuie să se întâmple în Europa pentru a fi clar pentru sceptici că însuşi faptul de a menţine Ucraina în afara Uniunii Europene funcţionează împotriva Europei? De exemplu, totul este deja evident pentru ocupanţii ruşi. Ei spun aşa, când ne chinuie poporul, că se presupune că este pentru faptul că Ucraina a plecat în Europa. Şi atunci de ce are Europa sceptici?

Vom continua să muncim şi mai mult la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Este foarte important pentru noi.

Discuţii foarte fructuoase cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut loc astăzi la Kiev. Mă bucur să constat sinceritatea ei. Comisia Europeană este cea care va pregăti o concluzie cu privire la cererea noastră. Ucraina a oferit toate răspunsurile necesare într-un timp foarte scurt şi s-a făcut bine.

Vor fi multe alte discuţii la fel de importante şi, sper, fructuoase cu liderii europeni săptămâna viitoare.

Bătălii aprige de stradă continuă în Severodoneţk. Sunt mândru de toţi apărătorii noştri care au reuşit să oprească înaintarea acestor oameni ostili, aceşti ocupanţi de multe săptămâni deja şi să ne menţină apărarea puternică", a spus Zelenski în discursul adresat naţiunii.

12-06-2022 07:07

Noi sisteme Starlink pentru armata ucraineană

Forţele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicaţii prin satelit Starlink de la fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, transmite The Guardian.

Într-un tweet de sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat: "Multitaskerul Elon Musk reuşeşte nu doar să lucreze la pregătirile pentru misiunea pe Marte, ci şi să transmită Starlink serviciilor noastre de informaţii atât de necesare pentru misiunile lor speciale”.

Reprezentanţii armatei ucrainene au mai afirmat că ”apără libertatea pe Pământ pentru ca aceasta să poată fi stabilită şi pe Marte". 

12-06-2022 07:06

Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi vor să se întâlnească cu Volodimir Zelenski la Kiev

Cancelarul german, Olaf Scholz, plănuieşte o vizită la Kiev alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul italian, Mario Draghi, transmite ziarul german Bild am Sonntag.

Potrivit publicaţiei, liderii doresc să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înainte de Summitul G7.

Vorbind anterior despre o potenţială călătorie la Kiev, Scholz a declarat: "Nu mă voi alătura unui grup de oameni care intră şi ies pentru o ocazie rapidă de a face fotografii. În schimb, atunci când o fac, este întotdeauna pentru un lucru foarte specific." 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Alexander Lukașenko a admis că Belarus ar putea lupta alături de Rusia în vestul Ucrainei
Alexander Lukașenko a admis că Belarus ar putea lupta alături de Rusia în vestul Ucrainei

Alexander Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, a lăsat să se înțeleagă faptul că trupele belaruse ar putea lupta pentru vestul Ucrainei, astfel încât aceasta „să nu fie tăiată de Occident”.

Război în Ucraina, ziua 108. Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale
Război în Ucraina, ziua 108. Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale

Știrile PRO TV.ro vă prezintă cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Alexander Lukașenko a admis că Belarus ar putea lupta alături de Rusia în vestul Ucrainei
Alexander Lukașenko a admis că Belarus ar putea lupta alături de Rusia în vestul Ucrainei

Alexander Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, a lăsat să se înțeleagă faptul că trupele belaruse ar putea lupta pentru vestul Ucrainei, astfel încât aceasta „să nu fie tăiată de Occident”.

Război în Ucraina, ziua 108. Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale
Război în Ucraina, ziua 108. Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale

Știrile PRO TV.ro vă prezintă cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.