Atac terorist, la New York: 8 morți și 12 răniți. Momentul în care atacatorul este arestat. VIDEO

atac new york
Getty

Un suspect a fost arestat în New York, SUA, după ce ar fi intrat cu o dubiță într-un grup de bicicliști. Autoritățile au precizat că este vorba despre un act terorist, în urma căruia opt persoane au murit și cel puțin 12 au fost rănite.

► Un atac terorist a avut loc, marți seara (ora locală 15.15) la New York.
► Un bărbat a intrat cu o mașină închiriată în oameni, într-o zonă aglomerată, cauzând moartea a opt persoane și rănirea a cel puțin 12.
►Bărbatul a fost reținut la scurt timp. El a fost împușcat, după care transportat la spital pentru îngrijiri.
►Primarul New York-ului a declarat că este un „atac terorist”, în timp ce guvernatorul statului l-a descris ca fiind vorba de un „lup singuratic”. De asemenea, preseședintele SUA Donald Trump l-a numit pe agresor „un individ bolnav psihic”.
 

Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

UPDATE 00:45 Poliţia din New York anunţă că la locul atacului din Manhattan au fost găsite o armă pentru paintball şi un pistol cu bile, prezentând totodată şi cronologie evenimentelor.

UPDATE 00.30: Potrivit CBS News și NBC suspectul ar fi „Sayfullo Habibullaevic Saipov, un cetățean din Uzbekistan.

Citește și
Amina Okuyeva
Soția unui cecen, bănuit că ar fi încercat să-l ucidă pe Putin, a fost împușcată mortal
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit site-ului Heavy.com, suspectul ar fi locuit în Ohio și ar fi primit amenzi în Pennsylvania și Missouri, pentru infracțiuni comise în trafic. Totodată, NJ.com precizează că, în martie 2015, acesta ar fi fost reținut de poliție, moment la care ar fi spus că locuiește în New Jersey. 

Surse familiare cu acest caz, citate de CNN, au precizat că suspectul ar fi operat, iar medicii cred că va supraviețui.

 00.05: Reacția lui Donald Trump

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, liderul de la Casa Albă a scris: „Se pare că un alt atac comis de o persoană bolnavă psihic, a avut loc la New York. Oamenii legii urmăresc atent incidentul. NU ÎN SUA!”.

23.45: Ce știm despre atacatorul din New York: A strigat „Allahu Akbar”, înainte să intre cu mașina în mulțime

23.23: Într-o conferință de presă, reprezentanții poliției din New York au anunțat că numărul morților este de opt.

„Vom fi vigilenți. A fost actul unui singur individ, care a vrut să ne cauzeze suferință”, a spus primarul Bill de Blaiso, într-o conferință de presă.

Totodată, el a calificat incidentul ca pe un „act de terorism”, pe care l-a calificat drept „laș”.

Prima doamnă a SUA, Melania Trump, și-a oferit condoleanțele într-un scurt mesaj pe Twitter.

Doi oficiali apropiați anchetei, citați de New York Times, au precizat că șoferul ar fi un bărbat de 29 de ani care a ajuns ăn Statele Unite în 2010. Starea lui de sănătate ar fi gravă.

Pe de altă parte, Fox News precizează că suspectul ar fi avut un act de identitate din Florida. Autoritățile au început să verifice istoricul suspectului.

Într-o conferință de presă, guvernatorul New York-ului l-a calificat drept „un lup singuratic”.

 23.20: Mașina aparținea firmei Home Depot.

Matt Harringan, purător de cuvânt al companiei Home Depot, a confirmat că mașina implicată în incident le aparținea. Totodată, el a precizat că reprezentanții companiei „cooperează cu autoritățile”, potrivit CNN.

Poliția a confirmat că bărbatul a lovit și un autobuz școlar, din care au fost scoase patru persoane, cu răni minore.

 23.15: O femeie pe nume Carina își lua fiul de la o școală din apropiere, când a avut loc incidentul, notează BBC, care citează o televiziune locală.

„Am văzut mult fum și, când am ajuns pe stradă, am văzut că oamenii sunt aruncați la pământ. Apoi l-am văzut pe acest individ care nu știu ce ținea în mână...păreau să fie arme. Nu am știut exact ce se întâmplă, dar m-am gândit că vizează școala. În scurt timp, oamenii au început să țipe: „focuri de armă, focuri de armă”. Așa că am fugit cu toții, ne-am ascuns în cantina școlii”, a spus femeia.

Un alt martor a declarat, pentru CNN, că a văzut un om rănit, iar apoi un al doilea reținut de poliție.

„Nu s-a opus. Era în genunchi, cu mâinile ridicate, iar lângă el era mașina cu însemnele Home Depot. Partea din față era complet distrusă, iar din motor ieșea fum”.

23.07: Potrivit poliției, citate de Fox News, bărbatul ar fi acționat singur.

La scurt timp, și secretarul primarului Bill de Blaiso a făcut un anunț. Astfel, într-o postare pe Facebook, reprezentantul Primăriei New York-ului dă asigurări că „nu mai există nicio amenințare activă”.

 La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a precizat că președintele Donals Trump și procurorul general Jeff Sessions au fost informați cu privire la incident, notează Fox News.

23.05: Surse din poliție, citate de New York Post, notează că bărbatul ar fis trigat „Allahu Akbar”, imediat după ce a intrat în bicilciști.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 15.15, în Manhattan.

Un martor a descris incidentul, pe Twitter: „O mașină a dat peste doi oameni, după care a intrat într-un autobuz școlar. Văd două cadavre și biciclete distruse”.

Un elev în vârstă de 14 ani a precizat că bărbatul ar fi avut în mână două arme: „Credeam că este ceva legat de Halloween. A început să alerge, iar un alt bărbat, cu un tricou verde, îl urmărea”.

 22.50: Departamentul de Poliție al New York-ului a precizat că șoferul, care avea asupra sa arme false, a fost împușcat de poliție, după care a fost reținut. Surse din NYPD au precizat, pentru CNN, că suspectul a fost dus la spital, pentru a i se îngriji rănile. Totodată, autoritățile ar lua în calcul posibilitatea unei tentative teroriste.

Potrivit unei surse din domeniul securității, citate de Associated Press, în urma incidentului ar fi murit până la șase persoane, iar cel puțin 15 au fost rănite. Cu toate acestea, sursa familiară cu ancheta nu a fost autorizată să vorbească public, astfel că a făcut precizările sub protecția anonimatului.

Pe de altă parte, publicația The New York Times relatează că numărul morților ar fi de șase, iar cel ar răniților de minim 11, potrivit autorităților.

 22:40: BBC notează că cinci persoane au fost raportate, în mod oficial, ca fiind rănite, după ce duba s-a izbit în trecători. În plus, mai multe persoane au fost rănite după ce s-au aflat în ploaia de focuri a atacatorului.

UPDATE 22:19: Surse din presa americană scriu că individul s-a aflat la volanul unei dubițe, care a izbit un grup de bicicliști. Imediat după ce vehiculul său a lovit un autobuz școlar, individul a început să tragă focuri de armă asupra trecătorilor.

The Telegraph notează că există surse neconfirmate care susțin că mai mulți bicicliți au fost acroșați de o dubiță, despre care se crede că ar fi fost de culoare albă.

"O mașină tocmai a lovit două persoane și apoi s-a izbit într-un autobuz școlar", a declarat un martor.

Un alt martor susține că a auzit cinci focuri de armă, iar după ce s-a apropiat de fereastră a văzut cum „oamenii care alergau haotic”.

 UPDATE 22:04: Poliția din New York a declarat că l-a reținut pe suspect, după ce li s-au raportat mai multe „focuri de arme", în apropiere de autostrada West Side din Manhattan.

Polițiștii l-au cerut oamenilor să evite zona, întrucât o operațiune majoră de forțe se află în curs de desfășurare.

 

UPDATE 21:57: Skynews relatează că presupusul atac a avut loc în zona momumentului dedicat victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001. Aceeași sursă precizează că 2 persoane au fost ucise. Pe de altă parte, Skynews susține că ar putea fi vorba despre un vehicul care s-a izbit în pietoni.

Update 21:51: CBS: transmite că cel puțin cinci persoane au fost rănite, după ce un individ a deschis focurile de armă asupra mai multor pietoni din Manhattan. În plus, aceștia nu au detalii referitoare la starea răniților.

 

Surse din Poliția din New York susțin că individul a atacat singur, fiind considerat singurul suspect în acest caz. El se află în custodia poliției.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Atac sinucigaș într-un cartier diplomatic din Kabul. ISIS l-a revendicat
Atac sinucigaș într-un cartier diplomatic din Kabul. ISIS l-a revendicat

Un atac sinucigaș a avut loc marți într-un cartier diplomatic din capitala afgană, Kabul.

Soția unui cecen, bănuit că ar fi încercat să-l ucidă pe Putin, a fost împușcată mortal
Soția unui cecen, bănuit că ar fi încercat să-l ucidă pe Putin, a fost împușcată mortal

Soția ucraineană, a cărui bărbat cecen a fost acuzat de Rusia că a complotat să-l ucidă pe Vladimir Putin, a fost împușcată mortal luni, în afara Kievului. În atac a fost rănit și soțul ei, au declarat oficialii ministerului de Interne din Ucraina.

SUA anunță o reacţie militară masivă: Ameninţarea unui atac cu rachete nucleare din partea Coreei de Nord a crescut
SUA anunță o reacţie militară masivă: Ameninţarea unui atac cu rachete nucleare din partea Coreei de Nord a crescut

Secretarul american al Apărării, James Mattis a spus că ameninţarea unui atac al nord-coreenilor a crescut şi că orice astfel de ofensivă va fi contracarată cu o reacţie militară masivă

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.