Marti, activitatea guvernului SUA ar putea fi oprita. Sute de mii de functionari, in somaj tehnic

Congresul SUA

Nemultumiti din cauza legii sanatatii, asa numita "Obamacare", care ar urma sa intre in vigoare de la 1 octombrie, republicanii au profitat de majoritatea pe care o detin in camera inferioara a Congresului si au blocat aceasta lege, duminica.

In acest fel, republicanii din Camera Reprezentantilor au prelungit confruntarile pe tema bugetului, sfidandu-l pe presedintele democrat Barack Obama si facand tot mai probabila o blocare a statului federal incepand de marti, relateaza AFP.

Mai exact, camera inferioara a Congresului a adoptat imediat dupa miezul noptii un proiect de lege privind finantarea provizorie a operatiunilor statului federal pana la 15 decembrie, care va amana cu un an intrarea in vigoare a reformei sistemului de sanatate care ar urma sa se aplice in totalitate incepand din 2014 si care va suprima, totodata, o taxa aplicata aparaturii medicale ca sursa de finantare pentru aceasta lege.

"Camera a adoptat din nou un plan care reflecta dorinta americanilor de a mentine operatiunile guvernamentale si de a opri legea presedintelui privind sanatatea", si-a exprimat satisfactia presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner. "Senatului ii revine sarcina sa adopte acest text fara intarziere, pentru a impiedica o blocare a statului federal", a indemnat el.

Insa textul, care ataca reforma emblematica a primului mandat al lui Barack Obama, va fi, dupa toate probabilitatile, respins de Senat, aflat sub controlul aliatilor democrati ai presedintelui, intr-o sedinta prevazuta luni dupa-amiaza. Casa Alba a anuntat sambata ca presedintele isi va folosi votul de VETO in cazul, improbabil, in care textul va fi adoptat de Congres.

Citește și
Wall Street
Sanatatea financiara a SUA este mai precara decat cea a Europei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Astazi (duminica), republicanii din Camera Reprezentantilor au adoptat o decizie care va conduce la inchiderea statului", a declarat anterior Jay Carney, un purtator de cuvant al Casei Albe. Republicanii "au decis ca prefera sa marcheze puncte ideologice, cerand sabotarea legii sanatatii", a denuntat el.

Legea "Obamacare" - marul american al discordiei

Adoptata in 2010 si validata de Curtea Suprema in 2012, legea privind sanatatea, cunoscuta sub numele de "Obamacare", vizeaza sa acorde asigurari in caz de boala catorva zeci de milioane de americani care nu au asigurari de sanatate in prezent, insa republicanii contesta obligatia legala ca toti americanii sa fie asigurati in caz de boala incepand de la 1 ianuarie.

"Cred ca Obamacare va fi prima etapa a transformarii cvasiireversibile a Americii intr-o economie socialista", a declarat congresmenul Tea Party Trent Franks, care s-a declarat foarte multumit de strategia adoptata de liderii republicani.

Blocarea statului american

Cele doua Camere ale Congresului este imperios necesar sa adopte un text comun pana luni seara, cand se incheie exercitiul bugetar pe 2013, altfel sute de mii de functionari pot fi trimisi in concediu fara plata, incepand de marti si pana cand Congresul va adopta alocarea de noi credite pentru finantarea operatiunilor guvernamentale.

Justitia, securitatea nationala, operatiunile militare si alte servicii considerate esentiale vor fi scutite, insa toate parcurile si muzeele nationale se vor inchide, iar personalul administratiilor va fi redus la o functionare de avarie. Jumatate dintre cei aproximativ 800.000 de civili de la Pentagon vor fi si ei vizati, iar militarii ar putea sa nu fie platiti la timp.

Atitudinea republicanilor a fost catalogata sambata drept "total iresponsabila" de catre secretarul Apararii Chuck Hagel. "Punerea populatiei (americane) in aceasta situatie nu inseamna leadership, ci o abdicare de la responsabilitati", a declarat el, la bordul unui avion, in drum spre Coreea de Sud.

Pentru a evita orice intarziere in plata soldei militarilor, republicanii au adoptat cu unanimitate alt text, sambata, privind garantarea platilor normale catre militari, in orice situatie, o rezolutie pe care senatorii este necesar sa o aprobe, la randul lor, pentru a fi aplicata.

O paralizie a statului federal ar fi o premiera din ianuarie 1996 si pana in prezent. Insa experienta multiplelor confruntari bugetare in Congres, de cand republicanii au preluat controlul asupra Camerei inferioare in noiembrie 2010, preconizeaza negocieri pana in ultimul moment, luni seara. In aprilie 2011, o situatie similara privind finantarea statului federal pentru o perioada de sase luni a fost solutionata cu o ora inainte de expirarea termenului-limita, intr-o vineri seara, la ora locala 23.00.

Blocarea activitatii guvernului SUA in lipsa unui buget ar putea reduce cresterea PIB cu 1,4 puncte

Intreruperea activitatii guvernului SUA din cauza disputelor din Congres privind bugetul ar putea reduce cresterea celei mai mari economii din lume cu pana la 1,4 puncte procentuale in trimestrul al patrulea, in functie de durata crizei de finantare, potrivit unei analize Bloomberg.

Economistul sef al Mark Zandi de la Moody's Analytics estimeaza ca o intrerupere de trei-patru saptamani a activitatii guvernului ar afecta cu 1,4 puncte procentuale cresterea economica a SUA.

Moody's anticipeaza o crestere economica de 2,5% in SUA in trimestrul al patrulea, proiectie care nu tine cont de o eventuala suspendare a finantarii guvernului federal.

O intrerupere de doua saptamani a activitatii guvernului incepand de la 1 octombrie ar reduce cresterea economiei americane in trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, la 2,3%, potrivit estimarilor Macroeconomic Advisers LLC.

Pe langa pierderea economica directa presupusa de trimiterea in concediu fortat a angajatilor din sectorul public, neintelegerile din Congres in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei de stat au potentialul de a determina companiile sa amane anumite investitii si populatia de a intarzia sau de a se abtine de la diverse cheltuieli.

"Avem de-a face cu o furtuna politica, nu una economica. Acum, toata lumea este cu ochii pe modul in care incertitudinea afecteaza psihologia consumatorilor si a mediului de afaceri, daca anumite cheltuieli sunt amanate pana se va fi clarificat ce se va intampla la Washington", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Economic Outlook Group.

Potrivit datelor de la Departamentul Comertului pe august, americanii au continuat sa cheltuiasca in a 8-a luna a anului. Achizitiile de locuinte, care reprezinta 70% din economie, au urcat cu 0,3% in august dupa o crestere de 0,2% in iulie. Veniturile populatiei au crescut cu 0,4% in august, cea mai buna dinamica din ultimele sase luni.

Incertitudinea afecteaza insa bursa. Indicele S&P 500 a inchis vineri in scadere cu 0,5% si a traversat prima saptamana de evolutie negativa din ultimele doua luni, pe fondul temerilor investitorilor ca impasul politic de la Washington pe tema bugetului va afecta economia.

Activitatea guvernului SUA a mai fost intrerupta de 17 ori, in perioada 1977-1996, din cauza unor dispute asemanatoare. In 1995 si 1996, suspendarile au avut loc in perioadele 14-19 noiembrie, respectiv 16 decembrie - 6 ianuarie, din cauza neintelegerilor dintre republicanii din Congres si administratia Bill Clinton.

Intreruperea din 1995 a redus cu 0,25 puncte procentuale cresterea economica din trimestrul al patrulea, contractie atribuita aproape in totalitate concediului fortat al angajatilor guvernului federal.

Economistii estimeaza ca, in cazul unei intreruperi in acest an, vor fi afectati 36% dintre cei 2,1 milioane de angajati civili ai guvernului federal, precum agentii Fiscului. Trimiterea in concediu fortat va inlatura contributia acestora la PIB, dar nu le va afecta comportamentul de consumatori, deoarece vor avea certitudinea ca vor primi banii din urma odata cu aprobarea bugetului.

Moody's anticipeaza ca intreruperea pentru cateva zile a activitatii guvernului va avea un impact nesemnificativ asupra economiei, insa o criza cu durata mai mare de doua luni va conduce probabil la o noua runda de recesiune.

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a coborat in 2011 ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", in urma unei dispute indelungate in Congres privind cresterea plafonului datoriei de stat, dar si din cauza absentei unui plan pe termen lung pentru reducerea datoriei publice.

Consecintele directe ale unei blocari a activitatii guvernamentale in SUA

APARARE: Jumatate dintre cei 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra in concediu fara plata. Dar operatiunile militare vor continua in mod normal, chiar daca militarii ar putea fi platiti cu intarziere.

PARCURI si MUZEE: Toate cele 368 de parcuri si muzee nationale se vor inchide, inclusiv marile muzee de arta si istorie si gradina zoologica din Washington.

MEDIU: 95 la suta dintre cei 16.000 de angajati ai Agentiei pentru Mediu (EPA), care se ocupa de reglementarile privind mediul si poluarea, vor fi trimisi acasa. "EPA va fi de fapt inchisa, cu exceptia unui nucleu de persoane care va ramane in caz de urgenta", a explicat directoarea sa, Gina McCarthy. Santierele vor fi intarziate, din cauza lipsei autorizatiei de mediu.

VIZE, PASAPOARTE: In cazul ultimei crize bugetare care a durat in total patru saptamani in 1995-1996, analiza a peste 500.000 de cereri de viza si 200.000 de cereri de pasapoarte a fost suspendata.

CERCETARE: Institutele nationale de sanatate (NIH), centrele de cercetare medicala vor inceta din nou sa accepte pacienti pentru tratamente experimentale.

ADMINISTRATII: Majoritatea agentiilor federale vor avea efectivele reduse, cu peste 80 la suta in unele cazuri, ceea ce va provoca intarzieri: autorizatiile de punere pe piata a medicamentelor, imprumuturile publice ale intreprinderilor mici si mijlocii, asigurarea publica pentru cumparatorii imobiliari, cerere de ingrijire pentru veterani.

EXCEPTII: Justitia, securitatea nationala si serviciile considerate esentiale pentru siguranta si protectia tarii vor face exceptie.

IMPACTUL ECONOMIC: O blocare a activitatii guvernamentale de doua saptamani ar reduce cresterea economiei americane in trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, potrivit econimistilor de la Macroadvisers, dar economia ar recupera intarzierea in primul trimestru din 2014.

Potrivit lui Mark Zandi, economist sef la Moody's, un blocaj de trei sau patru saptamani ar reduce cresterea PIB cu 1,4 puncte procentuale in cel de-al patrulea trimestru.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Republicanul Ted Cruz a incercat sa blocheze Senatul SUA pe tema
Republicanul Ted Cruz a incercat sa blocheze Senatul SUA pe tema "Obamacare". A vorbit peste 8 ore

Republicanul Ted Cruz vorbea marti seara de peste opt ore in Senatul american, protestand fata de reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama.

Sanatatea financiara a SUA este mai precara decat cea a Europei
Sanatatea financiara a SUA este mai precara decat cea a Europei

Iar dolarul va fi o investitie sigura atata timp cat atentia investitorilor este indreptata spre problemele zonei euro, a declarat un membru al comitetului de politica monetara al bancii centrale chineze.

Barack Obama a reusit sa schimbe complet sistemul de sanatate american!
Barack Obama a reusit sa schimbe complet sistemul de sanatate american!

Barack Obama are toate motivele sa sarbatoreasca prima sa victorie de proportii. Dupa aproape un secol de tentative esuate, sistemul de sanatate din Statele Unite va fi schimbat complet in urma reformei votate de Congres.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.