Israelul anunta ca este pregatit de un RAZBOI de 30 de zile, pe mai multe fronturi

Israel

Israelul si-a pregatit populatia pentru un eventual conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile, afirma ministrul israelian al Protectiei civile, Matan Vilnai, citat de AFP.

"Nu exista niciun motiv sa fim isterici. Niciodata pana acum frontul intern nu a fost pregatit mai bine", a declarat Vilnai pentru ziarul Maariv.

"Pot oferi asigurari ca de data aceasta fiecare va sti exact ce trebuie sa faca", a spus Vilnai, precizand ca "Israelul s-a pregatit pentru scenariul unui conflict de 30 de zile, pe mai multe fronturi", care s-ar putea solda cu pana la 500 de morti.

Robotii SF care vor schimba razboaiele. Cum arata si ce stiu sa faca

Mai mult, potrivit Corriere della Sera, Israelul pregateste atacuri coordonate impotriva sistemului energetic iranian, sistemelor de telecomunicatii si instalatiilor nucleare, conform unui plan de razboi al Guvernului de la Ierusalim obtinut si dezvaluit de un blogger americano-israelian.

Citește și
Seth Horvitz
Un american a comandat pe internet un televizor si a primit o arma de razboi
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Va fi o operatiune coordonata care va incepe printr-un atac cibernetic fara precedent pentru blocarea in cateva minute a retelei informatice, a telefoanelor, comunicatiilor prin satelit. Obiectivul este ca regimul de la Teheran sa nu mai poata comunica si sa nu stie ce se intampla", se arata intr-un document al Guvernului israelian obtinut si publicat de bloggerul americano-israelian Richard Silverstein, supranumit "WikiLeaks al Israelului".

Silverstein a publicat o parte a documentului confidential pe site-ul propriu - "Tikun Olam". Conform documentului guvernamental, comandantii militari israelieni intentioneaza sa atace infrastructura strategica a Iranului si bazele de rachete de la Khorramabad si Isfahan. Ulterior, vor fi paralizate centralele electrice, folosindu-se munitie cu fibra de carbon. In a doua faza a conflictului, zeci de rachete balistice, cu raza de 300 de kilometri, vor fi lansate spre teritoriul iranian de pe submarine israeliene pozitionate in apropierea Golfului Persic.

Conform documentului, rachetele vor avea focoase neconventionale, pentru a putea distruge instalatiile nucleare subterane. In a treia faza a conflictului, Israelul va lansa rachete de croaziera care au rolul de a distruge sistemele de comanda si control si centrele de cercetare in domeniul activitatilor de imbogatire a uraniului, o componenta centrala a programului nuclear iranian.

Ministrul israelian al Protectiei civile, Matan Vilnai, a anuntat miercuri ca statul evreu este pregatit pentru conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile. La inceputul lunii august, Ministerul israelian al Apararii anuntase ca analiza scenariul unui conflict militar cu Iranul si miscarea Hezbollah, activa in sudul Libanului, existand si ipoteza implicarii Siriei in acest razboi.

Experti din cadrul Ministerului israelian al Apararii, citati de ziarul Haaretz, au estimat ca aproximativ 200 de civili israelieni ar muri in cazul unui conflict cu Iranul si miscarea siita Hezbollah, activa in sudul Libanului si sustinuta de regimurile de la Teheran si Damasc.

Conform expertilor israelieni, numarul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300 daca Siria va fi implicata in acest conflict. In cazul in care Israelul ar ataca instalatiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, insa, aproape sigur, va interveni si miscarea siita Hezbollah, care ocupa pozitii la frontiera dintre Liban si Israel. In conflict ar putea fi implicata si Siria, in contextul in care regimul Bashar Al-Assad este, alaturi de Iran, un sustinator activ al Hezbollah. Liderii politici de la Ierusalim au sugerat ca Israelul va razbuna atentatul comis in statiunea bulgara Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni pe 18 iulie si atribuit Hezbollah.

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a declarat ca nu exista dubii in legatura cu implicarea Hezbollah in acest act terorist. "Avem dovezi solide. Vom analiza aceste dovezi impreuna cu serviciile de informatii din SUA, Marea Britanie si alte state", a precizat Barak. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, presedintele Shimon Peres, Ehud Barak si ministrul de Exerne Avigdor Lieberman au atribuit toti atentatul de la Burgas miscarii teroriste Hezbollah, activa in sudul Libanului si sustinuta de regimurile din Siria si Iran.

Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informatii externe (Mossad), a sugerat ca statul evreu ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene in urmatoarele saptamani. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat ca asigurarile oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei interventii militare impotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran sa se doteze cu arme nucleare.

"Regimul de la Teheran crede ca membrii comunitatii internationale nu manifesta suficienta vointa pentru a opri Iranul", a spus Netanyahu dupa ce secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a reiterat, in Israel, ca Statele Unite mentin optiunea militara in cazul Iranului.

Regimul islamist de la Teheran sustine ca programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul si Israelul suspecteaza ca Iranul incearca sa fabrice arme atomice. Statele Unite au avertizat Israelul sa nu efectueze vreun atac unilateral impotriva instalatiilor nucleare iraniene, insa Netanyahu a sugerat ca statul evreu ar putea opta pentru o interventie militara.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
SUA acuza Iranul ca trimite o armata care sa-l ajute pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad
SUA acuza Iranul ca trimite o armata care sa-l ajute pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad

Doi oficiali militari ai Statelor Unite acuza Iranul ca ajuta la construirea si antrenarea unei armate in Siria, care sa il sprijine pe presedintele Bashar al-Assad. 

Un american a comandat pe internet un televizor si a primit o arma de razboi
Un american a comandat pe internet un televizor si a primit o arma de razboi

Un locuitor din Washington, care a comandat pe Internet un televizor, a avut surpriza de a primi o puternica arma de asalt semiautomata, potrivit unui anunt de miercuri al politiei, relateaza AFP.

FOTO. Legatura incredibila dintre acesti batrani, care s-au regasit dupa 68 de ani
FOTO. Legatura incredibila dintre acesti batrani, care s-au regasit dupa 68 de ani

Doi veterani de razboi s-au reintalnit intamplator, dupa 68 de ani de cand s-au vazut ultima oara. Prietenia lor fusese curmata brusc, intr-o zi tragica, in care unul dintre ei a fost convins ca amicul sau murise.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.