Barbatul care a ucis doi politisti langa Paris s-a antrenat decapitand iepuri. Autoritati: "Nu reprezenta o amenintare"

×
Codul embed a fost copiat

Un "combatant al Statului Islamic" l-a ucis cu lovituri de cutit pe politist si pe partenera acestuia chiar sub ochii copilului lor luni noapte, intr-o suburbie a Parisului.

Autoritatile franceze sustin ca presupusul jihadist din suburbia pariziana Magnanville a promis, in urmă cu mai bine de cinci ani, ca ii va vana pe infideli si le va taia gaturile precum iepurii.

Larossi Abballa, un cetatean francez in varsta de 25 de ani, i-a jurat fidelitate comandatului jihadistilor Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, intr-un videoclip de 12 minute publicat pe Youtube. Se pare ca, Abballa a reusit sa-l injunghie mortal pe comandandul fortelor politienesti din Les Mureaux, desi se afla sub supravegherea serviciilor secrete de ani de zile. Mai mult, presupusul jihadist a transmis live atacul pe pagina sa de Facebook.

Intr-o discutie cu membrii unei celule jihadiste, Abballa s-a remarcat drept un extremist islamist extrem de vocal si violent. Insa, autoritatile sustin ca acesta nu reprezenta o amenintare iminenta si locuia chiar in vecinatatea casei celor doi politisti francezi ucisi.

Potrivit informatiilor, Abbala a fost arestat, in urma cu cinci ani, pentru ca a ajutat mai multi jihadisti sa se alature gruparilor teroriste pakistaneze. Mai mult, presupusul jihadist l-a amenintat pe avocatul unui alt suspect ca il va decapita.

Citește și
Paris
Masuri de securitate fara precedent in Franta. Locul din care sunt monitorizate toate strazile din Paris
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In 2011, suspectul i-a promis liderului unei gruparii extremiste ca a inceput operatiunea de eliminarea a infidelilor. Desi conversatia a fost interceptata de autoritati, Abbala nu a fost considerat o amenintare iminenta care merita atentie.

”Nu vom astepta pana ce fiecare dintre noi si-a primit antrenamentul din partea militantilor islamisti pentru a incepe. Nu fi surprins daca parasesc gruparea pentru a-i vana pe infideli”, a precizat Abbala. De asemenea, acesta i-a transmis liderului militant ca stie cum sa faca rost de armele necesare.

In primavara lui 2011, presupusul jihadist a trecut prin patru antrenamente fizice si sesiuni de indoctrinare, organizate in parcurile publice din suburbiile pariziene. Insa, in timp ce membrii celulei jihadiste s-au alaturat extremistilor pakistanezi, Abbala a preferat comfortul propriei case.

In 2013, magistratii l-au condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care ultimele sase luni cu suspendare. Insa, autoritatile l-au eliberat imediat, pentru ca acesta isi servise pedeapsa inainte de finalizarea procesului.

In timpul anchetei, ceilalti suspecti au declarat ca Abbala a luat parte la o sesiune de atrenamente ce a constat in decapitarea iepurilor.

Cronologia evenimentelor de marti, 14 iunie:

UPDATE: Individul, care era in atentia autoritatilor franceze pentru simpatii jihadiste, a injunghiat mortal un politist, apoi a patruns in locuinta acestuia, unde i-a luat ostatici pe partenera lui, de asemenea politista, si pe fiul lor, in varsta de trei ani. A

gresorul a ucis-o pe femeie, iar el a fost impuscat mortal, de trupele speciale care au dat asaltul. Individul si-a filmat actiunea dupa care a postat imaginile pe contul sau de Facebook. Intre timp, contul a fost dezactivat.

O serie de detonari in plina noapte. Asa a inceput asaltul fortelor RAID. Trupele speciale ale politiei au patruns in locuinta din Magnnaville, o suburbie a Parisului, unde se baricadase atacatorul, cu doi ostatici, o femeie si un copil.

Paul Misai, actor roman: "Totul era blocat, ne era frica sa nu sa rataceasca vreun glont".

In interiorul casei, politistii au gasit trupul neinsufletit al femeii. Atacatorul a sugrumat-o, dupa ce, cu cateva ore mai devreme, il injunghiase mortal pe comandantul de politie, partenerul ei.

Fiul cuplului, in varsta de 3 ani, a fost gasit in stare de soc.

In aceasta comunitate traieste de 15 ani si Paul Misai, un actor roman. Resimte acut psihoza creata in ultimi ani de numeroasele atentate teroriste.

Paul Misai, actor roman: "Eu sunt un mare voiajor, mi-am redus 90% excursiile, acum o sa plec in Romania, numai acolo mai am curajul."

Potrivit martorilor, atacatorul din Magnanville ar fi strigat "Allah e mare!" in timpul agresiunii, la fel ca militantii jihadisti.

De altfel, gruparea Stat Islamic s-a grabit sa revendice, pe canalele de informare obisnuite, asasinarea cuplului de politisti francezi.

Francois Molins, Procurorul general al Frantei: "Ucigasul le-a declarat negociatorilor ca este musulman practicant si ca, in urrma cu 3 saptamani, a jurat credinta liderului Statului Islamic".

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Chiar autorul atacului a vrut ca actul lui sa fie recunoscut drept terorist".

Individul ucis de fortele RAID a fost identificat drept Larossi Abballa, de 25 de ani. Era cunoscut de autoritati - intai pentru furturi, dar si pentru ca se radicalizase, in ultimii ani. In 2013 a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, dintre care 6 luni cu supendare, pentru participarea la o filiera jihadista, care trimitea voluntari in Pakistan.

UPDATE Larossi Abballa, autorul atacului de luni din Franta in care au fost ucisi un politist si sotia sa, facuse apel la comiterea de noi atacuri inainte de a fi omorat de politie, a transmis marti un jurnalist care a vazut o inregistrare video in care barbatul afirma ca 'vom face din Euro un cimitir', potrivit AFP.

Potrivit acestui jurnalist de la RFI, David Thomson, inregistrarea video postata pe Facebook "a fost vazuta de 98 de persoane inainte de a fi retrasa dupa 11 ore de la difuzarea sa".

"Extrem de calm si surazator", Larossi Abballa, cunoscut de autoritati pentru radicalizare islamista, a postat la cateva minute dupa asasinate o inregistrare video in direct pe Facebook "in care parea sa citeasca un mesaj scris anterior", explica David Thomson, autorul unei carti intitulate 'Francezii jihadisti'.

Pe pagina acestui cont deschis sub pseudonimul Mohamed Ali, "el incepe inregistrarea jurand supunere lui Abu Bakr al-Baghdadi (liderul gruparii Statul Islamic), apoi el se adreseaza musulmanilor, spunand ca jihadul este obligatoriu pentru ca este defensiv", adauga Thomson.

Filmandu-se in interiorul casei victimelor sale, unde se afla in continuare copilul acestora, "el spune ca a ucis in politist si pe sotia acestuia". Apoi el cere "atacarea politistilor, jurnalistilor, personalitatilor publice, gardienilor de inchisoare si rapperilor", mai spune jurnalistul, precizand ca erau citate "circa 10 personalitati publice".

"Vom face din Euro un cimitir", ameninta Larossi Abballa, la patru zile dupa inceperea Campionatului European de fotbal din Franta.

Apoi, "el cere celor 160 de 'abonati' si in special contactelor sale de la SI sa comunice revendicarea atacului sau, ceea ce explica anuntul rapid de revendicare de catre SI prin intermediul agentiei Amaq", explica David Thomson, care facea parte dintre cei care il urmareau pe atacator pe Facebook, fara a-l cunoaste personal.

Tot pe contul sau de Facebook, atacatorul a postat fotografii cu victimele sale.

In varsta de 25 de ani, Larossi Abballa a fost ucis intr-un asalt al fortelor de elita asupra domiciliului victimelor, unde se izolase. El a fost condamnat in 2013 pentru participare la o filiera care voia sa trimita voluntari pentru jihadul armat in Pakistan.

UPDATE Larossi Abballa, presupusul autor al atacului terorist de luni de la Magnanville, in Franta, condamnat in trecut pentru terorism, a filmat si a postat atacul pe Facebook Live, afirma surse oficiale franceze, relateaza CNN. Contul atacatorului a fost suspendat.

UPDATE  Presedintele francez Francois Hollande a afirmat marti ca uciderea politistului si a sotiei sale intr-o regiune pariziana este un “act incontestabil de terorism”, adaugand ca Franta se confrunta cu o amenintare terorista de “importanta foarte mare”, relateaza AFP.  Autorul atacului de luni seara, revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic (SI), se afla in evidentele politiei pentru radicalizare si fusese implicat intr-o ancheta recenta cu privire la apartenenta la o filiera jihadista siriana, au declarat marti surse apropiate anchetei.

Un val de indignare a cuprins marti Franta dupa uciderea politistului si a sotiei sale - secretara administrativa la comisariatul din Mantes-la-Jolie - la Magnanville, in Yvelines (regiune pariziana). Reactiile sunt unanime. Politicieni si personalitati publice si-au exprimat solidaritatea cu fortele de ordine si au lansat un apel la rezistenta fata de fanatism, relateaza BFMTV in pagina sa electronica.

Premierul francez Manuel Valls a denuntat anterior asasinarea politistului “ucis cu salbaticie” si a exprimat “solidaritatea intregii natiuni cu politia”. “Sa respingem frica, sa combatem terorismul”, a lansat el intr-o postare pe Twitter.  De asemenea, Bernard Cazeneuve, ministrul de interne, si-a exprimat “marea tristete” si “sprijinul” sau pentru familia si colegii cuplului ucis de catre un tanar de 25 de ani, cunoscut politiei pentru fapte de furt si de radicalizare.
 

UPDATE Corespondentul ProTV Alexandra Tanasescu se afla la locul atacului. Ea povesteste ca aceasta suburbie, pana ieri linistita, este acum sub stare de soc. Primarul a declarat ca elevii primesc sprijin psihologic, iar localnicii de pe strada unde s-a petrecut atacul au fost evacuati temporar. 

Autorul atacului era de mult timp in vizorul serviciilor de informatii, potrivit Le Figaro, care citeaza surse judiciare. El s-ar numi Larossi Abballa si ar avea in jur de 25 de ani. Pentru activitatile sale asociate cu terorismul islamic in 2011, barbatul ar fi arestat iar doi ani mai tarziu condamnat la 3 ani de inchisoare. Judecatorii au decis atunci ca Abballa a participat la o retea de tranzit a luptatorilor jihadisti spre Pakistan. De asemenea, politia l-ar mai fi retinut in trecut si pentru diverse delicte minore.

Presa franceza a publicat si primele imagini cu atacatorul.

Pe pagina de Facebook a lui Larossi Abballa, ultima postare, datand de luni, este legata de UEFA Euro 2016. Presupusul terorist a pus o imagine cu simboluri ascunse in emblema Campionatului European care ar demonstra ca aceasta competitie este controlata in secret de masonerie. Majoritatea postarilor sunt insa absolut neutre, referindu-se la mica afacere pe care Abballa si-a deschis-o cu cateva luni in urma, „Dr. Food” , un serviciu de catering care livra noaptea produse proaspete.

ISIS revendica atacul

"Un combatant al SI l-a ucis pe comisarul-adjunct de politie din orasul Les Mureaux, precum si pe sotia acestuia cu arma alba in apropiere de Paris", a scris Amaq, agentia de stiri Amaq legata de gruparea extremista, potrivit centrului american de monitorizare a site-urilor jihadiste SITE, relateaza Agerpres, citand  AFP si Reuters.

Atacatorul, care s-a baricadat in interiorul casei politistului, a fost impuscat mortal de membrii unitatii de elita a politiei RAID, au declarat oficiali. Politia a gasit de asemenea in casa corpul unei femei si un supravietuitor, un baietel in varsta de 3 ani, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, la BFM TV, la cateva minute dupa ce RAID a luat cu asalt casa.

Femeia era "cel mai probabil sotia" politistului, a declarat reporterilor procurorul Vincent Lesclous, citat de Reuters. Crima a avut loc in suburbia Parisului Magnanville, la aproximativ 50 km nord-vest de capitala franceza si circa 20 km de Les Mureaux unde era stationat ofiterul de politie.

Martorii sustin ca suspectul a strigat ”Allahu Akbar”, in timp ce-l injunghia in repetate randuri pe politistul francez, care se intorcea de la munca. Victima a fost identificata drept Jean-Baptiste Salvaing, in varsta de 42 de ani, comandantul fortelor politienesti din Les Mureaux. In momentul atacului, Salvaing era imbracat in civil, relateaza news.ro.

Autoritatile l-au identificat pe atacator ca fiind un vecin al familiei si au incercat sa negocieze cu acesta in timpul luarii de ostatici. Explozii puternice s-au auzit in Manganville, atunci cand fortele de interventie au intrat in locuinta.

”Bilantul este unul greu. Acest comandant, acest politist a fost ucis de un individ, apoi am descoperit si corpul neinsufletit al sotiei sale. Atacatorul a fost ucis. Din fericire, baiatul a fost salvat. El era in locuinta. Este in siguranta si nevatamat. A fost salvat de politisti.”, a precizat un procuror francez.

Francois Hollande a anuntat o intalnire de urgenta la palatul prezidential si a sustinut ca vor fi investite toate eforturile in solutionarea atacului revendicat de gruparea Stat Islamic. De asemenea, Hollande a condamnat acest ”act odios”.

”Circumstantele acestei crime abominabile vor fi clarificate, iar autoritatile vor determina natura exacta a atacului”, a sustinut presedintele.

Intre timp, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, si-a exprimat ”tristetea infinita” la primirea vestii decesului unui comandant de politie.

”Atacatorul a fost neutralizat de fortele de interventie, care au demonstrat calm si profesionalism in salvarea baiatului cuplului ucis”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Imaginea haosului pe strazile din Paris chiar in timpul UEFA EURO: munti de gunoaie, trenuri si avioane anulate, proteste
Imaginea haosului pe strazile din Paris chiar in timpul UEFA EURO: munti de gunoaie, trenuri si avioane anulate, proteste

Munti de gunoaie, trenuri si avioane anulate, proteste de strada - aceasta este imaginea Parisului in niste zile in care ar fi trebuit sa straluceasca, pentru ca organizeaza cel mai important eveniment fotbalistic al anului.

Masuri de securitate fara precedent in Franta. Locul din care sunt monitorizate toate strazile din Paris
Masuri de securitate fara precedent in Franta. Locul din care sunt monitorizate toate strazile din Paris

UEFA Euro 2016, marea sarbatoare a fotbalului, este insotita de masuri de securitate fara precedent. Jurnalistii straini ajunsi la Paris au primit acces in locul care reprezinta centrul intregii operatiuni.

Franta, paralizata de greve si proteste in prag de UEFA Euro 2016. Ce trebuie sa stiti in cazul in care calatoriti la Paris
Franta, paralizata de greve si proteste in prag de UEFA Euro 2016. Ce trebuie sa stiti in cazul in care calatoriti la Paris

Fiti pregatiti pentru surprize neplacute daca planuiti sa ajungeti in Franta in perioada Campionatului European de Fotbal. Frumosul Paris este plin de gunoaie din cauza unei greve a angajatilor din salubritate.

Masurile de securitate fara precedent din Franta nu ii fac pe turisti sa se simta mai in siguranta:
Masurile de securitate fara precedent din Franta nu ii fac pe turisti sa se simta mai in siguranta: "Este prea liniste"

In Franta au inceput deja sa ajunga primii turisti pentru Campionatul European de fotbal, care va incepe vineri. Cei mai multi dintre acestia nu se simt in siguranta pe strazile din Paris, asta desi, nivelul de securitate a fost ridicat.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.