Egiptul fierbe. ElBaradei catre manifestanti: Rabdare, schimbarea va veni

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Ministerele de externe din aproape toata lumea si-au avertizat cetatenii sa evite deplasarile in Egipt. De o saptamana, tara fierbe si oamenii ies pe strazi cu zecile de mii, cerand demisia presedintelui Hosni Mubarak. 

Multimea furioasa a luat si duminica cu asalt centrul capitalei Cairo, desi armata incercuise piata "Eliberarii" cu tancuri, iar avioanele de vanatoare survolau de la mica altitudine locul.

Liderul opozitiei, desemnat sa "negocieze" cu actualul regim, a anuntat "inceputul unei noi ere" pentru egipteni.

Deocamdata insa, e cert doar ca 125 de oameni si-au pierdut viata si alte cateva mii au fost raniti in manifestatiile violente.

Cu toate ca avioanele de vanatoare survoleaza incontinuu piata centrala din Cairo, unde a fost trimisa si o coloana de tancuri, protestatarii nu vor sa renunte la manifestatii. Continua sa ceara demisia presedintelui Hosni Mubarak, care inca se mai agata de putere.

Citește și
Obama
Obama catre presedintele Egiptului: Nu folositi violenta si faceti reforme
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Oamenii sfideaza restrictiile de circulatie, care vor fi prelungite cu o ora incepand de astazi.

Liderul opozitiei Mohamed ElBaradei s-a alaturat duminica seara miilor de protestatari si le-a cerut sa aiba rabdare, pentru ca schimbarea "va veni". Laureat al premiului Nobel pentru Pace, ElBaradei a revenit in Egipt joi, anuntand ca este disponibil sa asigure o tranzitie a puterii.

Mubarak a ripostat imediat, anuntand ca noul premier, insarcinat sa promoveze democratia, va dialoga cu opozitia si va incerca sa recastige increderea populatiei. Un discurs care nu i-a impresionat deloc pe egipteni.

Protestele se tin lant si pe strazile din Alexandria. Acolo jafurile s-au intensificat si 6.000 de detinuti au reusit sa fuga din inchisori in ultimele zile. Fortele de ordine au reusit sa puna mana doar pe jumatate dintre evadati.

Focurile de avertizare nu i-au descurajat insa pe oameni, care nu dau semne ca vor abandona prea curand protestele.

Cronologia evenimentelor:

30 ianuarie

20:23 Rezultatele ultimelor alegeri legislative din Egipt, denuntate de opozitie, vor fi "corectate" in baza deciziilor pe care justitia urmeaza sa le anunte in curand, a anuntat, duminica, presedintele Adunarii Nationale, Fathi Sorour, citat de AFP.

Principalele formatiuni ale opozitiei egiptene afirma ca alegerile desfasurate in noiembrie si decembrie au fost marcate de fraude si incidente violente si au cerut anularea scrutinului in urma caruia Partidul National Democrat al presedintelui Hosni Mubarak a obtinut peste 80 la suta din mandatele parlamentare.

19:30 Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, a ajuns duminica seara in apropiere de piata Tahrir din Cairo, unde se afla cateva mii de manifestanti care cer, pentru a sasea zi la rand, plecarea presedintelui egiptean, Hosni Mubarak.

18:38 Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, i-a cerut presedintelui Mubarak sa plece de la putere. El a precizat ca are "atat un mandat politic, cat si popular de a forma un guvern de uniune nationala".

18:30 Statele Unite si-au modificat discursul fata de Egipt duminica, facand apel la o tranzitie pasnica la Cairo, dar excluzand in continuare suspendarea ajutorului acordat aliatului lor, comenteaza AFP. "Speram sa vedem o tranzitie ordonata. Cerem guvernului Mubarak, care se afla la putere (...), sa faca ceea ce este necesar pentru a facilita o astfel de tranzitie", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, intr-o interventie la postul de televiziune CBS.

18:15 Statele Unite isi pierd credibilitatea facand apel la democratizare in Egipt si sustinandu-l, in acelasi timp, pe presedintele Hosni Mubarak, a declarat, duminica, Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, citat de AFP.

"Guvernul american nu poate cere poporului egiptean sa creada ca un dictator care se afla la putere de 30 de ani va fi omul care sa instaureze democratia", a apreciat ElBaradei, intr-un interviu acordat canalului de televiziune CBS.

17:30 Armata egipteana a intensificat activitatile in Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vanatoare si de un elicopter militar, informeaza BBC News online.

17:00 Potrivit corespondentului BBC, Jeremy Bowen, cel putin doua avioane de vanatoare trec frecvent pe deasupra Pietei Tahrir, producand zgomote foarte puternice, iar in zona a ajuns si o coloana de tancuri.

O coalitie de miscari de opozitie i-a cerut lui Mohamed ElBaradei sa formeze un guvern provizoriu in Egipt, dizolvand Parlamentul si elaborand o noua Constitutie, dar si organizarea de alegeri libere, anunta BBC News online.

Comunicatul este semnat de Miscarea 6 Aprilie, de Miscarea Khalid Said, de Adunarea Nationala pentru Schimbare si de Miscarea 25 Ianuarie.

Mohamed ElBaradei, cel mai cunoscut reprezentant al opozitiei egiptene, i-a cerut sambata presedintelui Hosni Mubarak sa se retraga cat mai repede, pentru binele Egiptului, relateaza AFP, citand o declaratie acordata canalului de televiziune Al-Jazeera.

ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat ca numirea unui vicepresedinte si a unui nou prim-ministru nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta Egiptul.

15:25 Zeci de cadavre au fost descoperite in apropierea unei inchisori din Cairo, dupa confruntari care au avut loc in cursul noptii intre gardieni si detinutii care au evadat, anunta surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene.

15:11 Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, pana in acest moment, Ambasada Romaniei de la Cairo a primit aproximativ 200 de apeluri de la cetatenii romani care solicita informatii.

15:10 Fratii Musulmani - principala miscare de opozitie din Egipt - au respins duminica numirile in functii guvernamentale decise de presedintele Hosni Mubarak, informeaza AFP.

14:22 Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a vizitat duminica centrul operational al armatei, pe fondul protestelor violente soldate cu cel putin 111 morti, anunta televiziunea publica egipteana, citata de AFP.

14:21 Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului a fost ucis sambata in Egipt, a anuntat, duminica, Ministerul azer de Externe, citat de AFP.

13:28 100 de oameni au murit in cele 5 zile de cand Egiptul este ravasit de proteste violente. La primele ore ale diminetii, mii de detinuti au evadat dintr-o inchisoare aflata la sud-vest de Cairo.

12:50 Postul de televiziune Al Jazeera a denuntat decizia suspendarii emisiei in Egipt, considerand ca este o tentativa de reducere la tacere a poporului egiptean, informeaza AFP. "Al Jazeera denunta cu fermitate inchiderea filialei sale din Egipt, decizie comunicata de autoritatile egiptene duminica dimineata", se arata intr-un comunicat al postului de televiziune din Qatar.

Potrivit postului de televiziune, suspendarea emisiei "este o forma de cenzura si o tentativa de reducere la tacere a poporului egiptean". Ministrul egiptean al Informatiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea emisiei postului Al Jazeera, care a relatat pe larg despre protestele antiguvernamentale din Egipt si din alte state nord-africane. .

12:45 Statele Unite se pregatesc sa evacueze, luni, cetatenii americani din Egipt, din cauza violentelor manifestatii antiguvernamentale, se arata intr-un comunicat al misiunii diplomatice americane de la Cairo, informeaza AFP.

Razmerita a fost extrem de violenta si cel putin unul dintre gardienii inchisorii si-a pierdut viata in incident.

Printre cei evadati se numara si militanti islamisti aflati dupa gratii de mai multi ani, dar si detinuti de drept comun.

Mii de protestatari au ignorat si azi-noapte interdictia de a se aduna pe strazi. Barack Obama, dar si lideri din Marea Britanie, Franta si Germania i-au cerut lui Mubarak sa nu recurga la violente.

Presedintele american i-a cerut omolugului egiptean sa puna in practica reformele promise.

Mubarak a numit primul vicepresedinte pe care l-a avut vreodata si a pus un nou premier. Prea putin insa pentru egiptenii furiosi.

Revolta populara care a inceput marti nu pare sa dea semne ca s-ar apropia de final. Mii si mii de egipteni sfideaza interdictiile si continua sa se adune pe strazile din Cairo, zi si noapte. Sunt furiosi ca presedintele Mubarak, ba numeste un nou premier, ba isi pune un apropiat - seful securitatii - intr-o functie nou inventata, aceea de vicepresedinte, si incearca sa ramana la putere.

Vehicule militare arse, cartierul general al partidului de guvernamant incendiat. Acesta e modul in care protestatraii au raspuns aparitiei la televizune a presedintelui Mubarak (nr. vineri noapte) si deciziei acestuia de a ramane la putere. Politia nu se mai vede pe strazi, armata este cea care incearca sa mentina controlul, insa situatia este incredibil de instabila si totul e inca foarte periculos.

Sefii armatei au facut apeluri la manifestanti sa-i tina departe pe vandali si pe cei pusi pe jafuri. Au aparut, cum s-a intamplat si in Tunisia, garzi cetatenesti de cartier, ai caror membri sunt inarmati cu bate sau bare de fier.

La Washington, presedintele Obama s-a intalnit cu responsabilii pentru securitate nationala ca sa discute situatia din Egipt.

"Tocmai am vorbit cu el, dupa discurs, si i-am spus ca are responsabilitatea de a da substanta promisiunilor", a spus Obama.

Mubarak este, de decenii, un aliat cheie al Washingtonului in regiune.

" Miza este uriasa. Egiptul insumeaza intre un sfert si o treime din intreaga lume araba. Daca va cadea prada instabilitatii, unda de soc va fi resimtita in toata lumea araba. Este prima tara care a incheiat pace cu Israelul, este un actor crucial in procesul de pace din Orientul Mijlociu", a spus, la randul sau, Richard Haas, presed Consiliului pentru Relatii Externe al SUA

Insa o telegrama diplomatica publicata de Wikileaks sugereaza ca guvernul american n-ar fi strain de protestele din Egipt, de vreme ce ar fi sustinut, in trecut, un activist pro-democratie si ar fi militat pentru eliberarea disidentilor din inchisoare.

 

29 ianuarie


Obama catre presedintele Egiptului: Nu folositi violenta si faceti reforme

Numirea sefului Securitatii in postura de vicepresedinte este o premiera in 30 de ani. Mubarak nu a fost secondat pana acum de un "vice", scriu cei de la Huffington Post.

Ministrul aviatiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost insarcinat, sambata, sa formeze noul Executiv de la Cairo.

Shafik este o personalitate in general apreciata in randurile elitei egiptene, inclusiv in mediile opozitiei.

Mai multi analisti au afirmat ca el ar putea fi unul dintre succesorii presedintelui Hosni Mubarak in cazul in care functia de sef al statului ar ramane vacanta.

18:00 Directorul serviciilor egiptene de informatii, Omar Suleiman, a depus sambata juramantul in functia de vicepresedinte al Egiptului.

17:58 Tinerii egipteni au format sambata un lant uman in jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colectiile, iar in intregul oras se formeaza comitete de voluntari ale Fratilor Musulmani, pentru a asigura protectia in fata jafurilor.

17:14 MAE a precizat, la solicitarea Mediafax, ca la nivelul Ambasadei de la Cairo exista o celula de criza care raspunde in permanenta solicitarilor de asistenta consulara, iar sambata au fost primite cereri de informatii de la aproximativ 50 de persoane, alte 100 fiind contactate de personalul misiunii.

17:00 Cel putin o persoana a murit, sambata, dupa ce politia egipteana a deschis focul asupra demonstrantilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo

17:11 Cel mai influent predictator din lumea araba, seicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat ca numai plecarea presedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt si a cerut poporului egiptean sa continue revolta pasnica.

17:08 Zeci de mii de manifestanti cer, la Cairo, plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, in cea de-a cincea zi de proteste antiguvernamentale din Egipt, relateaza AFP.

"Poporul vrea plecarea presedintelui", au scandat manifestantii sambata, sub privirile militarilor stationati in oras incepand de vineri seara, pentru a asigura mentinerea ordinii.

16:41 Armata egipteana a cerut sambata populatiei sa se apere de jefuitori, conform unui comunicat difuzat de televiziunea de stat de la Cairo. Zeci de magazine au fost devastate in mai multe cartiere din Cairo, iar politia, atacata de manifestanti in timpul protestelor din ultimele cinci zile, nu mai este prezenta pe strazi.

16:00 "Pentru egipteni este extrem de dezamagitor mesajul provenit din Statele Unite, care au declarat ca vor sa coopereze cu poporul egiptean si cu guvernul; trebuie sa faca o alegere", a spus liderul opozitiei, Mohamed ElBaradei.

Presedintele Hosni Mubarak trebuie sa plece.
Mohamed ElBaradei
15:33 "Chiar daca am un mare respect pentru (presedintele american, Barack) Obama, ideea de a incredinta sarcina aplicarii unor reforme economice si politice unui om care are un sistem autoritar si care se afla la putere de 30 de ani este un paradox", a adaugat el. ElBaradei a fost directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Voi iesi in strada astazi (sambata - n.red.), impreuna cu colegii mei, pentru a aduce o contributie la schimbare (...) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece", a spus el. "Aseara, speram ca se va hotari sa plece, dar, in ultimul moment, a aparut cu un discurs fara sens, care a fost o mare dezamagire pentru egipteni", a adaugat ElBaradei, referindu-se la interventia televizata de vineri seara a lui Mubarak.

15:31 Tancuri ale armatei egiptene au inconjurat, sambata, piata Tahrir din Cairo, unde s-au adunat cateva mii de protestatari. Guvernul si-a dat demisia, a anuntat televiziunea de stat, dupa ce presedintele Mubarak anuntase ca va numi un nou Cabinet.

14:31 Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut sambata "incetarea violentelor, pentru a pune capat varsarii de sange" din Egipt, unde protestele violente continua pentru a cincea zi, relateaza AFP.

14:30 Restrictiile de circulatie anuntate vineri seara pentru trei mari orase egiptene au fost prelungite, a anuntat sambata televiziunea de stat de la Cairo, citata de AFP. Conform anuntului, restrictiile vizeaza intervalul orar 16.00 - 8.00, in timp ce masurile anuntate vineri se refereau la perioada 18.00 - 7.00.

14:00 Cel putin 38 de persoane au murit, vineri, in Egipt, in urma protestelor si a confruntarilor violente dintre manifestanti si fortele de ordine, au declarat surse oficiale din Ministerul egiptean al Sanatatii, citat de AFP.

13:30 Sediul Sigurantei de stat din orasul egiptean Rafah, situat la granita cu Fasia Gaza, a fost atacat sambata de demonstranti, iar confruntarile s-au soldat cu moartea a trei politisti, au relatat martori oculari, citati de AFP.

13:10 Regele Abdallah al Arabiei Saudite i-a telefonat presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, pentru a-si exprima solidaritatea si a denunta "atingerile la adresa securitatii si stabilitatii" Egiptului, a anuntat sambata agentia oficiala de presa saudita SPA, citata de AFP.

12:56 Armata egipteana a cerut sambata "marelui popor al Egiptului" sa respecte restrictiile de circulatie si sa nu participe la adunari in locuri publice, relateaza AFP, citand un comunicat dat publicitatii de agentia oficiala MENA.

12:18 Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie sa plece", a declarat, sambata, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai opozitiei egiptene si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza AFP. "Voi cobori in strada astazi (sambata - n.red.), alaturi de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbari (...) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, impreuna cu AIEA, s-a declarat dispus, joi, sa asigure tranzitia in cazul retragerii lui Mubarak din functie.

11:46 Confruntari violente au izbucnit sambata in orasul egiptean Ismailiya, unde fortele de ordine au intervenit impotriva catorva mii de manifestanti care cer plecarea presedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citati de AFP.

10:46 Piata Tahrir, aflata in apropierea mai multor cladiri guvernamentale din centrul orasului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor in ultimele zile.

In apropiere, politia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care incercau sa forteze accesul catre sediul Ministerului de Interne.

10:45  Mii de manifestanti s-au adunat sambata dimineata in centrul capitalei egiptene, dupa mai multe zile de proteste de strada si confruntari cu fortele de ordine.

10.25 Sambata dimineata, serviciile de telefonie mobila, intrerupte complet vineri, au redevenit partial operationale, insa accesul la Internet ramane in continuare blocat.

Atat Internetul, cat si telefonia mobila au jucat un rol-cheie in organizarea manifestatiilor impotriva regimului din Egipt, initiate de grupuri de tineri inspirate de "revolutia iasomiei" din Tunisia, care a dus la inlaturarea regimului condus de presedintele Zine El Abidine Ben Ali.

10:00 Presedintele egiptean Hosni Mubarak a rupt tacerea, dupa patru zile de proteste si ciocniri violente. Mubarak a anuntat ca a demis guvernul si a promis reforme care sa ridice nivelul de trai.

09:49 Seful Statului Major egiptean, Sami Anan, aflat la Washington pentru discutii cu omologii sai americani, si-a scurtat vizita in Statele Unite, in timp ce Casa Alba a sugerat ca ar putea reanaliza, in functie de evenimentele din Egipt, ajutorul militar acordat regimului de la Cairo, relateaza AFP.

Sami Anan se afla inca in Statele Unite vineri seara, insa adjunctul sefului Statului Major interarme american, James Cartwright, a afirmat ca acesta intentiona sa plece catre Cairo in scurt timp.

09:00 Oamenii au iesit insa din nou in strada, in ciuda faptului ca armata a fost cu ochii pe ei si au fost impuse restrictii de circulatie pe timpul noptii.

Sute de mii de demonstranti au cerut vineri demisia presedintelui egiptean, iar confruntarile cu fortele de ordine s-au soldat cu moartea a cel putin 20 de persoane - 13 la Suez, 5 la Cairo si 2 la Mansoura.

In discursul pe care l-a sustinut azi-noapte, presedintele Egiptului a facut promisiuni, dar a dat de inteles ca nu are de gand sa plece.

Este vorba despre masuri pentru reducerea somajului si cresterea nivelului de trai, probleme deosebit de sensibile intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste cu doi dolari pe zi. Ramane de vazut daca oamenii se vor multumit cu atat.

La scurt timp dupa interventia televizata a liderului egiptean, presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca a avut o discutie telefonica de 30 de minute cu acesta.

"I-am spus ca are responsabilitatea de a da un sens acestor cuvinte. I-am spus sa ia masuri concrete pentru a-si tine promisiunile", a spus Obama, care a cerut autoritatilor egiptene "sa se abtina de la utilizarea violentei impotriva manifestantilor pasnici".

Avand in vedere situatia, Ministerul de Externe le recomanda romanilor sa isi amane calatoriile in Egipt.

00:00 Surse medicale au declarat pentru Reuters ca cel putin 13 protestatari au murit in Suez si alti 75 de oameni au fost raniti.

28 ianuarie

23:53 Ambasadele Statelor Unite si Marii Britanii din Cairo au fost inconjurate de tancuri, scrie Al-Jazeera.

23:20 Peste 1000 de persoane au fost ranite in capitala Egiptului, Cairo, informeaza Reuters.

23:10 Potrivit Al-Jazeera, protestatarii au dat foc mai multor sectii de politie din tara.

22:26 Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca presedintele Barack Obama nu a vorbit cu presedintele Egiptului, adaugand ca situatia de criza ar trebui rezolvata de egipteni. De asemenea, a facut apel ca paginile site-urilor de socializare care scriu despre Egipt sa fie din nou activate.

22:16 Un barbat italian care lucreaza intr-un hotel din Cairo a scris pentru BBC: "Protestatarii au intrat in hotel. Au reusit sa deschida o usa de metal. Ne-am ascuns cu totii la etajul patru. Scenele care se desfasoara afara sunt infricosatoare si nu este semn de politie".

22:15 Sediile partidului de guvernamant din Cairo au fost incendiate si devastate de demonstranti, informeaza NileTv.

22:12 Se pare ca seful armatei egiptene, locotenentul genenal Sami Hafez Enan, si-a intrerupt vizita la Washington, unde se afla pentru a discuta probleme de aparare nationala cu oficialii de la Pentagon, pentru a se intoarce la Cairo.

22:05 Site-ul Al Arabiya scrie ca armata egipteana a primit ordin sa securizeze cladiri importante din Cairo si Alexandria. Trupele armate sunt pe strada in Suez, unde protestele continua si la aceasta ora. Au fost raportate mai multe jafuri.

21:56 Compania Delta Airlines a anuntat ca un avion al companiei va pleca sambata, iar ulterior toate cursele vor fi suspendate pe termen nedefinit, informeaza CNN.

21:52 Toate companiile de telefonie mobila din Egipt au primit ordin sa suspende serviciile in anumite zone, a comunicat filiala din Londra a operatorului de telefonie Vodafone, informeaza AFP.

21:46 Informatie neconfirmata oficial, pe Twitter: se pare ca presedintele Egiptului nu se va mai adresa natiunii, din cauza unei "conditii medicale aparute din senin".

21:31 AFP scrie ca seful pe politica externa al Uniunii Europene, baronesa Catherine Ashton, a facut apel la autoritatile egiptene sa elibereze imediat protestatarii retinuti in timpul manifestatiilor antiguvernamentale.

21:09 Franta face apel la calm, prin intermediul ministrului de externe Michele Alliot-Marie care indeamna la dialog. Si Italia face presiuni asupra partilor sa gaseasca o solutie pasnica pentru iesirea din criza.

21:00 Cel putin cinci persoane au fost omorate in timpul protestelor din Cairo, scrie Reuters. Mai jos puteti vedea un video in care un barbat neinarmat care a fost impuscat in cap de politistii egipteni, dupa ce a aruncat cu pietre spre ei.

20:55 Potrivit Reuters, care citeaza surse medicale, 870 de persoane au fost ranite la Cairo pe parcursul zilei

20:50 Beduinii din zona Sinai au asediat o sectie de politie si cer fortelor de ordine sa se predea. Tot in Sinai, barbati inarmati au preluat controlul asupra strazii care duce spre orasul Rafah, luand mai multi ostatici politisti, potrivit unui jurnalist AP.

20:37 Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a extins restrictiile de circulatie in intreaga tara, dupa ce decretul initial era valabil doar la Cairo, Alexandria si Suez.

20:33 "Protestatarii au patruns in sediul televiziunii egiptene si au distrus o parte din echipament. Sunt asteptate sa soseasca elicoptere", a scris pe Twitter sultanul al-Qassemi.

20:18 Corespondentul BBC Khaled Ezzelarab: Elicopterele militare survoleaza cerul capitalei Cairo.

20:15 Cancelarul german Angela Merkel s-a alaturat celor care cer guvernului egiptean sa permita protestele pasnice. Stabilitatea Egiptului este extrem de importanta, a spus aceasta, "dar nu cu pretul libertatii de expresie".

20:11 CBS Radio News: "Intregul personal al Ambasadei Israelului in Cairo a fost evacuat cu elicoptere".

20:07 Presedintele american Barack Obama si-a convocat echipa de securitate pentru a discuta despre situatia din Egipt, scrie Associated Press.

20:00 Potrivit televiziunii al-Jazeera, exista informatii neconfirmate potrivit carora au existat violente intre militari si politisti, in Cairo.

19:55 Reporterul Ashraf Sweilim al Associated Press spune ca un grup de beduini din Sinai au asediat sectia de politie din Sheikh Zoueid, cerandu-le fortelor de ordine aflate inauntru sa se predea.

19:50 Surse medicale au declarat pentru Reuters ca 410 oameni au fost raniti in Cairo, vineri. Unele dintre rani au fost provocate de gloante.

19:23 Manifestantii au incendiat vineri, la Cairo, sediul Partidului National Democrat (PND), aflat la putere in Egipt, in cea de-a patra zi a manifestatiilor fara precedent impotriva regimului presedintelui Hosni Mubarak, a anuntat televiziunea publica, citata de AFP.

19:11 Mai multi jurnalisti si fotoreporteri occidentali care transmit stiri despre protestele de la Cairo sustin ca au fost retinuti pentru scurt timp, in cursul zilei de vineri, informeaza AFP.

18:00 Televiziunea de stat egipteana a anuntat mai devreme ca presedintele Hosni Mubarak se va adresa natiunii vineri seara intr-o interventie televizata.

Presedintele, care este si conducatorul armatei, a interzis circulatia oamenilor in zone cheie ale capitalei egipetene Cairo, pana sambata dimineata.

Cu toate acestea, egiptenii ii sfideaza ordinul. Pe imaginile live transmise de televiziunile din Egipt se pot vedea inca multimi mari de oameni pe strazi, scrie BBC.

17:55 Armata a fost trimisa in strada, vineri seara, ca sa ii indeparteze pe protestatarii egipteni. Demonstrantii din Cairo au inceput sa strige sloganuri, rugandu-i pe militari sa ii apere si plangandu-se de tratamentul violent al politiei.

17:50 Liderul opozitiei egiptene Mohamed ElBaradei, care a participat la manifestatiile de la Cairo impotriva regimului presedintelui Hosni Mubarak, a fost plasat in arest la domiciliu, a declarat o sursa din domeniul securitatii, citata de CNN.

In cursul zilei de vineri, ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), fusese avertizat sa nu paraseasca o moschee din Cairo, unde a participat la rugaciune.

Anterior, el a fost udat cu tunurile de apa si inconjurat de politie, dupa ce s-a alaturat protestatarilor pe strazile din oras.

 

Cairo, capitala Egiptului, este astazi scena a violentelor intre manifestanti si politie. Fortele de ordine au tras cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, pentru a dispersa mii de protestatari, care vor sa-l dea jos pe presedinte.

Mii de oameni au iesit astazi pe strazile oraselor din Egipt pentru a protesta fata de regimul dictatorial al presedintelui Hosni Mubarak, care conduce de 30 de ani aceasta tara.

Conform Associated Press, politia a ripostat la Cairo cu gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si tunuri de apa, pentru a imprastia miile de manifestanti.

De asemenea, politia a folosit bastoanele din dotare pentru a-i lovi pe simpatizantii liderului Fratiei Musulmanilor, Mohamed ElBaradei, care facusera "scut uman" in jurul acestuia.

La un moment dat, conform AP, din cauza grenadelor cu gaze lacrimogene, cateva masini au fost incendiate, iar cativa manifestanti au suferit arsuri.

Dupa ce liderul opozitiei, Mohamed ElBaradei, s-a refugiat intr-o moschee, politia i-a cerut sa nu mai paraseasca acea cladire.

Conform unei organizatii de protestatari, citata de Mediafax, autoritatile reprima protestele in toata tara. Astfel, pe langa cele de la Cairo si Alexandria, si protestele antiguvernamentale de la Suez, Ismailia, Fayoum si Shbin Elkoum sunt reprimate, afirma Eliberarea Egipteana.

Pe de alta parte, patru jurnalisti francezi au fost arestati la Cairo, a declarat Bernard Valero, un purtator de cuvant al Ministerului francez de Externe.

Politia i-a confiscat camera foto unui jurnalist CNN, Mary Rogers, si i-a spart ecranul, potrivit corespondentului CNN Ben Wedeman.

Acesta a cerut politiei sa-i returneze camera colegei sale pentru a arata ca Egiptul crede in libertatea presei, dar fortele de ordine au refuzat.

Protestatarii au avertizat inca de joi ca va fi cea mai mare actiune indreptata impotriva puterii, deoarece este vinerea rugaciunii, iar oamenii se vor aduna in grupuri foarte mari.

Indelung reprimati de regimul Mubarak, Fratii Musulmani reprezinta o miscare islamista a carei ideologie a inspirat Al Qaida, dar si organizatiile integriste palestiniene.

Pana acum, ei au oferita putina sustinere manifestatiilor, lasand membrilor optiunea de a participa.

Cel putin 20 de membri din cadrul Fratilor Musulmani, intre care cinci fosti deputati si cinci membri ai Biroului Politic, au fost arestati, in noaptea de joi spre vineri, a anuntat avocatul acestei formatiuni, Abdelmoneim Abdel Maqsud, citat de AFP.

Autoritatile de la Cairo nu par insa impresionate de aceste amenintari. Ministrul de interne a declarat ca se vor lua masuri "decisive" de combatere a actiunilor anti-guvernamentale, iar fortele speciale de securitate sunt gata sa intervina.

Avertizarile autoritatilor egiptene vin dupa ce, joi dupa-amiaza, au avut loc ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Potrivit AFP, cel putin cinci "rebeli" si doi politisti au murit, iar alte cateva zeci de persoane au fost grav ranite.

Uciderea unui manifestant a fost surprinsa si de o camera de luat vederi, intr-o confruntare care au avut loc in localitatea Sheikh Zuwayed, in nordul Peninsulei Sinai.

La Ismailiya, in apropiere de Canalul Suez, martorii au declarat ca serviciile de securitate au folosit gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor, care au ripostat cu pietre.

La Suez, politia a folosit gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si tunuri cu apa pentru a dispersa sute de manifestanti, adunati in fata unei sectii de politie pentru a cere eliberarea persoanelor arestate marti si miercuri.

Miercuri, s-au inregistrat violente la Suez, unde protestatarii au aruncat cu sticle incendiare spre o cladire a Primariei care a ars partial. Sediul partidului presedintelui Hosni Mubarak si o sectie de politie au fost atacate cu pietre.

Turistii romani din Egipt isi continua sejurul - ambasada nu a primit solicitari de sprijin

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, joi, conform Mediafax, ca, potrivit informatiilor oferite de Ambasada Romaniei de la Cairo, nu au fost inregistrate, pana in prezent, cereri pentru sprijin in vederea repatrierii de la grupuri de turisti romani aflati in Egipt.

"Din contactele reprezentantilor Ambasadei cu agentii de turism care se ocupa de grupurile romanesti la Hurghada, Sharm El Sheikh si Luxor, ne-a fost precizat ca nu sunt probleme care sa necesite intreruperea sejurului", a explicat MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe a explicat ca nu exista cetateni romani stabiliti in Egipt care sa fi formulat cereri de asistenta consulara sau care sa fi fost direct afectati de miscarile de protest.

MAE a postat, miercuri, pe site, o avertizare de calatorie pentru Egipt, recomandandu-le cetatenilor romani sa evite calatoriile in anumite zone din aceasta tara, din cauza protestelor din ultimele zile.

  Opozitia din Egipt - pregatita sa-i ia locul presedintelui Mubarak

Cel mai cunoscut opozant egiptean, Mohamed ElBaradei, a sosit joi seara la Cairo si s-a declarat pregatit sa asigure tranzitia dupa regimul lui Hosni Mubarak.

"Sunt aici cu speranta de a continua actiunea, in vederea unei schimbari ordonate si pasnice", a declarat ElBaradei la sosirea pe aeroport. Totodata, el a cerut puterii sa opreasca "violenta, arestarile si aplicarea torturii".

"Daca populatia vrea ca eu sa conduc tranzitia, atunci nu o voi dezamagi", a declarat el, la Viena, inainte de plecare, precizand ca vrea sa participe la noi manifestatii.

Revolutia de pe Facebook - blocata

Tineri sustinatori ai democratiei, aflati la originea protestelor inspirate de revolta tunisiana, care l-a indepartat pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali de la putere, au facut apel la organizarea unor noi manifestatii, vineri.

Se pare insa ca ei nu mai beneficiaza de ajutorul internetului,asa cum s-a intamplat la declansarea protestelor.

Joi seara, utilizatorii de internet din Cairo au anuntat ca nu se mai pot conecta la retea, in timp ce altii semnalau un trafic lent si opriri intermitente.

De asemenea, telefoanele mobile functionau cu dificultate in zona din centrul capitalei, unde se aduna manifestantii, iar serviciile de mesagerie nu functionau deloc.

Pe de alta parte, meciurile din campionatele de fotbal prevazute vineri si sambata au fost amanate.

UE si SUA - cu ochii pe Egipt

Manifestatiile care au inceput marti sunt cele mai importante de la sosirea la putere, in 1981, a lui Hosni Mubarak.

Presedintele, in varsta de 82 de ani, a fost criticat in special pentru faptul ca nu a ridicat niciodata starea de urgenta, instaurata de aproape 30 de ani.

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi ca violenta nu este o solutie la problemele Egiptului si a cerut Guvernului si manifestantilor sa dea dovada de retinere. El a mai spus ca Hosni Mubarak a fost pana acum un partener important al Statelor Unite, insa a subliniat ca America "nu tine partea nimanui".

Pe de alta parte, Uniunea Europeana si ONU au cerut guvernului egiptean sa asculte revendicarile poporului, iar Parisul i-a solicitat sa respecte libertatea de exprimare.

Dupa Tunisia si Egipt, urmeaza dictatura din Yemen?

Conform AFP, mii de persoane au manifestat joi, la Sanaa, raspunzand astfel apelului lansat de opozitie. Ei au cerut plecarea presedintelui yemenit, Ali Abdallah Saleh, care se afla la putere de 32 de ani.

Presedintele tunisian "a plecat dupa 20 de ani, 30 de ani in Yemen sunt de ajuns", au scandat manifestantii.

"Nu reinnoirii mandatului, nu transmiterii ereditare a puterii", au scandat yemenitii, in timpul unei adunari, la apelul "intalnirii Comune" - o coalitie a opozitiei. De altfel, opozitia a organizat patru manifestatii separate in capitala Yemenului.

Presedintele Ali Abdallah Saleh a fost reales in septembrie 2006, pentru un nou mandat de sapte ani. Cu toate acestea, un proiect de amendare a Constitutiei, aflat in dezbaterea Parlamentului, in pofida refuzului opozitiei, ar putea deschide calea unei presedintii pe viata pentru actualul sef al statului.

Valul de proteste din Africa a fost declansat de populatia din Tunisia, care a reusit sa-l indeparteze de la conducerea statului pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere timp de 23 de ani.

Ben Ali, care a fugit la 14 ianuarie din Tunisia, este primul conducator al unei tari arabe care paraseste puterea sub presiunea strazii.

Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
"Mumia Mubarak vorbeste, iar dictatorii tremura de frica"

Discursul presedintelui Mubarak catre egipteni este o dovada clara a lipsei de umanitate a acestuia. In timp ce oamenii protesteaza, el a tinut-o pe a sa. A vorbit despre saracie si despre grija pentru oameni, dar mesajul era altul: nu vrea sa plece.

Obama catre presedintele Egiptului: Nu folositi violenta si faceti reforme
Obama catre presedintele Egiptului: Nu folositi violenta si faceti reforme

Presedintele Obama i-a cerut omologului sau egiptean Hosni Mubarak reforme concrete si incetarea violentelor. Egiptul este cel mai important aliat arab al SUA, iar armata a beneficiat in 2010 de asistenta americana in valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa
Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa

Sunt cel putin sapte morti in Egipt, dupa demonstratiile fara precedent impotriva presedintelui Mubarak. Si, in numai doua zile, peste 1.000 de protestatari au ajuns la inchisoare.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.