Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile
UPDATE: Capacitatile apararii antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coalitiei, permitand instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat un oficial de la Pentagon.
Razboi in Libia. Pentagon: Apararea antiaeriana libiana, puternic avariata
Marile puteri contra Ghaddafi. Vezi care este planul de atac in opinia expertilor
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Bilantul ultimelor 24 de ore
Prima etapa a fost menita sa le aduca occidentalilor siguranta ca avioanele lor nu vor fi doborate. De aceea au fost bombardate incontinuu rachetele si aeronavele libiene din nordul tarii, in zona capitalei Tripoli.
Aparatele de vanatoare au lansat bombe asupra bateriilor de rachete, superbombardierul invizibil B2 al americanilor a ras aerodromurile si aparatele de zbor libiene, iar rachetele Tomahawk au completat loviturile chirurgicale ale bombelor asupra sistemelor sol-aer.
Acestea au fost lansate din Mediterana, de pe distrugatoarele si submarinele britanice sau americane.
Asistam la doua premiere in cazul acestui razboi: este o operatiune a catorva membri NATO, fara sa aiba aprobarea unanima a tuturor tarilor din alianta.
Franta a anuntat ca ataca Libia in baza rezolutiei ONU si nu ca ar fi o tara NATO, amenintata de Ghaddafi, asa ca Romania nu este obligata sa participe activ in razboi.
Este tot pentru prima data cand intr-un conflict pornit de vest in orient participa aciv si state musulmane. Qatarul si Emiratele Arabe Unite pun la dispozitie avioane de vanatoare ultramoderne, militari scoliti de americani si logistica.
Ce urmeaza?
Odata obtinuta siguranta aeriana tintele vor fi centrele libiene de comanda, bazele radar, centrele de comunicatii terestre si prin satelit, dar si retelele de electricitate, sau depozitele de munitie si carburant.
Duminica, 20 martie
23:51 "Atacurile au fost foarte eficiente si au avariat puternic apararea antiaeriana a regimului" lui Muammar Kadhafi, a afirmat viceamiralul Bill Gortney in cadrul unei conferinte de presa. Principala amenintare impotriva avioanelor americane, britanice si franceze care au intervenit pentru moment in Libia este reprezentata de rachetele sol-aer SA-5, cu raza lunga de actiune, dar "capacitatea (fortelor pro-Kadhafi) de a le lansa a fost puternic redusa", potrivit lui. Fortele aeriene libiene nu au aratat niciun semn de activitate, iar emisiile radar - care servesc la detectarea avioanelor inamice - de la instalatiile de aparare antiaeriana vizate de atacuri au incetat, a adaugat el.
23:13 "Franta aplica pe deplin si doar rezolutia 1.973", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului, Laurent Teissere. "Suntem clar in contextul rezolutiei. Mi se pare ca partenerii nostri au sustinut propuneri similare. Nu am alte comentarii de facut", a adaugat el, intrebat despre declaratiile Ligii Arabe. Liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, criticase anterior bombardamentele coalitiei internationale in Libia, apreciind ca acestea se indeparteaza de "scop, care este impunerea unei zone de interdictie aeriana".
23:11 Coalitia internationala se pregatea de o noua faza a ofensivei sale in Libia, lansata sub mandat ONU, pentru a ajunge la incetarea reprimarii sangeroase a unei revolte fara precedent impotriva regimului lui Muammar Ghaddafi. "Suntem invingatori, voi sunteti invinsi. Noi nu ne vom retrage de pe campul de batalie", a declarat in cursul diminetii liderul libian, aflat la putere de aproximativ 42 de ani, intr-un mesaj audio, al doilea de la inceputul operatiunii militare internationale lansate in virtutea rezolutiei 1.973 a ONU, adoptata joi.
23:10 "In semn de respect fata de comunicatul publicat de Uniunea Africana sambata, la Nouakchott, si de rezolutiile 1.970 si 1.973 ale ONU, comandamentul fortelor armate a dat ordine sa se inceteze focul incepand de duminica, ora 21.00", a declarat purtatorul de cuvant, Milad Fokehi. Tripoli a anuntat deja, vineri, un armistitiu pe care nu l-a respectat, potrivit comunitatii internationale, care a lansat sambata seara prima sa operatiune militara in Libia. Libia a considerat, sambata seara, nula rezolutia 1.973 care impune o zona de interdictie aeriana, dupa operatiunea militara occidentala si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.
23:06 AFP: Nu exista informatii privind victime civile in zonele vizate de atacuri aeriene in Libia, a declarat duminica amiralul american William Gortney, in cadrul unei conferinte de presa la Pentagon. "Nu avem informatii privind victime civile", a declarat el, raspunzand unei intrebari. Presa oficiala libiana a denuntat sambata atacuri aeriene asupra unor "obiective civile". "Obiective civile din Tripoli au fost tinta raidurilor aviatiei inamice a cruciatilor", anunta televiziunea libiana.
22:18 Explozii puternice au fost auzite duminica seara la Tripoli, unde apararea antiaeriana a intrat in actiune, in timp ce o coloana de fum se ridica din sectorul resedintei liderului libian, Ghaddafi, din Bab al-Aziziya, in sudul capitalei, relateaza AFP. Apararea antiaeriana a mai fost activata o data, duminica, la Tripoli, in special in apropiere de resedinta lui Ghaddafi, potrivit unor jurnalisti ai AFP aflati la fata locului.
15:10 Fortele loiale liderului libian Muammar Ghaddafi bombardeaza orasul Misrata folosind tancuri, artilerie si tunuri, a declarat un martor ocular citat de CNN.
Rebelii din oras au ripostat, a declarat sursa citata, in timp ce pentru moment nu exista informatii despre eventuale victime.
Un purtator de cuvant al rebelilor din Misrata, Mohamed, a declarat pentru BBC News Online ca situatia din oras este "cu adevarat" ingrozitoare.
Bombardamentele au fost reluate "in mod incredibil" pentru a treia zi dupa o scurta pauza in care fortele internationale au intervenit, a declarat el.
"Misrata este rasa de pe suprafata pamantului chiar acum, am auzit ca centrul orasului este aproape distrus", a adaugat el.
Omul sustine ca a avut loc un "masacru", in care au fost raniti 40 de civili si alti cel putin 10 au fost ucisi. Potrivit acestuia, sunt atacate cladiri civile.
14:15 Prima faza a atacurilor aeriene desfasurate impotriva Libiei este "un succes" si a permis instaurarea unei zone de interdictie aeriana, a declarat duminica amiralul Michael Mullen, seful Statului Major interarme american, pentru postul de televiziune ABC.
Operatiunea a inceput cu survolarea teritoriului libian de catre avioane de vanatoare Rafale si Mirage 2000, care au distrus mai multe blindate ale fortelor loiale lui Ghaddafi.
In cursul serii, fortele americane si britanice au preluat initiativa, cu primele raiduri aeriene britanice si tiruri cu rachete de croaziera lansate de pe navele si submarinele americane din largul Libiei.
13:50 Zeci de vehicule militare ale fortelor lui Muammar Ghaddafi, intre care tancuri, au fost distruse duminica dimineata in atacurile aeriene de la vest de Benghazi, potrivit rebelilor si jurnalistilor AFP.
13:40 19 avioane americane au facut raiduri aeriene duminica dimineata in Libia, a anuntat locotenent comandantul James Stockman din cadrul U.S. Africa Command, relateaza CNN.
Printre aceste aeronave se numara avioane Harrier, bombardiere B-2 si avioane de vanatoare F-15 si F-16, potrivit lui Stockman.
Aceasta este a doua faza a operatiunii care a inceput sambata, prin lansarea a peste 110 rachete de croaziera Tomahawk de pe nave si submarine britanice si americane.
13:00 Ghaddafi i-a calificat pe membrii coalitiei drept "teroristi, barbari si monstri", afirmand ca tara sa nu va lasa "niciodata tarile cruciate sa profite de petrolul sau".
"Reveniti la ratiune. Ganditi-va ca veti fi infranti oricum", a declarat Ghaddafi, adresandu-se coalitiei.
12:15 Trei bombardiere americane B-2, invizibile pe radar, au desfasurat un raid impotriva unei importante baze aeriene libiene, lansand 40 de bombe, a anuntat duminica CBS News, relatează AFP.
11:40 "Cei care sunt pe pamant vor castiga lupta", a anuntat astazi Muammar Ghaddafi intr-un discurs la televiziunea de stat din Libia.
"Petrolul nu va ajunge in mainilor americanilor, francezilor si britanicilor". Colonelul Ghaddafi a mai promis un razboi de lunga durata pentru ca "nu vom fi speriati de niste bombe".
El a declarat, de asemenea, ca "tot poporul libian are arme" si victoria ii va apartine.
"Vom termina orice tradator sau colaborator al coalitiei cruciatilor", a adaugat el.
10:58 Echipajul unui remorcher italian, format din opt italieni, doi indieni si un ucrainean, a fost retinut in portul Tripoli de persoane inarmate a anuntat agentia Ansa.
Cateva persoane inarmate, dintre care una s-a prezentat drept comandantul portului, au oprit echipajul, impiedicand nava sa plece.
10:20 "Operatiunea militara lansata sambata de coalitia internationala deschide calea catre o ingerinta occidentala "in fiecare tara araba", a afirmat sambata seful puternicei miscari siite Hezbollah, Hassan Nasrallah, relateaza AFP.
"Faptul ca majoritatea liderilor arabi si musulmani nu si-au asumat responsabilitatea deschide calea unei interventii occidentale in Libia. Nu stim la ce va duce aceasta", a declarat el intr-un discurs transmis pe un ecran gigantic in timpul unei reuniuni de "solidaritate cu revoltele arabe".
"Acest lucru deschide calea unei ingerinte straine in fiecare tara araba, ne readuce in epoca ocupatiei, colonizarii si diviziunilor", a adaugat el. "Situatia din Libia este de acum foarte complexa", a continuat Nasrallah.
09:50 China si-a exprimat regretul fata de bombardamentele coalitiei internationale din Libia, a anuntat ministerul sau de Externe, subliniindu-si intr-un comunicat opozitia fata de folosirea fortei in relatiile internationale, relateaza AFP.
"China a luat nota de ultimele evolutii (ale situatiei) din Libia si isi exprima regretul cu privire la atacurile militare impotriva Libiei", se arata in comunicat.
Textul, care nu cere o incetare a focului, subliniaza ca Beijingul respecta "suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala" a tarii.
"Speram ca Libia poate reinstaura stabilitatea cat mai repede posibil si ca poate evita noi victime civile legate de escaladarea conflictului armat", a adaugat el.
"China s-a opus intotdeauna folosirii fortei in relatiile internationale", a adaugat comunicatul.
09:00 Mai multe aeronave militare din Canada, Spania si Danemarca vor ajunge astazi in bazele din Mediterana. Ministrul de externe francez, Alain Juppe, spune ca raidurile asupra Libiei vor continua pana cand colonelul Ghaddafi va opri atacurile asupra civililor si va permite populatiei sa isi exprime aspiratiile catre democratie.
07:53 "Peste 110 rachete de croaziera Tomahawak lansate de vase si submarine americane au lovit peste 20 de sisteme de aparare antiaeriana de pe coasta", a declarat viceamiral William E. Gortney, director al Statului Major american.
Operatiunea - botezata Zorii Odiseei - este coordonata de la un cartier general american din Germania. Obiectivele declarate sunt de a pune capat atacurilor regimului impotriva propriilor cetateni, in special la Benghazi, si de a distruge capacitatilor antiaeriene libiene.
Totul a inceput cu un atac aerian francez in jurul orei 20:00, ora Romaniei, care a vizat un vehicul al fortelor pro-Ghaddafi. Au urmat rachetele Tomahawk si raiduri ale avioanelor de vanatoare britanice Tornado. In urma cu cateva ore, un bombardament aerian a vizat capitala Tripoli.
Regimul libian a anuntat ca 48 de oameni au fost ucisi in atacurile coalitiei occidentale si a difuzat imagini cu oameni care ar fi fost raniti in acestea. Ghaddafi insusi a intervenit telefonic la televiziunea de stat, ca sa promita razbunare impotriva "cruciatilor".
"Aceasta agresiune barbara impotriva poporului libian vine dupa ce am anuntat un armistitiu cu militiile inarmate care fac parte din al-Qaida", a declarat Mohammed al-Zwei, presedintele Parlamentului Poporului.
Ghaddafi sustinea inca de ieri ca respecta armistiul. Opozitia afirma insa ca Benghazi era luat cu asalt chiar in timp ce Occidentul se punea de acord cu interventia.
Operatiunea din Libia a inceput la aproape 8 ani de la debutul razboiului din Irak. Dornic sa combata orice asociere intre cele doua, Obama a subliniat ca nu va desfasura trupe terestre si ca operatiunea are in spate o rezolutie ONU. Chiar si asa, in Statele Unite au inceput deja sa apara protestele.
"Suntem deja implicati in doua razboaie care dureaza de opt, respectiv noua ani. Ajunge!" - striga americanii.
In schimb, potrivit presei straine, operatiunea a fost intampinata cu urale si claxoane in orasele din estul Libiei.
01:27 - AFP - Ministrul de exerne libian a declarat ca rezolutia Consiliului de securite al ONU din 1973, cea care a dus la actiunile de sambata ale fortelor coalitiei asupra Libiei, nu mai are valabilitate si a cerut o incetare imediata a atacurilor.
01:10 - AFP - Guvernul libian a cerut o intalnire de urgenta a Consiliului de securitate al ONU.
00:56 - Reuters - Un oficial al fortelor de securitate americane a anuntat ca sistemul de aparare antiaerian al Libiei a fost "serios avariat", in urma bombardamentelor fortelor aliate. El a mai adaugat ca "este prea devreme pentru a se putea estima ce vor face Colonelul Ghaddafi si fortele care il sustin in replica la atacurile coalitiei".
00:31 - AFP - Emiratele Arabe Unite au promis ca vor ajuta fortele aliate cu 24 de avioane, iar Qatarul urmeaza sa trimita intre patru si sase avioane. Baza acestor aparate urmeaza sa fie stabilita, Franta exprimandu-si disponibilitatea de a insoti avioanele trimise de cele doua tari, a anuntat un oficial francez, sub protectia anonimatului.
00:15 - AFP - Atacurile cu rachete si raidurile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie si Franta sunt coordonate de la sediul unui cartier general american situat in Germania, a declarat un oficial francez.
00:02 - Liderul libian, Muammar Ghaddafi a mai spus ca "aceasta agresiune va intari poporul libian si ii va consolida dorinta", adaugand, potrivit BBC.
Sambata, 19 martie
23:51 - Orasul natal al liderului libian Muammar Ghaddafi, Sirt, a fost vizat de atacuri cu rachete si de raiduri aeriene ale coalitiei internationale, a anunat agentia oficiala libiana JANA, citata de Mediafax.
23:43 - Televiziunea libiana sustine ca apararea antiaeriana a doborat un avion militar francez, in regiunea Tripoli, relateaza AFP. Oficiali francezi, citati de BBC, au negat, insa, informatiile transmise de televiziune de stat libiana.
23:39 - AFP/Mediafax - Comitetul Uniunii Africane (UA), reunit cu privire la situatia din Libia, respinge "orice interventie militara straina, indiferent sub ce forma", a declarat presedintele mauritan Mohamer Ould Abdel Aziz.
23:32 - "Ceea ce facem este necesar, legat si corect. Cred ca nu putem sta deoparte in timp ce acest dictator (Ghaddafi) isi omoara propriul popor", a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron, citat de CNN.
23:23 - CNN - Rachetele americane si britanice au fost lansate de pe nave si submarime si au lovit 20 de tinte, sisteme de aparare antiaeriana si centre de comunicatii strategice situate pe litoralul libian. Anuntul a fost facut de amiralul William Gortney, intr-o conferinta de presa, la sediul Pentagonului.
Amiralul Gortney a mai precizat ca operatiunea are ca scop impiedicare regimului lui Ghaddafi de a folosi forta impotriva propriului popor si a refuzat sa dea detalii despre viitoarele operatiuni.
23:01 - AFP: Un purtator de cuvant al armatei libiene a anuntat ca mai multe "obiective civile" din orasele Tripoli, Misrata, Zuara si Benghazi au fost vizate de raiduri inamice.
22:44 - Peste 110 rachete au fost lansate de Marea Britanie si Statele Unite, au anuntat oficiali de la Pentagon citati de BBC. Rachete americane Tomahawk au lovit in apropiere de Tripoli si Misrata, a spus o sursa din ministerul apararii american, relateaza CNN.
22:28 - Potrivit BBC, premeriul britanic, David Cameron, a confirmat ca avioanele britanice au inceput atacurile impotriva fortelor lui Ghaddafi.
22:25 - Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca a autorizat o actiune militara limitata in Libia, precizand ca trupele americane nu vor fi implicate in operatiuni terestre in aceasta tara, relateaza AFP.
21: 57 - Statele Unite au lansat primele rachete in Libia, impotriva fortelor liderului libian Muammar Ghaddafi, a declarat un oficial din Departamentul american de Stat, citat de CNN.
Anterior manevrei americane, avioanele franceze au efectuat patru raiduri aeriene in total, sambata, distrugand mai multe blindate ale fortelor loiale colonelului Ghaddafi, a anuntat o sursa militara franceza, citata de AFP.
Avioanele de vanatoare franceze au tras primele rafale catre vehiculele de lupta ale fortelor militare libiene, in jurul orei 16:45 GMT (18:45 ora Romaniei). Imediat a inceput instituirea zonei "no-fly". In orele urmatoare, avioanele franceze, Rafale si Mirage 2000, au efectuat alte trei tiruri.
21:10 - Potrivit agentiei italiene Ansa, 3 avioane Awacs sunt pregatite sa decoleze la Trapani (vestul Siciliei), unde se afla, de asemenea, avioane Tornado ECR italiene, care de obicei sunt stationate la Piacenza (nord) si sunt specializate in distrugerea apararii antiracheta si radarelor, precum si aeronave Tornado IDS de atac de la Ghedi (nord) si avioane de vanatoare Eurofighter de la Grosseto (centru).
Pe de alta parte, 6 avioane F-16 daneze au ajuns la baza de la Sigonella (sud-estul Siciliei), in timp ce prefectul din Pordenone (Venetia, nord) a anuntat sosirea in curand a unor avioane americane la baza Aviano, potrivit Ansa.
21:00 Un oficial din domeniul apararii a declarat pentru Reuters ca Marina Americana va trimite 3 submarine spre Libia, pentru operatiunile de lupta.
20:00 Avioanele de lupta franceze au distrus patru tancuri libiene, in sud-vestul orasului Benghazi.
19:40 "Aproximativ 20 de aeronave" sunt implicate in total in operatiunea declansata sambata de armata franceza in Libia.
Portavionul Charles de Gaulle va pleca duminica de la Toulon, a anuntat purtatorul de cuvant al Statului Major francez, colonelul Thierry Burckhard.
Portavionul cu propulsie nucleara Charles de Gaulle, singurul de care dispune marina franceza, este la Toulon (sudul Frantei), dupa ce a incheiat o misiune in Oceanul Indian.
Acesta va pleca impreuna cu doua fregate, Dupleix si Aconit, si petrolierul de realimentare La Meuse, a precizat in cursul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Statului Major colonelul Thierry Burckhard. Portavionul va transporta aeronave Rafale si Super Etendard modernizate.
Citeste mai multe despre Rezolutia ONU in cazul Libia
19:00 RAZBOIUL IN LIBIA A INCEPUT
Ministrul apararii de la Paris a declarat ca un avion francez a tras prima rafala in dreptul unui vehicul militar al fortelor pro-Ghaddafi. Radurile au inceput.
DATE IMPORTANTE DESPRE LIBIA
Libia, cu numele oficial Marea Jamahiriye Araba Libiana Populara si Socialista, este o tara din nordul Africii. Are o populatie de 6.420.000 de locuitori si o suprafata de 1.759.540 kilometri patrati. Cu alte cuvinte, Romania ar incapea in Libia de circa 8 ori.
De 40 de ani incoace, Libia este o mare producatoare si exportatoare de petrol. 90% din veniturile tarii au ca sursa aceasta bogatie naturala.
In prezent, Libia a fost declarata ca avand populatia cu cea mai mare speranta de viata din Africa: 74 de ani.
Muammar Ghaddafi este la putere din 1969 (42 de ani) si a introdus un sistem de guvernamant de tip „socialist arab”, a proclamat Libia nu „republica” (Jumhuriya), ca alte state arabe, ci Jamahiriya („statul maselor”) care se pretinde a fi un sistem democratic de exercitare a puterii poporului prin implicare directa in procesul de luare a hotararilor (putere populara).
In realitate este un sistem de dictatura personala.
In revolutia inceputa impotriva regimului, libienii animati de succesul protestelor din Egipt si Tunisia au murit pe capete. Sunt cel putin 1.000 de victime in rapoartele neoficiale.
Din aceasta cauza, Fortele Aliate au hotarat, printr-o rezolutie istorica luata sub egida ONU sa intervina in Libia pentru a proteja populatia civila de un lider care a scapat controlul situatiei si care nu vrea sa renunte de buna-voie la putere.
Ghaddafi, dictatorul paranoic. Banuit de terorism si pazit mereu de femei
18:40 Italia ofera "pentru moment" bazele sale militare in vederea instaurarii unei zone de interdictie aeriana in Libia, dar nu exclude o participare mai importanta intr-o faza ulterioara, a declarat sambata la Paris premierul italian, Silvio Berlusconi.
17:05 Este vital ca actiunile sa aiba loc "urgent" pentru a preveni cat mai multe victime civile, a declarat Premierul Marii Britanii, David Cameron.
16:50 Nicolas Sarkozy a declarat:
• In acord cu partenerii nostri, fortele noastre aeriene se vor opune oricarei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi impotriva populatiei din Benghazi. De acum avioanele noastre impiedica atacurile aeriene asupra orasului.
• De acum alte avioane, franceze, sunt pregatite sa intervina impotriva blindatelor care ameninta civilii dezarmati.
• Am decis sa punem in aplicare rezolutia onu si sa punem punct violentelor din Libia.
• Franta, UK, USA si multe alte tari au trimis avertismente repetate Colonelului Ghaddafi.
• Acesta a ignorat total aceste avertismente.
• Revoltele din Libia au loc pentru ca oamenii vor sa scape de un regim care a durat prea mult.
• Oamenii acestia au nevoie de ajutorul nostru pentru a reusi sa fie liberi. In Libia, libertatea este in pericol de moarte. Nu cautam sa decidem pentru ei. Lupta lor pentru libertate este a lor. Nu vrem sa obtinem ceva anume ci luptam ca sa consfintim principii democratice vechi de cand lumea.
• Intervenim in Libia pentru ca poporul libian sa-si poate alege singur destinul.
16:30 Mai multe avioane de vanatoare Rafale ale armatei franceze survolau sambata "intregul teritoriu libian" in cadrul unor misiuni de recunoastere, a declarat o sursa militara franceza, scrie BBC.
Avioanele Rafale sunt concepute pentru misiuni de bombardare, de recunoastere si de aparare aeriana.
16:00 In jurul orei 16:30, summitul pe dosarul Libia ar trebui sa se incheie. La finalul reuniunii la care participa 18 tari membre ONU, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozi va sustine o conferinta de presa.
Cum si cu ce arme vor interveni Fortele Aliate in Libia
15:45 Liderul libian Muammar Ghaddafi a avertizat, sambata, Parisul, Londra si ONU ca vor regreta orice ingerinta in afacerile interne ale Libiei, a anuntat un purtator de cuvant al regimului.
"Daca veti interveni in tara noastra, veti regreta", a declarat purtatorul de cuvant citandu-l pe liderul libian.
Muammar Ghaddafi le-a adresat un mesaj "urgent" presedintilor american si francez, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, premierului britanic David Cameron si secretarului general al ONU Ban Ki-Moon:
"Tot poporul libian este cu mine si sunt pregatiti sa moara pentru mine, barbatii, femeile si copiii".
15:40 Cel putin 26 de persoane au murit si alte 40 sunt ranite in spitalul Jala din Benghazi, dupa bombardamentele din acest oras situat in estul Libiei, fief al opozitiei, sustine Al-Jazeera, citata de BBC News Online.
Pentru moment nu sunt disponibile alte informatii. Rebelii sustin ca fortele loiale colonelului Muammar Kadhafi au bombardat orasul sambata.
Guvernul libian sustine insa ca respecta armistitiul anuntat vineri, adaugand ca rebelii efectueaza raiduri in sate si orase pentru a determina o interventie occidentala.
15:20 Potrivit postului TF1, surse apropiate summitului de la Paris, unde se discuta dosarul Libiei, au declarat ca "Totul este gata. Tarile participante la Summitul de la Paris ar putea incepe ofensiva contra fortelor loiale lui Ghaddafi la sfarsitul reuniunii de la Palatul Elysee.
Probabil ca reuniunea se va incheia la ora 15 sau 16, a declarat sursa. (17-18, ora Romaniei)
12:50 Potrivit reporterilor BBC, fortele militare pro-Ghaddafi au intrat cu tancurile in Benghazi. Orasul este sub asediu.
12:48 Ambasadorul Frantei la ONU, Gerard Araud, a declarat ca o interventie militara internationala in Libia ar putea avea loc "in orele" urmatoare summitului prevazut sambata la Paris.
"Vom avea un summit la Paris cu toti participantii importanti la operatiuni si la eforturile diplomatice. Cred, deci, ca va fi un moment bun pentru a trimite un ultim semnal", a declarat ambasadorul.
"Statele Unite, Marea Britanie si Franta au adresat un ultimatum in legatura cu incetarea focului (...) Am fixat conditiile acestuia". a explicat el.
"Deci, cred ca dupa summit, in orele care vor urma, vom lansa interventia militara", a adaugat el.
12:30 Sute de persoane fug din orasul Benghazi, bastionul rebelilor libieni, unde au avut loc bombardamente in cursul diminetii.
Potrivit AFP, persoanele care parasesc orasul formeaza o coada de asteptare in fata benzinariilor si brutariilor pentru a se aproviziona inainte de a pleca spre Tubruk, oras situat la 350 de kilometri spre est, si catre Egipt.
11:15 Agentia de presa oficiala din Libia Jana scrie ca fortele libiene stationate la vest de Benghazi au fost atacate de "gasti de teroristi Al-Qaida'' sambata dimineata
Este citat in acest caz un responsabil din ministerul apararii, care a mai declarat ca fortele libiene sunt acolo ca sa supravegheze incetarea focului.
"Acesti teroristi au folosit elicoptere si arme ca sa bombardeze fortele libiene. Este un act clar de violare a rezolutiei ONU", spune oficialul. "Ne-au fortat sa ripostam si noi", mai arata sursa.
09:00 Un avion militar a fost doborat deasupra orasului libian Benghazi. Localitatea este cunoscuta ca bastionul rebelilor din estul Libiei.
Se pare ca ar fi vorba despre un aparat de tipul MIG 23, asemanator celor care se afla si in dotarea Armatei Romane.
Aparatul s-a prabusit, iar totul a fost surprins LIVE de jurnalistii de la Sky News.
Avionul de lupta, care survola orasul de cateva minute, a aparut pe cer brusc. Partea dreapta din spate a avionului era in flacari. Acesta a intrat apoi in picaj intr-o zona rezidentiala din sudul Benghazi, unde s-a prabusit provocand o explozie urmata de un nor de fum.
Prabusirea lui a fost intampinata cu tiruri de bucurie la Benghazi. Bombardamente intensive s-au auzit sambata dimineata la sud-vest de Benghazi.
Explozii s-au auzit toata noapte, fara sa se poate stabili daca este vorba despre bombardamente sau tiruri ale bateriilor antiaeriene, potrivit jurnalistilor AFP.
Vineri, 19 martie
Dupa ce 10 tari ONU au votat pentru interventia in Libia, francezii au fost primii care anuntat ca "in cateva ore" sunt gata de atac. De asemenea, alte tari au spus ca pregatesc avioanele de lupta, iar NATO s-a reunit de urgenta.
Premierul britanic David Cameron a declarat ca prima misiune militara din Libia va fi coordonata de un grup format din Marea Britanie, SUA si Franta, "cu sprijinul arabilor". Interventia militara va fi exclusiv aeriana. Intre timp, Libia a dat impresia ca cedeaza, datorita anuntului facut de ministrul Mousa Koussa, care a spus ca toate actiunile militare vor fi oprite. Cu toate acestea, agentiile internationale de presa au anuntat ca in Libia exista in continuare conflicte armate intre fortele pro si anti Ghaddafi. De asemenea, Premierul britanic David Cameron a declarat pentru BBC TV ca Ghaddafi va fi judecat pentru ceea ce a facut, si nu pentru ce a spus.
In aceste conditii, pe Moammar Ghaddafi il paste acelasi ghinion ca in 1986, insa ... inmultit cu o mie. Exact in urma cu 25 de ani, Ronald Reagan l-a bombardat pe Gaddafi, cel caruia ii spunea "caine turbat". Acum ONU autorizeaza NATO sa faca ce isi doreste in Libia, cu o conditie. Ca militarii sa nu puna piciorul pe pamant libian. Nici nu este nevoie. Un avion Awacs de supraveghere si bruiere electronica zboara 24 de ore din 24 in zona. Expertii sunt de parere ca avioanele de lupta ale englezilor vor bombarda Libia, plecand de la bazele din Malta si Cipru. Londra trimite deja si nave de razboi in Mediterana.
Distantele sunt mici: 350 - respectiv 1800 de kilometri. Francezii, cei care si-au dorit cel mai tare acest razboi, vor decola de pe teritoriul propriu, dar au si ei un portavion disponibil in Mediterana. Americanii in schimb au zeci de avioane de vanatoare in bazele din Italia. Plus un portavion la sud de Marea Rosie. Tintele se afla in majoritatea lor, in nordul Libiei, unde Gaddafi isi nimiceste opozantii. Asta inseamna ca NATO va rade artileria, tancurile si centrele de control libiene, aflate intre Tripoli, in vest, si Benghazi, aflat la est, unde este fieful rebelilor. Baze aeriene sunt si in sudul Libiei, insa orice aeronava care se va ridica va fi doborita de forta multi-nationala.
Gaddafi nu are cu ce sa faca fata unui asemenea atac, cum nu a facut fata nici Saddam Hussein. Ba mai mult, are si o armata mica si prost pregatita. Insa, daca tot a promis "iadul pe pamant", ar putea ataca, daca apuca, nave civile aflate in Marea Mediterana sau va incendia puturile petroliere. Sunt singurele tinte la indemana, cata vreme, Europa a interzis deja avioanelor sa mai intre in spatiul aerian libian.
Cronologia evenimentelor:
18.15 CNN: Guvernul libian a anuntat ca opreste focul "imediat", insa martori din vestul si estul Libiei spun ca situatia este si mai rea. Localnici din orasul Misrata au povestit ca fortele pro-Ghaddafi au intarit atacurile, iar numarul victimelor este tot mai mare. "Ce incetare a focului?", a spus un medic din Misrata, care a descris situatia ca fiind grava. "Suntem sub bombardament. (...) Sunt morti peste tot". Un membru al opozitiei a spus si el ca "Misrata este in flacari", iar tancuri si vehicule cu artilerie grea au atacat toata ziua si nu s-au oprit nici acum. El crede ca regimul Ghaddafi a anuntat ca "depune armele" doar ca sa castige timp. "Va rog, ajutati-ne".
17.46 The Guardian: Aproximativ 10 explozii au fost auzite la vest de Tripoli, timp de 20 de minute, de la 16.40 la 17.00, ora locala. Nu au existat comentarii sau explicatii oficiale.
17.35 BBC: Cancelarul Angela Merkel a declarat ca tara sa nu va lua parte la actiunile militare, dar a adaugat ca Germania intelege obiectivele rezolutiei ONU. "Abtinerea noastra nu trebuie confundata cu neutralitatea".
16.13 BBC: Corespondentul BBC James Robbins sustine ca anuntul Libiei de incetare a focului este doar o strategie a colonelului Ghaddafi, iar operatiunile militare ale presedintelui nu se vor opri. El mai spune ca premierul David Cameron nu a renuntat la discutia la nivel inalt pe care o va avea sambata la Paris.
16.01 The Guardian: Premierul britanic David Cameron a declarat pentru BBC TV ca Ghaddafi va fi judecat pentru ceea ce a facut, si nu pentru ce a spus.
15.55 BBC: NATO a decis sa urgenteze pregatirea planului pentru o posibila interventie militara in Libia, dar Alianta nu a decis inca daca va interveni in acest conflict - a declarat un purtator de cuvant al organizatiei.
15.53 The Guardian: "Exista dubii ca fortele pro-Ghaddafi se vor tine de cuvant si vor inceta focul. Associated Press si Al Arabiya TV au relatat ca orasul libian Misrata este inca sub ocupatia trupelor presedintelui Ghaddafi. 25 de persoane au murit pana acum."
15.35 AFP: Ungaria si Bulgaria nu vor participa la actiunile militare din Libia, insa sustin rezolutia ONU.
15.30 New York Times: Patru jurnalisti ai acestei publicatii, care fusesera capturati de fortele pro-Ghaddafi, vor fi eliberati, astazi.
15.10 Mediafax: Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca Romania se va coordona cu statele membre UE si NATO si va lua o decizia politica interna daca este cazul sa participe si sub ce forma.
"Suntem pe receptie si nu vom lipsi din acest exercitiu de coordonare politica a actiunii militare. Discutiile vor avea loc cat de curand, au avut loc deja exercitii de planificare politico-militara in cadrul NATO si reprezentantul Romaniei de acolo a participat, suntem pe receptie si vom proportiona in functie de o decizie politica interna daca e cazul sa participam si sub ce forma", a spus el, citat de Mediafax. Intrebat despre iminenta unei interventii militare in Libia, ministrul s-a aratat rezervat. "Nu va pot spune o data. Avem mandatul ONU, acum va fi implementat, intram intr-o etapa operationala", a declarat Baconschi.
14.59 BBC citeaza Reuters: Franta anunta ca ramane "precauta", chiar si dupa anuntul Libiei de incetare a focului, deoarece situatia de la sol nu s-a schimbat.
14.45 BBC: Guvernul libian a cerut, oficial, comunitatii internationale incetarea ostilitatilor, sustinand ca actiunile sale sunt destinate protectiei civililor, in concordanta cu rezolutia ONU.
14.35 The Guardian: "Libia a decis incetarea tuturor operatiunilor militare" - a anuntat ministrul de externe al Libiei, Mousa Koussa.
13.56 BBC: Ministrul belgian al afacerilor europene, Olivier Chastel, a declarat pentru AFP ca tara sa va contribui cu sase avioane de lupta F16 si o fregata la operatiunea de aplicare a zonei "no-fly" deasupra Libiei.
13.51 The Guardian: Lars Eriksen, fost angajat al ziarului The Guardian, care locuieste acum la Copenhaga, le-a transmis fostilor colegi un e-mail in care le spune ca Danemarca va trimite sapte avioane la bazele din sudul Europei, gata sa intervina in Libia. Sase dintre aceste aparate de zbor sunt de tip F16, iar unul este transportor.
13.50 Corespondentul BBC Ian Pannell, aflat in estul Libiei, spune ca fortele pro-Ghaddafi se lupta cu rebelii in orasul As-Zuwaytinah, care se afla intre Ajdabiya si Benghazi. "Se poate auzi un sunet constant al bombelor, iar avioanele libiene au fost vazute pe cer".
13.30 AFP, citata de BBC, anunta ca un oficial guvernamental al Belgiei a declarat ca tara sa este gata sa intervina in Libia, "sub umbrela NATO".
13.27 The Guardian: Intre timp, la Tripoli, "strazile sunt neobisnuit de linistite" - scrie Ian Black, jurnalist la The Guardian, care se afla in capitala Libiei.
13.15 BBC: Premierul britanic David Cameron a declarat in Parlament ca, initial, misiunea din Libia va fi organizata de Marea Britanie, Franta, SUA, "cu sprijinul arabilor".
13.00 BBC: Premierul britanic David Cameron a declarat ca Marea Britanie va interveni in Libia cu avioane de lupta de tip RAF Tornado si Typhoon, pentru a pune in aplicare rezolutia ONU. El a mai anuntat ca pregatirile au inceput deja.
11:20 Al-Jazeera: Libia anunta ca si-a inchis spatiul aerian. Decizia vine inainte de instituirea unei zone interzise zborurilor.
10:20 Franta declara ca este gata de interventie in cateva ore. Declaratia vine de la purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin. "Atacurile vor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact "cand, cum, ce tinte, ce forme" vor avea acestea. Aceasta interventie militara "nu este o ocupatie a teritoriului libian", ci "un dispozitiv de natura militara pentru a proteja poporul libian si a-i permite sa mearga pana la capatul dorintei sale de libertate si, deci, la caderea regimului Gaddafi", a continuat el.
"Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin.
"Ceea ce s-a intamplat in aceasta noapte (cu rezolutia ONU) este o etapa importanta in gestionarea acestui razboi din Libia, a masacrarii de catre Ghaddafi a poporului sau si trebuie recunoscut rolul puternic jucat de presedintele Republicii Nicolas Sarkozy si de Franta", a subliniat el.
Mai multe tari, intre care Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar.
Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdictie aeriana si autorizeaza folosirea fortei, relateaza joi presa canadiana.
"Guvernul canadian a luat decizia astazi, tarziu, de a trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a se alatura americanilor, britanicilor si francezilor, dar si celorlalte tari care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul sau.
Anuntul mobilizarii aparatelor canadiene este "iminent", potrivit televiziunii publice CBC. Intre 120 si 200 de soldati vor insoti avioanele CF-18 - echivalentul canadian al aparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fara indoiala in Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail si CBC. Acestia ar putea ajunge acolo inca de vineri, potrivit CTV.
Norvegia va participa la interventia militara din Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apararii, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. Trimiterea de avioane de lupta F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operatiune umanitara va fi de asemenea infiintata, ceea ce aduce in actualitate trimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.
La randul sau, Danemarca va cere vineri, "cat mai rapid posibil", sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contributii care sa includa avioane de lupta F-16, a anuntat ministrul de Externe, Lene Espersen.
Principalele puncte ale rezolutiei ONU pe tema Libiei, conform AFP, citata de Mediafax:
Consiliul de Securitate,
Exprimandu-si grava ingrijorare asupra situatiei care se deterioreaza, escaladarii violentei si numarului de victime civile,
-► Invocand responsabilitatea autoritatilor libiene de a proteja populatia libiana,
-► Considerand atacurile sistematice care au loc in Libia contra populatiei civile ca putand fi asimilate crimelor impotriva umanitatii,
-► Exprimandu-si hotararea de a asigura protectia civililor si zonelor populate de civili si de a trimite rapid si fara obstacole o asistenta umanitara,
-► Invocand condamnarea de catre Liga Araba, Uniunea Africana si secretarul general al Organizatiei Conferintei Islamice a incalcarilor grave ale drepturilor omului si dreptului umanitar international care au fost comise in Libia,
-► Deplangand utilizarea sistematica a mercenarilor de catre autoritatile libiene,
-► Actionand in virtutea capitolului 7 al Cartei Natiunilor Unite (care autorizeaza utilizarea fortei - n.r.),
-► Cere o incetare imediata a focului si oprirea completa a violentelor si tuturor atacurilor contra civililor,
-► Cere ca autoritatile libiene sa se conformeze obligatiilor care le revin, in virtutea dreptului international, inclusiv dreptului umanitar international,
PROTECTIA CIVILILOR
-► Autorizeaza statele membre (...) sa ia toate masurile necesare (...) pentru a proteja civilii si zonele locuite de civili, aflate sub amenintarea unor atacuri (din partea fortelor colonelului Muammar Kadhafi - n. r.), inclusiv Benghazi, excluzand, insa, o forta straina de ocupatie, indiferent de forma (si indiferent, n.r) in ce parte a teritoriului libian,
ZONA DE INTERDICTIE AERIANA
-► Hotaraste sa instituie o interdictie a tuturor zborurilor in spatiul aerian al Libiei, cu scopul de a proteja civilii,
- Hotaraste ca aceasta interdictie (...) nu se aplica zborurilor al caror unic obiectiv este umanitar,
-► Autorizeaza statele membre (...) sa ia toate masurile necesare pentru a impune respectarea interdictiei zborurilor,
RESPECTAREA EMBARGOULUI ASUPRA ARMELOR
-► Hotaraste (...), pentru a asigura aplicarea stricta a embargoului asupra armelor (din rezolutia precedenta asupra Libiei, de la 26 februarie, n.r.), sa inspecteze pe teritoriul lor, inclusiv in porturi, pe aeroporturi sau in apele internationale, vapoarele si avioanele care se indreapta spre sau vin din Libia,
-► Deplange utilizarea sistematica a mercenarilor in Libia si cere tuturor statelor membre sa se conformeze strict obligatiilor lor (...) pentru a impiedica furnizarea de mercenari inarmati Libiei,
BLOCAREA AVERILOR
-► Hotaraste ca blocarea averilor (...) se va aplica tuturor fondurilor, averilor financiare si resurselor economice (...) care sunt in proprietatea sau sub controlul direct sau indirect al autoritatilor libiene,
-► Isi afirma hotararea sa se asigure ca fondurile blocate (...) vor fi accesibile, imediat ce este posibil, in beneficiul poporului libian,
COMISIA DE EXPERTI
Cere secretarului general (al ONU, Ban Ki-Moon, n.r.) sa creeze, pentru o perioada initiala de un an (...), un grup de pana la opt experti (Comisie de Experti, n.r.) (...) care vor avea ca sarcina: sa colecteze, sa examineze si sa analizeze informatii de la state, entitati ONU si organizatii regionale si alte parti interesate privind aplicarea masurilor hotarate de rezolutie, in special (privind) incidentele de nerespectare,
-► sa furnizeze Consiliului un raport interimar asupra activitatii sale nu mai tarziu de 90 de zile de la numirea (membrilor, n.r.) Comisiei si un raport final Consiliului, dar nu mai tarziu de 30 de zile inainte de incetarea mandatului sau, care sa contina descoperirile si recomandarile sale,
-► isi reafirma interesul de a supraveghea in mod constant actiunile autoritatilor libiene si isi subliniaza dispozitia de a revizui, in orice moment, masurile impuse de aceasta Rezolutie si de Rezolutia numarul 1970 (adoptata anterior, n.r.), inclusiv consolidand, suspendand sau punand capat masurilor, daca este cazul, in functie de respectarea de catre autoritatile libiene a acestei Rezolutii si a Rezolutiei 1970.
Ghaddafi: Voi dezlantui infernul daca Occidentul bombardeaza Libia
"Occidentul nu va avea pace". Amenintarea lui Ghaddafi vine dupa decizia Consiliului de Securitate al ONU de a autoriza o no-fly zone. Asta ar putea insemna ca marile puteri vor putea elimina orice avion libian sau strain care traverseaza acest spatiu.
Dictatorul libian a asigurat ca viata lumii va deveni "un iad", in cazul in care tara sa este atacata de catre puteri straine. Intr-un interviu pentru televiziunea de stat portugheza, Ghaddafi a declarat ca daca lumea decide sa actioneze in acest fel, el va raspunde cu aceeasi moneda, a spus liderul libian in interviul care a durat trei minute.
Ghaddafi a acuzat tarile Uniunii Europene ca sunt "tradatori" influentati de propaganda. Consiliul de Securitate al ONU nu are mandat sa se amestece in Libia, a spus colonelul pe un ton calm. "Noi nu vom urma ordinul sau decizia Consiliului de Securitate. Acesta nu este un razboi intre doua tari", a adaugat el, citat de El Mundo.
Conform Cartei ONU, a spus Gadhafi, Consiliul de Securitate nu poate interveni in treburile interne ale unei tari. Un atac asupra Libiei ar echivala cu "un asalt nejustificat," care ar putea avea "consecinte grave si foarte grave." "Nu vom astepta sa ne atace", spune Ghaddafi. Mai mult decat atat, numarul doi libian, ministrul de externe Khaled Keem, a multumit tarilor care s-au abtinut de la votul din Consiliu si le-a trecut in revista: China, Rusia, India, Brazilia si Germania.
“No-fly zone” reprezinta o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sunt totusi mai complicate. Ele presupun o interventie militara atat pe teritoriul tarii in care se aplica, cat si din vecinatatea ei – adica prin bazele militare de langa acel teritoriu. Ca exemplu, pana acum au existat in istoria recenta doua mari zone de interdictie a zborurilor: Irak si Bosnia.
Uniunea Europeana participa la aplicarea rezolutiei ONU
"Salutam Rezolutia 1.973 aprobata de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UE, Herman Van Rompuy, si seful diplomatiei europene, Catherine Ashton.
"Uniunea Europeana este pregatita sa aplice aceasta rezolutie, in cadrul mandatului si competentelor sale", adauga comunicatul citat, precizand ca subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a unei reuniuni a ministrilor de Externe europeni programata pentru luni la Bruxelles, dar si a summitului UE de saptamana viitoare.
Barack Obama l-a sunat pe Nicolas Sarkozy si David Cameron ca sa-si coordoneze strategia, a anuntat Casa Alba.
Ghaddafi ameninta ca va ataca vapoarele si vasele de pasageri din Mediterana
Un purtator de cuvant al Ministerului libian al Apararii, citat de agentia oficiala Jana, a anuntat ieri ca orice operatiune militara straina va "expune tot traficul aerian si maritim din Mediterana la pericol". "Orice element mobil civil sau militar va fi tinta contraofensivei libiene", a adaugat el.
Sursa: CNN, BBC, Mediafax, AFP, Mediafax, Pro TV
Etichete: Franta, libia, ghaddafi,
Dată publicare:
18-03-2011 10:08